Thursday, July 7, 2016

SERANGAN IS – TETAP ADA PERASAAN ‘CURIGA DAN BIMBANG’ DI SANUBARI RAKYAT...


"Pakar-pakar mengenai anti-keganasan memberi amaran, ekstremisme di Bangladesh yang dilihat meningkat dengan cepat, dijangka memberi limpahan kesan di Asia Tenggara..sementara kejadian di Puchong, adalah permulaan dan tanda amaran untuk serangan berikutnya di rantau ini."

Rakyat tidak kisah cara atau taktik polis mengesan dan menyiasat mengenai kewujudan dan aktiviti kumpulan pengganas tentera Islam (IS) di negara ini.

Tetapi rakyat mahu tahu apakah polis bersiap sedia menangani bahaya kemungkinan serangan daripada IS. Apalagi, dengan berlakunya serangan bersiri IS yang serius dan semakin hari semakin hampir dengan Malaysia.

Serangan bom di Bangladesh dan Jawa Tengah, Indonesia beberapa hari lalu memberi isyarat pelbagai kemungkinan.

Rakyat inginkan perlindungan yang selamat dan bebas daripada kebimbangan bahawa Malaysia akan turut menjadi sasaran keganasan IS.

Apabila memperkata sebegini, ia bukan untuk ‘menglamourkan’ pengganas atau menyanjung keupayaan mereka.

Rakyat Malaysia seluruhnya tetap mempercayai dan yakin keupayaan kecekapan pihak berkuasa kita khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM), namun suatu kenyataan atau pendirian pasti perlu diumumkan.

Kebimbangan rakyat ialah apakah kejadian yang berlaku di ibu negara Bangladesh, Dhaka, Jumaat lalu  oleh kumpulan militan IS yang mengorbankan 22 orang termasuk 18 warga asing terbunuh,  akan turut terpercik ke negara ini?

Lebih membimbangkan ialah dua daripada mereka yang terlibat dalam serangan di kafe di Dhaka itu dikatakan pernah belajar di Malaysia. Nibras Islam dan Rohan Imtiaz pernah belajar di Universiti Monash di Malaysia. Kedua-dua mereka datang daripada keluarga kelas pertengahan.

Pakar-pakar keganasan memberi amaran, ekstremisme di Bangladesh yang dilihat meningkat dengan cepat, dijangka akan memberi limpahan kesan di seluruh rantau ini.


Bangladesh sedang menjadi sasaran IS dan Al-Qaeda kerana ia adalah sebuah negara strategik dengan 160 juta Islam Sunni, populasi penduduk muda yang besar, selain perbalahan politik di kalangan golongan elit.

Pada Mac lalu , kerajaan Singapura menahan  lapan lelaki Bangladesh yang dituduh merancang serangan keganasan apabila mereka kembali ke negara asal. Ini diikuti dengan penangkapan dan pengusiran 27 pekerja binaan warga Bangladesh yang dikatakan menyokong Al-Qaeda dan Negara Islam.

Dan kita jangan lupa, ada seramai 5.8 juta pekerja asing -  di mana 2.135 juta secara sah dan 3.7 juta tanpa izin. Kebanyakannya dari Indonesia, Bangladesh, Filipina, India dan beberapa negara lain.

Bayangkan jika kerajaan bersetuju membawa masuk 1.5 juta lagi pekerja Bangladesh secara sah. Bolehkah kita beri jaminan, tiada antara mereka yang terbabit dengan pengaruh IS?

Selepas kejadian di Bangladesh itu, masyarakat Malaysia dikejutkan apabila pada  Isnin, 4 Julai 2016 lalu, untuk kali pertamanya, polis mengesahkan kejadian pengeboman dekat sebuah premis hiburan di IOI Boulevard,  minggu lalu adalah akibat serangan IS.

Pada serangan itu, sekurang-kurangnya lapan cedera, seorang daripadanya parah, dalam insiden letupan dipercayai berpunca daripada bom tangan

Ia adalah serangan yang kali pertama oleh IS dilakukan di Malaysia dan  diakui oleh PDRM dan pastinya yang mendapat liputan dan ulasan oleh media asing, termasuk tv luar negara.


Mengejutkan juga kerana sebelum itu Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dilihat tidak konsisten dalam memperkatakan mengenai kemungkinan serangan pengganas IS di Malaysia.

Sebelum 4 Julai (2016), Khalid hanya menyebut, walaupun polis tidak meningkatkan tahap ancaman negara, pihaknya akan sentiasa berada dalam keadaan bersiap siaga untuk sebarang serangan yang mungkin berlaku.

