Sunday, April 29, 2012

PENYERTAAN BERSIH YANG BESAR, KEGANASAN AKAN LIHAT UMNO BERJAYA


Kegembiraan sementara Pakatan Rakyat (PR) dengan jumlah penyertaan yang besar dalam perhimpunan Bersih tahun ini bertukar menjadi mimpi buruk apabila perusuh mula memecahkan halangan polis dan bertempur dengan pihak berkuasa berkenaan, memberikan kelebihan kepada Umno untuk pilihan raya akan datang.

Penyokong Barisan Nasional (BN) dilihat mula menggunakan media sosial mendakwa penyertaan perhimpunan menuntut pilihan raya adil dan bersih yang dipimpin pembangkang, menyerang anggota polis malah turut merosakkan kereta polis.

Ini meletakkan PR dalam keadaan bertahan, dengan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata kepada The Malaysian Insider.

"Umno akan mengaitkan perhimpunan ini dengan 1998," merujuk kepada gerakan Reformasi dan keganasan jalanan selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dilucut jawatan sebagai timbalan perdana menteri.

"Ini akan dilaporkan secara meluas di dalam media beberapa hari akan datang," kata penganalisis politik, Ong Kian Ming. Pensyarah UCSI itu berkata kepada The Malaysian Insider terdapat peluang "50-50" untuk kerajaan menangguhkan pilihan raya yang dijangka Jun depan, bergantung kepada impak populariti Datuk Seri Najib Razak dengan peranan yang dimainkan media antarabangsa.

Media antarabangsa mengkritik cara kerajaan menangani perhimpunan Bersih tahun lalu yang memaksa perdana menteri membentuk beberapa perubahan termasuk jawatankuasa khas pilihan Parlimen dan Akta Perhimpunan Aman yang diluluskan Isnin lalu.

Namun kedua-duanya dikatakan hanyalah bersifat kosmetik dan perhimpunan "duduk Bantah" di Dataran Merdeka semalam yang menyaksikan 25,000 peserta, adalah unjian pertama untuk akta perhimpunan berkenaan, Presiden Umno itu berkata "selari dengan norma antarabangsa".

Laporan media antarabangsa mula menunjukkan sikap negatif polis apabila sekali lagi menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah perusuh.

Namun begitu, sebenarnya, perusuh memulakan keganasan terhadap individu dan harta benda apabila cuba meluru masuk ke Dataran Merdeka membolehkan BN berasa lega. Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein tturut menegaskan polis bertindak dengan terkawal, dan pemimpin BN yang lain menegaskan hanya dengan 388 yang ditangkap sehingga 9 malam tadi, hanya suku daripada tangkapan tahun lalu.

Pemimpin Bersih dan PR mula menjarakkan diri sesama mereka yang menyerang polis selepas Hishamuddin berkata, sekurang-kurangnya 20 anggota dimasukkan ke hospital.

Pengerusi bersama Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan berkata keganasan itu mungkin desakan untuk pembaharuan demokrasi dengan sesetengahnya merasakan perhimpunan itu "telah berlaku sesuatu yang tidak benar."

Namun beliau menegaskan, pentadbiran Najib perlu melihat kembali kenapa perusuh sudah bersedia dengan keadaan seperti itu.

Selepas polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air kepada perusuh, sebahagian mereka mula menyerang kereta polis yang mana pemandunya hilang kawalan dan terlanggar perusuh.

Mereka dihalang menyerang anggota polis berkenaan naum kemudiannya menerbalikkan kereka tersebut. Mereka kemudiannya enggan bersurai dan mula membaling kepingan konkrit dan botol kepada polis dan delegasi yang membawa Datuk Bandar KL Tan Sri Ahmad Fuad Ismail.

Cermin kereta itu pecah dan memaksa konvoi itu berpatah balik. Professor Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia Shamsul Adabi Mamat berkata, kejadian itu adalah akibat daripada tekanan pembangkang ekoran pilihan raya semakin hampir.

"Sebab pilihan raya dah semakin dekat, mereka (pembangkang) harus melakukan provokasi dan menimbulkan isu," katanya.

The Malaysian Insider

No comments:

Post a Comment