Wednesday, April 23, 2014

TUKAR MB - KENAPA MELATAH & PALITKAN NAJIB DALAM ISU CALON PRU-13 T'GANU?


"Isunya ialah Najib (Datuk Seri Mohd Najib Razak) belum berkata apa-apa mengenai andaian atau spekulasi oleh Awang Selamat dan kolumnis itu pun tidak menyebut secara khusus Ahmad Said. Persoalan ialah kenapakah ada blog dan laman web yang bercakap mempertahankan Ahmad Said?"

Kebanyakan persoalan yang ditimbulkan beberapa blog memperkatakan mengenai perkhabaran bahawa Ahmad Said akan digugurkan berkisar sekitar isu kemerosotan keputusan Pilihanraya Umum ke 13 yang diadakan pada Mei 2013.

Kedatangan tarikh 11 Mei 2014 yang menggenapkan setahun Ahmad Said menjadi Menteri Besar penggal kedua bagaikan sesuatu yang menakutkan kepada banyak pihak, terutmanya penyokong kuat dan yang rapat dengannya.

Tarikh itu seolah-olah suatu mala petaka bagi Ahmad Said, apalagi selepas adanya spekulasi oleh Awang Selamat melalui Mingguan Malaysia, Ahad lalu.

Lebih membimbangkan pihak tertentu yang mahukan Ahmad Said kekal sebagai Menteri Besar ialah adanya cakap-cakap bahawa Ahmad Said pernah menandatangani satu surat kononnya ‘surat meletakkan jawatan dengan tarikh terbuka’ yang boleh diisikan tarikh pada bila-bila masa.

Ia mungkin benar, mungkin tidak. Atau mungkin khabar angina semata-mata!

Dalam mengulas isu penggantian Menteri Besar ini, ada blog yang menimbulkan isu pemilihan calon pada pilihan raya umum ke-13 lalu.

Menurut mereka, Ahmad Said yang dikatakan tidak berkuasa 100 peratus terhadap nama calon yang bertanding pada PRU lalu.

The Selangor Chronicle misalnya menyebut: “Senarai nama-nama calon PRU-13 Terengganu akhirnya menunjukkan bahawa percaturan di Terengganu sebenarnya lebih merugikan berbanding keinginan untuk menguasai negeri tersebut. Perubahan pada saat-saat akhir dan ketiadaan kuasa pada Menteri Besar Terengganu yang merupakan Pengerusi Perhubungan Negeri, menunjukkan bahawa ada pihak yang masih bercita-cita untuk menjadi Menteri Besar negeri itu.

Pertelingkahan itu masih berpanjangan sehingga sekarang. Individu berkenaan menggunakan kesempatannya rapat dengan Perdana Menteri untuk 'memberi nasihat' tentang penyingkiran Mat Said yang dikatakan tidak mampu menyatukan UMNO Terengganu.”


Cakap-cakap seperti ini yang menuding kepada seseorang, selain seolah-olah Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak begitu lemah dan berpandukan nasihat seorang individu adalah ‘tidak menggambarkan keadaan sebenar’.

The Unspinners pula menyebut, ketika Ahmad Said bertemu Najib  untuk bincang senarai calon, dia dikatakan membawa calon yang mana telah dijalankan survey dan risikan latarbelakang.

Sebaik sebalik sahaja dia masuk (masuk di mana?), Ahmad Said diberitahu ‘senarai Terengganu tak perlu nak bincang dan sudah siap’.

Maka Ahmad Said tidak dapat buat apa-apa dan pertemuan itu memakan masa 15 minit saja

 “Jika Ahmad Said mahu dikambing hitamkan, ianya satu ketidak adilan kerana bukan dia yang patut dipersalahkan hingga majoriti Terengganu hanya tinggal dua kerusi…” demikian kata blog berkenaan.

Rasional yang diperkatakan The Unspinners itu berasaskan bahawa cadangan calon yang bertanding di Terengganu itu pastinya datang daripada seseorang yang telah menasihati Perdana Menteri dan bukan Perdana Menteri sendiri.

“Harus diingat bahawa PM yang membuat keputusan tentang senarai calon dan bukan Ahmad Said atau Penasihat,” kata The Unspinners.

