Monday, June 1, 2009

POLITIK TERENGGANU - HISHAMUDDIN JADI PELERAI

Bekas Setiausaha Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Rosol Wahid - salah seorang ADUN yang paling lantang mahu Menteri Besar Terengganu digantikan - menafikan laporan melalui blog ini bahawa akan ada ADUN UMNO Terengganu ‘melompat’ menjadi ADUN Bebas.
"Itu cerita mengarut, kalau saya nak masuk bebas, kita tidak buat senyap-senyap. Kita akan buat sidang akhbar (kalau menjadi ahli bebas)," katanya kepada Malaysiakini hari ini.
"Itu cerita mengarut, kalau saya nak masuk Bebas, kita tidak buat senyap-senyap. Kita akan buat sidang akhbar (kalau menjadi ahli bebas)," kata Rosol.
Alhamdullilah, setidak-tidaknya ada jawapan kepada persoalan yang saya timbulkan.
Banyak juga sms yang saya terima untuk mengetahui siapa tetapi oleh kerana jawapan tersedia ada, faham-faham sajalah.
Habis sudah cerita yang dinanti-nantikan pada 31 Mei 2009.
Namun perkembangan terbaru yang dilaporkan oleh laman berita itu cukup menarik.

Ini kerana dikatakan politik Terengganu bakal bergolak lagi setelah bertiup khabar angin bahawa kumpulan 18 ADUN BN Terengganu akan mengemukakan undi tidak percaya terhadap Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dalam sidang DUN Ogos ini jika kemelut politik di negeri masih gagal diselesaikan.

Sebelum ini 10 daripada mereka tidak menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu baru-baru ini apabila tiga daripada mereka menerima SMS ugutan.
Bagaimanapun mereka menghadiri hari terakhir sidang DUN tersebut atas arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Mungkin satu usul tidak percaya terhadap Datuk Ahmad akan dibuat dalam sidang dewan yang dijadualkan Ogos ini. Kumpulan 18 ADUN masih percaya krisis politik Terengganu akan selesai jika Ahmad meletakkan jawatan sebagai menteri besar," kata satu sumber yang rapayt dengan kumpulan itu dihubungi Malaysiakini semalam.

Tidak payah pakai sumberlah, nyatakan terang-terang saja bahawa kumpulan 10 (Kumpulan 18) itulah yang sedang berusaha untuk mengadakan undi tidak percaya berkenaan.

Sebelum itu, sebahagian ADUN BN Terengganu mahu Ahmad digantikan atas alasan tidak berkeupayaan mentadbir negeri itu.

Isu ini turut ditimbulkan pada pertemuan dengan Hishamuddin tempoh hari. Malah ada antara yang bercakap mengenai perkara ini ialah anggota Exco kerajaan negeri yang selama ini dianggap rapat dengan Ahmad Said.

Aneh, pada mesyuarat Exco, mereka berdiam diri – takut atau malu kepada Menteri Besar – tetapi di luar berani bersuara!

Persoalannya, siapa yang wajar menentukan apakah Ahmad Said berupaya atau tidak berupaya. Kedua, apakah orang yang melantik Ahmad Said juga tidak berpuas hati terhadap keupayaan Ahmad Said?

Kini terpulanglah kepada Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk menyelesaikan kemelut tersebut sebelum sidang DUN bermula.

Persoalannya, apakah Hishamuddin akan turut mengakui pertemuan diaturnya, termasuk kehadiran bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh di pejabat Hishammuddin sendiri pada 20 Mei lalu sebagai gagal.

Tidakkah Hishamuddin menganggap kenyataan seperti – menggantikan Ahmad Said - sebagai mengugut beliau?

Cabaran sangat besar bagi Hishamuddin kerana bukan soal undi tidak percaya sahaja yang perlu dilihat. Cuba nilaikan kembali fakta berikut:

1. 10 ADUN UMNO tidak hadir sidang DUN kerana ‘ugutan’ terhadap tiga ADUN. Siapa buat ugutan? Pegawai kanan Menteri Besar atau orang daripada Kumpulan 10 berkenaan? (Pada 14 April lalu, 10 ADUN BN memulaukan DUN Terengganu pada hari kedua persidangan hari ini selepas beberapa orang daripada mereka menerima sms ugutan "YB tak sayang nyawa?"); Saya yakin Hishamuddin sebagai Menteri Dalam Negeri sudah dimaklumkan mengenai perkara ini.

