Thursday, November 27, 2008

FDI - AGENDA TERSEMBUNYI ANWAR

Semuanya kerana mahu menonjolkan bahawa ‘aku boleh bawa masuk Pelaburan Langsung Negara Asing (FDI) lebih banyak’ dan berkurangnya FDI kerana perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) menyebabkan isu ini terus ditimbulkan walaupun perkaranya sudah dijawab di Dewan Rakyat.

Berkaitan ini, Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahu membuka ruang untuk memahu menonjol dan membahaskan Agenda Ekonomi Baru Malaysia yang kononnya sudah tiba masa untuk perubahan, berubah kepada yang lebih berkesan, relevan, dan memenuhi kehendak rakyat diperlukan.

Itu saja. Tujuannya memperlekehkan kerajaan dan memberikan alternative, konon.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sengaja menyerahkan usul kepada Dewan Rakyat membincangkan pengaliran keluar Pelaburan Asing (FDI) besar-besaran sejak 2005. Usul tersebut diserahkan kepada Yang Dipertua Dewan pada 19 November lalu.

Tegas beliau dalam usul tersebut, isu ini perlu dibahas di Dewan Rakyat dengan kadar segara kerana ianya menyentuh kepentingan umum dan negara.

Usul yang dibawa di bawah Perkara 18 (1) khas bagi membincangkan isu mengenai FDI itu itu wajar ditolak oleh Speaker Dewan Rakyat, Dato' Ronald Kiandee. Ronald semasa menolak usul itu menyatakan, usul yang dibawa oleh Anwar itu tidak berkehendak disegerakan.

Ia bagaikan ada pertalian rapat komen mengenai berkurangnya FDI dan penyebanya ialah DEB apabila Ketua Pembangkang Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim menimbulkan isu FDI ini.

Anwar mendakwa, mengikut laporan terbaru United Nations Conference on Trade and Development World Investment Report 2008 (UNCTAD)mengenai pengaliran keluar pelaburan langsung asing (FDI) yang mencecah RM38 bilion berbanding kemasukan hanya RM29 bilion untuk 2007 menyebabkan negara mengalami negatif sebanyak RM9 bilion.

Menurutnya, beliau tidak menafikan bahawa pada umumnya alasan yang kerap diberikan adalah kerana faktor fenomena global dan semua negara mengalami tekanan ekonomi berikutan krisis ekonomi yang bermual dari Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun tetapi kerajaan perlu menjawab mengapa kesan di negara ini lebih ketara dari negara Asean lain.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula berkata pada 30 Oktober lalu, turut memetik daripada Laporan Pelaburan Dunia 2008 yang diterbitkan oleh Persidangan Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCTAD) pada 24 September lalu, menunjukkan peningkatan dalam kemasukan FDI ke Malaysia.

''Kemasukan FDI ke Malaysia meningkat sebanyak 40 peratus iaitu AS$8.4 bilion berbanding tahun sebelumnya sebanyak AS$6 bilion," katanya.

Menurutnya, penambahbaikan suasana pelaburan, kepesatan pelaburan serantau dan pengukuhan integrasi serantau merupakan faktor utama yang menyumbang kepada kenaikan FDI.

''Malaysia buat pertama kalinya mencatatkan prestasi yang memberangsangkan dalam pelaburan menjangkau sempadan.

''Mengikut perangkaan Bank Negara Malaysia, sejumlah RM42.4 bilion telah dicatatkan pada tahun 2007 dengan sebanyak RM31.9 bilion dilaburkan dalam sektor seperti perkilangan, kewangan, insurans, hartanah, perkhidmatan pelaburan dan perniagaan serta perlombongan dan kuari," katanya.

Malah Muhyiddin menafikan kononnya pelaburan langsung asing (FDI) keluar melebihi FDI yang masuk ke negara ini.

Menurutnya, FDI yang keluar itu sebenarnya adalah pelaburan menjangkau sempadan oleh syarikat-syarikat Malaysia yang mengambil peluang pelaburan di luar negara.

''Ini adalah satu perkembangan yang positif sebenarnya," kata beliau ketika menggulung Bajet 2009 pada sidang Dewan Rakyat .
Mana satu Anwar?

Dah dijawab dan dinyatakan ‘terang lagi bersuluh’ pada akhir Oktober tetapi Anwar terus mahu menimbulkan isu berkenaan.
Jawapnnya mudah. Pada 28 Jun lalu PKR menyatakan ia memandang serius ekononomi Malaysia semakin hari merosot dari segi FDI akibat kesan-kesan perlaksanaan DEB.

Bendahari Agung KeADILan William Leong berkata perangkaan UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) terbaru menunjukkan jumlah FDI Malaysia jatuh dari USD4.62 bilion ke USD3.97 bilion dari masa setahun (04/05).Pengaliran pelaburan masuk ke Indonesia meningkat 177% ke USD5.26 bilion pada tahun 2005, melangkaui jumlah FDI Malaysia untuk kali pertama sejak tahun 1990.

