Wednesday, May 8, 2013

MENTERI BESAR - KERANA DIPERSALAHKAN, AHMAD SAID BAWA ADUN LOMPAT PARTI?


Daripada teganuku (Rencana Dua Bahagian)

Pilihan raya umum ke-13 banyak mengajar Barisan Nasional khususnya UMNO untuk mengenali siapa kawan sebenar dan siapa kawan yang ‘menikam dari belakang’ dalam politik.

Kegagalan BN mendapatkan majoriti dua pertiga di peringkat pusat turut mendesak kita menilai setiap prestasi komponen kali ini.

Malah BN yang mengumpulkan parti pelbagai kaum di bawah satu lambang dan bendera nampaknya semakin terhakis sokongan terhadapnya, kecuali oleh parti-parti di Sarawak, Sabah dan UMNO sendiri.

Di sebalik kejayaan Perdana Menteri dan Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Razak mengekalkan BN berkuasa semula di Putrajaya, beliau tetap gagal meraih dua pertiga dan menjadi Perdana Menteri Malaysia pertama yang gagal mendapat mandat dua pertiga di Dewan Rakyat.

Selain itu, sebagai Pengerusi BN dan Perhubungan UMNO Selangor, Najib gagal menawan balik Selangor seperti Tun Dr Mahathir Mohamad ketika itu Pengerusi BN dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan gagal menawan kembali Kelantan pada pilihan raya selepas ia jatuh ke tangan PAS dan Semangat pada 1990.

Walaupun dibantu oleh Tun Dr Mahathir, ternyata tsunami pengundi Cina yang melanda kepimpinan Najib begitu kuat sehingga beberapa kawasan yang dianggap kukuh, turut tumbang kali ini.

Keyakinan pembangkang untuk mendapat Putrajaya, Perak danTerengganu selain mengekalkan Kelantan Selangor, dan Pulau Pinang sudah ditunjukkan sebaik Dewan Rakyat bubar.


Blog rasmi dan proPAS di Terengganu sebelum ini begitu yakin Terengganu akan jatuh kepada pembangkang pada PRU13 kerana isu-isu ‘panas’ yag dibawa oleh mereka termasuk isu terbaharu iaitu ‘rasuah balak oleh Menteri Besar’.

Walaupun PAS dan PKR bercakaran di Terengganu namun, hajat besar mereka untuk kembali ke Darul Iman tetap menjadi idalam.


Tiga faktor yang dinyatakan Pengerusi BN Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said kenapa pengundi memilih pembangkang ialah pengundi luar, pengundi muda dan pengundi Cina.

Dengan kata lain ia bukan faktor calon. Bagi saya ada satu lagi faktor iaitu pembangkang membekalkan jentera mereka dengan fitnah dan lebong pembohongan.

PAS melancarkan ‘perang menawan Darul Iman’ dengan fitnah dan pembohongan selain menaruh harapan akan berlaku ‘cas keting’.

Ternyata 'cas keting'  tidak berlaku seperti diharapkan, khususnya di Besut dan Setiu.

Kekalahan di semua DUN dalam Parlimen Kuala Terengganu, Cukai di Kemaman, Alor Limbat dalam Parlimen Marang dan Sura di Dungun dilihat lebih kepada ‘tsunami pengundi Cina’ dan pengundi muda.

Sementara kekalahan di beberapa DUN lain yang dijangka menang dilihat kekuatan PAS yang semakin meningkat selain calon-calon BN yang dikatakan ‘kurang menyerlah’ berbanding calon PAS.

Tidak nampak ‘cas keting’ sama ada di Dungun, Marang dan Hulu Terengganu, sebaliknya kekalahan di DUN yang dijangka menang adalah mungkin kerana strategi tidak mengena.

Malah kekalahan pakar strategi BN Terengganu, Datuk Rosli Mat Hassan di Parlimen Dungun dikaitkan dengan ‘persoalanpersoalan berkaitan dirinya sendiri, bukan UMNO atau BN’.


Ahli Majlis Tertinggi Umno,Datuk Seri Idris Jusoh berkata BN perlu membuat kajian semula terhadap kemerosotan sokongan rakyat kepada parti itu selepas keputusan PRU13 yang memberi banyak petunjuk kepada parti

Katanya, tumpuan patut diberikan terhadap saluran orang muda yang jelas tidak memihak kepada BN.

Katanya,mungkin ada sesuatu yang tidak kena dan parti akan memperbaikinya untuk menarik lebih ramai golongan muda menyertai Umno.

Idris berkata, beliau bersyukur kerana BN masih lagi mampu menguasai Terengganu dan Kerajaan Pusat selepas menghadapi serangan hebat pembangkang.

Walaupun berjaya mempertahankan Terengganu, kemerosotan undi kepada BN menyebabkan ada pihak menuding jari kepada Ahmad Said iaitu Pengarah Pilihanraya Negeri.

Kita tidak boleh mempersalahkan mereka.

Persoalannya apakah Ahmad Said yang juga Pengerusi BN dan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri sahaja yang patut dipertanggungjawabkan kepada kekalahan dua Parlimen BN dan DUN BN yang jatuh kepada pembangkang?

