Friday, November 26, 2010

EZAM SIFATKAN ANWAR PALING BAHAYA

Hanya orang yang yakin Anwar boleh ke Putrajaya sahaja yang masih kekal dengannya. Yang lain sudah meninggalkan Anwar.

Di Kemaman Selasa lalu, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pembohongan dan tembelang Anwar di dalam dan luar negara bukan rahsia lagi.

Ia sudah diketahui rakyat di dalam negara ini dan pemimpin luar dambil menyifatkan Anwar sebagai orang yang sudah tidak boleh dipercayai.

Katanya, pihak luar semakin tidak percaya kepada Anwar dan dengan itu kerajaan tidak perlu bimbang dan menghalangnya daripada pergi ke luar negara bagi mengelak ketua pembangkang itu daripada terus menghina Malaysia.

Semalam di Kelang, bekas Ketua Angkatan Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Senator Mohamad Ezam Mohd. Nor menyifatkan Anwar sebagai ancaman sebenar kepada kestabilan kaum dan masa depan negara berdasarkan percaturan politiknya.

Menurut Mohamad Ezam, Anwar melakukan pembohongan serta membangkitkan perasaan kebencian antara kaum hanya untuk mendapatkan sokongan bagi membolehkan beliau menjadi Perdana Menteri.

Bukan mereka berdua ini sahaja yang menyifatkan Anwar sedemikian. Ramai lagi.
Katanya, tindakan Penasihat PKR itu tidak boleh diterima sama sekali kerana ia jelas bertentangan dengan semangat dan perjuangan pemimpin terdahulu yang membentuk perpaduan dengan sifat kejujuran, kasih sayang serta prinsip setiakawan.

"Kita tidak boleh bina negara ini dengan pembohongan, sifat tidak jujur dengan menyatakan perkara-perkara yang palsu.

"Anwar merupakan seorang yang paling bahaya, dia akan rosakkan kita (Melayu, Cina dan India) dengan pembohongan. Adakah orang seperti ini mahu kita jadikan sebagai pemimpin negara?,"

Beliau menyatakannya pada ceramah bertajuk 'Siapakah Anwar Ibrahim' anjuran MCA Bahagian Kelang semalam.

Tambah Mohamad Ezam, percaturan politik tidak bertanggungjawab Anwar itu dilihatnya sendiri apabila pemimpin pembangkang itu mengarahkannya untuk 'menyerang' Dasar Ekonomi Baru (DEB) kononnya sebagai punca kepada amalan rasuah di negara ini.

Katanya, ketika itu Anwar mahu beliau menghina dasar tersebut selain membangkitkan rasa tidak puas hati di kalangan orang Cina dan India terhadap DEB serta kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Dia (Anwar) mahu saya hina (DEB), barulah orang India dan Cina sokong beliau. Saya kata kalau tidak setuju dengan kerajaan, jangan hina DEB. Tapi Anwar nak dapatkan sokongan, dia mewujudkan perasaan benci kaum Cina dan India terhadap DEB dan kerajaan," jelasnya.

Kata Mohamad Ezam lagi, percaturan politik itu menurut Anwar harus dilakukan kerana Penasihat PKR itu mengakui bahawa amat sukar untuk mendapatkan sokongan orang Melayu untuk membolehkannya berkuasa.

Jelasnya, Anwar ketika itu menyatakan bahawa untuk mendapatkan sokongan Melayu sepenuhnya mungkin sukar dan paling banyak pun hanya 60 peratus akan sokong beliau, manakala 40 peratus tetap menyokong UMNO.

"Kata Anwar, kalau menaikkan kemarahan orang Cina dan India mungkin boleh mendapat 80 hingga 90 peratus sokongan kaum itu dan kalau tak dapat Putrajaya, dapatkan beberapa buah negeri," dedahnya lagi.

Mohamad Ezam menyifatkan percaturan politik Anwar itu merupakan satu strategi jahat yang akan merosakkan negara dan hubungan antara kaum kerana ia menyemai kebencian di kalangan rakyat.

Pertanyaan kita kini ialah jika benar Anwar bahaya kepada keharmonian kaum dan keselamatan negara, apakah bentuk tindakan yang sewajarnya diambil?

Pada era Dr Mahathir, setelah melihat Anwar menbahayakan kerajaan dan parti, beliau memecat Anwar daripada Kabinet dan UMNO juga meminggirkan Anwar.

Namun, sejak dibebaskan pada era Tun Abdullah Ahmad Badawi, Anwar 'naik tochang' dan berani memburukkan negara selain membuat pelbagai pombohongan.

Apakah langkah kerajaan terhadap Anwar selepas ini? Sekadar mendedah dan menyatakan Anwar sebagai pengkhianat dan berbahaya kepada negara?

No comments:

Post a Comment