Saturday, July 9, 2016

DEMI GELARAN ‘TUN’ – APAKAH DR M, DR SITI HASMAH AKAN ‘SUJUD DI KAKI NAJIB’?


“Apabila didakwa di mahkamah,  Dr Mahathir akan kehilangan gelaran dan menjadi ‘orang biasa’...status VVIP akan semuanya hilang dan tidak mampu lagi menggunakan kekuatannya. Dr Mahathir bukan lagi menjadi ‘Maha-Mahathir’ tetapi hanya ‘Encik Mahathir’.”

"Mahathir and family are currently in Phuket, Thailand, to discuss their next move. They know it is game over for them and Najib is going to remain Prime Minister. But they still need to figure out how to save Mahathir’s Tun-ship, which he will lose once he is charged for a crime. " - Raja Petra Kamarudin (7 Julai 2016)

Benarkah Tun Dr Mahathir Mohamad lebih sayangkan pingat atau gelaran ‘Tun’ daripada membela nasib rakyat?

Apakah Dr Mahathir sanggup mencium kaki Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak demi mengekalkan gelaran berkenaan?

Apakah gelaran 'Tun' itu segala-galanya untuk Dr Mahathir?

Apakah Najib yang menganugerahkan gelaran berkenaan? Atau apakah yang menganugerahkan gelaran itu akan menurut kata Najib untuk ‘menyentapnya’ daripada Dr Mahathir?

Sampai begitu sekali usaha ‘menjatuhkan maruah’ bekas Perdana Menteri itu mahu dilakukan sesetengah pihak dalam UMNO dan kerajaan? Tidak cukupkah dengan apa yang sudah berlaku di Petronas, Proton dan Yayasan Kepimpinan Perdana? Apakah semuanya akibat dendam yang membara?

Jika benar yakin kuat dengan kedudukan dan kekuatan yang ada,  kenapa sampai pingat atau gelaran untuk bekas seorang Perdana Menteri pun diambil kira?

Penting sangatkah gelaran Tun itu?


Apakah jika Dr Mahathir tiada lagi gelaran Tun, beliau bukan bekas seorang Perdana Menteri yang memerintah negara selama 22 tahun dan membangunkan Malaysia dari sebuah negara pertanian kepada negara industri?

Menurut Raja Petra Kamarudin melalui blognya MAHATHIR, A DEFLATED BALL, TRYING TO SAVE HIS TUN-SHIP’,  kedudukan Dr Mahathir kini bagaikan ‘di lembah hina’ berbanding setahun lalu,  apabila bekas Perdana Menteri itu mendapat sanjungan dan ‘meraikan kemenangan’ di atas ‘kejatuhan Perdana Menteri’.

Kini terpaksa pula berkumpul anak-beranak di ‘persidangan Phuket’ semalam untuk merangka bagaimana membantu Dr Mahathir merangkak keluar daripada lubang yang beliau gali sendiri, sebelum tertimbus untuk selama-lamanya.

Dr Mahathir dikatakan kini – akhirnya – menerima kenyataan bahawa beliau kalah dalam perlawanan dengan Najib dalam usahanya menjatuhkan beliau daripada jawatan Perdana Menteri.

Raja Petra mengatakan Dr Mahathir trerpaksa menelan hakikat bahawa Kempen Anti-Najib (ANC) yang sepatutnya berjaya menurunkan Najib pada Julai 2015, sudah tidak berjaya dan ‘it is game over, real and truly over’.

Berdasarkan faktor bahawa Dr Mahathir akan didakwa bukan lagi ‘kemungkinan bila didakwa tetapi bila akan didakwa’ kerana beberapa pertuduhan – persoalan kini bukan lagi sama ada Najib mampu bertahan sehingga 2018 atau berjaya dijatuhkan sebelum waktu itu – tetapi persoalan penting ialah apa akan jadi kepada Dr Mahathir.