Mungkin pendirian itu dibuat berasaskan maklumat Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman, yang  mengatakan Khatibah Nusantara (cawangan IS di Asia Tenggara) yang mengecualikan Malaysia daripada yang lain sebagai negara dilabel “Taghut” (pendosa/tidak patuh pervintah Allah) yang perlu diperangi, ia tetap membimbangkan Malaysia.

Sehingga 4 Julai itu, Khalid tetap enggan mengulas apabila disoal mengenai kenyataannya yang dikatakan ‘cucuk sarang IS”.

Tiga hari sebelum itu, iaitu pada 1 Julai lalu, Khalid mengatakan pihaknya mempunyai pandangan berbeza dalam menangani kumpulan pengganas IS.

Hakikatnya masyarakat Malaysia amat terkejut dengan kenyataan Khalid apabila sepuluh hari sebelum itu, iaitu pada 24 Jun (2016) lalu mencabar IS dengan mengatakan: “Kalau nak buat ugutan dari jauh beranilah. Balik la,” apabila merujuk kenyataan anggota IS dari Malaysia yang dimaksudkan oleh Khalid sekadar berani membuat ugutan dari jauh, tetapi tidak berani pulang ke tanah air.

Empat hari kemudian selepas kenyataan Khalid, sebutir bom tangan dilemparkan ke sebuah kelab malam di Puchong, serangan yang menurut polis berkaitan dengan IS.
  
Menurut laporan media, Khalid mencabar pejuang IS itu kembali ke Malaysia, sebagai mengulas satu rakaman video menunjukkan pejuang IS Malaysia di Syria yang mengancam akan melancarkan serangan ke atas rakyat negara ini, termasuk ‘memenggal leher’ anggota polis di Bukit Aman tidak lama lagi.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Antipengganas Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata lelaki itu telah dikenal pasti sebagai Mohd Rafi Udin dari Negeri Sembilan. Dalam video itu, Rafi menggesa penyokong IS untuk menggunakan apa cara sekalipun untuk membunuh orang-orang kafir.

"Bunuhlah mereka di mana sahaja kalian ketemu mereka... Kalian punyai kenderaan langgarlah mereka...Kalian punyai senjata atau pisau kecil, tikamlah dada-dada mereka," kata Mohd Rafi.

Ayob Khan turut menyebut bahawa IS mungkin melancarkan serangan dalam tempoh enam bulan ini, sementara Khalid tidak menafikan kemungkinan itu.

Mungkin kerana itu,   polis tidak meningkatkan tahap ancaman itu, yang telah diturunkan dari 'tinggi' selepas ketegangan serangan Jakarta, Januari lalu susut.

Susulan video Mohd Rafi dan jawapan Khalid yang  ‘berbelit-belit’ dalam tempoh beberapa hari minggu lalu termasuk beberapa kali menafikan wujudnya bahaya serangan IS di negara ini, orang ramai menjadi  keliru.

Kenyataan-kenyataan orang ramai, termasuk tokoh wartawan serta pemimpin masyarakat membuktikan mereka memerlukan jawapan yang lebih konkrit daripada Ketua Polis Negara itu.

Beberapa pemimpin politik dan NGO turut menyatakan kebimbangan mereka dengan cabaran Khalid kepada pejuang IS supaya pulang ke tanah air, kerana ia boleh mengundang ‘petaka’.

Contohnya dalam kejadian serangan letupan bom di sebuah kelab malam atau pusat hiburan di Puchong pada 28 Jun lalu,  mulanya Khalid tidak mahu mengakui ‘serangan’ ada kaitan dengan IS.

Namun pada 4 Julai lalu, Khalid akhirnya mengesahkan terdapat pembabitan elemen militan IS dalam serangan berkenaan dengan menganggap ia adalah serangan pertama IS di negara ini.

Kata Khalid, ia adalah serangan pertama IS di negara ini dan pihaknya telah menahan 15 orang, termasuk dua anggota polis berhubung dengan siasatan kes itu. “Hasil siasatan kita, kita mendapati memang benar, ada penglibatan elemen IS dalam kejadian yang berlaku pada Movida.


Polis menahan 15 orang yang disyaki walaupun,  bukan semua terlibat dalam kejadian Movida itu, tetapi terlibat dalam kegiatan IS.  Tujuh orang di Kedah, empat orang di Selangor, dua orang (di) Kuala Lumpur, Melaka satu orang dan Pulau Pinang satu orang.

Lapan orang cedera dan walaupun polis pada mulanya menolak terdapatnya unsur keganasan, namun , sebuah lama Facebook yang dikaitkan dengan mitan IS, Muhammad Wandy Mohamed Jedi mengaku bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Polis menyifatkan serangan dilakukan selepas menerima arahan daripada Muhammad Wandy iaitu seorang ahli IS warga Malaysia itu yang kini berada di Syria.