Dua parlimen yang jatuh kepada pembangkang ialah Dungun yang diwakili Rosli dan Kuala Nerus yang diwakili Datuk Mohd Nasir Ibrahim.

Sementara DUN yang kalah ialah Chukai (Kemaman), Paka dan Rantau Abang (Dungun), Alor Limbat (Marang), Tepuh dan Teluk Pasu (Kuala Nerus) serta Bandar di Parlimen Kuala Terengganu.

Jika dilihat kepada kawasan kalah, kita lihat dulu siapa Pengarah Pilihanraya Parlimen yang diamanahkan dan bagaimana prestasi mereka.

1. DUNGUN - Ketua Bahagian ialah Datuk Rosli Mat Hasan - beliau kalah di Parlimen Dungun dan hanya DUN Bukit Besi kekal. Tiga lagi iaitu Rantau Abang dan Paka yang sebelum ini di bawah BN kalah. Sementara DUN Sura yang Rosli sendiri menjadi Pegawai Penyelaras DUN gagal ditawan semula);

2. KUALA NERUS - Ketua Bahagian ialah Datuk Mohd Nasir Ibrahim - beliau kalah di Parlimen Kuala Nerus dan hanya DUN Seberang Takir kekal. Tiga lagi iaitu Tepoh dan Teluk Pasu yang sebelum ini di bawah BN kalah. (Sementara DUN Bukit Tunggal gagal ditawan semula);

3. KUALA TERENGGANU - Ketua Bahagian ialah Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh - beliau kalah di DUN Ladang. Tiga lagi DUN iaitu DUN Wakaf Mempelam dan DUN Batu Burok gagal ditawan semula, sementara DUN Bandar yang satusatunya diwakili MCA turut hilang.

Menariknya apabila sahaja DUN dibubarkan, Ahmad Said memberikan keutamaan kepada kawasan Parlimen dan DUN lain, selain Kemaman, sebagai keutamaan.


Beliau turun ke Parlimen Besut, Setiu, Hulu Terengganu, Marang dan Dungun sebelum kembali ke Kemaman tetapi kembali semula ke Parlimen Kuala Nerus dan Kuala Terengganu sebelum kembali ke Kemaman sekali lagi.

Maknanya, Ahmad Said berada di luar kawasan Parlimennya tujuh hari dan di Kemaman hanya tiga (3) hari ketika kempen pilihan raya berkenaan.

Setelah memberi perangsang kepada Pengarah Pilihanraya Parlimen masing-masing Ahmad Said baru tumpukan kepada kawasannya dan walaupun berusaha, satu DUN iaitu Cukai jatuh ke tangan pembangkang. Pada 2008, majoriti yang dimiliki BN ialah 769 undi yang dimenangi Datuk Mohd Awang Tera.

Gara-gara kekalahan di tujuh DUN dan dua Parlimen, Ahmad Said bagaikan dipersalahkan apabila ada cakap-cakap siapa calon yang layak menggantikan Ahmad Said?

Kini ada pihak cuba mengaitkan kemerosotan sokongan rakyat kepada BN dengan prestasi Ahmad Said sebagai panglima Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), selain beberapa faktor dalam dan luaran termasuk budaya peteh atau 'cas keting'.

Sememangnya, spekulasi mengenai Terengganu bakal mendapat MB baru hangat diperkatakan sejak sebelum PRU lagi.

Namun ia semakin kencang apabila penyokong BN dan UMNO tidak dapat menerima kehilangan tujuh kerusi DUN berbanding 24 yang dimenangi pada 2008, selain kalah dua kerusi Parlimen kepada PAS.


Kini macam-macam ramalan dan firasat kini berlaku di Terengganu.

Malah ada yang bersifat fitnah yang sengaja mahu memburukkan keadaan dan mempersoalkan kesetiaan  Ahmad Said.

Ia gara-gara lambatnya perlantikan Menteri Besar – sama ada mengekalkan yang ada sekarang  atau orang baru.

Seperti disebut sebelum ini, isu Ahmad Said sebagai Menteri Besar tidak akan terhenti hanya kerana beliau bertanding semula selepas ‘tok nujum politik’ mengatakan beliau akan disekat bertanding di DUN Kijal.


Kini hanya dua negeri yang dikuasai Barisan Nasional – kebetulan kedua-duanya negeri Pantai Timur – iaitu Pahang dan Terengganu sahaja belum ada majlis angkat sumpah jawatan Menteri Besar.
 
Pahang dijangka diadakan akan mengadakan majlis itu esok di Istana Sultan Abu Bakar, Pekan. Bagi Terengganu pula, sehingga ini belum ada kedengaran apa-apa berita daripada pihak istana dan yang ada adalah pelbagai khabar angin.

Bila sebut khabar angin, ia sesuatu yang tidak dapat disahkan dan daripada sumber mana tidak pula diketahui.

Yang pasti Ahmad Said kini setia masih menunggu sama ada beliau akan dikekalkan atau beliau akan digugurkan.


