Monday, February 15, 2010

SAIFUL SEDIA DISOAL BALAS RABU INI

Dalam kedudukan kesnya sering tertangguh dan menerima pula ugutan bunuh, pengadu dalam kes pertuduhan liwat ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd. Saiful Bukhari Azlan menyatakan kesediaannya untuk disoal balas oleh pihak pembelaan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Katanya, dia akan terus berdoa, istiqamah serta bersabar dalam proses memberi keterangan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur nanti.

''Bagaimanapun, perbicaraan ditangguhkan buat sementara waktu ke 18 Februari ini untuk mahkamah membuat keputusan terhadap permohonan peguam tertuduh supaya hakim yang mendengar kes ini menarik diri daripada perbicaraan,'' katanya.

Mohd. Saiful Bukhari berkata demikian melalui entri di blognya bertajuk Trial, Delay, Facebook Cross-Examination & Happy Chinese New Year hari ini.

Pada Selasa 9 Februari 2919 lalu Mohd Saiful membuat laporan polis kerana mendakwa menerima ancaman bunuh menerusi laman peminat facebook bekas majikannya.

Beliau mendakwa mengetahuinya selepas menerima e-mel berhubung ancaman itu daripada individu tidak dikenali kira-kira jam 11 pagi, sehari sebelum itu. Dalam laporannya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul, Mohd Saiful mendakwa tulisan berbentuk pernyataan atau pengumuman itu ditulis seseorang yang berdaftar dengan facebook menggunakan nama Anaz Zahari.

Pernyataan itu tertulis: “Kepada rakan-rakan sekalian... sape2 (sesiapa) yg mengenali ataupun berjumpa dgn (dengan) Saiful Bukhari Azlan di mana-mana saja, anda diwajibkan membunuh beliau dgn apa cara sekalipun demi keamanan manusia sejagat.”

Mohd Saiful, 24, membuat laporan pada jam 12.25 tengah hari, selepas prosiding kesnya di Mahkamah Tinggi di sini ditangguhkan kepada hari ini. Turut mengiringi beliau ialah peguamnya, Zamri Idrus dan bapanya, Azlan Mohd Lazim.

Mohd Saiful berkata, tulisan dalam facebook itu satu ancaman bunuh yang serius dan menyebabkan beliau bimbang terhadap keselamatan diri serta keluarga. Beliau juga mendakwa selain ancaman bunuh, ada gangguan di rumahnya.

Sejak perbicaraan kes minggu lalu, beliau menerima kira-kira 50 khidmat pesanan ringkas (SMS) berbaur provokasi daripada pihak tidak dikenali pada 29 hingga 31 Januari lalu dan sudah membuat laporan di Balai Polis Damansara Utama pada 1 Februari lalu.
Pemeriksaan di facebook menerusi laman peminat Anwar mendapati tulisan berbaur ugutan itu sudah dipadamkan dan nama Anaz Zahari juga tidak ditemui, dipercayai tidak lagi aktif.

Dalam perkembangan sama, dia memberitahu, akaun FanPage 'Justice 4 Saiful Bukhari' (Keadilan untuk Saiful Bukhari) di laman web sosial FaceBook telah digodam oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan, mengesahkan menerima laporan dan kes disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.

Perbicaraan yang disifatkan sebagai berprofil tinggi yang mana Saiful adalah saksi utama ditangguhkan sementara mahkamah membuat keputusan tentang permohonan pihak pembelaan Anwar agar Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah menarik diri daripada mendengar kes berkenaan.

Lusa, Mahkamah Rayuan akan memutuskan sama ada mengekal atau menggugurkan tuduhan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Panel tiga hakim yang diketuai Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin, Datuk Sulaiman Daud dan Datuk Azhar @ Izhar Ma'ah menangguh keputusan sama ada membenarkan rayuan Anwar itu kerana memerlukan masa untuk mempertimbangkan hujahan yang dikemukakan oleh peguam Anwar, Karpal Singh dan Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden.

Ketua Pembangkang itu memohon mahkamah supaya membenarkan rayuannya mengubah keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk mengetepikan dan membatalkan tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Anwar, 63, sebelum ini mengaku tidak bersalah atas pertuduhan meliwat Mohd Saiful, 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini, di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Ketua umum PKR dan ahli parlimen Permatang Pauh itu, dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

Perbicaraan tersebut ditangguhkan sementara menunggu keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah pada Khamis depan sama ada beliau akan menarik diri daripada terus mendengar kes liwat itu.

Pada prosiding selama dua jam Selasa lalu, Karpal mengemukakan bahawa tuduhan meliwat itu harus dibatalkan berdasarkan laporan perubatan oleh tiga doktor dari Hospital Kuala Lumpur yang menyatakan tidak ada hasil klinikal menunjukkan berlaku penetrasi atau tembusan ke dubur Saiful.

Katanya bukti penetrasi merupakan elemen penting untuk pihak pendakwaan membuktikan kes melampaui keraguan yang munasabah dan namum tidak ada bukti kukuh.

"Laporan perubatan itu merupakan bukti. Eksibit dalam afidavit juga merupakan bukti. Ianya laporan penuh. Ia merupakan kesimpulan yang dibuat oleh tiga doktor bahawa tidada penetrasi. Mahkamah ini harus membenarkan rayuan ini," katanya.

Dalam pada itu, Mohd Yusof berhujah permohonan Anwar itu tidak boleh dipertahankan kerana laporan perubatan tidak boleh dijadikan satu-satunya bahan untuk dijadikan pegangan.

"Laporan perubatan tidak lengkap sehingga doktor dan ahli kimia memberi keterangan dalam perbicaraan. Laporan perubatan bukan keterangan substantif. Ia hanya sokongan kepada doktor untuk menjelaskan di mahkamah," katanya.

Yang baiknya, Mohd Saiful dilihat tetap menghormati institusi mahkamah dengan enggan mengulas mengenai pandangannya terhadap perbicaraan tersebut.

''Maaf, saya tidak boleh memberi apa-apa komen tentang keterangan saya kerana kes ini masih di peringkat perbicaraan dan kerana saya belum selesai memberi keterangan di mahkamah,'' katanya.

No comments:

Post a Comment