Sunday, March 11, 2012

KARPAL SIMPATI DENGAN IMAM' BALING SELIPAR' KERANA PAS?

Apakah sebabnya peguam veteran yang juga orang kuat DAP begitu bersungguh-sungguh membela ‘imam selipar”?

Tidak mungkin imam berkenaan membayar kos guamannya yang banyak kepada Karpal Singh menyebabkan kes 'baling selipar'  itu mendapat perhatian peguam berkenaan.

Apakah pemimpin pembangkang yang tetap diingat dengan kata-kata ‘langkah mayat saya dulu’ jika mahu tubuh negara Islam membela kerana kepentingan politik atau kerana membela insan yang teraninya?

Hoslan dan isterinya Noorliza Mat Isa merupakan ahli PAS seumur hidup sejak tahun 1998 sehingga kini. 

Bagi Karpal,  kita tidak pasti kenapa beliau membela ‘Iman Selipar’ itu walaupun hakikatnya mereka ‘dalam bot yang sama’.

Maksudnya mereka adalah ‘sekutu’ dalam komponen parti pakatan pembangkang.

Maksudnya seorang yang benar-benar menentang penubuhan Negara Islam membela seorang Imam yang ‘keterlaluan’ apabila membaling selipar kepada hakim mahkamah.

'Suami saya tidak ganas', demikian kata isteri imam Hoslan Hussin yang dijatuhkan hukuman penjara setahun di atas kesalahan menghina mahkamah kerana melemparkan seliparnya ke arah panel hakim.

Noorliza, 43, menyifatkan suaminya bukan seorang yang ganas seperti yang didakwa dan merupakan seorang imam juga tidak pernah sesekali memarahi dan memukul anak-anaknya.

Malah, Noorliza menambah, suaminya itu juga bukan seorang panas baran."Suami saya tidak ganas seperti yang hakim kata. Dia marah saya, anak-anak pun tidak. Saya dah berkahwin dengan dia 17 tahun, saya tahulah. Pukul anak-anak pun dia tak pernah. Cuma dia seorang yang tegas bila melibatkan soal agama," katanya ketika ditemui Malaysiakini di rumahnya malam semalam.

Kelmarin, Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman penjara setahun ke atas Hoslan.

Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin ketika menyampaikan hukuman dilaporkan berkata, penjara setahun adalah hukuman setimpal bagi kes berkenaan.

Beliau juga mendapati Hoslan tidak menunjukkan imej seorang imam yang berbudi pekerti tinggi sebagai seorang yang menyandang jawatan keagamaan. Tindakan imam itu menunjukkan sikap "angkuh, biadap, riak, ganas dan langsung tidak menghormati institusi (kehakiman)," kata Zulkefli.

Dalam pada itu, menceritakan detik-detik ketika mendengar hakim menjatuhkan hukuman terhadap Hoslan, Noorliza berkata, dirinya sememangnya sudah bersedia menghadapi segala kemungkinan yang akan berlaku. Sambil menganggap hukuman yang dijatuhkan tidak adil, Noorliza turut mengatakan tindakan suaminya melemparkan selipar sebagai satu tindakan yang wajar.

Hasil perkahwinan Hoslan dan Noorliza, mereka dikurniakan tujuh orang anak, masing-masing berumur 16, 15, 14, 12, 11, 8 dan 6 tahun. Hoslan berasal daripada Slim River dan dibesarkan di Kampung Pandan manakala Noorliza dari Sungkai, Perak. Semalam, Pemuda PAS mensasarkan RM20,000 kutipan derma bagi tabung membantu keluarga Hoslan.

Dan hari ini, Muslimat PAS berkata akan menyumbang RM800 sebulan selama setahun kepada Noorliza untuk membantunya membesarkan anak-anaknya.

Jika isteri Hoslan menganggap tidakan suaminya itu WAJAR tetapi Karpal menganggap sebaliknya.

"Tidak syak lagi apa yang Hoslan lakukan adalah salah. Ia adalah tidak wajar dan tidak dapat dipertahankan, tetapi di sisi lain, Mahkamah Persekutuan perlu mengambil kira keadaan yang membawa kepada tindakan imam tersebut," kata Karpal Singh kepada pemberita dalam satu sidang akhbar hari ini.

Hoslan dihalau keluar dari kuarters kediamannya di masjid di Kampung Pandan, dan kes itu berlarutan sejak tahun 1999.

Pada tahun 2008, Jabatan Halehwal Agama Islam Wilayah Persekutuan mengeluarkan arahan mengusir imam tersebut yang tinggal di dalam kawasan Masjid Ar Rahimah, selepas dakwaan masalah tatatertib dibuat terhadapnya.

Hoslan, bapa kepada tujuh orang anak, melempas selipar ke arah panel tiga anggota mahkamah tertinggi itu, yang terdiri daripada Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Suriyadi Halim Omar, Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Zaleha Zahari dan Hakim Besar Malaya, Datuk Zulkifli Ahmad Makinuddin yang mengetuai panel tersebut.

Insiden melempas selipar itu berlaku pada 22 Februari. Dua minggu selepas itu, Hoslan dipanggil ke Mahkamah Persekutuan dan dijatuhkan hukuman pada 8 Mac.

"Beliau diberitahu rayuannya kepada Mahkamah Persekutuan telah ditolak kerana ia melampaui masa, oleh itu dia bertindak dalam kekecewaan pada saat itu," tambah peguam veteran tersebut.

Berikutan itu, Karpal akan memfailkan permohonan bagi Mahkamah Persekutuan menyemak semula keputusannya menjatuhkan hukuman setahun penjara ke atas Hoslan ekoran insiden melempar selipar itu.

Karpal, yang merupakan peguam yang mewakili Hoslan berkata hukuman Mahkamah Persekutuan itu adalah "nyata keterlaluan".

Karpal berkata, Hoslan tidak akan berpeluang untuk mengemukakan rayuan kerana hukuman itu dijatuhkan oleh Mahkamah Persekutuan. Bagaimanapun, katanya, dalam kes-kes terkecuali, mahkamah boleh menyemak keputusannya sendiri.

No comments:

Post a Comment