2. Kenapa yang tidak kena ugut turut berlindung di sebuah hotel? Saya yakin Hishamuddin sebagai Pengerusi UMNO Terengganu dan Menteri Dalam Negeri tahu punca mereka ini enggan ke sidang DUN;

3. Kalau benar nyawa terancam, kenapa hadir sidang DUN selepas diarahkan oleh Perdana Menteri? Apakah kerana ada jaminan keselamatan baru hadir? Tidakkah sebelum itu jaminan keselamatan sudah diberikan oleh polis Terengganu tetapi tetap tidak hadir? Saya yakin Hishamuddin maklum mengenai kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa pegawai kanan Ahmad Said tidak melakukan sms ‘bodoh’ berkenaan;

4. Kumpulan ini tidak ‘percaya’ dengan jaminan keselamatan polis Terengganu dan selepas itu asyik mempertikaikan kenapa polis mengeluarkan waran tangkap terhadap Dr Ramzi; Hishamuddin pasti dapat laporan daripada polis Terengganu kenapa dan punca mereka ini asyik pertikaikan kenyataan dan penemuan polis mengenai sms berkenaan.

5. Difahamkan Hishamuddin sebagai Menteri Dalam Negeri turut memberitahu Datuk Seri Idris Jusoh pada pertemuan enam mata di Putrajaya bahawa Datuk Ahmad Said tidak terlibat dalam kerja sms ‘bodoh’ itu; Hishamuddin pasti tahu siapa yang melakukan Cuma menunggu masa bertindak.

6. Hishamuddin perlu mendedahkan dalam masa terdekat siapa sebenar punca angkara sms dan apa tujuan sms diwujudkan – konspirasi atau sengaja enggan hadir sidang DUN kerana ‘tidak boleh membuat undi tidak percaya”.

Bagi saya, amat jelas jika Hishamuddin sebagai Naib Presiden UMNO, Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri dan Menteri DalamNegeri gagal menjelaskan isu sms serta mencegah perbuatan mensabotaj kerajaan BN, ia adalah kegagalan besar bagi beliau.

Dengan kata lain, jika Hishamuddin ‘membenarkan’ ada undi tidak percaya di DUN Terengganu, akan terpahat dalam sejarah bahawa beliau adalah pemimpin UMNO paling gagal mengatasi kemelut. Kerana?

1. Undi tidak percaya jika dilakukan oleh DUN UMNO, mereka mensabotaj kerajaan pimpinan pemimpin UMNO peringkat negeri. Ahmad Said ialah Ketua Bahagian dan Timbalan pengerusi perhubungan;

2. Undi tidak percaya jika dilakukan adalah perbuatan mensabotaj parti dan BN. Jika sesuatu berlaku kepada BN punca daripada tindakan ‘dendam atau apa saja”, adalah perbuatan sabotaj paling buruk dilakukan oleh ahli parti UMNO, iaitu komponen terbesar BN;

3. Jika dibiarkan undi tidak percaya, ia akan menjadi satu precedent kepada mana-mana parti komponen BN untuk melakukan perkara serupa pada masa hadapan; dan,

4. Menunjukkan pemimpin UMNO memang sanggup melakukan perbuatan, ‘kalau aku tidak dapat, biar orang lain tidak dapat juga’ yang pastinya akan meranapkan UMNO.

Dalam konteks ini, UMNO ada cara pencegahan dan tindakan disiplin. Jadi gunakanlah mana-mana yang difikirkan sesuai jika kesannya boleh mendatangkan kebaikan kepada UMNO.
Ada pendangan sebelum ini mengatakan biarlah UMNO mempunyai ahli yang sedikit dan penuh disiplin daripada mempunyai ahli berjuta-juta tetapi melakukan tindakan sesuka hati yang kelak akan menjejaskan survival parti.

Pilihan ialah antara ‘menyimpan pemimpin dan ahli UMNO yang bermasalah’ dengan ‘mengekalkan kerajaan BN dan UMNO pilihan rakyat’.
Hishamuddin dan pucuk pimpinan UMNO buatlah sesuatu yang bijak.
Jangan kerana ‘kawan, sekutu dan kroni’ UMNO lingkup di Terengganu.

ANWAR SEMAKIN MELALUT

Sebelum ini pemimpin PAS mengatakan UMNO dan penyokongUMNO sebagai parti tidak Islam selain tarafnya sama seperti Yahudi.
Kelmarin pemimpin tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula mengatakan UMNO dan kelakuan orang UMNO lebih buruk daripada Chin Peng.
Bermakna yang bersetuju dengan tindakan UMNO atau ‘bersubahat’ dengan UMNO turut mempunyai ciri-ciri dan sifat seperti ‘penjenayah’ Chin Pen?
Hakikatnya, UMNO dan Perikatan memerdekakan Tanah Melayu sementara Chin Peng berusaha menggagalkan kemerdekaan yang dicapai. UMNO – Chin Peng bagai langit dan bumi jauhnya. Bagaimana UMNO boleh disamakan dengan Chin Peng?