Malah laman TerengganuToday yang dikenal pasti sebagai laman yang ada kaitan langsung dengan pemimpin tertentu di Terengganu memetik sepenuhnya tulisan The Unspinners mengatakan ‘tindakan menyingkir Ahmad Said kerana keputusan piihanraya umum pun tidak bijak kerana pihak yang mengetahui tahu bahawa salahnya adalah PM dan akan timbul desas desus kata PM pun patut diguguran kerana tidak dapat 2/3 Parlimen dan kekalahan Selangor lebih teruk”.

Kenyataan itu bersifat amaran terhadap Perdana Menteri dengan mengatakan, “ yang buat silap bukan Ahmad Said dan jangan pula Menteri Besar Terengganu dipersalahkan”.

Isunya ialah Najib belum berkata apa-apa dan andaian atau spekulasi oleh Awang Selamat pun tidak menyebut secara khusus nama Ahmad Said. Persoalan ialah kenapakah blog-blog berkenaan bercakap mempertahankan Ahmad Said? 

 
Berkaitan isu calon ini yang andaiannya dibuat secara pukal, baik diteliti secara satu persatu kawasan-kawasan yang kalah, apakah ia kerana Najib.

Pertama – Kuala Terengganu – Parlimen ditandingi Mohd Zuber Embong, DUN Ladang, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh, DUN Batu Buruk oleh Datuk Mat Jusoh, DUN Bandar oleh penyandang, Toh Chin Yau dan DUN Wakaf Mempelam, Wan Mahyuddin Wan Ngah.

Kedua – Dungun – Parlimen ditandingi oleh Datuk Rosli Mat Hassan, Bukit Besi oleh Roslee Daud, Ajil oleh Ghazali Taib, Rantau Abang oleh penyandang Datuk Za’aba Mohd Adib, Paka oleh Mautulidi Mat Jusoh dan Sura, Zakaria Ali.

Ketiga – Marang - Parlimen oleh Datuk Yahya Khatib, DUN Pengkalan Berangan oleh Abdul Latif Awang, DUN Alor Limbat oleh penyandang, Alias Abdullah, DUN Rhu Rendang oleh Nik Dir Wan Ku dan DUN Bukit Payung, Zaidi Muda.

Keempat - Kuala Nerus – Datuk Nasir Ibrahim Fikri mempertahankan kerusi Perlimen,DUN Bukit Tunggal Ismail Nik, Ahmad Razif Abdul Rahman mempertahankan DUN Seberang Takir, DUN Tepuh Ramli Nuh serta DUN Teluk Pasu, Datuk Abdul Rahin Mohd Said sebagai penyandang.

Kelima - Kuala Berang – Parlimen oleh Datuk Jailani Johari (kanan), DUN Telemong oleh penyandang Rozi Mamat, DUN Kuala Berang oleh penyandang Tengku Putera Tengku Awang dan DUN Manir oleh Yusuf Awang Hitam.

Keenam - Kemaman – Yang berubah hanya di Cukai apabila Datuk Mohd Awang Tera digantikan dengan Datuk Wan Mohd Nizam Wan Abdul Hamid, sebaliknya kalah.

Ketujuh -  Setiu - Semula calon dikatakan ditentukan oleh Ketua Bahagian dan semuanya menang, termasuk calon Ahli Parlimen iaitu Che Mohamad Zulkifly Jusoh yang kalau mahu dikatakan ‘orang Najib’ pun kita boleh terima.

Calon pilihan Najib yang kesemuanya muka baru, kecuali bekas Ahli Parlimen Datuk Mohd Jidin Shafie (kiri) yang bertanding di DUN Permaisuri, semuanya menang.

Kelapan - Besut - Semua calon adalah orang Datuk Seri Idris Jusoh yang dipersetujui Najib , termasuk Allahyarham Dr Abdul Rahman Mokhtar di DUN Kuala Besut, Pehemi Yusof (DUN Jerteh) (kanan), Nawi Mohamad penyandang di DUN Hulu Besut dan di DUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, semuanya menang. Idris menang di Parlimen.

Jika dilihat kepada warna biru di atas iaitu calon yang boleh dianggap sebagai calon Najib, berapakah yang kalah? Tidakkah calon pilihan Najib di Besut, Setiu dan Hulu Terengganu semuanya menang?

Sementara calon pilihan Perhubungan UMNO Terengganu (bertanda merah) semuanya kalah, kecuali Roslee Daud, Ghazali Taib dan Abdul Latiff Awang.