Semalam Ketua Polis Negara itu berkata beliau tidak menyesal mengeluarkan kata-kata ‘baliklah kalau berani’ kepada rakyat negara ini yang menganggotai militan Negara Islam sebelum insiden pengeboman di Puchong.

Kata-kata itu menurutnya, tidak bermaksud sebagai satu cabaran kepada kumpulan pengganas tersebut."Saya tidak mencabar mereka. Apa yang saya katakan adalah 'baliklah kalau berani, " katanya.

Namun, di sebalik itu, Khalid sekali lagi mengingatkan media supaya tidak memberi ruang dan mengagung-agungkan pengganas.

"Media yang ingin mencari kelainan berita dengan menyiarkan temubual media bersama anggota IS warga Malaysia di sana (Syria) sebenarnya boleh menjejaskan keselamatan negara. Saya tidak kisah jika mahu temu bual (dengan IS) tetapi tidak perlu menyiarkannya kepada awam. Mana-mana media tempatan yang memberikan ruang kepada IS untuk menyalurkan agenda mereka akan diambil tindakan tegas," tegasnya.

Sebelum itu beliau memberi amaran,  akhbar yang memberi ruang kepada pengganas jika ia mengancam keselamatan negara akan diambil tindakan.

 “Ini sebagai peringatan daripada saya dan ini bukan satu permainan. Jangan memberi ruang kepada orang-orang yang mengancam kita. (Kamu) pergi menemubual mereka, apa yang cuba kamu lakukan?" soalnya.

Akhbar The News Straits Times dan Oriental Daily News sebelum ini menerbitkan wawancara dengan pemimpin IS Malaysia, yang memberi amaran tentang serangan selanjutnya. Kedua-dua akhbar itu memetik Muhammad Wandy Mohamed Jedi, yang dikatakan bertanggungjawab mengarahkan serangan bom tangan pada 28 Jun lalu ke atas kelab malam Movida.

Polis mungkin mempunyai sebab tersendiri melarang akhbar berbuat demikian.

Pensyarah kajian jenayah di Universiti Help, R Paneir Selvam, berkata pihak berkuasa perlu mengelak mengeluarkan kenyataan cuai, dan memberi contoh kenyataan Khalid yang mencabar anggota IS warga Malaysia di luar negara supaya pulang sekiranya berani.

“Ancaman kumpulan pengganas, terutamanya IS, tidak boleh diambil ringan. Mereka sanggup berbuat apa sahaja demi mencapai matlamat mereka,” kata Paneir yang merupakan pengerusi Persatuan Penyelidik Dasar dan Undang-Undang.

Apapun, pengakuan Khalid mengenai serangan di Puchong itu mencerahkan kekeliruan sebelum ini, walaupun Khalid dianggap mahu berdolak-dalik pada 1 Julai lalu, apabila  menyebut bahawa “kita hormati pandangan dia tetapi kami ada pandangan kami,” katanya ringkas menerusi Whatsapp kepada FMT, merujuk kepada kenyataan pengkaji keganasan berkenaan.

Di sebalik ugutan oleh IS itu, pada 30 Jun lalu, Khalid Abu Bakar memberi jaminan pihak keselamatan mengambil langkah berjaga-jaga dalam menghadapi sebarang serangan atau ancaman militan Daesh dan pengganas di Malaysia.

Begitupun,  masyarakat juga perlu menyedari tentang ancaman yang boleh dibawa kumpulan militan serta bekerjasama dengan pihak keselamatan melaporkan sebarang bentuk kegiatan Daesh di kawasan masing-masing.

Kata Khalid,  insiden seperti serangan di Lapangan Terbang Ataturk, Istanbul,Turki yang meragut 41 nyawa dan mecederakan beratus-beratus yang lain, mungkin boleh berlaku di negara ini namun ia boleh dihindari sekiranya masyarakat mengambil langkah berhati-hati.

"Bagi pihak masyarakat, kita harap agar segera melaporkan sebarang perbuatan yang boleh disyaki kepada polis supaya tindakan dapat diambil bagi mengelak perkara buruk daripada berlaku," katanya mengulas serangan di Lapangan Terbang Ataturk itu.

Berikutan itu, kawalan keselamatan di pintu masuk utama Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) ditingkatkan ke tahap amber sejak Mac.

Disamping itu, kerajaan meminta orang ramai memaklumkan kepada Malaysia Airport Holdings Bhd (MAHB) jika mereka menemui bagasi atau barang-barang yang mencurigakan.

Semalam pula kerajaan mengatakan, semua penumpang yang menggunakan KL Sentral sebagai pintu masuk ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) akan diperiksa secara rapi sebagai langkah berjaga-jaga dalam menghadapi ancaman serangan pengganas.

