Tuesday, July 21, 2009

SERTA NYALAAN LILIN - APA KATA ULAMA PAS?

Salahkah orang Islam menyertai majlis nyalaan lilin bagi memperingati kematian seorang bukan Islam?

Apakah ia suatu kesalahan besar atau perbuatan khurafat yang bertentangan dengan ajaran Islam?

Dia hanya menyertai majlis, bukan percaya dengan amalan agama kumpulan yang menyalakan lilin berkenaan?

Kita pernah dengar dan lihat Musyridul Am PAS menyertai beberapa upacara agama Buddha di Kelantan.

Sebagai Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat beranggapan ia tidak ada kena mengena dengan keyakinannya kepada Allah dan jauh sekali yakin terhadap ajaran agama berkenaan.

Jadi apa salahnya jika Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyertai majlis nyalaan lilin bagi memperingati kematian setiausaha politik kepada Exco Selangor, Teoh Beng Hock di Ipoh, Jumaat lepas?

Lagipun, Mohd Nizar menyertai majlis menyalakan lilin anjuran DAP Perak itu sekadar memperingati kematian Teoh di Ipoh.

Gambar majlis itu dirakam dan tersiar dalam akhbar The New Straits Times pada Sabtu lepas.
Salah ke? Mana ada salah kalau orang seperti Mohd Nizar yang arif tentang hukum agama dan mampu menyampaikan khutbah melakukan demikian?

Tindakan Mohd Nizar kini dipersoalkan dan pastinya bukan daripada orang Islam dalam Parti Keadilan Rakyat, DAP, malah PAS sendiri.

Jangan pandai-pandai ‘mencerca’ atau mempersoalkan perbuatan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak kerana Mohd Nizar dihormati oleh pemimpin dan penyokong PAS.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, bagaimanapun mempersoalkan tindakan Mohd Nizar menyertai majlis itu.

Apakah tidak ada cara lain untuk menyatakan simpati atau sokongan? Zamry juga bersimpati dengan kematian Teoh dan telahpun menyatakan pendiriannya di dalam laman blognya www.zambry.com.
Zambry berkata ulama dalam PAS patut mengeluarkan satu fatwa berhubung tindakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak itu menyertai majlis nyalaan lilin berkenaan.

Katanya, sebagai parti yang mempunyai ramai ulama besar yang arif tentang hukum agama maka adalah wajar untuk golongan ulama PAS memberi penjelasan mengenai tindakan bekas Menteri Besar Perak itu menyertai majlis sedemikian.

Katanya ulama PAS seperti Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat atau Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pastinya mempunyai penjelasan terhadap tindakan Mohammad Nizar itu.

"Saya bukan ulama nak komen tentang tindakan Nizar. Biar orang agama komen tentang ini. Biar tok guru komen. Dia banyak tok Guru (Nik Abdul Aziz dan Abdul Hadi). Dia (Mohammad Nizar) pun tok guru juga. Dia pandai baca Quran, bagi ceramah, bagi khutbah di masjid.

"Dia lagi tahu apa yang dia buat," katanya selepas majlis menandatangani Memorandum Perjanjian antara Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) dan The Red Solar (M) Sdn Bhd dan TCT Inc (TCTI) semalam.

No comments:

Post a Comment