Sementara calon tajaan Perhubungan UMNO Terengganu yang mempertahankan jawatan yang menang selain yang kalah di DUN Rantau Abang, DUN Tepoh, DUN Alor Limbat dan DUN Tepuh ialah di DUN Seberang Takir, Kemasik, Ayer Puteh, Telemong dan Kuala Berang.

Jadi kalau mahu membuat andaian mengenai pemilihan calon yang dikatakan ada campur tangan daripada Najib yang dikatakan sebab kalah, rasanya tidak logik sama sekali.

Janganlah mudah untuk menyalahkan Perdana Menteri dalam isu pemilihan calon ini kerana ada calon pilihan Perhubungan UMNO Terengganu yang dicadangkan oleh Ketua Bahagian yang boleh dianggap sudah ‘expired’ pun tetap bertanding. Salah Najib juga?

Sementara ada kawasan yang dicampurtangan oleh Ketua Bahagian dan dipersetujui oleh Perhubungan UMNO Terengganu termasuk di Parlimen mengalami kekalahan. Kesilapan percaturan sebegini pun mahu disalahkan kepada Najib?

Kita berharap Perhubungan UMNO Terengganu kena belajar mengambil tanggungjawab dan bersedia mengatakan kelemahan mereka.

Malah kekalahan di begitu banyak kawasan sepatutnya menyebabkan beberapa orang penting yang menjalankan survey, kajian strategic atau yang bertanggungjawab mencadangkan calon agar  menerima hakikat dan mengundurkan diri. Mereka adalah panglima kalah perang. Di Jepun pasti sudah ada yang bunuh diri!

Ini tidak, kesalahan sendiri seolah-olah diletakkan di bahu Perdana Menteri.

Jika ada teori mengatakan Kelantan yang hampir kalah pada pilihan raya pada 2004 tidak pun mendesak Datuk Nik Abdul Aziz meletakkan jawatan, ia adalah dangkal.

Kekuatan UMNO yang tiba-tiba memuncak di Kelantan pada 2004 adalah kerana faktor penerimaan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri baru. Ia diluar kawalan Nik Aziz dan penasihatnya, termasuk Datuk Husam Musa.

Namun, PAS bangkit semula pada 2008 dan tidak memandang belakang lagi selepas itu.

Di Terengganu, kemerosotan undi kepada Barisan Nasional lebih kepada ‘kemusnahan yang diakibatkan oleh faktor ‘Terengganu Darul Runtuh’; kebijaksanaan pembangkang menggunakan media baru; pemilihan dan pertukaran calon oleh Perhubungan UMNO Terengganu; selain sikap sesetengah rakyat yang tidak menghargai jasa dan kebaikan yang diperkenalkan oleh Ahmad Said.

Dengan kata lain, semua sudah diberikan kepada rakyat. Jika mereka menolak apa yang boleh dilakukan seterusnya?

Bagi mereka pemberian dan dana yang disediakan oleh kerajaan negeri dilihat sebagai ‘tugas sesebuah kerajaan’ bukannya ‘kesedaran, keikhlasan dan kesungguhan Ahmad Said untuk membantu rakyat yang memerlukan’.

Selain itu pengaruh kakitangan kerajaan, pekerja di GLC seperti Petronas, guru dan penjawat awam lain turut membantu PAS menang dengan lebih baik berbanding PRU ke-12 pada 2008.

Jadi tidak adillah untuk menyalah Najib dalam isu pemilihan calon kerana kebanyakan calon yang kalah, sama ada calon baru atau yang bertanding lagi (sudah kalah pada PRU-12) adalah dipilih oleh Perhubungan UMNO Terengganu.

Sepatutnya, jangan ada perbuatan ‘baling batu sembunyi tangan’ dan jangan main politik ‘mulut manis, jubor masam’ dengan Najib kerana Najib pastinya ada fakta-fakta tertentu dalam memperkatakan politik Terengganu.


Saya memuji sikap Ahmad Said yang tidak mahu ‘mengambil pusing’ dan melayani sebarang khabar angin serta dakwaan yang hangat diperkatakan mengenai peralihan kuasa pucuk pimpinan negeri Terengganu.

