Saturday, October 23, 2010

MTAB PENYELAMAT EKONOMI MELAYU, BUMIPUTERA?

Dua perkara yang berkait rapat antara satu sama lain menjadi tarikan saya kepada pembentangan usul ekonomi dan sosial oleh Wakil UMNO Kelantan Senator Datuk Dr Awang Adek Hussin pada Perhimpunan Agung UMNO petang semalam.

Perkara pertama ialah Pelan Induk Pembangunan Bumiputera dan satu lagi ialah penubuhan Majlis Tertinggi Agenda Bumiputera (MTAB). Kedua-duanya saling kait mengait bagi tujuan panduan dalam pelaksanaan dasar kerajaan terutamanya dalam melaksanakan Model Baru Ekonomi (MBE) yang inklusif.

Pelan itu juga akan memantau dan menyelaras Agenda Bumiputera agar bersesuaian dengan pelaksanaan model ekonomi tersebut.

Selain perkara yang dibentangkan begitu menarik, sesuatu yang istimewa diperkatakan mengenai pembentangan usul ekonomi pada Perhimpunan Agung UMNO kali ini ialah inilah kali pertama Pengerusi Biro Ekonomi UMNO Malaysia diberikan peluang untuk menyatakan pendapat dan pendiriannya mengenai ekonomi Melayu dan Bumiputera secara khusus.

Biarpun ia tidak mewakili Ahli Majlis Tertinggi (MT) keseluruhannya tetapi pembentangan oleh Dr Awang ini memberikan satu keyakinan baru bahawa Majlis Tertinggi mempunyai pakarnya sendiri untuk membentang atau menyediakan usul penting seperti ini.

Sebagai Timbalan Menteri Kewangan, Dr Awang pastinya dapat memahami dan mampu melaksanakan wawasan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Razak yang juga Menteri Kewangan.

Selama ini pembentangan usul ekonomi dibuat oleh sama ada pemimpin Bahagian atau wakil negeri yang dianggap ‘bijak’ dalam perkara ini tetapi kali ini dengan pembentangan oleh Pengerusi Biro Ekonomi UMNO Malaysia sendiri, ia sesuatu yang begitu serius dan lebih menjurus mencari model perancangan dan pelaksanaannya.

Dr Awang yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan – anak nelayan dari Bachok – mengemukakan suatu gagasan yang dikira amat penting pada ketika orang Melayu semakin bimbang dengan kedatangan 2020 yang akan menjadikan Malaysia negara maju.

Ada dua perkara penting mengenai pelan induk dan MTAB ini. Pertamanya ialah kerangka pelan dalam konteks perancangan dan perlaksanaan, pun begitu dengan MTAB.

Kali ini MTAB bukan sekadar dipengerusikan oleh Perdana Menteri bagi mewujudkan masyarakat perdagangan dan perindustrian Bumiputera yang Berjaya tetapi lebih daripada itu, ia turut membabitkan pengawasan, iaitu sesuatu yang selalunya terlepas pandang.

"Kita benar-benar berharap dengan pengawasan rapi terhadap agenda membantu Bumiputera di semua kementerian dan jabatan, ekonomi Bumiputera dapat ditransformasikan menjadi ekonomi yang moden dan kompetitif, selaras dengan MBE yang inklusif," katanya Dr Awang ketika membentangkan usul ekonomi pada Perhimpunan Agung UMNO 2010 semalam.

Apa yang pasti, secara sengaja atau paksa, telinga kita kini diterjah dengan kata-kata bahawa kita akan menjadi sebuah negara maju dan negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Ini bermakna dalam tempoh 9 tahun lagi sebagai orang Melayu saya, anak saya dan cucu saya perlu bersiap sedia untuk menghadapi zaman atau era itu dengan penuh persediaan dan menghadapi apa juga keadaan serta cabaran mendatang.


Amat jelas bahawa realiti politik dan ekonomi yang dihadapi kini dan akan datang amat memerlukan kami mengejar kemajuan yang dicapai oleh negeri-negeri yang maju seperti Selangor dan Pulau Pinang.

Tahniah kerana MELAKA DIISYTIHARKAN SEBAGAI NEGERI MAJU. Inilah negeri yang dikuasai oleh Barisan Nasional (BN) yang boleh dianggap maju. Yang saya sebutkan maju – Selangor dan Pulau Pinang - tadi adalah di bawah pembangkang. Jika berasaskan kepada kedudukan politik ,amat jelas bahawa rakyat yang memilih pembangkang untuk memerintah – Selangor, Pulau Pinang dan sebelum ini Perak – adalah mereka yang berada dalam kategori ‘rakyat kaya’ kerana berada di Negara maju. Mungkin ‘pengundi yang tidak kaya’ hanya ada di Kedah dan Kelantan yang juga negeri miskin seperti Terengganu.

