Saturday, August 7, 2010

SULTAN SELANGOR, ABDUL HADI PERKAUMAN & ASABIYAH?

"PAS berpendapat, hak dan keistimewaan orang Melayu serta bumiputera yang merupakan penduduk majoriti di negara ini perlu dikekalkan termasuk dasar pemberian diskaun dalam pemilikan hartana...Ini kerana majoriti penduduk yang miskin adalah kaum bumiputera dan mereka sememangnya berhak mendapat hak dan keistimewaan tersebut.- Hadi Awang

Apabila Sultan Selangor mengingatkan rakyat negeri itu dan Malaysia amnya yang beragama Islam terutama orang Melayu, agar bersatu untuk mempertahankan agama dan bangsa, apakah kenyataan itu bersifat perkauman dan berundur asabiyah?

Pada pengertian DAP dan PKR, mana-mana ajakan yang mahukan Islam dan Melayu bersatu dianggap perkauman dan cauvanis.

Sementara kepada PAS pula, jika orang Melayu dan Islam diajak bersatu dan menghilangkan permusuhan itu dianggap berkepentingan politik dan bersifat asabiyah.

Jadi apabila Sultan Selangor, Sultan Sharafudin Idris Shah membuat gesaan berkenaan, apakah ia bersifat politik, perkauman dan asabiyah?

Sultan Selangor itu kelmarin mengingatkan umat Islam terutama orang Melayu agar bersatu untuk mempertahankan agama dan bangsa.

Utusan Online melaporkan, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam berkata PAS berpendapat, hak dan keistimewaan orang Melayu serta bumiputera yang merupakan penduduk majoriti di negara ini perlu dikekalkan termasuk dasar pemberian diskaun dalam pemilikan hartanah.

Ini kerana majoriti penduduk yang miskin adalah kaum bumiputera dan mereka sememangnya berhak mendapat hak dan keistimewaan tersebut.

"(Beri) kepada siapa yang berhak, majoriti adalah yang berhak kerana majoriti yang miskin adalah bumiputera, yang bukan bumiputera tidak lah besar (jumlah) jika dibandingkan bumiputera," katanya selepas majlis pelancaran buku bertajuk Taktik dan Strategi Berpolitik Gaya Khulafa Ar-Rasyidin, hasil karya beliau sempena Jubli Perak Maahad Darul al-Quran di Rusila semalam.

Beliau diminta mengulas cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua agar kerajaan memansuhkan dasar pemberian diskaun kepada bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan mewah di Selangor.

Pada 26 Julai lalu, Pua yang juga wakil DAP mencadangkan supaya kerajaan Selangor memansuhkan dasar pemberian diskaun tujuh peratus kepada pembeli Bumiputera dalam pemilikan hartanah komersil dan kediaman mewah yang bernilai lebih RM500,000.

Kenyataan itu mendorong Pergerakan Pemuda UMNO Selayang dan Gombak membuat laporan polis semalam, supaya pihak berkuasa melakukan siasatan dan mengambil tindakan tegas mengenainya.

Sehingga ini, tiga persatuan perniagaan Bumiputera semalam menyatakan pendirian bahawa mereka tidak bersetuju dengan cadangan memansuhkan diskaun Bumiputera untuk pembelian hartanah bernilai RM500,000 ke atas di Selangor.

Tiga persatuan itu ialah Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS), Gabungan Persatuan Usahawan Melayu Selangor (GAPUMS) dan anggota Majlis Perniagaan dan Ekonomi Melayu Malaysia.

Timbalan Pengerusi DPMMS, Datuk Mohd Karim Abdullah Omar, berkata cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, berhubung perkara itu masih tidak sesuai dilaksana.

"Ini kerana ekuiti pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera masih di paras rendah," katanya pada sidang akhbar di Shah Alam semalam.

Beliau berkata, setakat ini pemilikan rumah di kalangan Bumiputera tidak melebihi 14 peratus manakala pemilikan premis perniagaan tidak melebihi tiga peratus dan unit industri tidak lebih satu peratus daripada jumlah hartanah di seluruh negara.

Malaysiakini melaporkan, Mohd Karim berkata, jika cadangan memansuhkan diskaun itu dilaskanakan, sukar bagi Bumiputera untuk memiliki hartanah terutama premis untuk perniagaan dan industri.

"Cadangan itu mungkin boleh dipertimbang jika pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera telah meningkat," katanya.

Sementara itu, ketiga-tiga persatuan berkata kerajaan negeri perlu serius dalam mengawal selia pelupusan kuota hartanah Bumiputera oleh pemaju untuk mengelakkan proses pelupusan dibuat dengan tujuan mengaut keuntungan berlebihan.

Ahli Parlimen DAP itu dianggap menimbulkan provokasi dan mencabar Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 153 dan boleh disabitkan kesalahan di bawah Akta Hasutan.

Abdul Hadi bagaimanapun berkata, pada masa yang sama, kaum lain yang miskin juga wajib mendapat hak dan pembelaan sewajarnya daripada kerajaan. Menurutnya, ketika keistimewaan kaum bumiputera dijaga dan dibela, kaum lain tidak boleh diabaikan atau dizalimi.

"Realiti yang ada dalam negara kita, majoriti rakyat terutama yang miskin adalah bumiputera, jadi sebab itu kita kena lihat majoriti rakyat yang alami masalah kemiskinan.

"Dalam masa yang sama, kita wajib bela kaum lain yang miskin. Bukan bermakna kita jaga majoriti tapi kita abaikan kaum lain, kita tak boleh menzalimi kaum lain ketika kita membela kaum sendiri," katanya.

Abdul Hadi menjelaskan, buat masa ini, tindakan Tony itu belum dibincangkan di peringkat kepimpinan pakatan pembangkang dan kenyataan itu dianggapnya lebih bersifat peribadi.

Jadi apabila Abdul Hadi menegaskan begini, apakah beliau seorang asabiyah dan cauvanis?

Walaupun Presiden PAS itu menyifatkan pandangan Tony sebagai peribadi tetapi hakikatnya inilah pandangan cauvanis Cina yang tidak sudah-sudah mahu menyakiti hati orang Melayu.

Apakah PAS yang hampir keseluruhan ahlinya Melayu boleh bertahan dengan sikap dan perangai pemimpin DAP sedemikian rupa?

Masihkkah PAS sanggup ‘tepek’ dengan DAP bagi memenuhi impian ke Putrajaya?

Dengan kedudukan yang semakin terhimpit sekarang, wajaralah orang Melayu bersatu bukan sahaja dalam konteks perpaduan bangsa tetapi juga agama Islam.

Biarlah pemimpin PAS mahu kata apa sekali pun.

Bagi yang bukan mengaji sekolah agama atau pondok, kata-kata Rasulullah SAW apabila eorang lelaki bertanya kepada Rasulullah: "Apakah asabiyah itu seseorang yang kasih kepada kaumnya?" Rasulullah SAW bersabda: "Tidak, tetapi asabiyah ialah orang yang menolong kaumnya atas dasar zalim, " bolehlah dijadikan pegangan.

No comments:

Post a Comment