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (Keadilan), Dato' Seri Anwar Ibrahim berceramah di Kubang Semang.menyifatkan kelakuan Umno merampas Perak lebih teruk daripada isu Chin Peng yang disifatkan oleh beliau sebagai sengaja dimainkan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk menghidupkan kembali kemarahan rakyat.
Tambahan lagi sekarang ini terlalu banyak isu dan skandal terpaksa dijawab oleh kepimpinan negara maka tiada jalan lain untuk beralih kepada isu kepulangan Chin Peng untuk dijadikan sasaran.
Apa juga sebab dan kenapa Anwar menimbulkan isu berkenaan tetapi pokoknya beliau marah dengan UMNO yang menyebabkan kerajaan pakatan pembangkang di Perak lingkup.
Ada persoalan penting yang perlu direnungi di sini.
Pertama, UMNO bukan penyebab lingkupnya kerajaan pembangkang di Perak. Ia lebih kepada pakatan pembangkang tidak tahu ‘menjaga kebajikan dan ehwal ADUNnya’ yang menyebabkan mereka ‘lari’ dari parti itu.
Mereka hanya mengisytihar diri mereka Bebas, bukan masuk UMNO atau menyertai parti-parti komponen BN yang lain.
Kebetulan dengan kemasukan tiga ADUN pakatan pembangkang, BN boleh menubuhkan kerajaan dan lingkuplah kerajaan pembangkang.
Kedua, penubuhan kerajaan baru menggantikan kerajaan pakatan pembangkang direstui istana. Apakah Sultan Perak, Sultan Azlah Shah yang merestui dan melantik Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir juga ‘lebih teruk daripada penjahat seperti Chin Peng?”

Apakah Anwar bermaksud sedemikian?

Dengan menuduh UMNO dan cara ini diterima pula oleh Sultan Perak, apakah Anwar tidak turut memalirkan Sultan Azlan Shah?

Apakah Anwar boleh menganggap Sultan Perak ‘tidak tahu’ dan ‘bodoh’ dalam perkara ini?
Apabila Sultan Perak menyetujui melantik Dr Zambry, jelas bahawa langkah UMNO dan komponen lain menubuhkan kerajaan Perak sebagai sesuatu yang betul.

Apakah tindakan betul Sultan Perak ini ‘lebih teruk dari Chin Peng’?
Tindakan Anwar menyamakan UMNO lebih teruk dari Chin Peng adalah melampau dan jahat.
Bolehkah UMNO – pemimpin dan ahlinya memaafkan Anwar?

Selain itu, kata Anwar, BN dikatakan mainkan isu Chin Peng semata-mata untuk membangkitkan soal perkauman dan menimbulkan pandangan serong terhadap pembangkang yang menggangap isu ini sebagai isu kemanusiaan.

Bagaimana boleh kita katakana ia isu kemanusiaan?
Anwar ketika menjadi Ketua Pemuda UMNO pernah melaungkan penentangan terhadap pemimpin Israel yang mengganas terhadap orang Palestin. Kenapakah beliau tidak melihat pemimpin Israel itu bertindak kerana sifat ‘kemanusiaan’ dan sayangnya beliau kepada rakyat Israeil?

Juga apabila Anwar menentang Tunku Abdul Rahman dalam isu Carcosa pada pertengahan 1980-an, tidakkan ada ‘peri kemanusiaan’ dalam diri Anwar bahawa yang ditentangnya itu ialah Perdana Menteri pertama dan Bapa Kemerdekaan?

Apakah sifat kemanusiaan Anwar terhadap Chin Peng lebih besar berbanding Tunku?
Beliau memberikan alasan bahawa BN sanggup meningkatkan kemarahan rakyat tentang isu Chin Peng kenapa pada masa yang sama Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak pula mengadakan lawatan ke China yang merupakan 'bapa komunis'.

Parti Komunis Malaya (PKM) dan Chin Peng adalah perkara berbeza dengan Republik Rakyat China (PRC).

Chin Peng menentang kemerdekaan dan demokrasi Tanah Melayu dan Malaysia, sementara hubungan Malaysia-China diwujudkan selepas China mengubah sikapnya terhadap negara jiran dengan lawatan Tun Abdul Razak.

Anwar jangan buat-buat ‘buta sejarah politik Malaysia’ dalam konteks ini.
Keganasan PKM dan Chin Peng adalah pada 1960-an dan awal 70-an, walaupun secara rasmi kerajaan berlembut dengan komunis pada 1980-an.