“Saya tidak mahu komen. Itu tulisan di blog. Macam-macam berlaku. Saya pun tidak tahu. Tiada komen. Itu sahaja yang boleh saya kata. Nak kata macam mana. Kita kan 17-15, kita kena tumpukan persiapan untuk pilihan raya akan datang dan bukan bercakap soal-soal itu,” katanya pada sidang media sempena Majlis Ucaptama Halatuju dan Pelan Tindakan Negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Tindakan Ahmad Said itu tepat kerana sejauh ini tiada rujukan khusus kepada beliau dan hanya mereeka yang takut tidak tentu pasal mungkin ‘meminta blog-blog tertentu’ cuba mempertahankan Ahmad Said.

Hakikatnya, Ahmad Said tidak perlu dipertahankan.

Ini kerana rekod pekhidmatan dan jasanya kepada UMNO dan pembangunan Terengganu adalah suatu transformasi dalam pelbagai bidang perlu diakui oleh kepimpinan Pusat, hatta Najib sendiri!

No comments:

Post a Comment


Mulai Hari Ini Rakyat Malaysia akan menyiarkan siri rencana ‘Benarkah PAS Parti Islam’.

Siri rencana ini adalah kumpulan rencana yang dihasilkan oleh penyelidikan kumpulan mereka yang mahir mengenai Islam sambil mempertikaikan PAS sebuah parti yang mendakwa Islam.

PAS kini sudah berubah jauh daripada menegakkan Negara Islam sebaliknya bergerak bersama ‘jemaah bukan Islam’ untuk menubuhkan negara kebajikan.

Blog ini berharap pembaca akan menilai dengan sebaik-baiknya tulisan ini dan menilai apakah PAS benar-benar parti yang boleh diharapkan membela dan melindungi orang Islam atau hanya slogan pemimpinnya sahaja untuk kepentingan masa depan dan survival politik mereka.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?


BAHAGIAN 1 - PAS DARI KACA MATA AS-SUNNAH WAL JAMAAH

Salah faham mengenai maksud kafir, zalim dan fasiq menyebabkan perkataan itu disalahgunakan oleh pihak tertentu dalam memberi label kepada sesama Islam.

Malah maksud berjihad dan berjuang yang sebenar sepertimana yang dimaksudkan oleh ALLAH dan Rasul-Nya juga banyak kali disalagunakan untuk kepentingan tertentu pemimpin dan kumpulan.

Apa yang diharapkan pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah melalui penulisan ini dapat memecahkan persoalan salah faham yang timbul dalam masyarakat Islam kebelakangan ini.

Ikuti tulisan oleh Syiekh Abu Muhammad Iqamuddin dalam siri BENARKAH PAS PARTI ISLAM? berikut ini yang melihat PAS dari kaca mata atau berlandaskan As-Sunnah Wal Jamaah:

Orang PAS mendakwa parti mereka sahaja semata–mata Islam atau dengan kata lain ialah sebagai PARTI ALLAH atau HIZBULLAH. Selain daripada parti mereka semuanya dianggap parti taghut dan kerana itu mereka berani mendakwa sesiapa yang menyokong dan mengundi PAS dianggap jihad dan masuk syurga. 

Mana-mana kawasan atau negeri yang dimenangi PAS diumumkan sebagai kawasan dan negeri yang amat disenangi oleh Rasulullah SAW, sementara yang dimenangi oleh parti lain disedihi oleh Rasulullah SAW. 

Sebenarnya, jika kita membuat analisis dengan secara halus dan dinilai dengan ajaran Islam sebenar berdasarkan Al-Quran, As Sunnah, Ijma’ dan Qias, kita dapati tidak banyak perbezaan di antara parti PAS dengan parti –parti politik lain.

Cuma apa yang jelas lebihnya mereka (PAS) ialah stail bercakap dan tempikan “ALLAHUAKHBAR” pengikutnya. Oleh sebab itu kita berani mendakwa bahawa sebenarnya PAS Bukan Parti Islam, lebih-lebih lagi setelah diteliti parti itu tidak memenuhi cirri-ciri Parti Islam atau Parti ALLAH atau HIZBULLAH yang sebenar sepertimana yang terdapat dalam Al-Quran dan Al Hadis dan juga arthar serta sejarah perjuangan para pejuang Islam lampau, termasuk apa yang pernah diperjuangkan oleh para Nabi dan Rasul dahulu.