Beg-beg yang dibawa oleh penumpang turut akan diperiksa dengan menggunakan sensor serta mesin pengimbas berikutan jumlah pengguna yang semakin bertambah setiap hari.

Selain KL Sentral, kawalan keselamatan semua pintu masuk utama seperti lapangan terbang, stesen keretapi dan pelabuhan turut diperketatkan selepas kumpulan Daesh mengancam menyerang Malaysia dan Indonesia.
  
Pengarah di Institut Analisis Dasar bagi Konflik yang berpangkalan di Jakarta, Sidney Jones menegaskan, ketika IS berada di bawah tekanan yang lebih di Timur Tengah, ia mahu melihat lebih banyak serangan dilancarkan di tempat lain.

Bercakap kepada The Jakarta Post, Jones menegaskan, IS juga telah menghantar mesej kepada polis Malaysia, memberi amaran bahawa 'serangan habis-habisan' akan dilakukan.


Selain Bangladesh, kejadian paling terbaru serangan pengebom berani mati  ialah di negara jiran Indonesia, apabila seorang remaja dikatakan  menunggang sebuah motosikal menyerang sebuahbalai polis di Surakarta di Jawa Tengah pada Selasa, mengakibatkan seorang pegawai cedera.

Indonesia, negara majoriti penduduk Islam paling ramai di dunia, telah mengalami beberapa serangan pelampau Islam sejak 15 tahun lalu, termasuk pengeboman di Bali 2002 yang mengorbankan 202 orang.

Beratus-ratus rakyat Indonesia dikatakan telah mengembara ke Asia Barat untuk menyertai jihad, sambil mencetuskan kebimbangan bahawa kumpulan pelampau sedang dihidupkan semula.

Pada Januari lalu, pengeboman berani mati dan serangan bersenjata di Jakarta menyebabkan empat orang awam dan empat penyerang mati, dalam serangan utama pertama di Indonesia sejak tujuh tahun lalu.

Kita berterima kasih kepada kerajaan dan polis kerana berusaha menangani isu ini sebaik-baiknya, namun kita juga perlu sentiasa berwaspada.

Selain mendapat ‘perlindungan’ polis dan pihak berkuasa, rakyat memerlukan makluman dan kenyataan berterusan mengenai kedudukan keselamatan negara kerana walaupun dikatakan berada ‘dalam keadaan selamat’, di sanubari rakyat tetap ada perasaan ‘curiga dan bimbang’.
  
Apalagi, ramai yang percaya dan yakin bahawa kejadian di Puchong tempoh hari hanya permulaan dan tanda amaran untuk serangan berikutnya di Asia Tenggara.


1 comment:

  1. Bahaya juga ni...takut tempat2 awam di bom ramai yg tak berdosa nnt yg mati...dunia sudah tidak selamat lagi...taktik ekstremis IS ini mudah dikenali..depa benci maksiat dan target nite clubs..susah lah tokeh China nak cari makan nnt..

    ReplyDelete


Mulai Hari Ini Rakyat Malaysia akan menyiarkan siri rencana ‘Benarkah PAS Parti Islam’.

Siri rencana ini adalah kumpulan rencana yang dihasilkan oleh penyelidikan kumpulan mereka yang mahir mengenai Islam sambil mempertikaikan PAS sebuah parti yang mendakwa Islam.

PAS kini sudah berubah jauh daripada menegakkan Negara Islam sebaliknya bergerak bersama ‘jemaah bukan Islam’ untuk menubuhkan negara kebajikan.

Blog ini berharap pembaca akan menilai dengan sebaik-baiknya tulisan ini dan menilai apakah PAS benar-benar parti yang boleh diharapkan membela dan melindungi orang Islam atau hanya slogan pemimpinnya sahaja untuk kepentingan masa depan dan survival politik mereka.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?


BAHAGIAN 1 - PAS DARI KACA MATA AS-SUNNAH WAL JAMAAH

Salah faham mengenai maksud kafir, zalim dan fasiq menyebabkan perkataan itu disalahgunakan oleh pihak tertentu dalam memberi label kepada sesama Islam.

Malah maksud berjihad dan berjuang yang sebenar sepertimana yang dimaksudkan oleh ALLAH dan Rasul-Nya juga banyak kali disalagunakan untuk kepentingan tertentu pemimpin dan kumpulan.

Apa yang diharapkan pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah melalui penulisan ini dapat memecahkan persoalan salah faham yang timbul dalam masyarakat Islam kebelakangan ini.