Bagi Raja Petra, penyokong atau keluarga Dr Mahathir kini perlu membincangkan bukan sama ada Najib mampu bertahan atau tidak tetapi sama ada Dr Mahathir dapat bertahan atau sebaliknya.

Katanya, mulanya mereka memikirkan Dr Mahathir jika didapati bersalah akan dihantar di penjara. Kini mereka sedar bahawa memenjarakan Dr Mahathir bukan keutamaan bagi Najib (Raja Petra tahu rancangan Najib – dari sumber mana?).

Dr Mahathir tidak takut dipenjarakan. Malah, menurut Raja Petra, jika Dr Mahathir dipenjara dan ditakdir meninggal dalam penjara, beliau akan  disanjung sebagai pejuang seperti Mahatma Gandhi. Ini akan mengukuhkan perjuangan ANC.

Raja Petra kata Najib tidak bodoh (Raja Petra tahu Najib cerdik, siapa beritahu beliau?)  untuk menjadikannya seorang ;pejuang’ dan mati dalam penjara.

Sebaliknya apa yang perlu dilakukan oleh Najib ialah ‘mengenakan Dr Mahathir dengan paling sengsara’ iaitu menarik balik pingat atau gelaran ‘Tun’. (All Najib needs to do is to hit Mahathir where it hurts most, and that would be to take away his Tun-ship).

Ini kerana bagi Dr Mahathir, gelaran itu lebih penting dari wang – apabila anda mempunyai RM1 bilion, apa lagi yang dibimbangkan – namanya, status, kedudukan dan lain-lain adalah penting. Jadi gelaran ‘Tun’ itu segala-galanya bagi ‘orang tua itu’.

Dan apabila didakwa Dr Mahathir akan kehilangan gelaran dan menjadi ‘orang biasa’. Dengan itu status VVIP skan semuanya hilang dan tidak mampu lagi menggunakan kekuatannya seolah-olah ‘sultan yang ke-10’. Dr Mahathir bukan lagi menjadi ‘ Maha-Mahathir’ tetapi hanya ‘Encik Mahathir’.

Jadi itulah antara perkara penting dalam ‘persidangan Phuket’ semalam.

Ia untuk menyelamatkan gelaran ‘Tun’ Dr Mahathir dan bagaimana menyelamatkannya.

Apakah Tun Siti Hasmah Mohd Ali akan meminta pertemuan dengan Najib dan melutut agar Perdana Menteri tidak menarik balik gelaran itu?

Persoalannya, jika benarpun, apakah Dr Mahathir akan bersetuju? Juga apakah Dr Hasmah akan melakukan ‘tindakan bodoh’ itu demi  hanya kerana gelaran atau pingat ‘Tun’?


Apakah gelaran Tun itu segala-galanya untuk Dr Mahathir?

Apakah beliau sanggup membelakangkan atau menggadaikan perjuangannya menegakkan ‘keadilan’ sama ada melalui Deklarasi Rakyat atau ANC hanya kerana mempertahankan gelaran Tun?

Hakikatnya, ketika menjadi Perdana Menteri, Dr Mahathir tidak pernah melarang wartawan tidak menyebut ‘Datuk Seri’ ketika bertanyakan soalan atau berbual dengannya. Ramai yang memanggil beliau ‘Dr’ sahaja. Dr Mahathir tak kisah pun.

Tanyalah wartawan veteran yang masih hidup jika tidak percaya.

Hakikatnya, kalaupun benar gelaran Tun ditarik atau digugurkan, Dr Mahathir masih ada ‘Dr’ di hadapan namanya, bukan seperti yang dikatakan oleh Raja Petra, hanya ‘Encik Mahathir’.

'Dr' yang ada di pangkal namanya itu bukan ‘Dr yang dibeli’  atau ‘Dr terbang’.
Tetapi ia adalah pengiktirafan dan kelulusan ijazah kedoktoran daripada Universiti Malaya (Singapura).

