Sunday, April 1, 2012

DENDAM? DENDAM APA? SIAPA SEBENARNYA PENDENDAM!!!


Kenapa tiba-tiba Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap mengenai dendam?

Siapa pula berdendam dengan Anwar tetapi hakikatnya Anwar yang bagaikan menyimpan dendam berterusan seperti juga Musyridul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Kerana dendam, Nik Aziz tidak mahu bersatu dengan UMNO dan sering mengulangi kes PAS dipecat daripada Barisan Nasional (BN).

Anwar pula bagaikan berdendam dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dan UMNO walaupun mengatakan dia tidak mempunyai perasaan sedemikian.

Sedangkan Tun Dr Mahathir Mohamad yang ‘mengangkat beliau’ dari sebuah pertubuhan NGO – ABIM – walaupun sebelum ini diserang dengan pelbagai gelaran seperti MAHAZALIM dan MAHAFIRAUN yang bertanggungjawab menjadikannya seorang pemimpin terkenal.

Begitu juga dengan UMNO – kalau tidak kerana UMNO, Anwar tidak akan ke mana-mana jika menjadi Presiden ABIM dan mungkin kalau ketika ini masih dalam ABIM, beliau pun sudah bersara!

UMNO menjadikan Anwar seorang Timbalan Menteri dan kemudian Menteri dan akhirnya ke tahap Timbalan Perdana Menteri selain pernah memangku jawatan Perdana Menteri pun.

Dalam parti UMNO pula Anwar ialah Ketua Pemuda UMNO, Naib Presiden UMNO dan akhirnya Timbalan Presiden UMNO!

Jadi siapa dendam siapa? Tun Dr Mahathir Mohamad?


Tidak sekali-kali dan mereka berdua tidak layak untuk dibandingkan! Mungkin kalau ada yang mempunyai perasaan TERHIRIS adalah individu berikut:

1. Tun Ghafar Baba yang sehingga matinya tidak memaafkan Anwar selepas beliau ‘digulingkan oleh Anwar’ daripada jawatan Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri;

2. Rafidah Aziz yang dikalahkan sekali sebagai Ketua Wanita UMNO apabila kroni Anwar – Zaharah Sulaiman – menumpakan Rafidah; 

3. Ketua Pengarang akhbar-akhbar arus perdana yang ‘dilontarkan jauh’ oleh Anwar (mungkin insan seperti Zainuddin Midin dan beberapa yang lain); Insan seperti Datuk A Kadir Jasih, Datuk Johan Jaafar, Datuk A Nazri Abdullah dan beberapa yang lain tidak mungkin berdendam kerana mereka adalah ‘orang Anwar’;

4. Pemimpin yang pernah bersekutu dengan Anwar dalam Team Wawasan umpamanya Tan Sri Rahim Tamby Chik;

5. Pemimpin Bahagian UMNO yang ‘dijatuhi oleh kumpulan Anwar’; 

6. Usahawan dan peniaga yang ‘disenjah jatuh’oleh kumpulan Anwar;

7. Pengarah Urusan, CEO syarikat tertentu yang digantikan dengan orang Anwar;

8. Bekas pegawai Kementerian Pelajaran (dulu Pendidikan) yang digantikan oleh suku sakat Anwar ketika Anwar berkuasa;

9. Penjawat awam yang disekat oleh Anwar untuk menduduki jawatan penting yang diisi dengan ‘orang Anwar’;

10. Tokoh-tokoh agama di kementerian, jabatan dan organisasi serta NGO tertentu yang ‘tidak sehaluan’ dengan Anwar;

11. Pemimpin dalam GLC yang ‘diminta berhenti’ atau ‘tidak dinaikkan pangkat’ yang tempat mereka digantikan oleh ‘kroni Anwar’; dan 

12. Banyak lagilah…hanya Anwar dan ‘kroni Anwar’ sahaja yang tahu!!!

Jadi apabila Anwar semalam memberi jaminan beliau tidak akan membalas dendam terhadap pemimpin Barisan Nasional (BN) sekiranya berjaya memerintah negara selepas Pilihan Raya Umum 13 (PRU13) nanti, ia adalah suatu janji yang boleh didengar tetapi belum pasti boleh dipercayai.

Malah Anwar berkata, beliau sedia memaafkan pemimpin yang melakukan pelbagai kezaliman kepada dirinya juga berharap rakyat mengambil sikap sama terhadap kesalahan pemimpin BN yang menyalahgunakan harta negara.

Kalau jadi Perdana Menteri, Anwar berkata :“Saya sama sekali tidak akan dera atau mengambil sikap untuk membalas dendam biar pun pelbagai perkara dan ancaman dihadapkan kepada saya dan rakan sekarang. Saya pernah melalui keadaan paling teruk dalam kehidupan, tetapi itu tidak menjadi dendam. Sama seperti saya lakukan terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad yang menuduh pelbagai benda, namun selepas keluar saya tidak mengambil sikap membalas dendam terhadap perbuatannya,”

Oh mulianya hatimu wahai Anwar. Tetapi bagaimana dengan sekutumu...PAS dan DAP yang kuat pendendam itu?

Berucap depan 10,000 penyokong di Padang Perdana di Kota Bharu, malam kelmarin, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh jelas ‘marah’ dengan pendekatan pihak lawan yang sentiasa melakukan tindakan kontroversi, termasuk menuduhnya melakukan perkara yang tidak senonoh tidak sesekali akan melunturkan semangatnya untuk menukar Putrajaya.

Apakah Anwar boleh maafkan begitu sahaja? Tidak mengheret mereka yang melakukan  'menyulitkan karier politik beliau' serta yang melakukan penyeleweangan dan pembaziran (ikut kaca mata Anwar)?

Jika tidak mengambil tindakan dan memaafkan sahaja, Anwar tidak akan kekal lama di Putrajaya (jika berjaya) dan beliau pasti akan dihumbankan sama ada melalui tunjuk perasaan, pemberontakan atau juga paling mudah, pilihan raya.

Jadi jangan percaya dengan kata-kata manis dan pujukan Anwar. Jika ketika berkuasa dia mementingkan 'kroninya' dan kalau berkuasa sekali lagi, 'kroninya' akan menentukan arah kempimpinan dan matlamat politik Anwar.

Renungkan....

No comments:

Post a Comment