Ikuti tulisan oleh Syiekh Abu Muhammad Iqamuddin dalam siri BENARKAH PAS PARTI ISLAM? berikut ini yang melihat PAS dari kaca mata atau berlandaskan As-Sunnah Wal Jamaah:

Orang PAS mendakwa parti mereka sahaja semata–mata Islam atau dengan kata lain ialah sebagai PARTI ALLAH atau HIZBULLAH. Selain daripada parti mereka semuanya dianggap parti taghut dan kerana itu mereka berani mendakwa sesiapa yang menyokong dan mengundi PAS dianggap jihad dan masuk syurga. 

Mana-mana kawasan atau negeri yang dimenangi PAS diumumkan sebagai kawasan dan negeri yang amat disenangi oleh Rasulullah SAW, sementara yang dimenangi oleh parti lain disedihi oleh Rasulullah SAW. 

Sebenarnya, jika kita membuat analisis dengan secara halus dan dinilai dengan ajaran Islam sebenar berdasarkan Al-Quran, As Sunnah, Ijma’ dan Qias, kita dapati tidak banyak perbezaan di antara parti PAS dengan parti –parti politik lain.

Cuma apa yang jelas lebihnya mereka (PAS) ialah stail bercakap dan tempikan “ALLAHUAKHBAR” pengikutnya. Oleh sebab itu kita berani mendakwa bahawa sebenarnya PAS Bukan Parti Islam, lebih-lebih lagi setelah diteliti parti itu tidak memenuhi cirri-ciri Parti Islam atau Parti ALLAH atau HIZBULLAH yang sebenar sepertimana yang terdapat dalam Al-Quran dan Al Hadis dan juga arthar serta sejarah perjuangan para pejuang Islam lampau, termasuk apa yang pernah diperjuangkan oleh para Nabi dan Rasul dahulu.

Bagi membentangkan hujjah ini digunakan sumber rujukan nas ( Al-Quran dan Al Hadis) dan juga sejarah perjuangan para Nabi dan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda SAW, bukan berdasarkan nafsu atau lain-lain teori politik bikinan manusia. Bagi membuktikan dakwaan ini, maka marilah kita lihat apa yang disebut oleh ALLAH didalam Al Quran dan juga Al Hadis serta athar yang dikemukakan di bawah ini.

Tujuan diketengahkan pandangan ini bukan kerana fanatik atau membenci kepada mana-mana golongan ataupun membencikan PAS, tetapi sekadar member penjelasan agar tidak timbul kekeliruan di dalam kalangan umat Islam berhubung dengan perjuangan Islam dan agar masyarakat tidak terus menerus tertipu dengan slogan dan label Islam yang digunakan oleh PAS dan tempikan “ALLAHU AKBAR” mereka serta ugutan kononnya, sesiapa tidak menyokong atau mengundi PAS berdosa dan masuk dan masuk neraka dan sesiapa sokong PAS masuk syurga.

Jadi kalau orang kafir seperti DAP dan lain-lain pakatan pmbangakang  yang menyokong yang menyokong dan undi PAS- APAKAH MEREKA JUGA AKAN MASUK SYURGA?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN EMPAT - PAS MILIKI CIRI-CIRI PARTI SYAITAN?Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

Daripada huraian ayat di atas, didapati PAS mempunyai sekurang-kurangnya tiga sifat sepertimana yang tersebut dalam ayat di atas.

 Di antaranya ialah;

1. Mereka (PAS) memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan ,iaitu mereka membuat pelbagai dalil agama untuk menuduh orang-orang Islam dalam UMNO dan BN sebagai orang-orang kafir; sembelihan mereka tidak boleh dimakan;dan jenazah mereka tidak boleh diziarah dan disembahyangkan-sehingga orang lain tidak bergaul dengan orang-orang Islam dalam UMNO dan BN dan memusuhi mereka.

2. PAS menggunakan sistem politik demokrasi dan politik pilihanraya sebagai saluran untuk menegakkan Islam. Ini di akiu sendiri oleh Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang dalam bukunya Amanat Haji Hadi, mukasurat 23 dan 24, yang berbunyi : "Walaupun demokrasi adalah ciptaan Barat bukan Islam, di mana di dalamnya terdapat pelbagai kelemahan dan penyelewengan yang ketara, namun Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi dan mengambil alih faedah darinya untuk menyuarakan ajaran Islam."

Selanjutnya beliau menyambung “PAS tetap menyertai pilihanraya dan menyertai sistem demokrasi….” Kenyataan Hadi ini bertentangan sekali dengan firman ALLAH;


Maksudnya: "Jangan kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan…" - ( Al Baqarah ayat 42)

Ini menandakan PAS menganut falsafah barat iaitu "Matlamat menghalalkan cara".

Bahkan Hadi mendakwa dengan mengatakan ‘Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi” Dari mana sumber yang mengatakan Islam menerima sistem tersebut?