Ia tidak sama dengan gelaran Dr seperti  dipakai oleh sesetengah orang yang tidak diketahui sama ada ‘habis belajar’ atau tidak di universiti luar negara atau  pulang tanpa segulung ijazah pun.

Namun mereka tetap menggunakan gelaran ‘Dr’ atau seolah-olah lulusan graduan universiti luar negara.

Kita yakin Dr Mahathir atau Dr Siti Hasmah tidak pernah bimbang pun gelaran ‘Tun’ akan ditarik balik atau sebaliknya.


Mereka yang memiliki kebimbangan ialah kumpulan yang sedang berusaha menyekat atau memberhentikan Dr Mahathir daripada terus mengkritik Perdana Menteri.

Mungkin mereka inilah yang mencipta cerita dan Raja Petra menyempurnakan skripnya.
Mereka mempunyai sebab tersendiri kenapa perlu menyerang Dr Mahathir.

Memang membimbangkan mereka jika berlaku apa-apa kepada Perdana Menteri kerana , merekalah yang  akan menanggung akibat dan bahananya.

Rakyat biasa kini dan akan datang sedang memerhatikan permainan politik ini.

Jika berlaku serangan berlebih-lebihan terhadap bekas Perdana Menteri itu, mereka pun akan tertanya diri sendiri, untuk apa sebenarnya serangan itu dihalakan.


Biarpun menjadi majoriti senyap ketika ini, di hati kecil dan sanubari rakyat akan tetap ada pertanyaan – “apakah Dr Mahathir yang sudah menabur bakti begitu banyak, sanggup menggadaikan perjuangannya hanya demi sebuah gelaran dunia bernama ‘Tun’?”   

3 comments:

 1. Raja Petra otaknya kecil, lebih kecil berbandingkan monyet. Itu penting buatnya -gelaran, wang, kedudukan, UPAHAN lumayan bagi khidmat songsang yang ditawarkannya. The highest bidder gets my service.

  Biarlah dia nak menyalak. Itu tugasnya yang diberikan Najib. Tun M tak kisah berdepan dengan mereka yang main budak2. Pemimpin2 negara kita kini otak dan perlakuannya macam budak2 kecil. Azwan Bro contohnya.

  ReplyDelete
 2. Apa lak "ayah" tu merepek "hentam" RP kerana nak bela MM tu. Masa RP hentam kerajaan BN "senyum lebar sampai ketelinga". Bila kena batang hidung (kalau hidung ada batanglah) macam cacing jadi umpan kail. Jgn lupa sdr "ayah": Siapa "berimamkan" LKS/DAP, mati besok suruh puak2 DAP sembayangkan. PAS baru sedar dari "mimpi" tidur sebantal dgn DAP. La ni MAT SABUN/MM/PKR tak sedar lagi. Jangan "berimamkan" sikafir lahanatullah!

  ReplyDelete
 3. Sempit, memang sempit fikiran.

  ReplyDelete


Mulai Hari Ini Rakyat Malaysia akan menyiarkan siri rencana ‘Benarkah PAS Parti Islam’.

Siri rencana ini adalah kumpulan rencana yang dihasilkan oleh penyelidikan kumpulan mereka yang mahir mengenai Islam sambil mempertikaikan PAS sebuah parti yang mendakwa Islam.

PAS kini sudah berubah jauh daripada menegakkan Negara Islam sebaliknya bergerak bersama ‘jemaah bukan Islam’ untuk menubuhkan negara kebajikan.

Blog ini berharap pembaca akan menilai dengan sebaik-baiknya tulisan ini dan menilai apakah PAS benar-benar parti yang boleh diharapkan membela dan melindungi orang Islam atau hanya slogan pemimpinnya sahaja untuk kepentingan masa depan dan survival politik mereka.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?


BAHAGIAN 1 - PAS DARI KACA MATA AS-SUNNAH WAL JAMAAH

Salah faham mengenai maksud kafir, zalim dan fasiq menyebabkan perkataan itu disalahgunakan oleh pihak tertentu dalam memberi label kepada sesama Islam.

