Thursday, August 4, 2011

WAJARKAH NAJIB LEPAS JAWATAN SEBAGAI PERDANA MENTERI?

Apa sedang berlaku dalam politik orang Melayu dan UMNO sekarang?

Pada ketika ramai memperkatakan mengenai ura-ura Tengku Razaleigh Hamzah akan menyertai pembangkang, sekumpulan veteran UMNO lain dikatakan mendesak Perdana Menteri, Datuk Sri Mohd Najib meletakkan jawatan.

Tengku Razaleigh yang memimpin sebuah NGO baru dilihat semakin ‘menjauhi UMNO’ tetapi mengejutkan apabila sebuah pertubuhan yang diwakili veteran UMNO iaitu Penawar dikatakan mahu Najib meletakkan jawatan.

Baca tulisan berikut yang sudah diterjemahkan oleh sebuah blog daripada rencana asalnya dalam bahasa Inggeris:

Veteran Umno Desak Datuk Sri Najib Letak Jawatan...

Spekulasi telah bertiup kencang bahawa kedudukan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Umno sedang terancam. Orang dalaman parti mendakwa bahawa sokongan terhadap Muhyiddin Yassin begitu kuat di samping sokongan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memberi tekanan kepada Najib.

Cengkaman kuasa Perdana Menteri menurun berikutan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai manakala kontroversi berkaitan isterinya Rosmah Mansor juga membelenggu beliau.

Kini, sebuah organisasi yang mewakili bekas ahli UMNO Parlimen telah menyuarakan kekurangan keyakinan terhadap kepimpinan Najib dan mahu beliau meletakkan jawatan.


Organisasi yang dipanggil Penawar yang diketuai oleh bekas Menteri Kabinet Aziz Shamsuddin, yang merupakan Setiausaha Politik Mahathir dari tahun 1981 hingga 2002.

Bercakap mengenai isu ini, ahli Penawar berkata organisasi ini memutuskan dalam mesyuarat minggu lalu bahawa ini adalah masa untuk Najib melepaskan jawatan."Terpulang kepada Najib. Jika dia mencintai negara dan orang Melayu, beliau harus meletakkan jawatan secepat mungkin.

"Jika dia tidak beliau adalah orang yang mementingkan diri sendiri, maka dia mesti berhenti," kata bekas Ahli Parlimen kepada FMT, sambil menambah bahawa mesyuarat itu dihadiri oleh bekas menteri dari era Mahathir.

Menurut beliau, Penawar, yang mewakili kira-kira 50 bekas Ahli Parlimen, tidak berpuas hati dengan kepimpinan Najib kerana beberapa sebab. Apabila ditanya, beliau enggan mengulas lanjut mengenai sebab-sebab, yang menyatakan bahawa ini adalah pengetahuan umum.

Dihubungi kemudiannya, Aziz memberitahu yang merupakan pengerusi Penawar, enggan mengulas mengenai perkara itu tetapi mendedahkan bahawa organisasi akan mengadakan satu lagi mesyuarat esok.

Abang Muhyiddin turut hadir?

Najib mengambil alih pada April 2009 dan segera menggambarkan dirinya sebagai pemimpin yang sederhana di bawah konsep 1Malaysia bertujuan untuk memancing undi Cina dan India.

Walau bagaimanapun, pendekatan menyeluruhnya gagal turun ke bawah dengan baik menyebabkan ketidakpuasan hati golongan pihak-pihak tertentu dalam Umno. Walaupun Mahathir mendakwa bahawa parti itu telah gagal untuk melindungi orang Melayu dan ini membawa kepada munculnya kumpulan-kumpulan seperti Perkasa.

Dalam perkembangan yang sama, sokongan kaum Cina terus meningkat untuk pembangkang seperti yang dilihat dalam beberapa pilihan raya kecil dan tekanan ke atas Najib yang dipasang.

Blogger terkemuka Mohd Sayuti Omar juga mencatatkan satu artikel mengenai panggilan Penawar kepada Najib untuk meletak jawatan.

Menurut suatu sumber, di kalangan mereka yang hadir pada mesyuarat itu adalah abang Muhyiddin, Aziz Yassin, bekas Menteri Belia Dan Sukan Mokhtar Hashim dan Tamrin Ghaffar, anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Ghaffar Baba.

Hakikatnya gangguan sepert ini akan semakin menyulitkan Najib dalam usahanya memantapkan sokongan kepada Barisan Nasional yang semakin tercabar pada ketika semakin dekatnya pilihan raya.

Persoalan ialah apakah jika Najib lepas jawatan, UMNO dan Barisan Nasional akan menang atau kita biarkan Najib membuktikan sesuatu dalam pilihan raya umum nanti?

Ini kerana pilihan raya umum ini adalah pengukur sebenar sokongan rakyat kepada Najib.

Namun persoalan juga ialah, kenapa ramai veteran UMNO yang begitu menyayangi dan menghormati Allahyarham Tun Abdul Razak semakin tidak berpuas hati dengan Najib?

2 comments:

  1. Jangan percaya ini semua psywar fuckatan...sama dengan kes wahabi, Mykad, Ku Li...fuckatan makin hilang modal
    Kerana Aziz Samsudin inilah ramai orang UMNO Shah Alam meluat, akhirnya membuat undi protes yang memenangkan Khalid Gereja...hai veteran MP UMNO hangpa yang tak buat kerja masa berkuasa sebab tu rakyat tolak hangpa...jgn jer badan UMNO tapi otak fuckatan!!!
    Hehehe KJ, Hishamuddin n Saifuddin Abdullah tu perform ker?

    ReplyDelete
  2. kerana PM sekarang ni banyak kasi muka dan wang dengan mamak hindu.

    ReplyDelete