Berkait dengan usul oleh Dr Awang itu, persoalan kepada latar belakang masyarakay Melayu kini ialah apakah Melayu yang menganggotai UMNO di Selangor, Pulau Pinang atau Kedah dan Kelantan itu Melayu yang kaya, stabil dan mampu bersaing jika Malaysia menjadi negara maju menjelang 2020? Juga apakah Bumiputera di Sabah yang menyokong UMNO adalah mereka yang dikategorikan sebagai kaya?

Jika dilihat kepada kebanyakan ahli UMNO, apakah mereka l’kaya’ atau ‘berkedudukan baik’ berbanding perwakilan yang datang ke Perhimpunan Agung UMNO kalin ini? Secara umum rasanya ahli UMNO di luar Dewan Merdeka adalah lebih yang lebih kurang bernasib baik dan pangkat, kedudukan dan juga peluang mereka jauh lebih rendah daripada yang berada di dalam Dewan Merdeka.

Ini bermakna jika yang membahaskan usul ekonomi itu menyatakan bimbang atau takut menghadapi Era 2020 rasanya mereka di luar sana mungkin lebih takut daripada kita dan mengharapkan pembelaan daripada kita semua – pemimpin UMNO.

Secara psikologi orang Melayu dimomokkan dengan kata-kata Melayu Lemah, Dulu pada 1960-1970, kita dimomokkan dengan kata-kata Melayu Malas. Kita lawan nista itu dengan usaha kita melalu Dasar Ekonomi Baru. The Myth of The Lazy Native oleh Prof Syed Hussein al-Attas jelas menidakkan mitos Melayu Malas dan berketurunan malas!

Kini di era menuju 2020, orang Melayu cuba dikatakan sebagai bangsa subsidi, berharap kepada kerajaan dan memerlukan tongkat. Bagi kita biarlah apa orang nak cerca tetapi realitinya, hanya tongkat UMNO sahaja yang mampu menjaga kepentingan Melayu. Menghadapkan PAS? Tidak sama sekali. Ia parti yang sanggup menggadai dan mencemarkan Islam untuk sampai ke Putrajaya. Mengharapkan Parti Keadilan Rakyat? Itu parti orang kecewa dan UMNO sudah menendang mereka keluar atau mereka menendang diri mereka sendiri untuk bersekongkol dengan beberapa pengkhianat negara di dalamnya.

Biarlah pemimpin PAS dan PKR terjun dengan labu-labunya, biarkan, biarkan.

Namun ada yang tidak boleh kita biarkan. Siapa mereka? Mereka yang menghina bangsa, keturunan dan agama kita. Saya sedih kerana ada beberapa kes yang terang-terangan kita dihina, dinesta, Raja Kita DiCerca dan DiSumpah Seranah sementara Islam dicemari dan dinodai tetapi mereka terus bebas melakukannya.

Sedangkan pemimpin kita daripada UMNO hanya mampu melihat, membiar dan TIDAK BERANI bertindak kerana bimbang penyokong kita di kalangan mereka akan lari atau tidak mahu bersama kita. Realitinya, apakah kita memerlukan penyokong yang bersekongkol dengan mereka yang menghina keturunan, bangsa dan agama Islam? Kita Berkuasa, Kita Memegang Kuasa tetapi Kita Sendiri Seperti Kehilangan Kuasa. Apakah ini cirri-ciri UMNO KETIKA INI?

Berbalik kepada usul ekonomi oleh Dr Awang, sebagai orang Melayu penulis menyokong penuh dasar dan langkah-langkah ekonomi yang diambil oleh kerajaan dalam Belanjawan 2011, Rancangan Malaysia ke-10, Model Baru Ekonomi serta Program Transformasi Ekonomi (NETP) sebagai pemacu dan peta tuju (roadmap), tidak lain dan tidak bukan bertujuan menjadikan Malaysia sebagai negara maju.

Tetapi pada ketika yang sama penulis ingin bertanya apakah UMNO sudah bersedia dan sanggup menjadi peneraju untuk merancang dan melangsungkan dengan berani agenda Bumiputera? Juga apakah UMNO akan mengawasi perlaksanaanya memenuhi matlamat?


Tujuannya apa? Ia bertujuan agar kita semua dapat memainkan peranan berkesan (mengikut kedudukan kita dalam masyarakat) untuk menjamin MEB dan NETP, terutamanya melalui pendekatan baru untuk peningkatkan pendapatan masyarakat di luar bandar dilaksanakan dengan jayanya.

Sebagai orang luar bandar, sudah pasti saya mahu jurang pendapatan kita dan mereka di luar bandar tidak ketinggalan jauh berbanding penduduk bandar. Kita maju jurang itu dirapatkan SEGERA dan TIDAK MENUNGGU HINGGA 2020.

Apa yang sangat diharapkan ialah dengan Penubuhan Majlis Tertinggi Agenda Bumiputera (MTAB), kedudukan kita lebih terbela.

