Wednesday, July 1, 2009

SIAPA PUAKA - ROSMAH ATAU SISWA?

Kenapa sampai jadi begini?

Memalukan Universiti Malaya (UM) sebagai universiti tertua di Malaysia.

Seorang pegawai Universiti Malaya berkata semalam. pihaknya tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang kenyataan.

Apa nak jadi dengan mahasiswa sekarang? Apakah tindakan ini boleh dianggap wajar oleh seseorang pelajar universiti atau yang bergelar siswa?

Terorkah sangat mereka ini? Siapa mengajar mereka menjadi ‘kurang ajar’ sedemikian? Pensyarah universiti? Naib Canselor? Atau si Raja Demostrasi tu?

Menconteng dinding dengan perkataan seperti “C4", "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" bukan sahaja tidak wajar sebaliknya perbuatan hina selain menulis di dinding itu sendiri sewajarnya bukan perbuatan mereka yang bergelar siswa.

Bukan itu sahaja, selain menconteng, mereka juga dituduh menyimbah petrol di permaidani merah yang bakal dilalui oleh Datin Seri Rosmah Mansor.

Bagus sangatkah siswa ini? Bijak sangatkah mereka ini? Dari fakulti mana mereka ini? Kejuruteraan? Sains? Atau apa? Akademi Islam? Oh my God!

Menurut laporan Malaysiakini, gara-gara didakwa menconteng perkataan- perkataan "C4", "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" di dinding dewan sebelum kedatangan isteri Perdana Menteri itu, dua pelajar Universiti Malaya dihadapkan ke mahkamah semalam.

Mohd Izzuddin Hilmi dan Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli dituduh bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan bagi kesalahan khianat yang menyebabkan kerosakan sekurang-kurangnya RM25.

Selain menconteng, mereka juga dituduh menyimbah petrol di permaidani merah yang bakal dilalui oleh isteri Datuk Seri Najib Razak.

Rosmah sering diburuk-burukkan dengan label nama wanita Mongolia yang mati dibunuh menggunakan bom plastik C4. Beliau bagaimanapun menafikannya.

Sementara label liar "puaka" dipercayai ada kaitan dengan tiga klip video di internet yang melemparkan pelbagai tuduhan, termasuk melupakan adik angkat dan anak sendiri, selain kampung halamannya.

Rosmah atau Najib setakat ini belum memberikan sebarang ulasan.

Bagaimanapun beberapa laman web pro-Umno menafikannya. Satu laman web mendakwa bercakap dengan Rosmah dan beliau menafikan pernah mengabaikan anaknya Azrene Soraya Abdul Aziz - daripada perkahwinan awal sebelum Najib.

Dua pelajar Akademi Pengajian Islam dihadapkan bawah Seksyen 436 kanun yang sama iaitu kesalahan khianat dengan api atau benda letupan dengan niat merosakkan harta benda.

Seksyen 427 membawa hukuman dua tahun penjara, sementara Seksyen 436 mengakibatkan maksimum 20 tahun penjara. Kesalahan itu juga boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Kedua-duanya mengaku tidak bersalah bagi setiap pertuduhan selepas ia dibacakan di hadapan hakim Rosbiahanim Arifin.

Seorang pegawai penyiasat memberitahu Malaysiakini petang semalam, kedua-dua pelajar itu dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur jam 3 petang semalam.

Kesalahan-kesalahan tersebut dipercayai dilakukan oleh lima orang, termasuk dua menconteng, dua mengawasi kawasan sekeliling sewaktu kejadian dan seorang lagi dianggap dalang perbuatan itu, kata pegawai polis tersebut yang enggan dikenali.

Polis sedang mencari tiga lagi suspek, termasuk presiden Persatuan Mahasiswa Islam UM (PMIUM) Mohd Shazni Munir Mohd Ithnin.

Mohd Izzuddin ditahan 4 pagi Rabu lalu, hari lawatan wanita pertama negara untuk menutup kempen derma 'Power of 10 Sen: Gaza Dibela' bagi anak-anak Palestin di dewan utama Akademi Pengajian Islam (foto: perkataan telah dipadamkan).

Sementara rakannya Mohd Syahruldeen pula ditahan keesokannya di Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur, kata pegawai penyiasat itu lagi.

Kedua-dua pelajar kini ditahan di penjara Sungai Buloh sementara diikat jamin RM5,000 setiap seorang esok.

Timbalan pendakwaraya Mazelan Jamaludin asalnya meminta jaminan RM10,000 bagi setiap tertuduh untuk semua pertuduhan, termasuk Seksyen 447 kanun yang sama atau kesalahan menceroboh.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum enam bulan penjara atau denda maksimum RM3,000 atau kedua-duanya.

Rosbiahanim menetapkan 13 Julai ini untuk sebutan semula kes itu.

2 comments:

  1. Tak sepatutnya berlaku terutama kepada mereka yang bergelar siswa atau siswi. Negara tak perlukan rakyat yang sebegini. Hantar balik kampung jer. Biar mak bapak mereka sedar sikit. Langsung tak tahu nak menghargai sumbangan kerajaan pada mereka.

    ReplyDelete