Malah maksud berjihad dan berjuang yang sebenar sepertimana yang dimaksudkan oleh ALLAH dan Rasul-Nya juga banyak kali disalagunakan untuk kepentingan tertentu pemimpin dan kumpulan.

Apa yang diharapkan pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah melalui penulisan ini dapat memecahkan persoalan salah faham yang timbul dalam masyarakat Islam kebelakangan ini.

Ikuti tulisan oleh Syiekh Abu Muhammad Iqamuddin dalam siri BENARKAH PAS PARTI ISLAM? berikut ini yang melihat PAS dari kaca mata atau berlandaskan As-Sunnah Wal Jamaah:

Orang PAS mendakwa parti mereka sahaja semata–mata Islam atau dengan kata lain ialah sebagai PARTI ALLAH atau HIZBULLAH. Selain daripada parti mereka semuanya dianggap parti taghut dan kerana itu mereka berani mendakwa sesiapa yang menyokong dan mengundi PAS dianggap jihad dan masuk syurga. 

Mana-mana kawasan atau negeri yang dimenangi PAS diumumkan sebagai kawasan dan negeri yang amat disenangi oleh Rasulullah SAW, sementara yang dimenangi oleh parti lain disedihi oleh Rasulullah SAW. 

Sebenarnya, jika kita membuat analisis dengan secara halus dan dinilai dengan ajaran Islam sebenar berdasarkan Al-Quran, As Sunnah, Ijma’ dan Qias, kita dapati tidak banyak perbezaan di antara parti PAS dengan parti –parti politik lain.

Cuma apa yang jelas lebihnya mereka (PAS) ialah stail bercakap dan tempikan “ALLAHUAKHBAR” pengikutnya. Oleh sebab itu kita berani mendakwa bahawa sebenarnya PAS Bukan Parti Islam, lebih-lebih lagi setelah diteliti parti itu tidak memenuhi cirri-ciri Parti Islam atau Parti ALLAH atau HIZBULLAH yang sebenar sepertimana yang terdapat dalam Al-Quran dan Al Hadis dan juga arthar serta sejarah perjuangan para pejuang Islam lampau, termasuk apa yang pernah diperjuangkan oleh para Nabi dan Rasul dahulu.

Bagi membentangkan hujjah ini digunakan sumber rujukan nas ( Al-Quran dan Al Hadis) dan juga sejarah perjuangan para Nabi dan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda SAW, bukan berdasarkan nafsu atau lain-lain teori politik bikinan manusia. Bagi membuktikan dakwaan ini, maka marilah kita lihat apa yang disebut oleh ALLAH didalam Al Quran dan juga Al Hadis serta athar yang dikemukakan di bawah ini.

Tujuan diketengahkan pandangan ini bukan kerana fanatik atau membenci kepada mana-mana golongan ataupun membencikan PAS, tetapi sekadar member penjelasan agar tidak timbul kekeliruan di dalam kalangan umat Islam berhubung dengan perjuangan Islam dan agar masyarakat tidak terus menerus tertipu dengan slogan dan label Islam yang digunakan oleh PAS dan tempikan “ALLAHU AKBAR” mereka serta ugutan kononnya, sesiapa tidak menyokong atau mengundi PAS berdosa dan masuk dan masuk neraka dan sesiapa sokong PAS masuk syurga.

Jadi kalau orang kafir seperti DAP dan lain-lain pakatan pmbangakang  yang menyokong yang menyokong dan undi PAS- APAKAH MEREKA JUGA AKAN MASUK SYURGA?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN EMPAT - PAS MILIKI CIRI-CIRI PARTI SYAITAN?Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

Daripada huraian ayat di atas, didapati PAS mempunyai sekurang-kurangnya tiga sifat sepertimana yang tersebut dalam ayat di atas.