Seperti berlaku di Pahang, apabila nama Menteri Besar belum diumumkan, spekulasi siapa bakal dilantik ke jawatan itu kini mula diperkatakan.

Kononnya punca perlantikan ditangguhkan adalah keputusan BN merosot di Pahang yang turut dialami oleh Terengganu.

Seperti Ahmad Said yang memimpin BN di Terengganu, BN Pahang dipimpin oleh Datuk Seri Adnan Yaakob berjaya mengekalkan kuasa pada pilihan raya umum ke-13, Ahad lepas.

Di Pahang, Barisan Nasional berjaya memenangi 30 daripada 42 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan. Jumlah itu bagaimanapun merosot berbanding pilihan raya umum 2008, apabila BN Pahang menang 37 kerusi, sebelum calon Bebas Tanah Rata menyertai BN, menjadikannya 38.


Bagaimanapun beberapa pemerhati politik, berkata beberapa nama disebut-sebut berkemungkinan bakal dilantik sebagai Menteri Besar Pahang yang baharu.

Antaranya Datuk Sh Mohmed Puzi Sh Ali, bekas Setiausaha Sulit Kanan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menang di DUN Peramu Jaya dengan majoriti besar 7,627 undi. Turut disebut ialah Timbalan Pengerusi Umno Pahang Datuk Mohd Sharkar Shamsudin (DUN Lanchang) dan Datuk Shahiruddin Ab Moin (DUN Dong) yang juga pengerusi GiatMara.

Di Terengganu, pada PRU 2008, yang ketika itu, ‘panglima BN” ialah Datuk Seri Idris Jusoh, jumlah kerusi dimenangi Barisan Nasional ialah 26 (termasuk 1 MCA) dan PAS 8 kerusi.

Namun kali ini, Barisan Nasional  mendapat 17 kerusi (MCA kalah di DUN Bandar) dan kerusi Parlimen turut merosot kepada 4 kerusi di mana sebelum ini ia memiliki 6 kerusi.

Antara khabar angin di Terengganu yang disebarkan melalui sms dan media baru termasuk:


 1. Ahmad Said mengancam akan ‘melompat ke PAS dengan membawa seorang penyokong kuatnya’;

2. Istana tidak berkenan untuk menyambung jawatan Menteri Besar kepada Ahmad Said;

3. Datuk Seri Mohd Najib Razak mahu calon lain menjawat Menteri Besar, dan 

4. Pelantikan MENTERI BESAR baru akan memberikan nafas baru kepada pembangunan Terengganu yang dikatakan terlalu bergantung kepada sumber alam.

Berkaitan kemungkinan Ahmad Said mengancam, rasanya perkara seperti itu sengaja dibuat untuk mengeruhkan keadaan.

Ahmad Said sedar sekiranya melakukan demikian ia adalah sabotaj terhadap parti dan BN yang tidak mungkin beliau lakukan kerana Ahmad Said setia kepada UMNO.

Dia sering mengingatkan rakyat dan penjawat awam supaya jangan menghianati perjuangan kerana jika melakukannya, kita adalah orang yang paling HINA!

Kerana itu dengan meyebarkan sms dan menyebarkan berita Ahmad Said akan membawa bersamanya seorang ADUN adalah TIDAK BENAR SAMA SEKALI!

Ada juga mengatakan pihak istana tidak senang dengan Ahmad Said sekarang. Dulupun Ahmad Said dilantik kerana TIADA CALON LAIN yang layak.

Kini dengan sekurang-kurangnya dua Ketua Bahagian UMNO lain – Hulu Terengganu dan Setiu – sudah menang di kerusi DUN, pilihan semakin banyak.

Malah dikatakan dah ada ‘penyokong’ dua ADUN berkenaan cuba melobi agar bos mereka menjadi Menteri Besar.

Ini juga rasanya hanya spekulasi sahaja! Soal Najib mahu Menteri Besar baru, ini sukar untuk diulas kerana ia adaah hati kecil Perdana Menteri itu sendiri.

Persoalannya, apakah Najib berani mengambil risiko sedangkan beliau sendiri sedang berdepan dengan masalah menempatkan dirinya di situasi yang kukuh akibat Barisan Nasional tidak mampu mencapai majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat.


Risiko Najib lebih bahaya dalam parti daripada pilihan raya kerana penyokong UMNO akan menjamin negara ditadbir oleh Barisan Nasional tetapi tidak semestinya Najib menjadi Perdana Menteri.

Silap perkiraan Najib, dia akan menerima padah daripada bahagian-bahagian UMNO khususnya di Terengganu!

Mengenai perlantikan Menteri Besar baru akan memberikan nafas baru kepada pembangunan, ini sesuatu yang subjektif.

Persoalannya, apakah Ahmad Said mentadbir secara ‘persendirian’ tanpa dokongan Exconya? Atau mereka hanya ‘Pak Turut’ dan mengia serta melaksanakan sahaja apa juga keputusan Menteri Besar?