Ulama muktabar mana yang mengeluarkan fatwa sehingga Hadi berani mengaitkan sistem tersebut dengan Islam. Sedangkan pada awal ayat itu diakui sendiri bahawa sistem ‘ demokrasi adalah ciptaan Barat dan terdapat penyelewengan”.

Di akhir kenyataan dinyatakan bahawa Islam menerima sisrem yang di ciptakan barat yang menyeleweng itu. Ini menunjukkan bahawa kenyataan Hadi memeksudkan Islam menerima penyelewengan.

Dalam perjuangan PAS pula, mereka menentang dan menuduh UMNO kerana UMNO menyeleweng daripada Islam kerana berjuang dan memerintah atas dasar demokrasi. Sekarang ini, siapa sebenarnya yang menyeleweng?

Atas asas apa pendirian perjuangan PAS sebenar?

3. Sifat ketiga pula ialah orang-orang PAS memang bersikap sombong dan berbangga dengan parti mereka. Buktinya kenyataan Nik Abdul Aziz bahawa kemenangan PAS kerana malaikat membantu mereka. Kelantan negeri yang disukai Rasulullah SAW.

Kenyataan itu secara tidak langsung menghina orang Islam di negeri-negeri lain.

Lantaran merasakan mereka (PAS) disayangi Rasulullah SAW dan suci, maka sebab itu mereka sanggup mencaci maki orang Islam lain sehingga boleh digelar sebagai “Barua” dan sebagainya.

Bersambung...Ciri-Ciri Parti Islam Berdasarkan Hadis & Athar

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN TIGA - CIRI CIRI PARTI SYAITAN

Selain diterangkan cirri-ciri Parti ALLAH, terdapat juga ayat yang menyebut tentang cirri-ciri Parti Syaitan atau HIZBUSSYAITAN.


Tujuan ALLAH bentangkan firman-NYA itu ialah untuk membuat perbandingan agar umat Islam dapat membezakannya serta membuat pilihan engan tepat.

Firman ALLAH:


Maksudnya;"…mereka menjadikan agama (memperalatkan agama) untuk tujuan berpecah-belah dan berpuak-puak sehingga menjadi beberapa pecahan (parti-parti). Masing-masing puak(parti)pula berbangga dengan apa yang ada di sisi mereka….”-(Surah Al Mukminun ayat 53)

 Firman ALLAH lagi:


Maksudnya;"… orang-orang yang menyekutukan ALLAH itu ialah orang yang memecah-belahkan agama mereka(dengan cara meninggalkan agama tauhid dan menganut pelbagai ideology bikinan akal dan nafsu) sehingga menjadi beberapa golongan (parti-parti). Tiap-tiap golongan (parti) itu merasa bangga (sombong) dengan apa yang ada pada mereka “_( Surah Ar Rum ayat 32)

Selanjutnya ALLAH berfirman lagi:


Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

ALLAH telah menjelaskan tentang ciri-ciri parti syaitan dalam ayat di atas seperti berikut;


1. Pemimpin dan anggotanya memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. 

2. Mereka meninggalkan agama Tauhid, sebaliknya menjadikan ideology dan aliran fikiran manusia sebagai pegangan dan peraturan politik dan peraturan hidup mereka. 

3. Bersikap sombong dan berbangga dengan parti masing-masing. 

4. Lupa kepada ALLAH.Yakni, apabila ingin menyelesaikan masalah umat, mereka tidak merujuk kepada hukum ALLAH, sebaliknya merujuk kepada teori manusia. 

Bersambung...PAS PARTI SYAITAN?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN 2 - CIRI-CIRI PARTI ISLAM MENURUT AL QURAN


Dalam Al-Quran, ALLAH secara jelas dan tegas telah memperkenalkan cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam dengan sebutan HIZBULLAH , iaitu PARTI ALLAH.

Ertinya, Islam memang memerintahkan umatnya memasuki parti yakni PARTI ALLAH. Bukan parti mengikuti sistem sekular,cara pemilihan pemimpin mengikut undi dan sebagainya seperti mana yang PAS amalkan sekarang ini.Tapi Parti ALLAH mempunyai ciri-ciri khusus yang ALLAH sendiri telah tetapkan; bukan macam PAS tetapkan.
 