Polisi DEB disifatkan ada diskriminasi dalam melindungi golongan terpilih sahaja telah menjadikan Malaysia tidak mampu bersaing dengan destinasi pelaburan yang lain.
Matlamat awal DEB, menurut Leong, adalah “terpuji” tetapi perkara yang perlu dikhuatiri ialah kegagalan DEB mencapai matlamatnya selepas 30 tahun.

“Adalah penting kaedah perlaksanaan DEB dikaji semula supaya langkah-langkah yang tidak berkesan ditukar ganti,” katanya.

Menurutnya lagi, tanpa penyesuaian dengan keadaan dunia yang sentiasa berubah pada era globalisasi ini, Malaysia akan ketinggalan dan tidak mungkin mencapai matlamat asal DEB.
“Sudah tiba masa untuk perubahan, berubah kepada Agenda Ekonomi Baru Malaysia yang lebih berkesan, relevan, dan memenuhi kehendak rakyat diperlukan,” katanya.

Jelas sekali, PKR sedang menjaja Agenda Ekonomi Baru Malaysia
Pertalian kenyataan PKR ini amat jelas ada kaitannya dalam agenda Anwar sedangkan pelabur dari Amerika Syarikat (AS) masih mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap potensi pelaburan di negara ini, khususnya dalam sektor perkilangan.

Keyakinan itu berdasarkan kemunculan syarikat-syarikat AS sebagai pelabur kedua terbesar Malaysia dalam tempoh Januari hingga Ogos tahun ini dengan nilai pelaburan dalam sektor berkenaan berjumlah RM6.28 bilion.

''Pelaburan ini melebihi daripada jumlah yang diluluskan bagi keseluruhan tahun 2007 yang hanya bernilai RM3 bilion,'' katanya baru-baru ini.

Lebih menarik pada 20 November lalui, Majlis Kerjasama Ekonomi Pasifik (PECC) mengiktiraf Malaysia berada pada ranking ke-enam ekonomi paling bersepadu dalam rantau Asia PAsifik.

Mengetuai senarai itu ialah Hong Kong dan diikuti Singapura, Taiwan, Korea Selatan dan New Zealand, kata PECC, yang membangunkan satu set petunjuk baru untuk mengukur setakat mana penyepaduan dalam rantau ini, dalam satu kenyataan.

Indonesia merupakan ekonomi paling kurang bersepadu di antara 17 negara anggota forum Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) yang menjalani pengundian bagi pengiraan indeks antara tempoh 1990 dan 2005, kata PECC dalam satu laporan serantau yang akan dikeluarkan di Sidang Kemuncak Ketua Negara Apec hujung lalu.

Sekarang ini, perdagangan Malaysia dengan ekonomi anggota Apec adalah ketara, dengan perdagangan dengan kumpulan itu tahun lepas berjumlah RM851.1 bilion, yang merupakan 76.7 peratus daripada jumlah dagangan.

Dalam tempoh Jan-Sept 2008, dagangan Malaysia-Apec berjumlah RM694.5 bilion atau 75.9 peratus daripada jumlah dagangan, demikian menurut angka yang disediakan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Apec juga merupakan sumber pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia yang utama, dengan FDI yang diluluskan dari Apec dalam tempoh 10 bulan itu berjumlah RM17.5 bilion atau 52.4 peratus daripada RM25.8 bilion jumlah keseluruhan pelaburan yang diluluskan.

Semalam di Dewan Rakyat, kerajaan sekali lagi menjelaskan tiada pelabur asing memberhentikan operasi pekilangan di negara ini tahun ini dan berpindah ke negara lain.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Liew Vui Keong, menafikan dakwaan berlaku pengaliran keluar wang asing sebanyak RM38 bilion tahun ini kerana pelabur asing menghentikan operasi pekilangan mereka.

Apa yang cuba dilakukan oleh Anwar sejauh ini ialah memperkukuhkan kenyataannya sebelum ini bahawa jika dia Perdana Menteri, akan lebih banyak FDI di bawa masuk ke Malaysia.

Kenyataan itu ada makna, semua ‘orang kampung’ sudah tahu punca dan sektor mana FDI yang mahu dibawa oleh Anwar ke Malaysia.

1 comment:

  1. Ekonomi BN yang ada sekarang banyak menyingkekkan rakyat bawahan! Rasuah! Komisyen ratusan juta! Kroni! semuanya agenda ekonomi Bn untuk golongan yang berkuasa!

    Pemimpin harus bersama rakyat untuk mendapat realiti sebenar kehidupan rakyat bawahan!

    ReplyDelete