Jadi, jika hanya berasaskan keputusan pilihan raya untuk perlantikan semula Menteri Besar di Terengganu, persoalannya, apakah ada AKU JANJI dibuat bahawa kalau sekiranya majoriti merosot, jawatan MENTERI BESAR akan ditarik balik?

Jika tidak, bermakna ada perkiraan dan penelitian lain dibuat oleh pucuk pimpinan parti khususnya Najib kerana melengah-lengahkan perlantikan semula ini.

Najib memerlukan sebab-sebab yang kukuh untuk dipersembahkan kepada Sultan Terengganu untuk mendapatkan perkenannya bagi tujuan perlantikan semula Ahmad Said sebagai Menteri Besar atau menukarnya dengan orang baru. 

Namun risiko terhadap Najib dan UMNO tetap ada sekiranya menggugurkan Ahmad Said – bukan kerana Ahmad Said akan melompat parti – tetapi sokongan ahli UMNO dan Bahagian kepada Menteri besar itu tetap utuh, apalagi selepas terbukti UMNO Terengganu kini padu.

Kepaduan itu ditunjukkan melalui adanya bekas ’10 Budak Hitam’ yang terus terpilih bertanding selain ‘bekas Exco dan ADUN’ turun padang bagi menjamin kemenangan calon Barisan Nasional pada PRU13 baru-baru ini.

Kalau ada ‘cah keting’ atau boikot daripada mereka, Terengganu kini sudahpun menjadi negeri pembangkang dan PAS kembali berkuasa di negeri ini. Namun UMNO dan Barisan Nasional terus kekal berkuasa dan membuktikan Ahmad Said bekerja keras mempertahankan kuasa Barisan Nasional di negeri ini.

Mahu dikatakan merosot sokongan terhadap Barisan Nasional?

Negeri lain juga menghadapi masalah yang sama. Najib sendiri gagal mencipta majoriti dua pertiga pada pilihan raya pertama untuk dirinya mendapatkan mandat rakyat bagi mengesahkan kedudukannya sebagai Perdana Menteri keenam sejak 2009 yang lalu.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah UMNO dan Barisan Nasional!

Najiblah Perdana Menteri pertama yang gagal mendapatkan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat, sedangkan Tun Dr Mahathir Mohamad berjaya melakukannya pada pilihan raya umum 1982 dan Tun Abdullah Ahmad Badawi melakukannya dengan cemerlang pada pilihan raya umum 2004!!!

1 comment:

 1. Kenyataan Mat Said dalam facebooknya jelas beliau matang dan menerima hakikat. Adun Bukit Besi sendiri tidak terlintas untuk lompat parti, malah apa berlaku adalah sunami politik seperti di Selangor juga. Tidak perlu diperikai bila YAB DS Najib mencadang kpd Sultan Terengganu melantik semula Mat Said sebagai MB......berikut kenyataan matang Mat Said dalam isu ini.....
  “Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

  Berikutan isu perlantikkan Menteri Besar Terengganu yang kini menjadi topik hangat, saya mengambil kesempatan untuk menjelaskan kedudukan perkara ini. Perdana Menteri Malaysia Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Najib selaku Pengerusi Barisan Nasional sedang menguruskan perlantikan Menteri Besar dan Ketua Menteri negeri-negeri yang dikuasai oleh Barisan Nasional dalam PRU13.

  Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib selaku Pengerusi Barisan Nasional sedang menguruskan perlantikan Menteri Besar dan Ketua Menteri negeri-negeri yang dikuasai oleh Barisan Nasional dalam PRU13. Berikutan kesibukan tugas Yang Amat Berhormat Perdana Menteri mentadbir Negara, perkara ini dilakukan secara berperingkat – peringkat. Saya difahamkan sehingga kini Kedah, Perak, Kedah, Perlis, Melaka dan Sabah telah selesai urusan perlantikan Menteri Besar dan Ketua Menteri masing-masing. Kini 4 negeri lagi masih menunggu giliran iaitu Pahang, Johor, N.Sembilan dan Terengganu.

  Bagi negeri Terengganu saya difahamkan Perdana Menteri selaku Presiden Parti akan mengeluarkan surat watikah dalam masa terdekat dan saya meminta agar semua rakyat negeri ini bersabar.

  Dalam hal ini, saya selaku Pengerusi Barisan Nasional Terengganu berterima kasih kepada semua rakyat yang telah menunaikan tanggungjawab dalam PRU13 serta berdiri teguh dibelakang kepimpinan parti.

  Saya juga menyeru kepada semua pihak menghentikan segala spekulasi dan khabar angin serta meminta agar semua rakyat Terengganu untuk bersatu hati dan berpadu tenaga demi kesejahteraan negeri tercinta ini.

  Wassalam.”

  ReplyDelete


Mulai Hari Ini Rakyat Malaysia akan menyiarkan siri rencana ‘Benarkah PAS Parti Islam’.

Siri rencana ini adalah kumpulan rencana yang dihasilkan oleh penyelidikan kumpulan mereka yang mahir mengenai Islam sambil mempertikaikan PAS sebuah parti yang mendakwa Islam.