ALLAH telah berfirman didalam Al-Quran:

 Maksudnya: “Sesungguhnya pemimpin kamu itu ialah ALLAH, Rasul-NYA dan orang-orang yang telah beriman yang mendirikan bersembahyang, yang mengeluarkan zakat, dan hal keadaan mereka itu tunduk (kepada ALLAH). Dan barangsiapa mengankat ALLAH, R asul-NYA dan orang-orang mukmin menjadi pemimpin, maka sesungguhnya HIZBULLAH( Parti ALLAH) itulah yang mendapat kemenangan.” –(Surah Al Maidah ayat 55-56)

Firman ALLAH lagi:

 Maksudnya; “Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum itu yang benar-benar beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat, tergamak berkasih saying dengan orang-orang yang menentang ALLAH dan Rasul-NYA, sekalipun orang-orang(yang menentang ALLAH) itu terdiri daripada bapa-bapa mereka atau anak-anak mereka atau saudara- saudara mereka atau keluarga mereka.Meraka (golongan yang benar-benar beriman itu) telah ditetapkan iman di dalam hati mereka dan ALLAH telah menguatkan mereka dengan cara menanamkan semangat di dalam hati mereka. ALLAH akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di bawahnya mengalir sunagi-sungai dan mereka kekal di dalamnya. ALLAH redha kepada mereka dan demikian juga mereka redha kepada ALLAH serta bersyukur kepada nikmat pemberian ALLAH.Mereka itulah anggota-angota HIZBULLAH( Parti ALLAH ). Sesungguhnya pendokong HIZBULLAH (Parti ALLAH) itu ialah orang-orang yang mendapat kemenangan (di dunia dan di akhirat)”- (Surah Al Mujadilah ayat 22).

 Ayat-ayat di atas secara tidak langsung ALLAH telah menerangkan tentang cirri-ciri Parti ALLAH dan sifat-sifat pemimpin dan anggotanya. Di antaranya ialah;

1. Mereka benar-benar beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA , menjadikan kedua-duanya sebagai pemimpin dan tempat rujuk serta tempat minta pertolongan.

2. Mereka meletakkan orang yang benar-benar beriman sebagai pemimpin, iaitu di kalangan mereka yang bertaqwa.

3. Mereka beriman kepada Hari Akhirat

4.Mereka mendirikan sembahyang.

5.Mereka mengeluarkan zakat.

6.Mereka benar-benar patuh kepada perintah dan hukum ALLAH.

7.Mereka sekali-kali tidak berkasih sayang dan bekerjasama dengan orang yang menentang agama (ingkar hukum) ALLAH.

8. Tidak bersikap asabiah qaumiah, yakni tidak bertolak ansur walaupun dengan ibu bapa, anak-anak, saudara mara, kerabat dan keluarga sendiri, sekiranya mereka itu anti-Islam atau melakukan maksiat dan kemungkaran.

9. Mereka( golongan Parti ALLAH) tidak pernah kalah dan sentiasa menang.

Menyentuh tentang ciri dan sifat nombor 7, bersesuaian dengan ayat 22 surah Al-Mujadilah di atas, kita dapati sifat-sifat dan ciri-ciri itu tidak ada pada parti PAS.Demikian dengan cirri nombor 9, kerana PAS sentiasa kalah dalam pilihanraya.

Tapi demi kerana untuk meraih undi, PAS sanggup berkerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang yang terdiri daripada parti-parti menentang ALLAH kerana peribadi pemimpin mereka dan dasar parti mereka bukan berlandaskan Islam.Buktinya ialah DAP dan PKR dasar dan perlembagaan parti mereka tidak berlandaskan Islam, bahkan tidak ada langsung cita-cita untuk menegakkan Islam.

Mereka Cuma menyokong Islam untuk mengambil kesempatan di sebalik isu reformasi; yang isu tersebut juga tidak berlandas dan semangat Islam.sekiranya mereka (Pakatan Pembangkang) menang, mereka juga akan melaksanakan sistem pemerintahan seperti mana yang sedang dilaksanakan oleh UMNO dan BN sekarang ini.

Bersambung - Ciri-Ciri Parti Syaitan

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENGENALAN

Penyelidikan mengenai beberapa persoalan yang berkaitan dengan politik dan isu- isu yang timbul dalam masyarakat Islam diharapkan dapat menjelaskan tentang beberapa kekeliruan dan salah faham sehingga menimbulkan krisis persaudaraan di kalangan umat Islam.


Punca timbul krisis  itu sehingga berlaku perbuatan tuduh menuduh, caci mencaci, pulau memulau, kutuk mengutuk dan lain-lain terhadap sesamaa Islam ialah kerana salah faham berhubung dengan salah tafsir terhadap nilai keIslaman seseorang dan seumpulan atau parti berkenaan yang disertai masing-masing.

Sebagai usaha untuk mengatasi krisis itu, difokuskan esei-esei selepas ini kepada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan iaitu tentang cirri-ciri sebenar sesebuah Parti Islam dan cirri-ciri pemimpin dan pengikutnya, berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta athar dan sejarah perjuangan Rasulullah SAW dan para sahabat serta para pejuang Islam dahulu


Ciri-ciri itu dibuat perbandingan dengan parti dan kumpulan berkenaan yang menjadi focus dalam penulisan ini, iaitu PAS dan UMNO.

