Monday, December 22, 2008

ALAHAI PAS ...ERDOGAN + KLON VS ULAMA

(sambungan semalam)

Pada posting semalam, saya mengatakan PAS sedang berdepan krisis memilih calon.

Pada mesyuarat khas Jawatankuasa PAS Pusat di Markas Tarbiyah Pas Kuala Terengganu semalam mengatakan PAS sudah mengenal pasti seorang profesional sebagai calon parti itu pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

Bagaimanapun namanya hanya akan diumumkan 1 Januari ini.

Dengan tempoh masa seminggu lagi, apa-apa sahaja boleh berlaku.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam berkata, calon pilihan Pas itu mempunyai ketokohan dan lebih berkelayakan untuk menang berbanding calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

“Kita sudah ada calon... dalam poket saya. Insya-Allah... tunggu 1 Januari depan.
Beliau seorang profesional dan berjiwa rakyat,” kata Hadi?

Turut hadir Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa dan Ketua Dewan Pemuda Pas, Salahuddin Ayub.

Ditanya adakah calon yang dipilih itu dari kalangan anak Terengganu atau Mat Sabu seperti yang dicadangkan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, beliau berkata, perkara itu akan diketahui 1 Januari ini.

Hadi boleh kata apa sahaja, tetapi hakikatnya Wan Farid adalah peguam dan sudah memasuki penggal kedua sebagai Ketua Bahagian. Jangan lupa, beliau juga adalah Timbalan Menteri.

Bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, sebagai Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Wan Farid pasti dapat memberikan sepenuh tumpuan untuk memastikan kemenangan parti.

Beliau berkata, pemilihan tersebut juga akan mengelakkan timbul sebarang masalah dalaman parti sepanjang kempen berlangsung.

"Parti yakin sebagai Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, beliau akan memberi kerjasama sepenuhnya. Sekiranya calon bukan ketua bahagian, ia agak sukar sedikit untuk memberikan kerjasama dengan parti," katanya.

Juga penting, calon BN akan menyambung legasi yang ditinggalkan Allahyarham Datuk Razali Ismail.

Usaha gigih terutama dalam memajukan bidang pendidikan di Terengganu yang dilakukan bekas Timbalan Menteri Pelajaran itu memerlukan kesinambungan oleh pengganti yang benar-benar ingin merubah masa depan penduduk di situ.

“Allahyarham telah meninggalkan nama baik di Kuala Terengganu, dengan memberi penekanan bagi memajukan modal insan di Kuala Terengganu. Cintanya kepada bidang pendidikan amat mendalam.

“Pantang bagi beliau sekiranya ada anak-anak di sini yang gagal masuk universiti kerana tidak ada wang. Allahyarham sering cakap kepada saya, hidupnya didedikasikan kepada bidang pendidikan,” Wan Farid.

Apapun, isu paling ketara sebelum ini iaitu PAS Terengganu mahukan calon tempatan tetap diperkatakan.

Malah, persoalan lebih besar ialah apakah PAS mampu mendinginkan pertentangan antara kumpulan Erdodan + Klon melawan kumpulan ulama khususnya di Terengganu.

Pertelingkahan ini sebenarnya turut memberikan kesan kepada kerjasama mereka dengan komponen Pakatan Rakyat, khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Ia bukan sekadar pemilihan calon tetapi akan terbawa-bawa sehingga kempen.

Sudah pasti dalam kempen PAS dan usaha merampas kerusi ini daripada BN, akan ada perbuatan ‘main belakang’, sabotaj dan ‘cas keting’.

Jika kita ingat kembali, siapa bermati-matian di Permatang Pauh? Mereka adalah kumpulan Erdogan + Klon, khususnya Datuk Husam Musa. Malah Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sanggup bertongkat pada hari penamaan calon.

Di mana pula kumpulan ulama ketika itu?

Ini bermakna kemungkinan tetap ada bahawa PKR, khususnya Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri akan ‘memboikot’ PAS jika kumpulan ulama berjaya mempengaruhi Majlis Syura PAS untuk meletakkan calon bukan Erdogan.