PAS kini sudah berubah jauh daripada menegakkan Negara Islam sebaliknya bergerak bersama ‘jemaah bukan Islam’ untuk menubuhkan negara kebajikan.

Blog ini berharap pembaca akan menilai dengan sebaik-baiknya tulisan ini dan menilai apakah PAS benar-benar parti yang boleh diharapkan membela dan melindungi orang Islam atau hanya slogan pemimpinnya sahaja untuk kepentingan masa depan dan survival politik mereka.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?


BAHAGIAN 1 - PAS DARI KACA MATA AS-SUNNAH WAL JAMAAH

Salah faham mengenai maksud kafir, zalim dan fasiq menyebabkan perkataan itu disalahgunakan oleh pihak tertentu dalam memberi label kepada sesama Islam.

Malah maksud berjihad dan berjuang yang sebenar sepertimana yang dimaksudkan oleh ALLAH dan Rasul-Nya juga banyak kali disalagunakan untuk kepentingan tertentu pemimpin dan kumpulan.

Apa yang diharapkan pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah melalui penulisan ini dapat memecahkan persoalan salah faham yang timbul dalam masyarakat Islam kebelakangan ini.

Ikuti tulisan oleh Syiekh Abu Muhammad Iqamuddin dalam siri BENARKAH PAS PARTI ISLAM? berikut ini yang melihat PAS dari kaca mata atau berlandaskan As-Sunnah Wal Jamaah:

Orang PAS mendakwa parti mereka sahaja semata–mata Islam atau dengan kata lain ialah sebagai PARTI ALLAH atau HIZBULLAH. Selain daripada parti mereka semuanya dianggap parti taghut dan kerana itu mereka berani mendakwa sesiapa yang menyokong dan mengundi PAS dianggap jihad dan masuk syurga. 

Mana-mana kawasan atau negeri yang dimenangi PAS diumumkan sebagai kawasan dan negeri yang amat disenangi oleh Rasulullah SAW, sementara yang dimenangi oleh parti lain disedihi oleh Rasulullah SAW. 

Sebenarnya, jika kita membuat analisis dengan secara halus dan dinilai dengan ajaran Islam sebenar berdasarkan Al-Quran, As Sunnah, Ijma’ dan Qias, kita dapati tidak banyak perbezaan di antara parti PAS dengan parti –parti politik lain.

Cuma apa yang jelas lebihnya mereka (PAS) ialah stail bercakap dan tempikan “ALLAHUAKHBAR” pengikutnya. Oleh sebab itu kita berani mendakwa bahawa sebenarnya PAS Bukan Parti Islam, lebih-lebih lagi setelah diteliti parti itu tidak memenuhi cirri-ciri Parti Islam atau Parti ALLAH atau HIZBULLAH yang sebenar sepertimana yang terdapat dalam Al-Quran dan Al Hadis dan juga arthar serta sejarah perjuangan para pejuang Islam lampau, termasuk apa yang pernah diperjuangkan oleh para Nabi dan Rasul dahulu.

Bagi membentangkan hujjah ini digunakan sumber rujukan nas ( Al-Quran dan Al Hadis) dan juga sejarah perjuangan para Nabi dan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda SAW, bukan berdasarkan nafsu atau lain-lain teori politik bikinan manusia. Bagi membuktikan dakwaan ini, maka marilah kita lihat apa yang disebut oleh ALLAH didalam Al Quran dan juga Al Hadis serta athar yang dikemukakan di bawah ini.

Tujuan diketengahkan pandangan ini bukan kerana fanatik atau membenci kepada mana-mana golongan ataupun membencikan PAS, tetapi sekadar member penjelasan agar tidak timbul kekeliruan di dalam kalangan umat Islam berhubung dengan perjuangan Islam dan agar masyarakat tidak terus menerus tertipu dengan slogan dan label Islam yang digunakan oleh PAS dan tempikan “ALLAHU AKBAR” mereka serta ugutan kononnya, sesiapa tidak menyokong atau mengundi PAS berdosa dan masuk dan masuk neraka dan sesiapa sokong PAS masuk syurga.

Jadi kalau orang kafir seperti DAP dan lain-lain pakatan pmbangakang  yang menyokong yang menyokong dan undi PAS- APAKAH MEREKA JUGA AKAN MASUK SYURGA?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN EMPAT - PAS MILIKI CIRI-CIRI PARTI SYAITAN?Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

Daripada huraian ayat di atas, didapati PAS mempunyai sekurang-kurangnya tiga sifat sepertimana yang tersebut dalam ayat di atas.

 Di antaranya ialah;

1. Mereka (PAS) memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan ,iaitu mereka membuat pelbagai dalil agama untuk menuduh orang-orang Islam dalam UMNO dan BN sebagai orang-orang kafir; sembelihan mereka tidak boleh dimakan;dan jenazah mereka tidak boleh diziarah dan disembahyangkan-sehingga orang lain tidak bergaul dengan orang-orang Islam dalam UMNO dan BN dan memusuhi mereka.

