Thursday, January 8, 2009

TIDAK WAJAR SAMAKAN BN DENGAN ISREAL

Tidak hairan dan tidak pelik.

Untuk menang, Pakatan Rakyat menuduh Barisan Nasional (BN) yang memerintah Malaysia selama lebih 50 tahun dengan aman, sejahtera dan harmoni seperti Isreal.

Ini semua gara-gara untuk mendapatkan kuasa. Bagi individu tertentu pula cara ini adalah ‘halal’ untuk mendapat jawatan – termasuk Perdana Menteri dan anggota Kabinetnya.

Rakyat di seluruh negara – bukan Kuala Terengganu sahaja - perlu memikir, menilai dan membuat keputusan sama ada tuduhan pembangkang itu benar atau sebaliknya.

Juga fikirkan kenapa tuduhan sedemikian dibuat.?

Strategi Pakatan Rakyat – pemimpin PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) – secara senada menyamakan BN dengan Israel.

Strategi ini jalan pintas. Ia mudah dilakukan begitu kerana suasana semasa ialah Israel sedang ‘menggayang’ orang Arab dan Palestin di Semenanjung Gaza.

Kalaupun tidak suka BN, janganlah samakan BN dengan Israel.

Cara pembangkang sama sahaja - kira-kira 10 tahun dahulu, kerana marahkan Tun Dr Mahathir Mohamad mereka menggelarnya sebagai Mahazalim dan Mahafiraun.

Kini kerana mahu dapatkan kuasa secara mudah, BN dilambangkan pelbagai dan kata-kata ‘Isreal’ itu akan menyebabkan kemarahan banyak pihak.

Memang wajar sekali jika Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said kesal dan kecewa dengan tuduhan tidak berasas parti pembangkang yang semakin melampaui batas itu.

Persoalannya apakah BN atau kerajaan Pusat yang ada sekarang sama dengan Israel yang bertindak kejam kepada rakyat Palestin dan rakyat Arab di bawah pemerintahannya?

Apakah BN membunuh rakyat sesuka hati?

Apakah BN menyekat pergerakan rakyatnya?

Apakah BN mendiskriminasi rakyatnya seperti dilakukan Isreal terhadap rakyat berbangsa Arabnya?

Apakah BN menyekat melakukan ibadah seperti Isreal memengenakan larangan orang Islam dan Kristian di negara itu?

Ahmad Said yang juga Pengerusi BN negeri menyifatkan tuduhan pembangkang terutama ketika berkempen untuk meraih simpati serta sokongan rakyat, membuktikan rendahnya keperibadian pemimpin pembangkang yang menjadikan Islam sebagai asas perjuangan.

“Ini tuduhan liar yang keterlaluan. Adakah apa yang kita lakukan macam Israel, bom sana, bunuh sini. Ini menggambarkan sikap dan peribadi orang yang bercakap itu. Sebagai orang Islam, kita tidak harus melemparkan fitnah tidak berasas seperti ini. Apakah itu tindakan berhemah? Ini jelas tindakan tidak bertanggungjawab dan berasaskan emosi yang menggambarkan sikap serta pemikiran mereka (pembangkang),” katanya selepas perasmian penutup Seminar Penubuhan Yayasan Masjid Semalaysia dan penyampaian imbuhan imam dan bilal di Wisma Darul Iman, di sini, semalam.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim kelmarin menyamakan penderitaan dalam perjuangan memilih dasar atas prinsip rakyat seperti yang dilakukan Pakatan Rakyat dihalang oleh Umno dan BN seperti yang berlaku di Gaza, Palestin yang dihukum Isreal kerana memilih Hamas.

Berikutan itu, Exco Pemuda Umno, Datuk Mukhriz Mahathir semalam, turut menyelar pemimpin Pas yang menyamakan pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 17 Januari ini sebagai peperangan Israel dan Hamas di Palestin.

Beliau berkata, kepemimpinan Pas dan Pakatan Rakyat perlu memantau penceramah parti itu yang membuat andaian sedemikian.

Sehubungan itu, beliau mahu Pas memastikan kesengsaraan penduduk Palestin tidak dijadikan bahan kempen, sedangkan kerajaan tegas memperjuangkan nasib rakyat Palestin yang ditindas rejim Zionis itu.

Sebagai contoh, katanya, kesediaan kerajaan meluluskan rangkaian televisyen dan radio milik Media Prima menyiarkan slot khas kemanusiaan di Semenanjung Gaza bertujuan meningkatkan kutipan tabung The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP untuk Gaza, membuktikan keikhlasan kerajaan dan kesepakatan rakyat negara ini menentang kekejaman Israel.

Seperti kata Mukhriz, jangan jadikan kezaliman Israel sebagai modal meraih sokongan pengundi.
“Kita minta pemimpin pembangkang menasihatkan penceramahnya tidak mengulangi kenyataan yang menyamakan pertandingan antara BN dan Pas pada 17 Januari ini sebagai peperangan Hamas dan Israel,” katanya selepas perjumpaan dengan jentera pilihan raya peti undi Kampung Nibung.

No comments:

Post a Comment