Sunday, March 4, 2012

GURU TERPAKSA BERPURA-PURA SOKONG BARISAN NASIONAL?

Di Terengganu, guru menerima laptop daripada Kerajaan Negeri untuk membantu mempertingkatkan mutu pengajaran. Apakah pemberian ini RASUAH dan untuk menagih sokongan kepada BN?

Benarkah warga pendidik di negara ini ‘dipaksa’ atau ‘terpaksa berbohong’ menyokong Barisan Nasional (BN)?

Apakah sikap ‘bohong paksa’ ini menjadi amalan harian warga pendidik di negara ini?

Sebuah blog menyokong pembangkang mengatakan warga pendidik melakukan perbuatan berbohong bimbang dikenakan tindakan disiplin.

Apakah begitu kejam kerajaan BN hingga terpaksa melakukan sedemikian?

Benarkah kalau tidak sokong kerajaan akan dihantar mengajar di Sabah?

Atau apakah blog ini sengaja mahu menjatuhkan maruah warga pendidik yang ikhlas berbakti dan berterima kasih kepada kerajaan dengan mengatakan seperti ini?

Ramaikah warga pendidik yang mengamalkan SIKAP DAN AMALAN BERBOHONG  dan sebaliknya di sekolah mengajar anak-anak kita supaya TIDAK BERBOHONG.

Kata blog berkenaan, apabila ditanya "bilakah tarikh PRU13?", tidak ada seorang pun di Malaysia yang mampu menjawab atau mengagak dengan tepat.

Tidak kiralah pakar politik, penganalisis hebat, dukun, bomoh mahupun ahli nujum.

Baca seterusnya...

Sikap Najib yang teragak-agak untuk mengumumkan tarikh pilihanraya juga menunjukkan betapa lemahnya beliau di dalam membuat keputusan.

Ternyata Rosmah jauh lebih bijak membuat keputusan berbanding pemimpin lemah seperti Najib. Bilakah sebenarnya PRU13 akan diadakan?

Tentu sekali Najib Razak akan membubarkan parlimen sebaik sahaja beliau yakin bahawa Barisan Nasional akan menang besar dalam PRU13.

Pelbagai usaha dibuat untuk menyiasat dan menganalisis kekuatan Barisan Nasional di dalam memenangi PRU13. Risikan Polis dan tentera telah digunakan.

Salah satu usaha yang dapat dikesan ialah melalui pelbagai borang kaji selidik Sebuah email yang dikirimkan oleh salah seorang sahabat blogger berkenaan yang  mendedahkan sebuah borang kaji selidik yang diberikan kepada isterinya yang merupakan seorang guru.

Borang itu menurutnya merupakan satu tinjauan yang dibuat oleh Barisan Nasional untuk melihat apakah kedudukan sokongan para guru terhadap Barisan Nasional masa kini.

Sahabat pembaca ini menjelaskan bahawa isterinya terpaksa berpura-pura memberikan reaksi yang positif atau dalam bahasa mudahnya, berpura-pura menyokong Barisan Nasional.

Menurut beliau lagi, mereka sekeluarga bimbang jika menjawab dengan jujur tinjauan tersebut, maka dengan nada berseloroh beliau menjelaskan isterinya bakal dipindahkan ke Lahad Datu, Malaysia Timur atau mana-mana kawasan pedalaman dalam masa 24 jam.

Maka ramai guru-guru yang juga merupakan sahabat isterinya terpaksa mengisi jawapan-jawapan mebodek bagi menyelamatkan diri mereka dari dikenakan tindakan.

Ini merupakan satu contoh yang dapat kita lihat.

Walhal ribuan lagi seperti ini berlaku di luar sana.

No comments:

Post a Comment