Tuesday, October 6, 2009

BAGAIMANA KALAU KITA PUKUL SALAHUDDIN AYOB PULA

Kenapa? Kerana dia kata mangsa kena pukul bercakap bohong!

Pada 26 September lalu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan oleh akhbar utama, meminta penyokong PAS hormati Aidilfitri – jangan serang peribadi.

Beliau merujuk kepada penceramah PAS yang akan menyertai kempen pilihan raya kecil Bagan Pinang agar mereka hanya merujuk kepada soal dasar, bukan peribadi.

Namun belumpun berceramah dan menyerang peribadi, penyokong PAS sudah menyerang bodi (body) atau badan.

Pengerusi Biro Putera UMNO yang juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) parti itu, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim kini terlantar di Hospital Kuala Lumpur selepas kecederaannya semakin serius.

Beliau dimasukkan ke hospital berkenaan pada jam 9.30 malam kelmarin, setelah kecederaan di bahagian leher yang dialaminya selepas ditumbuk oleh penyokong PAS.

Kejadian berlaku ketika sedang berjalan kaki menuju ke pusat penamaan calon di dewan Majlis Perbandaran Port Dickson pada Sabtu lalu.

Beliau berkata, kesan daripada serangan itu, bahagian lehernya membengkak dan beliau turut berasa pening serta loya dan dinasihatkan oleh doktor supaya banyak berehat.

Namun agak aneh apabila Pengarah Induk Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang PAS, Salahuddin Ayub menegaskan dakwaan Azeez yang lebam dipukul Pemuda PAS sebagai satu pembohongan.

Laporan Sinar Harian 5 Oktober, 2009 (kelmarin), memetik Salahuddin berkata, pada hari penamaan calon itu, Azeez telah berjumpa dengan beliau dan menunjukkan kesan lebam terbabit tetapi apa yang dilihat tiada langsung kesan lebam malah bajunya turut masih kemas dan bersih.
“Saya pelik bagaimana dakwaan yang dibuat Azeez yang mengatakan beliau dipukul oleh sembilan orang pemuda Pas tetapi datang kepada saya dengan senyuman dan baju yang masih kemas.

“Oleh itu, saya berpendapat beliau telah berbohong kepada media dan rakyat Bagan Pinang di mana beliau telah mencari satu publisiti murahan,” kata Salahuddin di Markas Tarbiah Pas di Port Dickson kelmarin.

Bagaimana kalau Pemuda UMNO jika terserempak Salahuddin, pukul pula beliau kerana mendakwa Azeez berbohong.

Pukulan jangan kuat tetapi secukup rasa, bukan kerana membalas pukulan terhadap Azeez tetapi pukulan kerana mendakwa Aziz berbohong.

Jangan ada parut atau luka seperti dia mengatakan terhadap Azeez tetapi biar rasanya seperti yang Azeez rasa, mungkin membengkak di dalam.

Kenapa wajar berbuat demikian? Jawapannya kerana pada ketika beliau mengatakan Azeez berbohong, Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri menyifatkan kejadian serangan pada hari penamaan calon pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang mencemarkan imej Islam.

Pada ketika Nik Aziz me nasihatkan supaya mereka berbaik semula, Salehuddin bagaikan mahu menyemarakkan lagi kemarahan orang UMNO apabila mendakwa Azeez berbohong sedangkan Azeez terlantar di hospital.

Nik Aziz berkata: “Kalau boleh jangan lanjutkan (teruskan) bukan sahaja masa mengundi, tetapi sampai bila-bila. Itu bukan kita berpolitik dan ia bukan cara Islam pun…sebagai pemimpin PAS saya minta mereka berdamai. Minta maaf dan jangan teruskan lagi. Kita kena guna akal fikiran sebab akal fikiran ini tak menentu. Kita hala tujukan (pemikiran) ke arah Islam.”

Jenis pemimpin PAS apakah Salahuddin ini?

Sepatutnya pada bulan mulia ini – Syawal – Salahuddin mengajak mereka yang terbabit berbaik-baik dan bermaaf-maafan, bukan menuduh orang yang menjadi mangsa sebahagai ‘pembohong’.

Sikap Salahuddin – bekas Ketua Pemuda PAS – tidak wajar dijadikan contoh. Sikap angkuh beliau menggambarkan betapa berbezanya dengan pemimpin lama yang mengambil pendekatan berdamai jika berlaku perselisihan.

Sewajarnya Salahuddin mencari mereka yang melakukan ‘perbuatan melampau’ itu dan mendamaikannya dengan Azeez serta beberapa ahli UMNO yang lain kerana dengan cara itu PAS akan dilihat menekankan keamanan bukan perselisihan.

Kalaupun tidak mahu membawa mereka yang terbabit, Salahuddin boleh memohon maaf bagi pihak mereka, bukannya menuduh Azeez berbohong.

Pakailah nasihat Nik Aziz agar “berbaik semula, lebih-lebih lagi kalau bertumbuk sesama Melayu, makin lagi mencemarkan imej Islam dan orang Melayu. Saya harap mereka yang melakukannya dapat meminta maaf.’

Malah Nik Aziz berharap “kalau boleh jangan lanjutkan (teruskan) bukan sahaja masa mengundi, tetapi sampai bila-bila. Itu bukan kita berpolitik dan ia bukan cara Islam pun.”

Ternyata berdasarkan saranan Nik Aziz, Salahuddin bukan mengambil pendekatan Islam walaupun dia pemimpin yang mendakwa partinya Islam.

Salahuddin lebih berminat kepada ‘perselisihan’ dan ‘permusuhan’.

Wajarkah orang Melayu dan Islam menyokong dan menyanjung pemimpin seperti ini?

2 comments:

  1. SALAM TUAN BLOG...

    TUAN AMBIK BERITA NIE DARI MANA? TUAN ADA DI TEMPAT KEJADIAN KA? ATAU MAIN CEDOK2 JA... BERITA YANG TUAN SIARKAN NIE SOHEH KA?...SEKADAR BERTANYA..

    ReplyDelete
  2. Tuan, mana ada orang PAS boleh terima semua ni. orang PAS ni tuan...maksum. Mana kita pernah dengar depa buat salah...tu...orang UMNO yang buat tu.,,kata depa...

    ReplyDelete