PRC pula menunjukkan sikap ‘lembutnya’ sambil mula membuka negaranya dilawati, termasuk oleh Presiden Amerika, Presiden Johnson pada 1980-an.

Suasana yang berubah di China seharusnya menjadikan Malaysia turut mengiktiraf China tetapi dasar kerajaan terhadap pergerakan komunis dan subversive tetap tidak berubah. Sebarang usaha oleh individu dan kumpulan yang cuba menganggu-gugat keamanan dan kemerdekaan negara tidak boleh diberikan kelonggaran.

Dan Chin Peng yang memang meletakkan senjata tetapi tetap dianggap berbahaya tidak boleh ‘dimaafkan’ begitu sahaja.

Jadi adalah sikap kalau bekas Timbalan Perdana Menteri itu menganggap Chin Peng sudah ‘berubah’ dan melihat beliau dalam konteks kemanusiaan.

Jangan hanya kerana mahukan sokongan bukan-Melayu, semuanya boleh. Dalam isu Chin Peng ini, bukan orang Melayu sahaja menderita tetapi juga orang Cina turut menerima kesan kekejaman komunis.

Nasib baik British mengadakan dasar ‘kampung baru’ yang memberikan ‘kehidupan kepada orang Cina’ . Jika dibiarkan, mereka yang enggan bekerjasama dengan PKM dan Chin Peng mungkin menerima penyiksaan dan kekejaman mereka.

Apakah Anwar mahu melindungi fakta dan hakikat ini?
Jangan sedap cakap dan menghukum sesiapa sahaja yang tidak sealiran dengan kita.
Anwar sebagai pemimpin yang menganggap dirinya pemimpin Islam perlu merenung lebih jauh.

Apakah komunis tidak menjadi ancaman kepada Islam?
Chin Peng pemimpin komunis dan tidakkah beliau juga mengancam Islam?
Sepatutnya pemimpin PAS yang menyokong kepulangan Chin Peng turut memikirkan hal ini.

Mungkin menyedari inilah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri AzizanAbdul Razak menentang kepulangan Chin Peng.

Beliiau bersetuju dengan ketegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menolak kepulangan bekas pemimpin PKM itu yang telah banyak mencetuskan huru-hara dan kesengsaraan kepada rakyat negara ini.

Pentanyaan Azizan, “Berapa ramai yang telah menanggung derita dan terkorban kerana perbuatan ganas PKM semasa era Darurat,” amat tepat dan menjawab betapa salah dan kelirunya Anwar apabila mengatakan UMNO lebih buruk daripada Chin Peng.

Mulai Hari Ini Rakyat Malaysia akan menyiarkan siri rencana ‘Benarkah PAS Parti Islam’.

Siri rencana ini adalah kumpulan rencana yang dihasilkan oleh penyelidikan kumpulan mereka yang mahir mengenai Islam sambil mempertikaikan PAS sebuah parti yang mendakwa Islam.

PAS kini sudah berubah jauh daripada menegakkan Negara Islam sebaliknya bergerak bersama ‘jemaah bukan Islam’ untuk menubuhkan negara kebajikan.

Blog ini berharap pembaca akan menilai dengan sebaik-baiknya tulisan ini dan menilai apakah PAS benar-benar parti yang boleh diharapkan membela dan melindungi orang Islam atau hanya slogan pemimpinnya sahaja untuk kepentingan masa depan dan survival politik mereka.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?


BAHAGIAN 1 - PAS DARI KACA MATA AS-SUNNAH WAL JAMAAH

Salah faham mengenai maksud kafir, zalim dan fasiq menyebabkan perkataan itu disalahgunakan oleh pihak tertentu dalam memberi label kepada sesama Islam.

Malah maksud berjihad dan berjuang yang sebenar sepertimana yang dimaksudkan oleh ALLAH dan Rasul-Nya juga banyak kali disalagunakan untuk kepentingan tertentu pemimpin dan kumpulan.

Apa yang diharapkan pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah melalui penulisan ini dapat memecahkan persoalan salah faham yang timbul dalam masyarakat Islam kebelakangan ini.

Ikuti tulisan oleh Syiekh Abu Muhammad Iqamuddin dalam siri BENARKAH PAS PARTI ISLAM? berikut ini yang melihat PAS dari kaca mata atau berlandaskan As-Sunnah Wal Jamaah:

Orang PAS mendakwa parti mereka sahaja semata–mata Islam atau dengan kata lain ialah sebagai PARTI ALLAH atau HIZBULLAH. Selain daripada parti mereka semuanya dianggap parti taghut dan kerana itu mereka berani mendakwa sesiapa yang menyokong dan mengundi PAS dianggap jihad dan masuk syurga. 