Selain itu dibuat juga perbandingan parti berkenaan dengan firqah-firqah aqidah yang menyalahi iktiqad Ahli Sunnah Wal Jamaah yang disebut oleh Rassulullah SAW akan muncul di akhir zaman berjumlah 72 firqah, iaitu berdasarkan sikap dan tindak-tanduk harian mereka dalam politik.
 
Di antara firqah-firqah yang popular di negara ini ialah Muktazilah, Khawarij dan Syi’ah. Sementara Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah pegangan iktiqad yang diakui sah oleh Rasulullah SAW sendiri dan cirri-cirinya dihuraikan dalam buku ini meliputi pegangan dalam bidang politik.


Esei yang disiarkan selepas ini mengandungi pendedahan beberapa amalan yang menyalahi ajaran Islam oleh parti-parti politik, termasuk PAS.


Ini termasuk perbuatan pemimpinya seperti suka kafir mengkafir sesama Islam, berkasar, mendedahkan aib orang lain, boikot memboikot, berdemontrasi, mencarut, tidak mengenang budi dan lain-lain.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENDAHULUAN


Segala puji bagi ALLAH ,Tuhan tempat disembah dan dirujuk segala perkara mengenai urusan dunia dan akhirat. Selawat dan salam kapada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,Nabi dan Rasul yang ummi dan pemimpin umat Islam sejagat yang teragung. 

Polimik mengenai sama ada Parti PAS sebuah parti Islam sampai ke kemuncaknya baru-baru apabila ada pemimpin UMNO seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said. melabelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Hakikatnya PAS dikatakan sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’ bukan baru. Apabila Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan ‘JIKA SYAITAN PUN NAK TOLONG PAS’ ia sanggup menerimanya, banyak pihak ketika itu mengatakan PAS sudah menjadi “Parti ‘Ajaran Sesat’.

Namun oleh kerana waktu Ahmad Said mengatakan ‘PAS Ajaran Sesat’ ketika hampir pilihan raya umum ke 13 dan halatuju perjuangan PAS terumbang ambing, kenyataan Menteri Besar Terengganu itu mengundang kritikan dan ada yang menyelar Ahmad Said.
 
Ada yang mengatakan Ahmad Said sebagai ‘Pemikiran Sesat’, ‘Tidak Waras’ dan banyak lagi yang semuanya bagaikan melepaskan geram. Namun ada di kalangan pemimpin PAS yang “sedia bersemuka’ dan duduk semeja untuk bincang ‘Parti Ajaran Sesat’.

Menteri Besar Terengganu itu bagaimanapun enggan tunduk kepada desakan PAS yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’.

Malah, Ahmad Said bersedia disaman oleh PAS berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap PAS itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh. Hakikatnya sehingga hari ini, umat Islam di Malaysia khususnya masih lagi keliru dengan uslub perjuangan menegakkan ajaran dan hukum Islam.

Kalau sebelum ini umat Islam keliru dengan pengertian ibadah, tetapi sekarang ini setelah timbul era kesedaran dan kefahaman Islam , umumnya telah memahami bahawa ibadah meliputi semua bidang kegiatan hidup.

Kebelakangan ini kita dapati masih lagi umat Islam keliru dengan pengertian tentang parti politik, jihad, berjuang dan persoalan kepimpinan dalam Islam.

Hal itu perlu ada penjelasan.Kita tidak boleh membiarkan masyarakat umum teraba-raba mencari jawapan, seperti orang buta teraba-raba untuk mengenal gajah, kerana ia akan timbul fanatic bahawa apa yang mereka temui itulah betul,sedangkan orang lain tidak betul.

Maka akan berlakulah pertelagahan yang tidak berkesudahan. Saya berusaha mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan panduan bagi membantu masyarakat umum menghilangkan kekeliruan dalam persoalan politik dan Islam, kerana terdapat penjelasan mengenai cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam, pemimpin serta pengikut dan uslubnya berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang mana menjadi anutan dan pegangan umat Islam di Malaysia.

Di samping itu akan dibuat juga perbandingan dengan parti politik yang dikenali sebagai Parti Islam, sekaligus tindak-tanduk dan sikap pemimpin dan ahlinya, agar umat Islam menilai yang mana menepati ajaran Islam dan yang mana bercanggah dengan ajaran Islam.

Ini kerana kebenaran tidak hanya terletak kepada apa yang diucapkan atau apa yang terkandung di dalam kitab, tetapi dinilai kepada perbuatan, amalan dan tindak-tanduk seseorang.

Akhirnya yang penting, hendaklah kita menjadi orang mukmin sejati, yang lurus hatinya, lurus lidah dan benar perbuatan dan amalannya.