Bagi membentangkan hujjah ini digunakan sumber rujukan nas ( Al-Quran dan Al Hadis) dan juga sejarah perjuangan para Nabi dan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda SAW, bukan berdasarkan nafsu atau lain-lain teori politik bikinan manusia. Bagi membuktikan dakwaan ini, maka marilah kita lihat apa yang disebut oleh ALLAH didalam Al Quran dan juga Al Hadis serta athar yang dikemukakan di bawah ini.

Tujuan diketengahkan pandangan ini bukan kerana fanatik atau membenci kepada mana-mana golongan ataupun membencikan PAS, tetapi sekadar member penjelasan agar tidak timbul kekeliruan di dalam kalangan umat Islam berhubung dengan perjuangan Islam dan agar masyarakat tidak terus menerus tertipu dengan slogan dan label Islam yang digunakan oleh PAS dan tempikan “ALLAHU AKBAR” mereka serta ugutan kononnya, sesiapa tidak menyokong atau mengundi PAS berdosa dan masuk dan masuk neraka dan sesiapa sokong PAS masuk syurga.

Jadi kalau orang kafir seperti DAP dan lain-lain pakatan pmbangakang  yang menyokong yang menyokong dan undi PAS- APAKAH MEREKA JUGA AKAN MASUK SYURGA?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN EMPAT - PAS MILIKI CIRI-CIRI PARTI SYAITAN?Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

Daripada huraian ayat di atas, didapati PAS mempunyai sekurang-kurangnya tiga sifat sepertimana yang tersebut dalam ayat di atas.

 Di antaranya ialah;

1. Mereka (PAS) memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan ,iaitu mereka membuat pelbagai dalil agama untuk menuduh orang-orang Islam dalam UMNO dan BN sebagai orang-orang kafir; sembelihan mereka tidak boleh dimakan;dan jenazah mereka tidak boleh diziarah dan disembahyangkan-sehingga orang lain tidak bergaul dengan orang-orang Islam dalam UMNO dan BN dan memusuhi mereka.

2. PAS menggunakan sistem politik demokrasi dan politik pilihanraya sebagai saluran untuk menegakkan Islam. Ini di akiu sendiri oleh Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang dalam bukunya Amanat Haji Hadi, mukasurat 23 dan 24, yang berbunyi : "Walaupun demokrasi adalah ciptaan Barat bukan Islam, di mana di dalamnya terdapat pelbagai kelemahan dan penyelewengan yang ketara, namun Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi dan mengambil alih faedah darinya untuk menyuarakan ajaran Islam."

Selanjutnya beliau menyambung “PAS tetap menyertai pilihanraya dan menyertai sistem demokrasi….” Kenyataan Hadi ini bertentangan sekali dengan firman ALLAH;


Maksudnya: "Jangan kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan…" - ( Al Baqarah ayat 42)

Ini menandakan PAS menganut falsafah barat iaitu "Matlamat menghalalkan cara".

Bahkan Hadi mendakwa dengan mengatakan ‘Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi” Dari mana sumber yang mengatakan Islam menerima sistem tersebut?

Ulama muktabar mana yang mengeluarkan fatwa sehingga Hadi berani mengaitkan sistem tersebut dengan Islam. Sedangkan pada awal ayat itu diakui sendiri bahawa sistem ‘ demokrasi adalah ciptaan Barat dan terdapat penyelewengan”.

Di akhir kenyataan dinyatakan bahawa Islam menerima sisrem yang di ciptakan barat yang menyeleweng itu. Ini menunjukkan bahawa kenyataan Hadi memeksudkan Islam menerima penyelewengan.

Dalam perjuangan PAS pula, mereka menentang dan menuduh UMNO kerana UMNO menyeleweng daripada Islam kerana berjuang dan memerintah atas dasar demokrasi. Sekarang ini, siapa sebenarnya yang menyeleweng?

Atas asas apa pendirian perjuangan PAS sebenar?

3. Sifat ketiga pula ialah orang-orang PAS memang bersikap sombong dan berbangga dengan parti mereka. Buktinya kenyataan Nik Abdul Aziz bahawa kemenangan PAS kerana malaikat membantu mereka. Kelantan negeri yang disukai Rasulullah SAW.

Kenyataan itu secara tidak langsung menghina orang Islam di negeri-negeri lain.