Mana-mana kawasan atau negeri yang dimenangi PAS diumumkan sebagai kawasan dan negeri yang amat disenangi oleh Rasulullah SAW, sementara yang dimenangi oleh parti lain disedihi oleh Rasulullah SAW. 

Sebenarnya, jika kita membuat analisis dengan secara halus dan dinilai dengan ajaran Islam sebenar berdasarkan Al-Quran, As Sunnah, Ijma’ dan Qias, kita dapati tidak banyak perbezaan di antara parti PAS dengan parti –parti politik lain.

Cuma apa yang jelas lebihnya mereka (PAS) ialah stail bercakap dan tempikan “ALLAHUAKHBAR” pengikutnya. Oleh sebab itu kita berani mendakwa bahawa sebenarnya PAS Bukan Parti Islam, lebih-lebih lagi setelah diteliti parti itu tidak memenuhi cirri-ciri Parti Islam atau Parti ALLAH atau HIZBULLAH yang sebenar sepertimana yang terdapat dalam Al-Quran dan Al Hadis dan juga arthar serta sejarah perjuangan para pejuang Islam lampau, termasuk apa yang pernah diperjuangkan oleh para Nabi dan Rasul dahulu.

Bagi membentangkan hujjah ini digunakan sumber rujukan nas ( Al-Quran dan Al Hadis) dan juga sejarah perjuangan para Nabi dan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda SAW, bukan berdasarkan nafsu atau lain-lain teori politik bikinan manusia. Bagi membuktikan dakwaan ini, maka marilah kita lihat apa yang disebut oleh ALLAH didalam Al Quran dan juga Al Hadis serta athar yang dikemukakan di bawah ini.

Tujuan diketengahkan pandangan ini bukan kerana fanatik atau membenci kepada mana-mana golongan ataupun membencikan PAS, tetapi sekadar member penjelasan agar tidak timbul kekeliruan di dalam kalangan umat Islam berhubung dengan perjuangan Islam dan agar masyarakat tidak terus menerus tertipu dengan slogan dan label Islam yang digunakan oleh PAS dan tempikan “ALLAHU AKBAR” mereka serta ugutan kononnya, sesiapa tidak menyokong atau mengundi PAS berdosa dan masuk dan masuk neraka dan sesiapa sokong PAS masuk syurga.

Jadi kalau orang kafir seperti DAP dan lain-lain pakatan pmbangakang  yang menyokong yang menyokong dan undi PAS- APAKAH MEREKA JUGA AKAN MASUK SYURGA?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN EMPAT - PAS MILIKI CIRI-CIRI PARTI SYAITAN?Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

Daripada huraian ayat di atas, didapati PAS mempunyai sekurang-kurangnya tiga sifat sepertimana yang tersebut dalam ayat di atas.

 Di antaranya ialah;

1. Mereka (PAS) memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan ,iaitu mereka membuat pelbagai dalil agama untuk menuduh orang-orang Islam dalam UMNO dan BN sebagai orang-orang kafir; sembelihan mereka tidak boleh dimakan;dan jenazah mereka tidak boleh diziarah dan disembahyangkan-sehingga orang lain tidak bergaul dengan orang-orang Islam dalam UMNO dan BN dan memusuhi mereka.

2. PAS menggunakan sistem politik demokrasi dan politik pilihanraya sebagai saluran untuk menegakkan Islam. Ini di akiu sendiri oleh Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang dalam bukunya Amanat Haji Hadi, mukasurat 23 dan 24, yang berbunyi : "Walaupun demokrasi adalah ciptaan Barat bukan Islam, di mana di dalamnya terdapat pelbagai kelemahan dan penyelewengan yang ketara, namun Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi dan mengambil alih faedah darinya untuk menyuarakan ajaran Islam."

Selanjutnya beliau menyambung “PAS tetap menyertai pilihanraya dan menyertai sistem demokrasi….” Kenyataan Hadi ini bertentangan sekali dengan firman ALLAH;


Maksudnya: "Jangan kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan…" - ( Al Baqarah ayat 42)

Ini menandakan PAS menganut falsafah barat iaitu "Matlamat menghalalkan cara".

Bahkan Hadi mendakwa dengan mengatakan ‘Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi” Dari mana sumber yang mengatakan Islam menerima sistem tersebut?

Ulama muktabar mana yang mengeluarkan fatwa sehingga Hadi berani mengaitkan sistem tersebut dengan Islam. Sedangkan pada awal ayat itu diakui sendiri bahawa sistem ‘ demokrasi adalah ciptaan Barat dan terdapat penyelewengan”.

