Wednesday, September 2, 2009

KONTRAK SOSIAL – PENGORBANAN BESAR ORANG MELAYU

Individu lain mungkin masih muda. Kata-kata mereka tidak dipedulikan kerana dianggap ‘masih mentah’.

Jika pemimpin seperti bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad atau veteran lain mengecam perosak perpaduan dan mereka yang mempersoalkan kontrak sosial, mereka dikatakan berpihak dan berbau UMNO.

Tetapi bagaimana dengan individu yang disanjung rakyat dan pernah menjadi Yang DiPertuan Agong pada ketika usia Malaysia masih muda?

Yang dimaksudkan ialah Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah?

Tuanku Sultan adalah bekas Yang di-Pertuan Agong dari 21 September 1970 hinggga 20 September 1975.

Golongan muda mungkin tidak merasai betapa sukarnya tempoh ini kerana ia adalah selepas tragedi 13 Mei 1969 selain untuk kali pertamanya Barisan Nasional (BN) bertanding dalam pilihan raya umum 1974 selepas negara berada di bawah kuasa MAGERAN.

Malah, pada tempoh inilah Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan dan Tuanku Sultan amat memahami bagaimana perundingan kontrak sosial kali kedua diadakan.

Dalam konteks politik untuk kali pertamanya UMNO dan PAS duduk semeja melalui kerjasama Barisan Nasional, selain tolak ansur yang begitu padu dalam membentuk DEB.

Kita jangan lupa bahawa setiap rang undang-undang yang diluluskan di Parlimen perlu perkenan Yang DiPertuan Agung untuk ia menjadi undang-undang.

Dan dalam tempoh getir itu, Tuanku Sultan sudah pasti dimaklumkan oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdul Razak Hussein selain terbabit dalam perbincangan perkara-perkara yang membabitkan tolak ansur dan perundingan untuk menjamin Malaysia menuju ke suatu tahap baru melalui DEB.

Malah satu lagi perkara penting ketika pemerintahan Tuanku ialah terlancarnya Rukun Negara yang menjadi asas amalan dan rujuk demi perpaduan Malaysia.

Tuanku Sultan tidak akan memperkatakan mengenai isu perosak perpaduan dan kumpulan yang antikontrak sosial jika tidak melalui pengalaman yang menakutkan ketika menjadi ketua negara.

Apakah apabila individu seperti ini menyuarakan pandangan seperti ini ia didasarkan kepada kepentingan parti seperti UMNO atau memang menyedari kini sudah benar-benar wujud perosak perpaduan dan mereka yang antikontrak sosial?

Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah pada 18 Ogos lalu, memberi amaran negara akan huru-hara dan masyarakat ditimpa bencana jika kontrak sosial dipertikaikan serta dijadikan bahan politik.

Titah baginda, keamanan yang dikecapi pada masa ini tidak datang bergolek kerana ia dicapai hasil permuafakatan, toleransi dan pengorbanan pemimpin-pemimpin terdahulu.

‘‘Mereka duduk semeja berbincang bagi menuntut kemerdekaan. Perbincangan ini mewujudkan peruntukan perlembagaan yang menjamin kedudukan raja-raja Melayu, agama Islam dan hak istimewa orang Melayu serta bumiputera Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain yang dikenali sebagai kontrak sosial.

‘‘Kontrak sosial ini merupakan pengorbanan besar orang Melayu kepada kaum lain. Oleh itu, tidak wajar kontrak ini dipertikai, disemak semula atau diubah kerana ia adalah asas pembentukan Malaysia,’’ titah baginda.

Tamadun dan kemerdekaan negara akan runtuh sebagaimana berlaku terhadap banyak negara apabila api kemarahan akar umbi tidak dapat dikawal dan semua pihak perlu ingat bahawa kontrak sosial yang termaktub dalam Perlembagaan adalah perkara suci yang mempunyai ’rahsia’.

Natijahnya, ia harus dipertahankan kerana ia menjamin kerukunan serta keamanan negara seperti dibuktikan sejak 52 tahun yang lalu.

“Jika perkara-perkara ini dijadikan bahan perbincangan umum dan berpolitik, ia akan membawa bencana kepada masyarakat dan negara,” titah baginda semasa merasmikan seminar khas Perlembagaan Persekutuan di Dewan Seri Negeri, Wisma Darul Aman di Alor Setar.

Saya yakin Tuanku Sultan bertitah untuk meningatkan rakyat semua kaum kerana kebelakangan ini keharmonian yang wujud sekian lama mula terjejas ekoran adanya pihak tertentu yang berani mempertikaikan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Baginda bertitah, antara sebab yang dikenal pasti berlakunya pertikaian mengenai peruntukan Perlembagaan Persekutuan adalah kedangkalan pihak-pihak tertentu terhadap latar belakang sejarah mengapa ia dimaktubkan.

Selain itu, titah baginda, ia juga disebabkan pengaruh prinsip kesaksamaan dan keadilan yang cuba diaplikasikan di negara ini tanpa bertunjangkan latar belakang sejarah dan keadaan sosial negara.

“Situasi ini jika tidak dibendung boleh membawa kepada ketegangan kaum,’’ titah baginda.

Persoalannya, apakah UMNO dan sekutunya yang antikontrak sosial dan menjadi makhluk perosak perpaduan?

Jika bukan UMNO, siapa lagi?

1 comment:

  1. dah pandai2 sangat sokong jus soli, sapa suruh?...pastu ngungkit...apa punya teruk...

    ReplyDelete