Lantaran merasakan mereka (PAS) disayangi Rasulullah SAW dan suci, maka sebab itu mereka sanggup mencaci maki orang Islam lain sehingga boleh digelar sebagai “Barua” dan sebagainya.

Bersambung...Ciri-Ciri Parti Islam Berdasarkan Hadis & Athar

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN TIGA - CIRI CIRI PARTI SYAITAN

Selain diterangkan cirri-ciri Parti ALLAH, terdapat juga ayat yang menyebut tentang cirri-ciri Parti Syaitan atau HIZBUSSYAITAN.


Tujuan ALLAH bentangkan firman-NYA itu ialah untuk membuat perbandingan agar umat Islam dapat membezakannya serta membuat pilihan engan tepat.

Firman ALLAH:


Maksudnya;"…mereka menjadikan agama (memperalatkan agama) untuk tujuan berpecah-belah dan berpuak-puak sehingga menjadi beberapa pecahan (parti-parti). Masing-masing puak(parti)pula berbangga dengan apa yang ada di sisi mereka….”-(Surah Al Mukminun ayat 53)

 Firman ALLAH lagi:


Maksudnya;"… orang-orang yang menyekutukan ALLAH itu ialah orang yang memecah-belahkan agama mereka(dengan cara meninggalkan agama tauhid dan menganut pelbagai ideology bikinan akal dan nafsu) sehingga menjadi beberapa golongan (parti-parti). Tiap-tiap golongan (parti) itu merasa bangga (sombong) dengan apa yang ada pada mereka “_( Surah Ar Rum ayat 32)

Selanjutnya ALLAH berfirman lagi:


Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

ALLAH telah menjelaskan tentang ciri-ciri parti syaitan dalam ayat di atas seperti berikut;


1. Pemimpin dan anggotanya memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. 

2. Mereka meninggalkan agama Tauhid, sebaliknya menjadikan ideology dan aliran fikiran manusia sebagai pegangan dan peraturan politik dan peraturan hidup mereka. 

3. Bersikap sombong dan berbangga dengan parti masing-masing. 

4. Lupa kepada ALLAH.Yakni, apabila ingin menyelesaikan masalah umat, mereka tidak merujuk kepada hukum ALLAH, sebaliknya merujuk kepada teori manusia. 

Bersambung...PAS PARTI SYAITAN?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN 2 - CIRI-CIRI PARTI ISLAM MENURUT AL QURAN


Dalam Al-Quran, ALLAH secara jelas dan tegas telah memperkenalkan cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam dengan sebutan HIZBULLAH , iaitu PARTI ALLAH.

Ertinya, Islam memang memerintahkan umatnya memasuki parti yakni PARTI ALLAH. Bukan parti mengikuti sistem sekular,cara pemilihan pemimpin mengikut undi dan sebagainya seperti mana yang PAS amalkan sekarang ini.Tapi Parti ALLAH mempunyai ciri-ciri khusus yang ALLAH sendiri telah tetapkan; bukan macam PAS tetapkan.
 
ALLAH telah berfirman didalam Al-Quran:

 Maksudnya: “Sesungguhnya pemimpin kamu itu ialah ALLAH, Rasul-NYA dan orang-orang yang telah beriman yang mendirikan bersembahyang, yang mengeluarkan zakat, dan hal keadaan mereka itu tunduk (kepada ALLAH). Dan barangsiapa mengankat ALLAH, R asul-NYA dan orang-orang mukmin menjadi pemimpin, maka sesungguhnya HIZBULLAH( Parti ALLAH) itulah yang mendapat kemenangan.” –(Surah Al Maidah ayat 55-56)

Firman ALLAH lagi:

 Maksudnya; “Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum itu yang benar-benar beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat, tergamak berkasih saying dengan orang-orang yang menentang ALLAH dan Rasul-NYA, sekalipun orang-orang(yang menentang ALLAH) itu terdiri daripada bapa-bapa mereka atau anak-anak mereka atau saudara- saudara mereka atau keluarga mereka.Meraka (golongan yang benar-benar beriman itu) telah ditetapkan iman di dalam hati mereka dan ALLAH telah menguatkan mereka dengan cara menanamkan semangat di dalam hati mereka. ALLAH akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di bawahnya mengalir sunagi-sungai dan mereka kekal di dalamnya. ALLAH redha kepada mereka dan demikian juga mereka redha kepada ALLAH serta bersyukur kepada nikmat pemberian ALLAH.Mereka itulah anggota-angota HIZBULLAH( Parti ALLAH ). Sesungguhnya pendokong HIZBULLAH (Parti ALLAH) itu ialah orang-orang yang mendapat kemenangan (di dunia dan di akhirat)”- (Surah Al Mujadilah ayat 22).