Jadi di Kuala Terengganu ini, berdasarkan kriteria yang diumumkan itu Hadi itu, Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu (Mat Sabu) kini terkeluar daripada senarai calon.

Memang persefahaman cuba ditunjukkan oleh PAS melalui pertemuan-pertemuan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan Anwar. Namun, Anwar jelas lebih selesa dengan kumpulan Husam + Nik Aziz.

Bagaimanapun, rasanya jika Mat Sabu tetap dipilih menjadi calon, ini juga akan menggugat kehadiran Anwar untuk berkempen.

Kenapa?

Semuanya gara-gara “Al Juburi”. Mat Sabu pernah menggelarkan Anwar “Al Juburi” dan semua orang PAS dan UMNO dengar dan tahu panggilan Mat Sabu terhadap Anwar.

Mungkin sekarang Mat Sabu tidak lagi menggunakan gelaran itu tetapi mungkin meninggalkan kesan mendalam terhadap Anwar, apalagi gelaran itu sepopular “Mahazalim” dan “Mahafiraun” terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad yang dipopularkan oleh Parti Keadilan Rakyat dan PAS.

Apa pun sebelum ini Mat Sabu tetap menaruh harapan beliau akan terpilih apabila, Nik Aziz berharap parti itu terus mengekalkan Mat Sabu sebagai calon bagi pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

Mursyidul Am PAS yakin Mat Sabu yang juga Naib Presiden Pas itu mampu membawa kemenangan kepada parti. Pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu diadakan berikutan kematian mengejut penyandangnya, Datuk Razali Ismail pada 28 November lalu.

Mat Sabu, calon yang kalah dalam pilihan raya umum lalu bagi kerusi berkenaan berkata pada 11 Disember lalu , beliau akan tetap memberi sokongan kepada siapa sahaja calon yang dipilih parti itu untuk bertanding pilihan raya kecil Kuala Terengganu bulan depan.

Dan kini selepas nama Mat Sabu semakin tenggelam, nama lain kumpulan Erdogan + Klon ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Nawawi, bekas ahli Parlimen Kuala Terengganu sepenggal (1999-2004).

Syed Azman memang dianggap antara intelektual PAS tetapi PAS Terengganu melihat contribution kepada parti dalam konteks Terengganu agak terbatas, lebih-lebih lagi dengan kuatnya pengaruh kumpulan ulama di negeri berkenaan, berbanding kuatnya pengaruh Erdogan + Klon di Kelantan.

(Saya akan membandingkan PAS Terengganu dan Kelantan dalam posting akan datang)

Bagi kumpulan ulama di Terengganu, mereka mempunyai calon yang dianggap paling sesuai, iaitu Datuk Mustapa Ali dan Wan Mutalib Embong.

Seorang lagi calon ialah kombinasi “Erdogan + Ulama’ ialah tetapi dekat paling dekat dengan kriteria disebut Hadi semalam ialah seorang ahli perniagaan yang juga bekas pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Mohd. Khazani Abdullah.

Kalau mengikut Mohd Sayuti Omar (msomelayu.blogspot.com) PAS ada dua nama sahaja, iaitu selain Mustafa Ali ialah Dr Khazani. Inilah dua nama yang sedang dipertimbangkan oleh Pas Terengganu. Perhatian sekarang ini kepada dua nama ini sahaja, itu kata Sayuti.

Saya sebenarnya lebih merasakan Dr Khazani akan terpilih walaupun Sayuti lebih memilih Mustafa.

Bagi Mat Sabu:"Saya akan tetap sokong siapa jua calon yang dipilih oleh parti," katanya mengulas mengenai kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Azman Shapawi Abdul Rani yang mahukan bakal calon PAS terdiri daripada anak tempatan.

Mat Sabu sebagai veteran PAS berkata perkara tersebut biasa berlaku dalam parti dan sesiapa sahaja boleh mengemukakan pandangan dalam isu berkenaan.

No comments:

Post a Comment