Friday, July 3, 2009

HINDRAF – DAP BUKA PEKONGNYA

Baru sedarkah? Bila kena batang hidung sendiri baru terasa.

Semalam pemimpin DAP Pulau Pinang turut menyifatkan pemimpin Hindraf, termasuk yang melarikan diri ke luar negara sebagai anti-Malaysia.

“Saya berada di sini, bukan di luar negara. Saya tidak minta tolong pihak yang anti-Malaysia. Saya di Malaysia, lawan dan buat di sini. Saya tidak berbohong dan tipu dengan lari ke luar negara, bersahabat dengan ejen untuk menjatuhkan Malaysia. Itu bukan kita (DAP).”

Siapa menyuarakannya?, Timbalan Ketua Menteri II, Prof Dr P Ramasamy.

Selama ini kenapa tuduh kerajaan zalim apabila dengan Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf)?

Apabila ‘terpercik ke muka sendiri’ baru tersedar daripada lamunan dan mengetahui bahawa Hindraf tetap Hindraf.

Semalam terdedah sudah bahawa rupa-rupanya DAP turut membela dan memberikan sokongan kepada gerakan haram itu.

Dr P Ramasamy mengesahkan bahawa DAP yang berjuang untuk membebaskan lima pemimpin Hindraf yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri.
ini.

Ini semua terserlah apabila semalam, kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang pimpinan DAP membidas Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf) yang didakwa mengugut dan menuduh Lim Guan Eng, bersifat perkauman berhubung isu Kampung Buah Pala.

Kerajaan negeri juga menyifatkan pemimpin pertubuhan haram itu tidak mengenang budi kepada DAP yang berjuang untuk membebaskan lima pemimpin Hindraf yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Malah, kerajaan negeri juga mendakwa Pengerusi Hindraf, P Waythamoorthy, yang melarikan diri ke luar negara cuba mengambil kesempatan daripada isu itu dengan meminta kerajaan supaya tidak dikenakan tindakan apabila pulang ke tanah air.

Perkara itu dinyatakan pada sidang media bersama Dr P Ramasamy; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima, RSN Rayer dan Adun Batu Uban, S Raveentharan di Pulau Pinang, semalam.

"Sebelum ini, siapa yang berdepan dengan pemaju (Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd)? Kalau kita tidak buat sesuatu, pemaju sudah roboh rumah tahun lalu. Di mana Hindraf masa itu?

“Jadi, jangan ugut dan berasakan kerajaan negeri lemah. Kita bertindak dan bersabar mencari jalan penyelesaian.

“Saya berada di sini, bukan di luar negara. Saya tidak minta tolong pihak yang anti-Malaysia. Saya di Malaysia, lawan dan buat di sini. Saya tidak berbohong dan tipu dengan lari ke luar negara, bersahabat dengan ejen untuk menjatuhkan Malaysia. Itu bukan kita (DAP)," kata Dr Ramasamy.

Ramasamy mengulas kenyataan Waythamoorthy yang menuduh Guan Eng sebagai bersifat perkauman.

Waythamoorty dipetik sebagai berkata, kerajaan Pakatan Rakyat gagal memberi harapan dalam usaha mencari penyelesaian terhadap isu dihadapi penduduk Kampung Buah Pala.

Penduduk sepatutnya mengosongkan rumah kerana pemaju akan merobohkannya semalam tetapi kerajaan negeri berjaya mendapat persetujuan pemaju supaya ditangguhkan selama sebulan.

No comments:

Post a Comment