 Ayat-ayat di atas secara tidak langsung ALLAH telah menerangkan tentang cirri-ciri Parti ALLAH dan sifat-sifat pemimpin dan anggotanya. Di antaranya ialah;

1. Mereka benar-benar beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA , menjadikan kedua-duanya sebagai pemimpin dan tempat rujuk serta tempat minta pertolongan.

2. Mereka meletakkan orang yang benar-benar beriman sebagai pemimpin, iaitu di kalangan mereka yang bertaqwa.

3. Mereka beriman kepada Hari Akhirat

4.Mereka mendirikan sembahyang.

5.Mereka mengeluarkan zakat.

6.Mereka benar-benar patuh kepada perintah dan hukum ALLAH.

7.Mereka sekali-kali tidak berkasih sayang dan bekerjasama dengan orang yang menentang agama (ingkar hukum) ALLAH.

8. Tidak bersikap asabiah qaumiah, yakni tidak bertolak ansur walaupun dengan ibu bapa, anak-anak, saudara mara, kerabat dan keluarga sendiri, sekiranya mereka itu anti-Islam atau melakukan maksiat dan kemungkaran.

9. Mereka( golongan Parti ALLAH) tidak pernah kalah dan sentiasa menang.

Menyentuh tentang ciri dan sifat nombor 7, bersesuaian dengan ayat 22 surah Al-Mujadilah di atas, kita dapati sifat-sifat dan ciri-ciri itu tidak ada pada parti PAS.Demikian dengan cirri nombor 9, kerana PAS sentiasa kalah dalam pilihanraya.

Tapi demi kerana untuk meraih undi, PAS sanggup berkerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang yang terdiri daripada parti-parti menentang ALLAH kerana peribadi pemimpin mereka dan dasar parti mereka bukan berlandaskan Islam.Buktinya ialah DAP dan PKR dasar dan perlembagaan parti mereka tidak berlandaskan Islam, bahkan tidak ada langsung cita-cita untuk menegakkan Islam.

Mereka Cuma menyokong Islam untuk mengambil kesempatan di sebalik isu reformasi; yang isu tersebut juga tidak berlandas dan semangat Islam.sekiranya mereka (Pakatan Pembangkang) menang, mereka juga akan melaksanakan sistem pemerintahan seperti mana yang sedang dilaksanakan oleh UMNO dan BN sekarang ini.

Bersambung - Ciri-Ciri Parti Syaitan

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENGENALAN

Penyelidikan mengenai beberapa persoalan yang berkaitan dengan politik dan isu- isu yang timbul dalam masyarakat Islam diharapkan dapat menjelaskan tentang beberapa kekeliruan dan salah faham sehingga menimbulkan krisis persaudaraan di kalangan umat Islam.


Punca timbul krisis  itu sehingga berlaku perbuatan tuduh menuduh, caci mencaci, pulau memulau, kutuk mengutuk dan lain-lain terhadap sesamaa Islam ialah kerana salah faham berhubung dengan salah tafsir terhadap nilai keIslaman seseorang dan seumpulan atau parti berkenaan yang disertai masing-masing.

Sebagai usaha untuk mengatasi krisis itu, difokuskan esei-esei selepas ini kepada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan iaitu tentang cirri-ciri sebenar sesebuah Parti Islam dan cirri-ciri pemimpin dan pengikutnya, berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta athar dan sejarah perjuangan Rasulullah SAW dan para sahabat serta para pejuang Islam dahulu


Ciri-ciri itu dibuat perbandingan dengan parti dan kumpulan berkenaan yang menjadi focus dalam penulisan ini, iaitu PAS dan UMNO.

Selain itu dibuat juga perbandingan parti berkenaan dengan firqah-firqah aqidah yang menyalahi iktiqad Ahli Sunnah Wal Jamaah yang disebut oleh Rassulullah SAW akan muncul di akhir zaman berjumlah 72 firqah, iaitu berdasarkan sikap dan tindak-tanduk harian mereka dalam politik.
 
