Tuesday, December 13, 2016

KERJASAMA - APA ADA PADA PPBM SEHINGGA PKR, DAP DAN AMANAH BEGITU TERUJA?


Parti Bersatu Pribumi Malaysia (PPBM) bukan parti besar orang Melayu dan ‘tidak se gah’
UMNO, PAS atau AMANAH untuk dibimbangi oleh UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Banyak pemimpin UMNO memperkecilkan keupayaan PPBM sebelum ini dan akhir-akhir ini sahaja sesetengah pemimpin mereka menunjukkan sedikit perubahan ke arah kebimbangan.

Namun kebimbangan itu bukan kerana mampu membentuk menjadi kerajaan sama ada di Putrajaya atau negeri, sekadar mungkin akan kehilangan beberapa kerusi tertentu jika UMNO tidak berwaspada.

Jadi, apabila PPBM mula mengintai kerajasama dengan PAKATAN HARAPAN (HARAPAN) yang ketika ini disertai oleh PKR, DAP dan AMANAH, ada beberapa pihak, khususnya PAS mulai bimbang akan menyebabkan pakatan yang diimpi dibentuk mereka – Blok Ketiga – akan tergugat.

Pemimpin PPBM sebelum ini secara terang-terangan mengatakan mereka sudah melanjutkan rundingan dengan parti-parti pembangkang untuk membentuk pakatan dan menetapkan agenda baru untuk "menyelamatkan Malaysia".

Sementara HARAPAN memanaskan idea berkenaan, walaupun mereka sedar PPBM dipimpin oleh bekas pemimpin UMNO yang mungkin mengamalkan budaya yang tidak jauh daripada amalan bekas parti mereka.

PAS pula sudah menyatakan dengan jelas tidak akan bekerjasama dengan BERSATU jika mereka menyertai HARAPAN kerana parti Islam itu menganggap DAP dan AMANAH sebagai musuh.

Hari ini, 13 Disember 2016 HARAPAN dan PPBM dilaporkan  akan memutuskan untuk menggunakan satu daripada empat pilihan dalam hal membentuk pakatan pilihan raya.

Itu kata Timbalan Presiden PPBM Datuk Seri Mukhriz Mahathir bahawa satu mesyuarat peringkat tertinggi antara empat parti itu akan diadakan hari ini  di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.


Penting sangatkan PPBM sehingga PKR, DAP dan AMANAH memberikan perhatian sebegitu rupada sedangkan PPBM hanya ada kerusi tunggal di Dewan Rakyat berbanding dengan PKR sebanyak 29 kerusi, DAP (37) dan AMANAH pula 7 kerusi?

Biarpun diperkecilkan oleh UMNO dan sekutunya, hakikat PPBM kini ialah:

1.      Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin bukan sedikit pengalamannya apabila pernah menjadi Pengarah Pilihan Raya untuk UMNO dan BN. Pengalamannya berbanding pemimpin UMNO lain, selain Presiden UMNO dan Pengerusi BN kalau pun tidak lebih tetapi setanding.

Kerjasama yang dirundingkan hari ini ialah bagi tujuan pilihan raya. Kerana kekuatan dirinya, UMNO terpaksa bermain dengan politik serangan peribadi, iaitu ‘kes wanita’, walaupun hakikatnya dalam UMNO sendiri kes seperti ini ‘adalah rahsia yang diketahui ahli dan umum’, khususnya di kalangan pemimpin tertentu;

2.      Kepimpinan PPBM walaupun tidak sehebat UMNO yang memiliki barisan kepimpinan Naib Presiden yang ‘gah’ termasuk Timbalan Perdana Menteri, mempunyai hasrat dan tujuan yang sama itu memenangi pilihan raya;

3.      Ahli Majlis Tertinggi UMNO yang terdiri daripada kalangan menteri, Menteri Besar dan mereka yang ‘terpilih’ dan kalangan ‘orang istimewa’  memang berkuasa dan mempunyai kedudukan tinggi. Namun apakah mereka ‘dipandang tinggi’ oleh rakyat?

Apa kurangnya anggota kepimpinan pusat PPBM yang juga terdiri daripada mereka yang berpengalaman dan ‘bersih’ berbanding sebilangan ahli MKT UMNO yang terpalit dengan berbagai perkara;

4.      Setiausaha Agong UMNO dan Setiausaha Kerja UMNO memang dua insan yang hebat dan sumbang mereka kepada UMNO diakui penting. Di sebalik itu, Setaiusaha Agung PPBM yang juga bekas pemimpin UMNO dan masih menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri, mungkin kurang pengalaman dan kedudukan, namun bertungkus-lumus membawa PPBM ke arah satu kedudukan dan darjat yang lebih tingi;

5.      Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Shahrizat Abu Jalil mempunyai pengikut yang ramai tetapi apakah kesemuanya bekerja keras dan sukarela untuk parti? Shahrizat dibelenggu oleh banyak perkara yang dilihat negatif oleh sesetengah pihak, walaupun ia sekadar persepsi.