2. PAS menggunakan sistem politik demokrasi dan politik pilihanraya sebagai saluran untuk menegakkan Islam. Ini di akiu sendiri oleh Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang dalam bukunya Amanat Haji Hadi, mukasurat 23 dan 24, yang berbunyi : "Walaupun demokrasi adalah ciptaan Barat bukan Islam, di mana di dalamnya terdapat pelbagai kelemahan dan penyelewengan yang ketara, namun Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi dan mengambil alih faedah darinya untuk menyuarakan ajaran Islam."

Selanjutnya beliau menyambung “PAS tetap menyertai pilihanraya dan menyertai sistem demokrasi….” Kenyataan Hadi ini bertentangan sekali dengan firman ALLAH;


Maksudnya: "Jangan kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan…" - ( Al Baqarah ayat 42)

Ini menandakan PAS menganut falsafah barat iaitu "Matlamat menghalalkan cara".

Bahkan Hadi mendakwa dengan mengatakan ‘Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi” Dari mana sumber yang mengatakan Islam menerima sistem tersebut?

Ulama muktabar mana yang mengeluarkan fatwa sehingga Hadi berani mengaitkan sistem tersebut dengan Islam. Sedangkan pada awal ayat itu diakui sendiri bahawa sistem ‘ demokrasi adalah ciptaan Barat dan terdapat penyelewengan”.

Di akhir kenyataan dinyatakan bahawa Islam menerima sisrem yang di ciptakan barat yang menyeleweng itu. Ini menunjukkan bahawa kenyataan Hadi memeksudkan Islam menerima penyelewengan.

Dalam perjuangan PAS pula, mereka menentang dan menuduh UMNO kerana UMNO menyeleweng daripada Islam kerana berjuang dan memerintah atas dasar demokrasi. Sekarang ini, siapa sebenarnya yang menyeleweng?

Atas asas apa pendirian perjuangan PAS sebenar?

3. Sifat ketiga pula ialah orang-orang PAS memang bersikap sombong dan berbangga dengan parti mereka. Buktinya kenyataan Nik Abdul Aziz bahawa kemenangan PAS kerana malaikat membantu mereka. Kelantan negeri yang disukai Rasulullah SAW.

Kenyataan itu secara tidak langsung menghina orang Islam di negeri-negeri lain.

Lantaran merasakan mereka (PAS) disayangi Rasulullah SAW dan suci, maka sebab itu mereka sanggup mencaci maki orang Islam lain sehingga boleh digelar sebagai “Barua” dan sebagainya.

Bersambung...Ciri-Ciri Parti Islam Berdasarkan Hadis & Athar

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN TIGA - CIRI CIRI PARTI SYAITAN

Selain diterangkan cirri-ciri Parti ALLAH, terdapat juga ayat yang menyebut tentang cirri-ciri Parti Syaitan atau HIZBUSSYAITAN.


Tujuan ALLAH bentangkan firman-NYA itu ialah untuk membuat perbandingan agar umat Islam dapat membezakannya serta membuat pilihan engan tepat.

Firman ALLAH:


Maksudnya;"…mereka menjadikan agama (memperalatkan agama) untuk tujuan berpecah-belah dan berpuak-puak sehingga menjadi beberapa pecahan (parti-parti). Masing-masing puak(parti)pula berbangga dengan apa yang ada di sisi mereka….”-(Surah Al Mukminun ayat 53)

 Firman ALLAH lagi:


Maksudnya;"… orang-orang yang menyekutukan ALLAH itu ialah orang yang memecah-belahkan agama mereka(dengan cara meninggalkan agama tauhid dan menganut pelbagai ideology bikinan akal dan nafsu) sehingga menjadi beberapa golongan (parti-parti). Tiap-tiap golongan (parti) itu merasa bangga (sombong) dengan apa yang ada pada mereka “_( Surah Ar Rum ayat 32)

Selanjutnya ALLAH berfirman lagi:


Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

ALLAH telah menjelaskan tentang ciri-ciri parti syaitan dalam ayat di atas seperti berikut;


1. Pemimpin dan anggotanya memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. 

2. Mereka meninggalkan agama Tauhid, sebaliknya menjadikan ideology dan aliran fikiran manusia sebagai pegangan dan peraturan politik dan peraturan hidup mereka. 

3. Bersikap sombong dan berbangga dengan parti masing-masing. 

4. Lupa kepada ALLAH.Yakni, apabila ingin menyelesaikan masalah umat, mereka tidak merujuk kepada hukum ALLAH, sebaliknya merujuk kepada teori manusia. 

Bersambung...PAS PARTI SYAITAN?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN 2 - CIRI-CIRI PARTI ISLAM MENURUT AL QURAN


Dalam Al-Quran, ALLAH secara jelas dan tegas telah memperkenalkan cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam dengan sebutan HIZBULLAH , iaitu PARTI ALLAH.

Ertinya, Islam memang memerintahkan umatnya memasuki parti yakni PARTI ALLAH. Bukan parti mengikuti sistem sekular,cara pemilihan pemimpin mengikut undi dan sebagainya seperti mana yang PAS amalkan sekarang ini.Tapi Parti ALLAH mempunyai ciri-ciri khusus yang ALLAH sendiri telah tetapkan; bukan macam PAS tetapkan.
 
