Saturday, July 4, 2009

PERUNDING UK SIASAT BUMBUNG STADIUM RUNTUH

Petang ini saya membaca Utusan Online dan Berita Harian Online yang membawa tajuk Perunding UK dilantik siasat bumbung stadium runtuh.

Ia bukan baru bagi saya kerana semalam dalam teganuku.blogspot.com ada melaporkan perkara ini yang memetik berita asal dari the Star.

Bagaimanapun oleh kerana ia sesuatu yang penting, baik juga kalau penjenguk dapat membaca kenapa Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said membuat keputusan yang disifatkan ‘pusingan 360 darjah’.

Pada kejadian kira-kira pukul 9.30 pagi pada 2 Jun lepas, Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin hampir musnah apabila kira-kira 60 peratus struktur bahagian bumbungnya runtuh.

Stadium berharga RM292 juta itu baru siap kira-kira setahun lepas dan dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 10 Mei tahun lepas.

Isu Stadium - Kerajaan Terengganu ubah fikiran?

Oleh Teganuku on Friday, July 3, 2009

Jelas Kerajaan Terengganu sudah pusing 360 darjah dengan bersetuju untuk mewujudkan semula jawatankuasa penyiasatnya.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata Khamis lalu, kerajaan Terengganu akan melantik perunding dari Britain untuk mengetahui punca runtuhnya bumbung Stadium Sultan Mizan di Gong Badak.

Menurut laporan The Star itu, perunding Britain itu mempunyai pejabat cawangannya di Kuala Lumpur.

Blog ini 24 Jun lalu menyiarkan satu cadangan daripada seseorang bernama Aqil Farhan supaya kerajaan negeri menilai semula agar jawatan kuasa penyiasat bebas yang ditubuhkan oleh Kerajaan Terengganu.

Ini kerana jika ada dua badan, perbandingan boleh dibuat dan apa-apa cadangan boleh digabungkan.Pada 10 Jun lalu, Ahmad Said dilaporkan berkata hanya sebuah badan penyiasat khas ditubuhkan bagi menyiasat punca kejadian runtuhan separuh daripada bumbung stadium berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, anggota penyiasat itu dianggotai oleh pelbagai pihak termasuk pensyarah universiti.

Ahmad Said beria-ia mengatakan akan mewujudkan jawatankuasa penyiasatan peringkat negeri. Malah katanya, ia bukan terdiri daripada pakar tempatan, sebaliknya dari luar.

Bagaimanapun, selepas ‘dinasihat’ Menteri Kerjaraya, Datuk Shaziman Mansor, Ahmad Said dikatakan ‘tunduk’ kepada nasihat itu.

Persoalannya, bagaimana Kementerian Kerja Raya mahu menyiasat dan menilai kerja-kerja Jabatan Kerja Raya?

Kata pendapat itu, mengharapkan ‘bapa siasat anak’ atau ‘abang siasat adik’ tidak akan mendatangkan kepuasan kepada banyak pihak.

Aamat menarik jika kerajaan negeri dapat mewujudkan jawatankuasa penyiasatannya sendiri.
Biarlah rakyat membezakan keputusan siasatan antara dua jawatankuasa itu.

Bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Idris Jusoh juga menyatakan kesediaannya memberi kerjasama jika dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berhubung runtuhan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak itu.

Idris yang turut meminta SPRM menyiasat secara menyeluruh termasuk daripada aspek perancangan pembinaan bumbung sehingga proses selepas strukturnya itu siap, berkata sehingga kini beliau belum dipanggil SPRM.

T'gganu to get Brit consultant to probe stadium roof collapse

By R.S.N. MURALI (The Star)

KUALA TERENGGANU: The Terengganu government will appoint a consultant from Britain to determine the actual cause of the Sultan Mizan Zainal Abidin Stadium roof collapse in Gong Badak here on June 6.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said said the government had earlier rescinded the decision to establish its own investigation team to avoid any clash with the team set up by the Federal Government.

“However, after taking into account the necessity of having an independent investigation panel, the state government decided to appoint a reliable firm for the task.

“The British consultant that we are close to appointing also has a regional office in Kuala Lumpur,” he said in Kuala Terengganu, late Thursday.

Ahmad said the British firm -- which he declined to name -- would submit its investigation papers to the state government, while the Federal team will answer to the Cabinet.

He said his administration decided on its own probe team because the state government also had to take responsibility for the incident.

Ahmad said the consultant, once appointed, will be given three months to produce a probe on the roof collapse at the east wing of the RM292mil stadium.

He said the state government was currently discussing the fee to be paid, and other issues, before officially appointing the consultant.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata stadium itu ditutup sehingga kerja-kerja membaikpulih dilakukan sepenuhnya dan ia akan dibuka setelah mendapat jaminan keselamatan daripada kontraktor yang dilantik.

Katanya kerajaan Terengganu bersetuju melantik konsultan swasta itu kerana berpendapat perlunya dua pihak yang menjalankan siasatan tersebut, iaitu bagi kerajaan pusat dan negeri.
Beliau berkata segala perbelanjaan untuk khidmat perunding dari UK itu akan dibiayai sendiri oleh kerajaan negeri.

Berikutan kejadian itu, beliau berkata beberapa gelanggang yang ada di stadium itu seperti gelanggang skuasy dan bola sepak terpaksa ditutup dan kejohanan-kejohanan yang sepatutnya diadakan di situ, dipindahkan ke tempat lain.

No comments:

Post a Comment