Wednesday, April 29, 2009

10 ADUN PATUT LETAK JAWATAN?

Rakan lama saya, Zabidi Saidi (bekas Editor Watan (baru),menulis melalui bloknya, Memo Belakang bahawa Dr. Ramzi Zubir bekas setiausaha politik Datuk Seri Idris Jusoh jadi dalang mengirim sms ugut tiga orang ADUN.

Sejauh mana berita yang dibawa Zabidi ini benar, tidaklah diketahui kerana dua pegawai polis Terengganu menafikan bahawa polis memburu Dr Ramzi.

Kata Zabibi: “Jika benar Dr. Ramzi terlibat, maka 10 ADUN ini perlu letak jawatan kerana mereka tidak ada niat lain selain memalukan kerajaan BN sendiri.”

“ Oleh itu Najib Razak selaku Presiden UMNO perlu melihat kes ini secara serius. Inilah ujian pertama bagi Hishamuddin (Hussein) sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu. Semoga beliau dapat mempertahankan Terengganu dari jatuh ke tangan PAS? Janganlah dalam sejarah nanti, nama anda disebut sebagai pengerusi perhubungan UMNO Terengganu ketika BN Terengganu tumbang pada pilihanraya umum 2012,” kata Zabidi.

Beliau berkata , Khamis lepas beliau bertemu dengan seorang G7 dari Hulu Terengganu di The Mall dan beliau memberitahu “Dr. Ramzi Zubir bekas setiausaha politik Idris Jusoh jadi dalang mengirim sms ugut tiga orang ADUN. Sabtu lalu polis mengesahkan sedang mencari Dr. Ramzi.”

Zabidi membuat andaian: “Maknanya hebat juga puak Idris mahu memalukan Ahmad Said terpaksa mencipta sms ugutan sendiri, sehingga tujuh orang yang tidak menerima ugutan pun tidak menhadiri sidang Dewan Undangan negeri.”

Kedua-duanya dilaporkan oleh Berita Harian. Laporan pertama pada Ahad yang metik Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner Mohd Fauzi Abduri, berkata beliau keliru dan terkejut apabila beberapa akhbar melaporkan polis mencari Ahmad Ramzi kerana beliau tidak pernah mengeluarkan kenyataan itu.

Laporan keesokan harinya yang memetik Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Superintendan K Manoharan, sekali lagi menafikan laporan bahawa polis sedang mencari Dr Ahmad Ramzi, bekas Setiausaha Politik bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh.

Katanya, polis negeri kesal dengan tindakan beberapa akhbar yang menyiarkan laporan itu.
Sehari sebelum itu, bukan sahaja akhbar malah BERNAMA (Berita Nasional Malaysia), saya ulangi, BERNAMA melaporkan:

Kita tidak pasti kenapa polis menafikannya kerana laporan menganggu siasatan atau memang Dr Ramzi tidak terbabit.

Menghairankan Dr Ramzi tidak diketahui di mana beliau berada dan telefonnya juga tidak berjawab.

Baru-baru ini, Polis Terengganu yakin membuat beberapa tangkapan termasuk perancang utama kes khidmat pesanan ringkas (SMS) ugut bunuh tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) negeri ini dalam tempoh seminggu lagi.

Mohd Fauzi, berkata polis sudah mengenal pasti perancang utama kes itu dan gerakan mencarinya giat dilakukan.

Katanya, polis ke rumah perancang utama itu di Marang tetapi gagal menemuinya. Polis percayai lelaki berusia 40-an itu meninggalkan negeri ini dan berada di tempat lain," katanya,
Mohd Fauzi berkata, polis percaya lelaki itu masih dalam negara ini dan sedang mengesannya bagi membantu siasatan.

Perancang utama SMS ugut bunuh itu dikesan apabila polis menahan kerani berusia 31 tahun yang bekerja dengan syarikat teknologi maklumat di Bandar Baru Bangi, Selangor, pada jam 9.30 malam Isnin minggu lalu.

Bagaimanapun lelaki itu sudah dibebaskan selepas ditahan reman seminggu.

No comments:

Post a Comment