Ketua Srikandi PPBM...Anina Saadudin.

     Berlainan dengan wanita PPBM dengan jumlah yang kecil. Namun, jumlah ahli yang kecil tidak bermakna tiada sokongan kerana banyak wanita kini mengeluh dengan kedudukan kos kehidupan yang tinggi, ‘belanja dapur yang melambung’ serta berbagai isu wanita yang lain, sudah semestinya kalangan wanita akan melihat, apa perjuangan wanita PPBM sebenarnya berbanding perjuangan Wanita UMNO yang dilihat sebagai ‘pelengkap jentera parti semata-mata’;

6.   Ketua Pemuda UMNO tidak ada tolak banding hebatnya hingga mengumumkan dirinya mahu bertanding ke sukan antarabangsa. Pemuda UMNO juga dilihat sebagai ‘pelengkap jentera UMNO’. Namun dengan berbagai skandal melibatkan rasuah di Kementerian Belia dan Sukan serta ‘kehidupan mewah dan glamour’ pemimpin muda dalam UMNO ini, apakah ia akan memberikan kelebihan kepada pemuda PPBM?

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tidaklah ‘sekarisma’ Khairy Jamaluddin, namun dia ada rancangannya sendiri untuk ‘Selamatkan Malaysia’.

Dan di sebalik semua itu, jangan lupa penasihatnya adalah bekas Perdana Menteri selama 22 tahun dan Tun Dr Mahathir Mohamad sudah pasti amat mahir dengan ‘sepak terajang politik Malaysia’.

Jadi janganlah yang ‘berhingus dalam politik’ cuba mengajar beliau atau menasihatkan beliau supaya belajar politik membangkang atau menjadi sebahagian pembangkang.


Secara keseluruhannya kini yang paling nyata diperhatikan rakyat terhadap apa juga parti ialah dasar perjuangan pada saat dan ketika ini (at this juncture).

Pada ketika UMNO dilihat dan dituduh MEMPERTAHANKAN NAJIB, kepimpinan PPBM pula dilihat mahu ‘Selamatkan Malaysia’ daripada gejala rasuah dan penyelewengan serta kepayahan hidup rakyat.

Rakyat melihat perkara ini dan mungkin DAP, PKR dan AMANAH tertarik untuk bekerja dengan ‘parti kecil’ ini kerana faktor di atas, bukan kerana ramainya ahli atau banyaknya cawangan PPBM.

PPBM bernafas dan bergerak melalui penyokongnya yang bukan semesti ahli partinya. Rakyat memberikan sokongan kepada PPBM, bukan seperti UMNO oleh seramai tiga juta ahlinya.

Kalaupun PPBM tidak mempunyai ibu pejabat yang tersergam indah seperti di PWTC atau bangunan baru yang akan dibina, atau melalui Bahagian dan cawangan UMNO yang bertaburan di Semenanjung dan Sabah, PPBM disokong oleh orang Melayu di Semenanjung sahaja kerana di Sarawak, rakan sekutunya pimpinan Datuk Seri Mohd Shafie Afdal sedang bergerak cergas.

Kita ingin melihat sejauh mana rundingan hari ini akan membuahkan hasil kerana pengumuman rasmi diikuti dengan majlis menandatangani memorandum persefahaman antara PPBM  dan HARAPAN dijangka diadakan pada sebelah petang.

Soal penting yang dikatakan oleh Mukhriz ialah HARAPAN dan PPBM sudah menunjuk dan  memberikan komitmen mereka untuk bekerjasama dalam pilihan raya umum akan datang dan membentuk kerajaan bersama-sama jika mempunyai cukup kerusi.

Tidak mengapa kalau pun cara sebenar membentuk kerjasama itu masih belum diputuskan. Namun hasrat dan matlamat sudah jelas dan itulkah sebenarnya inti daripada pertemuan hari ini.

"Kami ada beberapa pilihan, ia hanya akan diketahui opsyen mana akan dipilih (esok)," katanya kepada Malaysiakini semalam.

Dengan kata lain, petang ini akan dikethui apa bentuk kerjasama antara meraka, sama ada:

-        HARAPAN plus PPBM;
-        PPBM menyertai HARAPAN;
-        Membentuk sebuah gabungan baru bersama; atau
-        Satu lagi bentuk kerjasama lain.
-         
Apa yang penting, selain mewujudkan kerjasama dan strategi menghadapi pilihan raya. idea keseluruhan adalah demi  memastikan cara terbaik membentuk kerajaan baru.

Amat nyata kerjasama ini bukan untuk jangka masa pendek tetapi usaha ‘Selamatkan Malaysia’ bagi suatu tempoh yang panjang sebagai parti pemerintah demi memastikan rakyat berbagai bansga  berada dalam keadaan lebih baik berbanding sekarang. 

No comments:

Post a Comment