ALLAH telah berfirman didalam Al-Quran:

 Maksudnya: “Sesungguhnya pemimpin kamu itu ialah ALLAH, Rasul-NYA dan orang-orang yang telah beriman yang mendirikan bersembahyang, yang mengeluarkan zakat, dan hal keadaan mereka itu tunduk (kepada ALLAH). Dan barangsiapa mengankat ALLAH, R asul-NYA dan orang-orang mukmin menjadi pemimpin, maka sesungguhnya HIZBULLAH( Parti ALLAH) itulah yang mendapat kemenangan.” –(Surah Al Maidah ayat 55-56)

Firman ALLAH lagi:

 Maksudnya; “Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum itu yang benar-benar beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat, tergamak berkasih saying dengan orang-orang yang menentang ALLAH dan Rasul-NYA, sekalipun orang-orang(yang menentang ALLAH) itu terdiri daripada bapa-bapa mereka atau anak-anak mereka atau saudara- saudara mereka atau keluarga mereka.Meraka (golongan yang benar-benar beriman itu) telah ditetapkan iman di dalam hati mereka dan ALLAH telah menguatkan mereka dengan cara menanamkan semangat di dalam hati mereka. ALLAH akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di bawahnya mengalir sunagi-sungai dan mereka kekal di dalamnya. ALLAH redha kepada mereka dan demikian juga mereka redha kepada ALLAH serta bersyukur kepada nikmat pemberian ALLAH.Mereka itulah anggota-angota HIZBULLAH( Parti ALLAH ). Sesungguhnya pendokong HIZBULLAH (Parti ALLAH) itu ialah orang-orang yang mendapat kemenangan (di dunia dan di akhirat)”- (Surah Al Mujadilah ayat 22).

 Ayat-ayat di atas secara tidak langsung ALLAH telah menerangkan tentang cirri-ciri Parti ALLAH dan sifat-sifat pemimpin dan anggotanya. Di antaranya ialah;

1. Mereka benar-benar beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA , menjadikan kedua-duanya sebagai pemimpin dan tempat rujuk serta tempat minta pertolongan.

2. Mereka meletakkan orang yang benar-benar beriman sebagai pemimpin, iaitu di kalangan mereka yang bertaqwa.

3. Mereka beriman kepada Hari Akhirat

4.Mereka mendirikan sembahyang.

5.Mereka mengeluarkan zakat.

6.Mereka benar-benar patuh kepada perintah dan hukum ALLAH.

7.Mereka sekali-kali tidak berkasih sayang dan bekerjasama dengan orang yang menentang agama (ingkar hukum) ALLAH.

8. Tidak bersikap asabiah qaumiah, yakni tidak bertolak ansur walaupun dengan ibu bapa, anak-anak, saudara mara, kerabat dan keluarga sendiri, sekiranya mereka itu anti-Islam atau melakukan maksiat dan kemungkaran.

9. Mereka( golongan Parti ALLAH) tidak pernah kalah dan sentiasa menang.

Menyentuh tentang ciri dan sifat nombor 7, bersesuaian dengan ayat 22 surah Al-Mujadilah di atas, kita dapati sifat-sifat dan ciri-ciri itu tidak ada pada parti PAS.Demikian dengan cirri nombor 9, kerana PAS sentiasa kalah dalam pilihanraya.

Tapi demi kerana untuk meraih undi, PAS sanggup berkerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang yang terdiri daripada parti-parti menentang ALLAH kerana peribadi pemimpin mereka dan dasar parti mereka bukan berlandaskan Islam.Buktinya ialah DAP dan PKR dasar dan perlembagaan parti mereka tidak berlandaskan Islam, bahkan tidak ada langsung cita-cita untuk menegakkan Islam.

Mereka Cuma menyokong Islam untuk mengambil kesempatan di sebalik isu reformasi; yang isu tersebut juga tidak berlandas dan semangat Islam.sekiranya mereka (Pakatan Pembangkang) menang, mereka juga akan melaksanakan sistem pemerintahan seperti mana yang sedang dilaksanakan oleh UMNO dan BN sekarang ini.

Bersambung - Ciri-Ciri Parti Syaitan

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENGENALAN

Penyelidikan mengenai beberapa persoalan yang berkaitan dengan politik dan isu- isu yang timbul dalam masyarakat Islam diharapkan dapat menjelaskan tentang beberapa kekeliruan dan salah faham sehingga menimbulkan krisis persaudaraan di kalangan umat Islam.


Punca timbul krisis  itu sehingga berlaku perbuatan tuduh menuduh, caci mencaci, pulau memulau, kutuk mengutuk dan lain-lain terhadap sesamaa Islam ialah kerana salah faham berhubung dengan salah tafsir terhadap nilai keIslaman seseorang dan seumpulan atau parti berkenaan yang disertai masing-masing.

