Tuesday, February 21, 2012

SANDIWARA PERTEMUAN ANWAR, NIK AZIZ...PAS TAKUT BUAT KENYATAAN?

 Pening...pening...Anwar pertahan pendirian dan tidak mahu saman WSJ. Benarkah Nik Aziz terima?

Ada kira-kira apa pula ni sampai bertangguh-tangguh nak keluarkan kenyataan medi?

 PAS mulai bimbang kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim bertegas dengan kenyataannya?

Usaha pemberita untuk mendapatkan kenyataan Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak berhasil kerana beliau enggan mengeluarkan sebarang kenyataan setakat ini.

Wakilnya memberitahu, satu kenyataan media mengenai pertemuan itu akan dikeluarkan lewat hari ini.

Nampak gayanya PAS benar-benar tersepit. Anwar bertegas dan tidak akan saman akhbar luar negara itu.

Satu Malaysia nak dengar komen Nik Aziz mengenai pertemuan ini apabila pertemuan semalam tidak jadi.

Pertemuan pagi ini berhubung kenyataan kontroversi tentang Israel Ketua Umum PKR dan Nik Aziz berlangsung selama 40 minit (kata Malaysiakini). Bernama kata satu jam.

Tak apalah, mana-manalah. Anwar berkata kenyataannya yang dibuatnya sebelum ini selari dengan Hamas dan FATAH.

 Anwar kata beliau rasa lega dapat menerangkan kepada Nik Aziz.

Anwar kata bahawa Mursyidul Am PAS itu menerima dan memahami penjelasan beliau mengenai Israel sebagaimana yang disiarkan dalam akhbar The Wall Street Journal (WSJ), bulan lalu.

"Tok guru terima dan faham pendirian saya. Saya pun faham pertimbangan PAS yang cukup tegas dalam soal Israel. "Saya jelaskan jangan ada salah tafsir tentang pengiktirafan Israel. Ia tidak berbangkit selagi syarat-syarat tidak dipenuhi," katanya ketika ditemui pemberita di lobi sebuah hotel di ibu negara, sebentar tadi. Ia turut ditemani Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Ibrahim.

Anwar berkata, beliau menjelaskan secara terperinci mengenai perkara itu untuk meleraikan keraguan mengenai hal tersebut. "Akhirnya saya beritahu saya juga tunduk kepada Hamas dan Fatah sepertimana yang dirunding di Doha, dua minggu lalu atas inisiatif Hanif Qatar," katanya.

 Anwar berkata, "media Umno tidak mengeluarkan petikan penuh wawancara beliau bersama WSJ. Masalahnya sekarang media Umno hanya guna satu bahagian yang menyebut bahawa adakesediaan mengiktiraf dan mengawal keselamatan tetapi tidak ditekankan perkataan 'contingent' iaitu tertakluk kepada syarat,"

Ketua pembangkang itu turut memberitahu Nik Aziz mengenai reaksi pertemuan beliau dengan Ketua Hamas, Khalid Mashal. "Bila dia lihat penekaan pra syarat itu iaitu 'contingent' Israel menerima sekian...sekian...sekian syarat. Apa dia syarat? Syarat yang diletakkan termasuk pengunduran tentera Israel dari wilayah Palestin dan Arab," katanya.

Anwar berkata, antara syarat lain ialah menghentikan keganasan, menghentikan kepungan terhadap Gaza dan mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu kota Palestin.

Sehubungan itu, beliau tidak akan menyaman WSJ kerana akhbar tersebut menyiarkan kenyataan penuhnya dalam laporan wawancara berkenaan.

"Kenapa saya nak saman WSJ? Mereka letak perkataan 'contingent' yang tidak disebut. Mereka hanya melapor fitnah," katanya.

Sejurus selepas pertemuan itu, Anwar menuju ke Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur.

Yakin ke Nik Aziz dengan Anwar. Percayakah dia?

Kita tunggu sandiwara sterusnya...

No comments:

Post a Comment