Friday, July 3, 2009

KENAPA TIDAK MINTA LEE GUAN AIK LETAK JAWATAN?

Aii...tak ada pun yang minta wakil rakyat tunggal bebas di Kedah Lee Guan Aik meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat.

Kalaulah kena kepada ADUN UMNO atau parti lain, pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau DAP sudah pasti minta beliau mengosongkan kerusi.

Lihat apa jadi kepada dua bekas ADUN PKR dan seorang ADUN DAP di Perak diminta supaya kosongkan kerusi.

Kenapa DAP dan PKR diam? Pening dengan masalah yang mengganggu mereka di Pulau Pinang?

Hari ini, wakil rakyat tunggal DAP di Kedah Lee Guan Aik mengisytiharkan dirinya sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) bebas dan berkecuali dan tidak lagi menjadi penyokong kerajaan negeri.

Bukan itu sahaja, mungkin tiga ahli majlis pihak berkuasa tempatan dan 43 ketua komuniti dari DAP negeri ini juga akan meletak jawatan jika DAP pusat bersetuju dengan keputusan mereka.

Sebagai ADUN bebas dan berkecuali, Lee berkata, beliau juga tidak akan menyokong Barisan Nasional (BN) tetapi sebaliknya hanya menyokong pihak yang benar sahaja.
Pihak yang benar? Apakah PAS baginya tidak lagi benar?

Lee, ADUN Kota Darul Aman itu, berkata pendirian DAP negeri untuk keluar dari pakatan pembangkang Kedah telah dimaklumkan kepada DAP pusat menerusi sepucuk surat dua hari lepas.

"Bagaimanapun, kita tidak menghantar surat kepada Menteri Besar Kedah (Datuk Seri Azizan Abdul Razak)," katanya.

Katanya DAP negeri sedang menunggu jawapan balas dari DAP pusat mengenai keputusan mereka berundur dari Pakatan Rakyat di negeri tersebut.

Bernama memetik Lee sebagai berkata, kerajaan negeri pimpinan PAS mungkin tidak sedar bahawa DAP telah memainkan peranan untuk memancing undi kaum Cina menyokong Pakatan Rakyat termasuk memberi undi kepada PAS pada pilihan raya umum lepas.

"Kita kesal dengan layanan yang diberikan kepada DAP kerana saya telah naik turun berjumpa Menteri Besar untuk meminta agar Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAs) menangguh operasi meroboh pusat penyembelihan babi itu sementara menunggu keputusan kerajaan negeri meluluskan tapak pusat yang baru", katanya.

Rabu lepas, DAP Kedah membuat kejutan apabila mengumumkan untuk keluar daripada pakatan pembangkang negeri itu kerana tidak yakin dengan keadilan kerajaan negeri dalam mentadbir negeri.

Tindakan itu berpunca daripada kegagalan kerajaan negeri menangani isu merobohkan pusat penyembelihan babi di Kampung Berjaya dekat sini.

Pengerusi DAP negeri Thomas Su berkata selain Lee yang akan bertindak seperti ADUN bebas, tiga ahli majlis pihak berkuasa tempatan dan 43 ketua komuniti dari DAP negeri ini juga akan meletak jawatan jika DAP pusat bersetuju dengan keputusan mereka.

No comments:

Post a Comment