Monday, August 22, 2011

INDON PUN SUDAH TIDAK PERCAYA FITNAH PEMBANGKANG...

Pembekal sumber pembohongan mengenai Najib dan Rosmah di Indonesia Kantoi...

Tindakan akhbar Indonesia Kompas semalam yang memohon maaf kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan keluarganya atas satu laporan — berkaitan cincin berlian — yang disiarkan pada 4 Ogos lalu jelas membuktikan bahawa laporan dan cerita-cerita mengenai perkara itu adalah fitnah semata-mata.

Dengan kata lain, harapan pemimpin pembangkang di sini yang mengharapkan rakyat Malaysia dan seluruh rakyat Indonesia terpengaruh dengan berita itu tidak berjaya.

Tindakan meminta maaf itu menggambarkan tulisan yang mengaitkan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor dengan sebuah syarikat perniagaan, yang telah dinafikan kebenarannya dan juga cincin berlian berharga AS$24 juta, yang sebenarnya tidak pernah dipesan oleh Rosmah, karut dan bohong semata-mata.

Najib semalam menerima kunjungan wartawan kanan Kompas Jimmy S. Harianto (kiri) yang menyampaikan permohonan maaf secara lisan kepada Perdana menteri di Kementerian Kewangan, Putrajaya.

Isunya siapa sumber dan pecacai yang membawa khabar fitnah itu untuk disebarkan di Indonesia?

Pertengahan bulan lalu Rosmah berkata laporan beberapa blog mengenai cincin itu satu fitnah.

Permohonan maaf itu juga merujuk kepada laporan tentang bakal besan Perdana Menteri yang dikatakan kononnya mempunyai hubungan dengan mafia Rusia.

“Atas berita tersebut, Pemimpin Redaksi Kompas Rikard Bagun, Sabtu (20 Ogos) di Jakarta, secara khusus menyatakan permintaan maafnya kepada ketua kerajaan dan keluarga,” kata Rikard dalam Kompas Minggu, semalam yang dipetik oleh Bernama Online.

Permohonan maaf itu terkandung di perenggan 10, muka surat 10 akhbar tersebut dalam satu laporan bertajuk “PM Najib Razak: Demokrasi Juga Terjadi di Malaysia”, tulisan wartawan kanan Kompas Jimmy S. Harianto.

Harianto yang dihubungi Bernama pada Jumaat lalu berkata beliau sendiri telah menyampaikan permohonan maaf secara lisan kepada Najib apabila beliau bertemu dengan Perdana Menteri di Kementerian Kewangan, Putrajaya, pada Khamis.

Semasa pertemuan itu Najib telah menyatakan rasa terperanjat dengan laporan Kompas pada 4 Ogos itu.

Baca selanjutnya...

No comments:

Post a Comment