 Di antaranya ialah;

1. Mereka (PAS) memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan ,iaitu mereka membuat pelbagai dalil agama untuk menuduh orang-orang Islam dalam UMNO dan BN sebagai orang-orang kafir; sembelihan mereka tidak boleh dimakan;dan jenazah mereka tidak boleh diziarah dan disembahyangkan-sehingga orang lain tidak bergaul dengan orang-orang Islam dalam UMNO dan BN dan memusuhi mereka.

2. PAS menggunakan sistem politik demokrasi dan politik pilihanraya sebagai saluran untuk menegakkan Islam. Ini di akiu sendiri oleh Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang dalam bukunya Amanat Haji Hadi, mukasurat 23 dan 24, yang berbunyi : "Walaupun demokrasi adalah ciptaan Barat bukan Islam, di mana di dalamnya terdapat pelbagai kelemahan dan penyelewengan yang ketara, namun Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi dan mengambil alih faedah darinya untuk menyuarakan ajaran Islam."

Selanjutnya beliau menyambung “PAS tetap menyertai pilihanraya dan menyertai sistem demokrasi….” Kenyataan Hadi ini bertentangan sekali dengan firman ALLAH;


Maksudnya: "Jangan kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan…" - ( Al Baqarah ayat 42)

Ini menandakan PAS menganut falsafah barat iaitu "Matlamat menghalalkan cara".

Bahkan Hadi mendakwa dengan mengatakan ‘Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi” Dari mana sumber yang mengatakan Islam menerima sistem tersebut?

Ulama muktabar mana yang mengeluarkan fatwa sehingga Hadi berani mengaitkan sistem tersebut dengan Islam. Sedangkan pada awal ayat itu diakui sendiri bahawa sistem ‘ demokrasi adalah ciptaan Barat dan terdapat penyelewengan”.

Di akhir kenyataan dinyatakan bahawa Islam menerima sisrem yang di ciptakan barat yang menyeleweng itu. Ini menunjukkan bahawa kenyataan Hadi memeksudkan Islam menerima penyelewengan.

Dalam perjuangan PAS pula, mereka menentang dan menuduh UMNO kerana UMNO menyeleweng daripada Islam kerana berjuang dan memerintah atas dasar demokrasi. Sekarang ini, siapa sebenarnya yang menyeleweng?

Atas asas apa pendirian perjuangan PAS sebenar?

3. Sifat ketiga pula ialah orang-orang PAS memang bersikap sombong dan berbangga dengan parti mereka. Buktinya kenyataan Nik Abdul Aziz bahawa kemenangan PAS kerana malaikat membantu mereka. Kelantan negeri yang disukai Rasulullah SAW.

Kenyataan itu secara tidak langsung menghina orang Islam di negeri-negeri lain.

Lantaran merasakan mereka (PAS) disayangi Rasulullah SAW dan suci, maka sebab itu mereka sanggup mencaci maki orang Islam lain sehingga boleh digelar sebagai “Barua” dan sebagainya.

Bersambung...Ciri-Ciri Parti Islam Berdasarkan Hadis & Athar

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN TIGA - CIRI CIRI PARTI SYAITAN

Selain diterangkan cirri-ciri Parti ALLAH, terdapat juga ayat yang menyebut tentang cirri-ciri Parti Syaitan atau HIZBUSSYAITAN.


Tujuan ALLAH bentangkan firman-NYA itu ialah untuk membuat perbandingan agar umat Islam dapat membezakannya serta membuat pilihan engan tepat.

