Sunday, January 1, 2012

DR HASAN DEDAHKAN PEMBOHONGAN, WAJAH SEBENAR PAS…

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat Kunci mulut.

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib pula berkata, PAS perlu melihat angkara siapa yang sebenarnya yang menjadi punca permulaan yang menyebabkan kontroversi antara bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali dan bekas Timbalan Presidennya, Nasharuddin Mat Isa yang dikatakan menentang konsep Negara Berkebajikan selepas diperkenalkan PAS pada muktamar lalu.

Tak kanlah dalam isu seperti orang UMNO yang mahu dipersalahkan. Atau media yang proUMNO dan proKerajaan Barisan Nasional (BN) mahu dipersalahkan!

Laporan menyebut Mursyidul Am PAS itu mengambil sikap berdiam diri terhadap kenyataan Dr Hasan yang menafikan laporan media rasmi Pas, Harakahdaily bahawa beliau meminta maaf semasa bertemu dengan Nik Aziz di Kelantan Selasa lepas.

Nik Aziz ketika ditemui selepas kuliah Jumaat di Dataran Ilmu kelmarin enggan mengulas sebaliknya segera berlalu meninggalkan pentas ceramah sejurus diajukan soalan berkenaan.

Sikap Nik Aziz itu dikatakan mahu mengendurkan persengketaan pemimpin PAS yang sebelum ini saling tuduh menuduh sekali gus menjejaskan momentum parti itu untuk menghadapi Pilihan Raya Umum 13 (PRU13).

Ketika ini, apa yang dibimbangi banyak pihak dalam PAS, kemelut ini akan menjejaskan peluang PAS pada pilihan raya nanti. PAS bimbang kemelut akan menyebabkan prestasinya menurun dan ini akan menjejaskan ‘desakan’ sekiranya kerajaan Pusat dapat dibentuk Pakatan Rakyat.

Di peringkat Parlimen dan DUN pula, kemelut akan menjejaskan PAS untuk kerusi Parlimen Bachok, malah PAS Kelantan sudah lepas tangan apabila mengatakan pihaknya menyerahkan keputusan kepada PAS Pusat sama ada mengekalkan Nasharudin bertanding di Parlimen Bachok atau sebaliknya.

Malah, Timbalan Exco Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Abdul Fatah Harun melahirkan kekecewaan dengan sikap pemimpin PAS yang tidak mengikut saluran dalam menyelesaikan kemelut parti.

Ternyata pemimpin yang dilahirkan sekarang tidak bersikap yang diharapkan apabila sanggup mendedahkan masalah sendiri kepada pengetahuan musuh sekali gus menyebabkan parti menjadi lemah.

“Sama ada kita suka atau tidak itu yang berlaku dalam PAS, pemimpin yang ada sekarang tidak seperti dulu, sebelum ini ada pemimpin PAS yang keluar parti tetapi mereka tidak menghentam PAS,” katanya.

Isu melanda PAS bukan terikat kepada perbalahan antara pemimpin PAS di Selangor semata-mata tetapi kritikan Dr Hassan terhadap hala tuju PAS iaitu Negara Kebajikan meninggalkan kesan mendalam.

Jadi apabila Dewan Ulama Pas menyeru partinya mengenalpasti 'dalang' di sebalik kemelut melanda Dr Hasan dan Nasharudin, ia menandakan betapa seriusnya kriris dalam PAS, bukan lagi menjadi isu peribadi pemimpin tertentu.

Dr Hasan menarik balik kenyataan dibuatnya pada 20 Disember berkiatan PAS yang tersasar apabila memperjuangan Negara Berkebajikan apabila menyifatkan ulasan beliau sebagai keterlanjuran.

Walaupun menarik kenyataan terdahulu, Dr Hasan tetap dengan pendirian bahawa teguran tersebut dibuat untuk memperbetulkan perjuangan PAS yang semakin tersasar dari landasan asal kerana terlalu ‘akomodatif’ demi kepentingan parti komponen.

Dr Hasan dan Nasharuddin dikritik kepimpinan sendiri, di mana Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali mendakwa Hasan terjerat dengan agenda UMNO.

Selain Mustafa, pemimpin seperti Timbalan Presiden PAS, Mohamed Sabu mahu Dr Hasan ‘angkat kaki’ dari PAS sementara di Selangor, Khalid Samad dan beberapa pemimpin PAS lain menyerang Dr Hasan dan Nasharudin begitu hebat.

Malah ada yang membuka rahsia mengatakan Dr Hasan tidak lagi layak bertanding di Dewan Undangan Negeri yang diwakilinya sekarang dan akan diganti oleh orang lain.

Kalaupun bukan kerana keadaan sedemikian, perjuangan PAS yang berubah daripada memperjuangkan negara Islam kepada negara Kebajikan lebih bersifat slogan semata-mata.

PAS hanya menawarkan perjuangan baru sedangkan PAS tidak mampu menunjukkan pencapaiannya sendiri (track record) yang menggambarkan sebagai parti yang membawa kebajikan kepada rakyat sama ada di Kelantan, Terengganu atau Kedah ketika berkuasa dan masih masih berkuasa di dua negeri berkenaan.

Hakikatnya, tiada dasar atau pelaksanaan program PAS sendiri yang bercirikan kebajikan yang mampu menyakinkan rakyat untuk menerima perjuangan baru PAS berkenaan.

Malah, seruan Nik Aziz sendiri bahawa “duit boleh ambil, tetapi bila mengundi, pangkah PAS,” menggambarkan bahawa kerajaan negeri pimpinan PAS sebenarnya mengharapkan bantuan dan peruntukan kerajaan Pusat dalam apa sahaja bentuk dan apabila menyampaikannya kepada rakyat membohongi penyokong mereka kononnya bantuan itu adalah daripada usaha mereka!

Amat jelas kepimpinan PAS tidak boleh menerima kritikan Dr Hasan bagi memperbetulkan parti kerana pemimpin PAS bukan sahaja taksub untuk berganding bahu dengan DAP dan PKR ke Putrajaya.

Mereka sebenarnya bimbang kritikan Dr Hasan mendedahkan pekong bahawa mereka berbuat amat sedikit dan tidak mampu membuktikan apa yang mereka tawarkan melalui manifesto dan sejauh ini apa yang mereka sampaikan dan berikan kepada rakyat sebenarnya wang dan peruntukan yang disediakan UMNO dan BN melalui Kerajaan Pusat.

Suatu ketika rakyat akan tahu juga pembohongan ini dan kritikan Dr Hasan adalah permulaan kepada pendedahan wajah sebenar PAS dan pemimpinnya!

No comments:

Post a Comment