Di akhir kenyataan dinyatakan bahawa Islam menerima sisrem yang di ciptakan barat yang menyeleweng itu. Ini menunjukkan bahawa kenyataan Hadi memeksudkan Islam menerima penyelewengan.

Dalam perjuangan PAS pula, mereka menentang dan menuduh UMNO kerana UMNO menyeleweng daripada Islam kerana berjuang dan memerintah atas dasar demokrasi. Sekarang ini, siapa sebenarnya yang menyeleweng?

Atas asas apa pendirian perjuangan PAS sebenar?

3. Sifat ketiga pula ialah orang-orang PAS memang bersikap sombong dan berbangga dengan parti mereka. Buktinya kenyataan Nik Abdul Aziz bahawa kemenangan PAS kerana malaikat membantu mereka. Kelantan negeri yang disukai Rasulullah SAW.

Kenyataan itu secara tidak langsung menghina orang Islam di negeri-negeri lain.

Lantaran merasakan mereka (PAS) disayangi Rasulullah SAW dan suci, maka sebab itu mereka sanggup mencaci maki orang Islam lain sehingga boleh digelar sebagai “Barua” dan sebagainya.

Bersambung...Ciri-Ciri Parti Islam Berdasarkan Hadis & Athar

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN TIGA - CIRI CIRI PARTI SYAITAN

Selain diterangkan cirri-ciri Parti ALLAH, terdapat juga ayat yang menyebut tentang cirri-ciri Parti Syaitan atau HIZBUSSYAITAN.


Tujuan ALLAH bentangkan firman-NYA itu ialah untuk membuat perbandingan agar umat Islam dapat membezakannya serta membuat pilihan engan tepat.

Firman ALLAH:


Maksudnya;"…mereka menjadikan agama (memperalatkan agama) untuk tujuan berpecah-belah dan berpuak-puak sehingga menjadi beberapa pecahan (parti-parti). Masing-masing puak(parti)pula berbangga dengan apa yang ada di sisi mereka….”-(Surah Al Mukminun ayat 53)

 Firman ALLAH lagi:


Maksudnya;"… orang-orang yang menyekutukan ALLAH itu ialah orang yang memecah-belahkan agama mereka(dengan cara meninggalkan agama tauhid dan menganut pelbagai ideology bikinan akal dan nafsu) sehingga menjadi beberapa golongan (parti-parti). Tiap-tiap golongan (parti) itu merasa bangga (sombong) dengan apa yang ada pada mereka “_( Surah Ar Rum ayat 32)

Selanjutnya ALLAH berfirman lagi:


Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

ALLAH telah menjelaskan tentang ciri-ciri parti syaitan dalam ayat di atas seperti berikut;


1. Pemimpin dan anggotanya memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. 

2. Mereka meninggalkan agama Tauhid, sebaliknya menjadikan ideology dan aliran fikiran manusia sebagai pegangan dan peraturan politik dan peraturan hidup mereka. 

3. Bersikap sombong dan berbangga dengan parti masing-masing. 

4. Lupa kepada ALLAH.Yakni, apabila ingin menyelesaikan masalah umat, mereka tidak merujuk kepada hukum ALLAH, sebaliknya merujuk kepada teori manusia. 

Bersambung...PAS PARTI SYAITAN?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN 2 - CIRI-CIRI PARTI ISLAM MENURUT AL QURAN


Dalam Al-Quran, ALLAH secara jelas dan tegas telah memperkenalkan cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam dengan sebutan HIZBULLAH , iaitu PARTI ALLAH.

Ertinya, Islam memang memerintahkan umatnya memasuki parti yakni PARTI ALLAH. Bukan parti mengikuti sistem sekular,cara pemilihan pemimpin mengikut undi dan sebagainya seperti mana yang PAS amalkan sekarang ini.Tapi Parti ALLAH mempunyai ciri-ciri khusus yang ALLAH sendiri telah tetapkan; bukan macam PAS tetapkan.
 
ALLAH telah berfirman didalam Al-Quran:

 Maksudnya: “Sesungguhnya pemimpin kamu itu ialah ALLAH, Rasul-NYA dan orang-orang yang telah beriman yang mendirikan bersembahyang, yang mengeluarkan zakat, dan hal keadaan mereka itu tunduk (kepada ALLAH). Dan barangsiapa mengankat ALLAH, R asul-NYA dan orang-orang mukmin menjadi pemimpin, maka sesungguhnya HIZBULLAH( Parti ALLAH) itulah yang mendapat kemenangan.” –(Surah Al Maidah ayat 55-56)

Firman ALLAH lagi:

