Thursday, January 23, 2014

ANWAR GALAKKAN PEMIMPIN MUDA PKR JADI 'KURANG AJAR'?


Semakin jelas bahawa Parti Keadilan Rakyat memang parti yang mengajar anak muda menjadi ‘kurang ajar.’

Tidak kiralah sama ada dia Melayu, Cina atau India – modus operandinya sama – cakap dan buatlah apa cara sekali pun asalkan boleh memalu dan mengaibkan pemimpin UMNO dan BN.

Tujuannya ialah dengan cara mempersenda dan memperlekehkan pemimpin UMNO dan BN, rakyat akan dapat diyakinkan bahawa mereka lemah.

Sedangkan pemimpin PKR sendiri yang mengajar anak muda menjadi ‘kurang ajar’ belum pernah menduduki takhta pentadbiran.Bagi mereka yang penting ialah menunjukkan kepada rakyat pemimpin UMNO lemah dan pemimpin pembangkang lebih berkarisma.

Sedangkan pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya sekadar nombor dua dalam kepimpinan negara ketika kepimpinan Tun DR Mahathir Mohamad tetapi GAGAL.


Semalam, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, mempertahankan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Machang Bubuk, Lee Khai Loon yang menyumbat kangkung ke mulut patung menyerupai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malah, beliau turut yakin insiden itu tidak akan mencetuskan ketegangan kaum seperti tragedi 13 Mei 1969. Anwar mempertahankan perbuatan ‘kurang ajar’ itu dengan berkata, tindakan Lee itu bukan bertujuan menghina perdana menteri, oleh itu beliau tidak perlu memohon maaf.

"Saya menafikan ia bertujuan menyakiti atau menghina perdana menteri. Beliau hanya nak sampaikan mesej tentang derita yang dilalui rakyat pada hari ini" katanya pada sidang media selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat, semalam.

Menurutnya, kejadian itu berkait rapat dengan masalah ekonomi dan kenaikan harga barang yang perlu dihadapi rakyat pada hari ini. Pada 15 Januari lalu, Lee mengetuai 'flash mob' kangkung di Pulau Pinang dan bertindak menyumbat sayur itu ke dalam mulut patung menyerupai Najib.


Tindakan tersebut turut membangkitkan kemarahan Umno Pulau Pinang yang kemudiannya mengadakan demonstrasi di negeri itu serta mengancam akan melakukan rusuhan kaum kedua.

Pada Selasa, Lee menegaskan beliau tidak akan memohon maaf atas perbuatannya menyuapkan kangkung ke dalam mulut patung menyerupai perdana menteri sebagaimana digesa Penasihat DAP Lim Kit Siang. 

Beliau sekali lagi mengulangi tindakan itu merupakan cara untuk menagih keprihatinan Najib supaya memahami kesusahan rakyat yang tertekan dengan kenaikan harga barang dan tidak bertujuan menghina sesiapa.

“Saya tidak akan tunduk kepada kenyataan perkauman dan keganasan Umno. Mereka adalah pencetus kepada apa yang berlaku baru-baru ini," kata Lee.

1 comment:

  1. Kepala hotak ko Nuar apa kena mengena kenaikan harga brg yg dirancang Cina DAP dgn keharusan menyumbat kangkung utk hina Najib? Dgn menghina mcm tu esok akan turun kah semua harga brg??

    Ko mmg setan lah Nuar..elok sgt Jepun haramkan ko jejak bumi mereka..

    ReplyDelete