Thursday, June 4, 2009

HUSAM PENTINGKAN DEMOKRASI, MEMBELAKANGKAN SYURA

(Dikemaskini)

Saya tertarik dengan perbahasan oleh perwakilan Perwakilan Pahang, Shukri Ahmad pada muktamar Dewan Ulama PAS yang menempelak perjalanan pemilihan jawatan kanan PAS yang didakwanya gagal diselesaikan dengan kaedah syura atau kompromi sehingga boleh membawa kepada perpecahan.

"Masing-masing hendak tawar diri (bertanding). Kita tidak nafi pertandingan itu dibolehkan atas dasar demokrasi dalam parti. Tetapi kita dalam masa yang sama mesti lihat pada konsep syura.

"Kenapa Dewan Ulama boleh selesaikan masalah kepimpinan secara syura tetapi kepimpinan tonggak kita tidak (boleh)?" katanya.

"Hasil pengundian dan perlawan tersebut sedikit sebanyak akan mengguris hari. Hendak satukan hati payah, nak berpecah memang mudah.

Kalau Dewan Ulama boleh, kenapa (pemimpin PAS) pusat tak boleh? Kalau Dewan Pemuda boleh, kenapa di peringkat pusat tak boleh? Perkara ini (pertandingan) perlu ditegah."
Jelas di sini, ada pihak yang menganggap pertandingan terbuka khususnya untuk jawatan

Timbalan Presiden seharusnya dilakukan melalui syura.
Tetapi sebaliknya yang berlaku. Kenapa?
Kerana ada yang berminat dan tidak boleh sabar. Dengan kata lain, kalaupun ada cara Islam – syura – tetapi jalan demokrasi yang dipilih. Lebih mengejutkan Musyridul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat bagaikan merestui pertandingan itu.

Kenapa? Kerana orang yang ditajanya bertanding.
Jadi adat bertanding akan ada menang, ada kalah.
Namun, kenapakah media rata-rata memberikan tumpuan lebih kepada Datuk Husam Musa dalam soal pemilihan Timbalan Presiden PAS?

Kenapa begitu besar diberikan ‘penghormatan’? Apakah kerana beliau bakal pengganti Presiden dalam tempoh terdekat?
Apakah kerana nampak kerusi Presiden, Husam sanggup membelakangkan syura dan memilih cara demokrasi yang ditaja oleh Barat?

Atau apakah kerana Husam bijak ‘berbaik-baik’ dan menawan hati editor dan orang kuat media khususnya media web selain akhbar seperti The Star?

Bagi saya ada beberapa faktor kenapa Husam mendapat perhatian.

Pertama kerana dia mencabar Nasharuddin Mat Isa yang sudah dua penggal menjawat TImbalan Presiden;

Kedua, PAS dilihat sedang menyediakan pengganti yang boleh bekerjasama dengan lebih ‘rapat’ dengan komponen pakatan pembangkang;

Ketiga, Husam dilihat rapat dengan Anwar Ibrahim dan bersedia ‘tunduk’ kepada Anwar;

Keempat, Husam dilihat keras dan tidak akan ‘berbaik-baik’ dengan Barisan Nasional (BN); dan

Kelima, Husam boleh ‘bertolak-ansur’ dalam perkara-perkara yang ada ‘kepentingan’ bagi parti seperti Parti Keadilan Rakyat dan DAP.

Lima ciri berkenaan dikatakan tidak ada pada Nasharuddin lebih-lebih lagi beliau dikatakan orang yang boleh memulakan hubungan dengan UMNO dan BN.
Lebih buruk, kempen orang Husam terhadap Nasharudin ialah kononnya beliau cuba membawa PAS bergabung dengan Umno.

Inilah persepsi yang ditanam di kepala orang PAS dan perbuatan Nasharudin yang penuh kesederhanaan itu bagaikan dosa besar yang tidak boleh diampun.

Mungkin kerana tohmahan itu Timbalan Presiden PAS itu malam semalam terpaksa menegaskan bahawa pucuk pimpinan parti itu tidak pernah mempunyai niat atau perancangan untuk membawa Pas menyertai UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Sebaliknya beliau berkata, PAS akan terus dipertahankan daripada sebarang unsur yang boleh menjejaskan keutuhan dan perpaduan parti.

Tegasnya: ''Saya amat percaya adik-adik saya di dalam Dewan Pemuda Pas bersama-sama dalam agenda ini. Akan kita pertahankan parti ini daripada sebarang unsur yang cuba merobek dan mengganggu keutuhan jemaah kita,"

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Muktamar Dewan Pemuda Pas Pusat ke-50 di Dewan Datuk Haji Fadzil Mohd. Noor, Markaz Tarbiyyah Pas Taman Melewar dekat sini malam ini.

Berbading dengan Nasharudin, Husam lebih hebat kedudukannya kerana beliau adalah Exco Kerajaan Negeri Kelantan yang boleh ‘memberikan apa sahaja’ kepada perwakilan.

Sedangkan pencabarnya seperti Ahli Parlimen Kuala Kedah, Mohamad Sabu dan Nasharuddin sendiri hanya wakil rakyat.

Husam berkedudukan sebagai ‘orang nombor dua’ dalam kerajaan negeri Kelantan – lupakan Timbalan Menteri Besar – tetapi dalam keadaan tertentu, beliau paling berkuasa di Kelantan kerana mendapat kepercayaan Menteri Besar.

Husam berusaha menunjukkan kepada ahli PAS bahawa beliaulah ‘pengganti Hadi’ yang sebenar-benarnya dengan sikapnya yang boleh ‘ke kanan dan ke tepi”.

Jika PAS ditadbir Husam, ia akan mudah untuk bekerjasama dengan komponen Pakatan Pembangkang lain kerana beliau liberal.

Walaupun tiga mufti mengatakan mogok lapar haram, Husam mempertahankan rancangan pakatan pembangkang untuk melancarkan mogok lapar selama tiga hari bagi mendesak Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dibubarkan.

Maknanya Husam boleh apa saja asal lawan UMNO dan BN.’

Lagipun beliau sudah mengakui kawan Anwar pada 16 Mei lalu dan berkongsi matlamat dan perjuangan yang sama iaitu menumbangkan UMNO.

''Anwar matlamat dia untuk menumbangkan UMNO dan itu juga perjuangan saya untuk lebih 30 tahun. Maka kenapa saya tak boleh berkawan dengan beliau?” tanya beliau.

Sementara itu, perwakilan Terengganu pada muktamat itu, Saiful Bahari Mamat mahukan Presiden PAS dan timbalannya mestilah seorang ulama kerana kedua-duanya akan menganggotai badan berpengaruh besar dalam penggubalan dasar parti itu, Majlis Syura, demikian desak seorang perwakilan di muktamar Dewan Ulama PAS.

Beliau menegaskan, perkara itu mesti dipertegaskan kembali kerana ia digariskan dalam perlembagaan parti.

"Presiden dan timbalan presiden secara automatiknya akan menganggotai Majlis Syura. Oleh itu mereka mesti alim dan mempunyai kefahaman mendalam tentang agama. Kita mesti mempertegaskan perkara ini," katanya

1 comment:

  1. dari segi humble dan ikhlas, nampak ada pada nasharudin..dari segi planning dan analisa, ada pada husam..

    pas nak pergi ikut mana?

    tunggu dan lihat..

    ReplyDelete