Di antara firqah-firqah yang popular di negara ini ialah Muktazilah, Khawarij dan Syi’ah. Sementara Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah pegangan iktiqad yang diakui sah oleh Rasulullah SAW sendiri dan cirri-cirinya dihuraikan dalam buku ini meliputi pegangan dalam bidang politik.


Esei yang disiarkan selepas ini mengandungi pendedahan beberapa amalan yang menyalahi ajaran Islam oleh parti-parti politik, termasuk PAS.


Ini termasuk perbuatan pemimpinya seperti suka kafir mengkafir sesama Islam, berkasar, mendedahkan aib orang lain, boikot memboikot, berdemontrasi, mencarut, tidak mengenang budi dan lain-lain.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENDAHULUAN


Segala puji bagi ALLAH ,Tuhan tempat disembah dan dirujuk segala perkara mengenai urusan dunia dan akhirat. Selawat dan salam kapada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,Nabi dan Rasul yang ummi dan pemimpin umat Islam sejagat yang teragung. 

Polimik mengenai sama ada Parti PAS sebuah parti Islam sampai ke kemuncaknya baru-baru apabila ada pemimpin UMNO seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said. melabelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Hakikatnya PAS dikatakan sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’ bukan baru. Apabila Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan ‘JIKA SYAITAN PUN NAK TOLONG PAS’ ia sanggup menerimanya, banyak pihak ketika itu mengatakan PAS sudah menjadi “Parti ‘Ajaran Sesat’.

Namun oleh kerana waktu Ahmad Said mengatakan ‘PAS Ajaran Sesat’ ketika hampir pilihan raya umum ke 13 dan halatuju perjuangan PAS terumbang ambing, kenyataan Menteri Besar Terengganu itu mengundang kritikan dan ada yang menyelar Ahmad Said.
 
Ada yang mengatakan Ahmad Said sebagai ‘Pemikiran Sesat’, ‘Tidak Waras’ dan banyak lagi yang semuanya bagaikan melepaskan geram. Namun ada di kalangan pemimpin PAS yang “sedia bersemuka’ dan duduk semeja untuk bincang ‘Parti Ajaran Sesat’.

Menteri Besar Terengganu itu bagaimanapun enggan tunduk kepada desakan PAS yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’.

Malah, Ahmad Said bersedia disaman oleh PAS berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap PAS itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh. Hakikatnya sehingga hari ini, umat Islam di Malaysia khususnya masih lagi keliru dengan uslub perjuangan menegakkan ajaran dan hukum Islam.

Kalau sebelum ini umat Islam keliru dengan pengertian ibadah, tetapi sekarang ini setelah timbul era kesedaran dan kefahaman Islam , umumnya telah memahami bahawa ibadah meliputi semua bidang kegiatan hidup.

Kebelakangan ini kita dapati masih lagi umat Islam keliru dengan pengertian tentang parti politik, jihad, berjuang dan persoalan kepimpinan dalam Islam.

Hal itu perlu ada penjelasan.Kita tidak boleh membiarkan masyarakat umum teraba-raba mencari jawapan, seperti orang buta teraba-raba untuk mengenal gajah, kerana ia akan timbul fanatic bahawa apa yang mereka temui itulah betul,sedangkan orang lain tidak betul.

Maka akan berlakulah pertelagahan yang tidak berkesudahan. Saya berusaha mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan panduan bagi membantu masyarakat umum menghilangkan kekeliruan dalam persoalan politik dan Islam, kerana terdapat penjelasan mengenai cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam, pemimpin serta pengikut dan uslubnya berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang mana menjadi anutan dan pegangan umat Islam di Malaysia.

Di samping itu akan dibuat juga perbandingan dengan parti politik yang dikenali sebagai Parti Islam, sekaligus tindak-tanduk dan sikap pemimpin dan ahlinya, agar umat Islam menilai yang mana menepati ajaran Islam dan yang mana bercanggah dengan ajaran Islam.

Ini kerana kebenaran tidak hanya terletak kepada apa yang diucapkan atau apa yang terkandung di dalam kitab, tetapi dinilai kepada perbuatan, amalan dan tindak-tanduk seseorang.

Akhirnya yang penting, hendaklah kita menjadi orang mukmin sejati, yang lurus hatinya, lurus lidah dan benar perbuatan dan amalannya.