 Maksudnya; “Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum itu yang benar-benar beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat, tergamak berkasih saying dengan orang-orang yang menentang ALLAH dan Rasul-NYA, sekalipun orang-orang(yang menentang ALLAH) itu terdiri daripada bapa-bapa mereka atau anak-anak mereka atau saudara- saudara mereka atau keluarga mereka.Meraka (golongan yang benar-benar beriman itu) telah ditetapkan iman di dalam hati mereka dan ALLAH telah menguatkan mereka dengan cara menanamkan semangat di dalam hati mereka. ALLAH akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di bawahnya mengalir sunagi-sungai dan mereka kekal di dalamnya. ALLAH redha kepada mereka dan demikian juga mereka redha kepada ALLAH serta bersyukur kepada nikmat pemberian ALLAH.Mereka itulah anggota-angota HIZBULLAH( Parti ALLAH ). Sesungguhnya pendokong HIZBULLAH (Parti ALLAH) itu ialah orang-orang yang mendapat kemenangan (di dunia dan di akhirat)”- (Surah Al Mujadilah ayat 22).

 Ayat-ayat di atas secara tidak langsung ALLAH telah menerangkan tentang cirri-ciri Parti ALLAH dan sifat-sifat pemimpin dan anggotanya. Di antaranya ialah;

1. Mereka benar-benar beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA , menjadikan kedua-duanya sebagai pemimpin dan tempat rujuk serta tempat minta pertolongan.

2. Mereka meletakkan orang yang benar-benar beriman sebagai pemimpin, iaitu di kalangan mereka yang bertaqwa.

3. Mereka beriman kepada Hari Akhirat

4.Mereka mendirikan sembahyang.

5.Mereka mengeluarkan zakat.

6.Mereka benar-benar patuh kepada perintah dan hukum ALLAH.

7.Mereka sekali-kali tidak berkasih sayang dan bekerjasama dengan orang yang menentang agama (ingkar hukum) ALLAH.

8. Tidak bersikap asabiah qaumiah, yakni tidak bertolak ansur walaupun dengan ibu bapa, anak-anak, saudara mara, kerabat dan keluarga sendiri, sekiranya mereka itu anti-Islam atau melakukan maksiat dan kemungkaran.

9. Mereka( golongan Parti ALLAH) tidak pernah kalah dan sentiasa menang.

Menyentuh tentang ciri dan sifat nombor 7, bersesuaian dengan ayat 22 surah Al-Mujadilah di atas, kita dapati sifat-sifat dan ciri-ciri itu tidak ada pada parti PAS.Demikian dengan cirri nombor 9, kerana PAS sentiasa kalah dalam pilihanraya.

Tapi demi kerana untuk meraih undi, PAS sanggup berkerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang yang terdiri daripada parti-parti menentang ALLAH kerana peribadi pemimpin mereka dan dasar parti mereka bukan berlandaskan Islam.Buktinya ialah DAP dan PKR dasar dan perlembagaan parti mereka tidak berlandaskan Islam, bahkan tidak ada langsung cita-cita untuk menegakkan Islam.

Mereka Cuma menyokong Islam untuk mengambil kesempatan di sebalik isu reformasi; yang isu tersebut juga tidak berlandas dan semangat Islam.sekiranya mereka (Pakatan Pembangkang) menang, mereka juga akan melaksanakan sistem pemerintahan seperti mana yang sedang dilaksanakan oleh UMNO dan BN sekarang ini.

Bersambung - Ciri-Ciri Parti Syaitan

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENGENALAN

Penyelidikan mengenai beberapa persoalan yang berkaitan dengan politik dan isu- isu yang timbul dalam masyarakat Islam diharapkan dapat menjelaskan tentang beberapa kekeliruan dan salah faham sehingga menimbulkan krisis persaudaraan di kalangan umat Islam.


Punca timbul krisis  itu sehingga berlaku perbuatan tuduh menuduh, caci mencaci, pulau memulau, kutuk mengutuk dan lain-lain terhadap sesamaa Islam ialah kerana salah faham berhubung dengan salah tafsir terhadap nilai keIslaman seseorang dan seumpulan atau parti berkenaan yang disertai masing-masing.

Sebagai usaha untuk mengatasi krisis itu, difokuskan esei-esei selepas ini kepada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan iaitu tentang cirri-ciri sebenar sesebuah Parti Islam dan cirri-ciri pemimpin dan pengikutnya, berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta athar dan sejarah perjuangan Rasulullah SAW dan para sahabat serta para pejuang Islam dahulu


Ciri-ciri itu dibuat perbandingan dengan parti dan kumpulan berkenaan yang menjadi focus dalam penulisan ini, iaitu PAS dan UMNO.