Firman ALLAH:


Maksudnya;"…mereka menjadikan agama (memperalatkan agama) untuk tujuan berpecah-belah dan berpuak-puak sehingga menjadi beberapa pecahan (parti-parti). Masing-masing puak(parti)pula berbangga dengan apa yang ada di sisi mereka….”-(Surah Al Mukminun ayat 53)

 Firman ALLAH lagi:


Maksudnya;"… orang-orang yang menyekutukan ALLAH itu ialah orang yang memecah-belahkan agama mereka(dengan cara meninggalkan agama tauhid dan menganut pelbagai ideology bikinan akal dan nafsu) sehingga menjadi beberapa golongan (parti-parti). Tiap-tiap golongan (parti) itu merasa bangga (sombong) dengan apa yang ada pada mereka “_( Surah Ar Rum ayat 32)

Selanjutnya ALLAH berfirman lagi:


Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

ALLAH telah menjelaskan tentang ciri-ciri parti syaitan dalam ayat di atas seperti berikut;


1. Pemimpin dan anggotanya memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. 

2. Mereka meninggalkan agama Tauhid, sebaliknya menjadikan ideology dan aliran fikiran manusia sebagai pegangan dan peraturan politik dan peraturan hidup mereka. 

3. Bersikap sombong dan berbangga dengan parti masing-masing. 

4. Lupa kepada ALLAH.Yakni, apabila ingin menyelesaikan masalah umat, mereka tidak merujuk kepada hukum ALLAH, sebaliknya merujuk kepada teori manusia. 

Bersambung...PAS PARTI SYAITAN?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN 2 - CIRI-CIRI PARTI ISLAM MENURUT AL QURAN


Dalam Al-Quran, ALLAH secara jelas dan tegas telah memperkenalkan cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam dengan sebutan HIZBULLAH , iaitu PARTI ALLAH.

Ertinya, Islam memang memerintahkan umatnya memasuki parti yakni PARTI ALLAH. Bukan parti mengikuti sistem sekular,cara pemilihan pemimpin mengikut undi dan sebagainya seperti mana yang PAS amalkan sekarang ini.Tapi Parti ALLAH mempunyai ciri-ciri khusus yang ALLAH sendiri telah tetapkan; bukan macam PAS tetapkan.
 
ALLAH telah berfirman didalam Al-Quran:

 Maksudnya: “Sesungguhnya pemimpin kamu itu ialah ALLAH, Rasul-NYA dan orang-orang yang telah beriman yang mendirikan bersembahyang, yang mengeluarkan zakat, dan hal keadaan mereka itu tunduk (kepada ALLAH). Dan barangsiapa mengankat ALLAH, R asul-NYA dan orang-orang mukmin menjadi pemimpin, maka sesungguhnya HIZBULLAH( Parti ALLAH) itulah yang mendapat kemenangan.” –(Surah Al Maidah ayat 55-56)

Firman ALLAH lagi:

 Maksudnya; “Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum itu yang benar-benar beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat, tergamak berkasih saying dengan orang-orang yang menentang ALLAH dan Rasul-NYA, sekalipun orang-orang(yang menentang ALLAH) itu terdiri daripada bapa-bapa mereka atau anak-anak mereka atau saudara- saudara mereka atau keluarga mereka.Meraka (golongan yang benar-benar beriman itu) telah ditetapkan iman di dalam hati mereka dan ALLAH telah menguatkan mereka dengan cara menanamkan semangat di dalam hati mereka. ALLAH akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di bawahnya mengalir sunagi-sungai dan mereka kekal di dalamnya. ALLAH redha kepada mereka dan demikian juga mereka redha kepada ALLAH serta bersyukur kepada nikmat pemberian ALLAH.Mereka itulah anggota-angota HIZBULLAH( Parti ALLAH ). Sesungguhnya pendokong HIZBULLAH (Parti ALLAH) itu ialah orang-orang yang mendapat kemenangan (di dunia dan di akhirat)”- (Surah Al Mujadilah ayat 22).

 Ayat-ayat di atas secara tidak langsung ALLAH telah menerangkan tentang cirri-ciri Parti ALLAH dan sifat-sifat pemimpin dan anggotanya. Di antaranya ialah;

1. Mereka benar-benar beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA , menjadikan kedua-duanya sebagai pemimpin dan tempat rujuk serta tempat minta pertolongan.