Sebagai usaha untuk mengatasi krisis itu, difokuskan esei-esei selepas ini kepada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan iaitu tentang cirri-ciri sebenar sesebuah Parti Islam dan cirri-ciri pemimpin dan pengikutnya, berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta athar dan sejarah perjuangan Rasulullah SAW dan para sahabat serta para pejuang Islam dahulu


Ciri-ciri itu dibuat perbandingan dengan parti dan kumpulan berkenaan yang menjadi focus dalam penulisan ini, iaitu PAS dan UMNO.

Selain itu dibuat juga perbandingan parti berkenaan dengan firqah-firqah aqidah yang menyalahi iktiqad Ahli Sunnah Wal Jamaah yang disebut oleh Rassulullah SAW akan muncul di akhir zaman berjumlah 72 firqah, iaitu berdasarkan sikap dan tindak-tanduk harian mereka dalam politik.
 
Di antara firqah-firqah yang popular di negara ini ialah Muktazilah, Khawarij dan Syi’ah. Sementara Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah pegangan iktiqad yang diakui sah oleh Rasulullah SAW sendiri dan cirri-cirinya dihuraikan dalam buku ini meliputi pegangan dalam bidang politik.


Esei yang disiarkan selepas ini mengandungi pendedahan beberapa amalan yang menyalahi ajaran Islam oleh parti-parti politik, termasuk PAS.


Ini termasuk perbuatan pemimpinya seperti suka kafir mengkafir sesama Islam, berkasar, mendedahkan aib orang lain, boikot memboikot, berdemontrasi, mencarut, tidak mengenang budi dan lain-lain.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENDAHULUAN


Segala puji bagi ALLAH ,Tuhan tempat disembah dan dirujuk segala perkara mengenai urusan dunia dan akhirat. Selawat dan salam kapada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,Nabi dan Rasul yang ummi dan pemimpin umat Islam sejagat yang teragung. 

Polimik mengenai sama ada Parti PAS sebuah parti Islam sampai ke kemuncaknya baru-baru apabila ada pemimpin UMNO seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said. melabelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Hakikatnya PAS dikatakan sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’ bukan baru. Apabila Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan ‘JIKA SYAITAN PUN NAK TOLONG PAS’ ia sanggup menerimanya, banyak pihak ketika itu mengatakan PAS sudah menjadi “Parti ‘Ajaran Sesat’.

Namun oleh kerana waktu Ahmad Said mengatakan ‘PAS Ajaran Sesat’ ketika hampir pilihan raya umum ke 13 dan halatuju perjuangan PAS terumbang ambing, kenyataan Menteri Besar Terengganu itu mengundang kritikan dan ada yang menyelar Ahmad Said.
 
Ada yang mengatakan Ahmad Said sebagai ‘Pemikiran Sesat’, ‘Tidak Waras’ dan banyak lagi yang semuanya bagaikan melepaskan geram. Namun ada di kalangan pemimpin PAS yang “sedia bersemuka’ dan duduk semeja untuk bincang ‘Parti Ajaran Sesat’.

Menteri Besar Terengganu itu bagaimanapun enggan tunduk kepada desakan PAS yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’.

Malah, Ahmad Said bersedia disaman oleh PAS berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap PAS itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh. Hakikatnya sehingga hari ini, umat Islam di Malaysia khususnya masih lagi keliru dengan uslub perjuangan menegakkan ajaran dan hukum Islam.

Kalau sebelum ini umat Islam keliru dengan pengertian ibadah, tetapi sekarang ini setelah timbul era kesedaran dan kefahaman Islam , umumnya telah memahami bahawa ibadah meliputi semua bidang kegiatan hidup.

Kebelakangan ini kita dapati masih lagi umat Islam keliru dengan pengertian tentang parti politik, jihad, berjuang dan persoalan kepimpinan dalam Islam.

Hal itu perlu ada penjelasan.Kita tidak boleh membiarkan masyarakat umum teraba-raba mencari jawapan, seperti orang buta teraba-raba untuk mengenal gajah, kerana ia akan timbul fanatic bahawa apa yang mereka temui itulah betul,sedangkan orang lain tidak betul.

Maka akan berlakulah pertelagahan yang tidak berkesudahan. Saya berusaha mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan panduan bagi membantu masyarakat umum menghilangkan kekeliruan dalam persoalan politik dan Islam, kerana terdapat penjelasan mengenai cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam, pemimpin serta pengikut dan uslubnya berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang mana menjadi anutan dan pegangan umat Islam di Malaysia.

Di samping itu akan dibuat juga perbandingan dengan parti politik yang dikenali sebagai Parti Islam, sekaligus tindak-tanduk dan sikap pemimpin dan ahlinya, agar umat Islam menilai yang mana menepati ajaran Islam dan yang mana bercanggah dengan ajaran Islam.

Ini kerana kebenaran tidak hanya terletak kepada apa yang diucapkan atau apa yang terkandung di dalam kitab, tetapi dinilai kepada perbuatan, amalan dan tindak-tanduk seseorang.

Akhirnya yang penting, hendaklah kita menjadi orang mukmin sejati, yang lurus hatinya, lurus lidah dan benar perbuatan dan amalannya.