Selain itu dibuat juga perbandingan parti berkenaan dengan firqah-firqah aqidah yang menyalahi iktiqad Ahli Sunnah Wal Jamaah yang disebut oleh Rassulullah SAW akan muncul di akhir zaman berjumlah 72 firqah, iaitu berdasarkan sikap dan tindak-tanduk harian mereka dalam politik.
 
Di antara firqah-firqah yang popular di negara ini ialah Muktazilah, Khawarij dan Syi’ah. Sementara Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah pegangan iktiqad yang diakui sah oleh Rasulullah SAW sendiri dan cirri-cirinya dihuraikan dalam buku ini meliputi pegangan dalam bidang politik.


Esei yang disiarkan selepas ini mengandungi pendedahan beberapa amalan yang menyalahi ajaran Islam oleh parti-parti politik, termasuk PAS.


Ini termasuk perbuatan pemimpinya seperti suka kafir mengkafir sesama Islam, berkasar, mendedahkan aib orang lain, boikot memboikot, berdemontrasi, mencarut, tidak mengenang budi dan lain-lain.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENDAHULUAN


Segala puji bagi ALLAH ,Tuhan tempat disembah dan dirujuk segala perkara mengenai urusan dunia dan akhirat. Selawat dan salam kapada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,Nabi dan Rasul yang ummi dan pemimpin umat Islam sejagat yang teragung. 

Polimik mengenai sama ada Parti PAS sebuah parti Islam sampai ke kemuncaknya baru-baru apabila ada pemimpin UMNO seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said. melabelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Hakikatnya PAS dikatakan sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’ bukan baru. Apabila Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan ‘JIKA SYAITAN PUN NAK TOLONG PAS’ ia sanggup menerimanya, banyak pihak ketika itu mengatakan PAS sudah menjadi “Parti ‘Ajaran Sesat’.

Namun oleh kerana waktu Ahmad Said mengatakan ‘PAS Ajaran Sesat’ ketika hampir pilihan raya umum ke 13 dan halatuju perjuangan PAS terumbang ambing, kenyataan Menteri Besar Terengganu itu mengundang kritikan dan ada yang menyelar Ahmad Said.
 
Ada yang mengatakan Ahmad Said sebagai ‘Pemikiran Sesat’, ‘Tidak Waras’ dan banyak lagi yang semuanya bagaikan melepaskan geram. Namun ada di kalangan pemimpin PAS yang “sedia bersemuka’ dan duduk semeja untuk bincang ‘Parti Ajaran Sesat’.

Menteri Besar Terengganu itu bagaimanapun enggan tunduk kepada desakan PAS yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’.

Malah, Ahmad Said bersedia disaman oleh PAS berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap PAS itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh. Hakikatnya sehingga hari ini, umat Islam di Malaysia khususnya masih lagi keliru dengan uslub perjuangan menegakkan ajaran dan hukum Islam.

Kalau sebelum ini umat Islam keliru dengan pengertian ibadah, tetapi sekarang ini setelah timbul era kesedaran dan kefahaman Islam , umumnya telah memahami bahawa ibadah meliputi semua bidang kegiatan hidup.

Kebelakangan ini kita dapati masih lagi umat Islam keliru dengan pengertian tentang parti politik, jihad, berjuang dan persoalan kepimpinan dalam Islam.

Hal itu perlu ada penjelasan.Kita tidak boleh membiarkan masyarakat umum teraba-raba mencari jawapan, seperti orang buta teraba-raba untuk mengenal gajah, kerana ia akan timbul fanatic bahawa apa yang mereka temui itulah betul,sedangkan orang lain tidak betul.

Maka akan berlakulah pertelagahan yang tidak berkesudahan. Saya berusaha mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan panduan bagi membantu masyarakat umum menghilangkan kekeliruan dalam persoalan politik dan Islam, kerana terdapat penjelasan mengenai cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam, pemimpin serta pengikut dan uslubnya berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang mana menjadi anutan dan pegangan umat Islam di Malaysia.

Di samping itu akan dibuat juga perbandingan dengan parti politik yang dikenali sebagai Parti Islam, sekaligus tindak-tanduk dan sikap pemimpin dan ahlinya, agar umat Islam menilai yang mana menepati ajaran Islam dan yang mana bercanggah dengan ajaran Islam.

Ini kerana kebenaran tidak hanya terletak kepada apa yang diucapkan atau apa yang terkandung di dalam kitab, tetapi dinilai kepada perbuatan, amalan dan tindak-tanduk seseorang.

Akhirnya yang penting, hendaklah kita menjadi orang mukmin sejati, yang lurus hatinya, lurus lidah dan benar perbuatan dan amalannya.