2. Mereka meletakkan orang yang benar-benar beriman sebagai pemimpin, iaitu di kalangan mereka yang bertaqwa.

3. Mereka beriman kepada Hari Akhirat

4.Mereka mendirikan sembahyang.

5.Mereka mengeluarkan zakat.

6.Mereka benar-benar patuh kepada perintah dan hukum ALLAH.

7.Mereka sekali-kali tidak berkasih sayang dan bekerjasama dengan orang yang menentang agama (ingkar hukum) ALLAH.

8. Tidak bersikap asabiah qaumiah, yakni tidak bertolak ansur walaupun dengan ibu bapa, anak-anak, saudara mara, kerabat dan keluarga sendiri, sekiranya mereka itu anti-Islam atau melakukan maksiat dan kemungkaran.

9. Mereka( golongan Parti ALLAH) tidak pernah kalah dan sentiasa menang.

Menyentuh tentang ciri dan sifat nombor 7, bersesuaian dengan ayat 22 surah Al-Mujadilah di atas, kita dapati sifat-sifat dan ciri-ciri itu tidak ada pada parti PAS.Demikian dengan cirri nombor 9, kerana PAS sentiasa kalah dalam pilihanraya.

Tapi demi kerana untuk meraih undi, PAS sanggup berkerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang yang terdiri daripada parti-parti menentang ALLAH kerana peribadi pemimpin mereka dan dasar parti mereka bukan berlandaskan Islam.Buktinya ialah DAP dan PKR dasar dan perlembagaan parti mereka tidak berlandaskan Islam, bahkan tidak ada langsung cita-cita untuk menegakkan Islam.

Mereka Cuma menyokong Islam untuk mengambil kesempatan di sebalik isu reformasi; yang isu tersebut juga tidak berlandas dan semangat Islam.sekiranya mereka (Pakatan Pembangkang) menang, mereka juga akan melaksanakan sistem pemerintahan seperti mana yang sedang dilaksanakan oleh UMNO dan BN sekarang ini.

Bersambung - Ciri-Ciri Parti Syaitan

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENGENALAN

Penyelidikan mengenai beberapa persoalan yang berkaitan dengan politik dan isu- isu yang timbul dalam masyarakat Islam diharapkan dapat menjelaskan tentang beberapa kekeliruan dan salah faham sehingga menimbulkan krisis persaudaraan di kalangan umat Islam.


Punca timbul krisis  itu sehingga berlaku perbuatan tuduh menuduh, caci mencaci, pulau memulau, kutuk mengutuk dan lain-lain terhadap sesamaa Islam ialah kerana salah faham berhubung dengan salah tafsir terhadap nilai keIslaman seseorang dan seumpulan atau parti berkenaan yang disertai masing-masing.

Sebagai usaha untuk mengatasi krisis itu, difokuskan esei-esei selepas ini kepada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan iaitu tentang cirri-ciri sebenar sesebuah Parti Islam dan cirri-ciri pemimpin dan pengikutnya, berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta athar dan sejarah perjuangan Rasulullah SAW dan para sahabat serta para pejuang Islam dahulu


Ciri-ciri itu dibuat perbandingan dengan parti dan kumpulan berkenaan yang menjadi focus dalam penulisan ini, iaitu PAS dan UMNO.

Selain itu dibuat juga perbandingan parti berkenaan dengan firqah-firqah aqidah yang menyalahi iktiqad Ahli Sunnah Wal Jamaah yang disebut oleh Rassulullah SAW akan muncul di akhir zaman berjumlah 72 firqah, iaitu berdasarkan sikap dan tindak-tanduk harian mereka dalam politik.
 
Di antara firqah-firqah yang popular di negara ini ialah Muktazilah, Khawarij dan Syi’ah. Sementara Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah pegangan iktiqad yang diakui sah oleh Rasulullah SAW sendiri dan cirri-cirinya dihuraikan dalam buku ini meliputi pegangan dalam bidang politik.


