Wednesday, July 1, 2009

SPRM AKAN DEDAH BANYAK KES BESAR

Buktikanlah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Jangan lagi menggunakan kata-kata ‘akan’ tetapi hasil siasatan yang dituntut rakyat.

SPRM dilaporkan akan mendedahkan beberapa kes besar termasuk yang melibatkan sindiket rasuah tidak lama lagi.

Yang menariknya, enam orang ahli politik turut disiasat yang turut melibatkan politik wang.
Apakah kita berpeluang untuk mengetahui siapa dan sejauh mana politik wang dijalankan oleh mereka.

Jika ada pendakwaan, ia akan menjadi pengajaran. Tetapi kalau SPRM hanya caka-cakap, rakyat akan hilang kepercayaan.

Pengarah Perisikan SPRM, Datuk Mohd Jamidan Abdullah berkata hari ini pendedahan itu penting demi tuntutan rakyat.

"Pendedahan ini penting untuk memenuhi tuntutan rakyat yang hendak melihat keberkesanan peranan SPRM sebagai sebuah Suruhanjaya berintegriti tinggi, selepas dinaik taraf dari Badan Pencegah Rasuah," katanya kepada pemberita pada majlis serah dan terima tugas Pengarah SPRM Kedah, di pejabat SPRM di Alor Setar semalam.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai keskes besar yang sedang dirisik kerana menurutnya SPRM tidak akan mendedahkan sebarang kes tanpa terlebih dahulu mempunyai bukti kukuh.

Timbalan Pengarah SPRM Pulau Pinang, Idrus Jaafar kini menyandang jawatan Pengarah SPRM Kedah, mengambil alih tugas daripada Nooraziah Abdul Manaf yang ditukarkan ke Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya untuk menjawat jawatan baru sebagai Pengarah Bahagian Pemeriksaan dan Perundingan SPRM.

Mohd Jamidan berkata berkata hasil perisikan yang dibuat berdasarkan maklumat orang ramai, pihaknya telah dapat menembusi sindiket-sindiket tertentu dan mendapati ada kes yang perlu didedahkan.

"Walaupun ada kes yang sukar untuk dibuktikan tetapi SPRM mempunyai sistem, keupayaan, kepakaran dan kebijaksanaan menembusi sindiket terbabit dan dapat mengatasi kebijaksanaan mereka.

"Saya berharap orang ramai akan terus menyalurkan maklumat dan bekerjasama dengan kami bagi membanteras rasuah atau sebarang penyelewengan," katanya.

Menurutnya, menerusi kerjasama orang ramai, SPRM mencapai banyak kejayaan tahun lepas antaranya kes rasuah yang melibatkan Ketua Pengarah dan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, sindiket rasuh yang melibatkan Jabatan Hutan Sabah dan sindiket mencuri besi di Pahang.

Idrus pula berkata enam penjawat awam dalam kumpulan sokongan di Kedah adalah antara 19 orang yang ditahan oleh SPRM sejak Januari lalu yang membabitkan rampasan wang sogokan keseluruhan berjumlah RM20,518.

1 comment:

  1. "Walaupun ada kes yang sukar untuk dibuktikan tetapi SPRM mempunyai sistem, keupayaan, kepakaran dan kebijaksanaan menembusi sindiket terbabit dan dapat mengatasi kebijaksanaan mereka."

    ~1.Usahkan kes sukar, kes yang 'straight forward' dengan bukti cukup dan saksi berlori pun masih belum selesai.Kes rasuah politik di Bahagian Tanah Merah yang telah dibekalkan dengan bukti jelas dan nyata sehingga kini masih tak ada respond.

    "Saya berharap orang ramai akan terus menyalurkan maklumat dan bekerjasama dengan kami bagi membanteras rasuah atau sebarang penyelewengan," katanya.

    ~Orang ramai bersedia pada bila-bila masa demi kebaikan negara dan bangsa.

    ReplyDelete