Esei yang disiarkan selepas ini mengandungi pendedahan beberapa amalan yang menyalahi ajaran Islam oleh parti-parti politik, termasuk PAS.


Ini termasuk perbuatan pemimpinya seperti suka kafir mengkafir sesama Islam, berkasar, mendedahkan aib orang lain, boikot memboikot, berdemontrasi, mencarut, tidak mengenang budi dan lain-lain.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENDAHULUAN


Segala puji bagi ALLAH ,Tuhan tempat disembah dan dirujuk segala perkara mengenai urusan dunia dan akhirat. Selawat dan salam kapada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,Nabi dan Rasul yang ummi dan pemimpin umat Islam sejagat yang teragung. 

Polimik mengenai sama ada Parti PAS sebuah parti Islam sampai ke kemuncaknya baru-baru apabila ada pemimpin UMNO seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said. melabelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Hakikatnya PAS dikatakan sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’ bukan baru. Apabila Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan ‘JIKA SYAITAN PUN NAK TOLONG PAS’ ia sanggup menerimanya, banyak pihak ketika itu mengatakan PAS sudah menjadi “Parti ‘Ajaran Sesat’.

Namun oleh kerana waktu Ahmad Said mengatakan ‘PAS Ajaran Sesat’ ketika hampir pilihan raya umum ke 13 dan halatuju perjuangan PAS terumbang ambing, kenyataan Menteri Besar Terengganu itu mengundang kritikan dan ada yang menyelar Ahmad Said.
 
Ada yang mengatakan Ahmad Said sebagai ‘Pemikiran Sesat’, ‘Tidak Waras’ dan banyak lagi yang semuanya bagaikan melepaskan geram. Namun ada di kalangan pemimpin PAS yang “sedia bersemuka’ dan duduk semeja untuk bincang ‘Parti Ajaran Sesat’.

Menteri Besar Terengganu itu bagaimanapun enggan tunduk kepada desakan PAS yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’.

Malah, Ahmad Said bersedia disaman oleh PAS berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap PAS itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh. Hakikatnya sehingga hari ini, umat Islam di Malaysia khususnya masih lagi keliru dengan uslub perjuangan menegakkan ajaran dan hukum Islam.

Kalau sebelum ini umat Islam keliru dengan pengertian ibadah, tetapi sekarang ini setelah timbul era kesedaran dan kefahaman Islam , umumnya telah memahami bahawa ibadah meliputi semua bidang kegiatan hidup.

Kebelakangan ini kita dapati masih lagi umat Islam keliru dengan pengertian tentang parti politik, jihad, berjuang dan persoalan kepimpinan dalam Islam.

Hal itu perlu ada penjelasan.Kita tidak boleh membiarkan masyarakat umum teraba-raba mencari jawapan, seperti orang buta teraba-raba untuk mengenal gajah, kerana ia akan timbul fanatic bahawa apa yang mereka temui itulah betul,sedangkan orang lain tidak betul.

Maka akan berlakulah pertelagahan yang tidak berkesudahan. Saya berusaha mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan panduan bagi membantu masyarakat umum menghilangkan kekeliruan dalam persoalan politik dan Islam, kerana terdapat penjelasan mengenai cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam, pemimpin serta pengikut dan uslubnya berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang mana menjadi anutan dan pegangan umat Islam di Malaysia.

Di samping itu akan dibuat juga perbandingan dengan parti politik yang dikenali sebagai Parti Islam, sekaligus tindak-tanduk dan sikap pemimpin dan ahlinya, agar umat Islam menilai yang mana menepati ajaran Islam dan yang mana bercanggah dengan ajaran Islam.

Ini kerana kebenaran tidak hanya terletak kepada apa yang diucapkan atau apa yang terkandung di dalam kitab, tetapi dinilai kepada perbuatan, amalan dan tindak-tanduk seseorang.

Akhirnya yang penting, hendaklah kita menjadi orang mukmin sejati, yang lurus hatinya, lurus lidah dan benar perbuatan dan amalannya.