Bersambung Esok

1 comment:

 1. Salam satu Malaysia…

  The government has argued that the construction of 100 levels of inheritance will be beneficial because it will give good returns over the long term.

  But the question is why the focus should be given only in Kuala Lumpur? Not in other states in Malaysia. What is certain, there are many strategic places can be developed apart from Kuala Lumpur.

  To become a developed country, we can not improve things by concentrating on one area alone.

  What we have seen, areas to be developed will only benefit the economic of the non-Malay ethnic groups.

  What we have seen also, those who benefited greatly from this UMNO government's decision was not even going to support the BN government. This situation is evident in the last elections.

  Construction of the Petronas Twin Towers, is one example where the UMNO leaders are proud that their tower was built by the political power they have.

  The whole world knows that the government under UMNO leaders have done their good job for the Malaysian people in the past. But, the question is, who are the target groups that have benefited from the proceeds of such investments?

  In conformity with the Convention and the UMNO Assembly is in progress, if the above agenda is driven by the leaders of UMNO, the UMNO leaders should ensure that the long-term investment that will be of great benefit, especially for the Malays.

  Therefore, my advice to the leaders of UMNO, as long as there is in the grip of power over them, they must change their mindset to make some difficult decisions that can develop the Malays themselves.

  It is up to the UMNO Malay leaders to find the most brilliant plan of action for the Malays.

  The future of the Malays in Malaysia are in their hands, it is up to them to decide which a good and bad for the future of the Malays.

  Wassalam.

  ReplyDelete


Mulai Hari Ini Rakyat Malaysia akan menyiarkan siri rencana ‘Benarkah PAS Parti Islam’.

Siri rencana ini adalah kumpulan rencana yang dihasilkan oleh penyelidikan kumpulan mereka yang mahir mengenai Islam sambil mempertikaikan PAS sebuah parti yang mendakwa Islam.

PAS kini sudah berubah jauh daripada menegakkan Negara Islam sebaliknya bergerak bersama ‘jemaah bukan Islam’ untuk menubuhkan negara kebajikan.

Blog ini berharap pembaca akan menilai dengan sebaik-baiknya tulisan ini dan menilai apakah PAS benar-benar parti yang boleh diharapkan membela dan melindungi orang Islam atau hanya slogan pemimpinnya sahaja untuk kepentingan masa depan dan survival politik mereka.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?


BAHAGIAN 1 - PAS DARI KACA MATA AS-SUNNAH WAL JAMAAH

Salah faham mengenai maksud kafir, zalim dan fasiq menyebabkan perkataan itu disalahgunakan oleh pihak tertentu dalam memberi label kepada sesama Islam.

Malah maksud berjihad dan berjuang yang sebenar sepertimana yang dimaksudkan oleh ALLAH dan Rasul-Nya juga banyak kali disalagunakan untuk kepentingan tertentu pemimpin dan kumpulan.

Apa yang diharapkan pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah melalui penulisan ini dapat memecahkan persoalan salah faham yang timbul dalam masyarakat Islam kebelakangan ini.

Ikuti tulisan oleh Syiekh Abu Muhammad Iqamuddin dalam siri BENARKAH PAS PARTI ISLAM? berikut ini yang melihat PAS dari kaca mata atau berlandaskan As-Sunnah Wal Jamaah:

Orang PAS mendakwa parti mereka sahaja semata–mata Islam atau dengan kata lain ialah sebagai PARTI ALLAH atau HIZBULLAH. Selain daripada parti mereka semuanya dianggap parti taghut dan kerana itu mereka berani mendakwa sesiapa yang menyokong dan mengundi PAS dianggap jihad dan masuk syurga. 

Mana-mana kawasan atau negeri yang dimenangi PAS diumumkan sebagai kawasan dan negeri yang amat disenangi oleh Rasulullah SAW, sementara yang dimenangi oleh parti lain disedihi oleh Rasulullah SAW. 

Sebenarnya, jika kita membuat analisis dengan secara halus dan dinilai dengan ajaran Islam sebenar berdasarkan Al-Quran, As Sunnah, Ijma’ dan Qias, kita dapati tidak banyak perbezaan di antara parti PAS dengan parti –parti politik lain.

Cuma apa yang jelas lebihnya mereka (PAS) ialah stail bercakap dan tempikan “ALLAHUAKHBAR” pengikutnya. Oleh sebab itu kita berani mendakwa bahawa sebenarnya PAS Bukan Parti Islam, lebih-lebih lagi setelah diteliti parti itu tidak memenuhi cirri-ciri Parti Islam atau Parti ALLAH atau HIZBULLAH yang sebenar sepertimana yang terdapat dalam Al-Quran dan Al Hadis dan juga arthar serta sejarah perjuangan para pejuang Islam lampau, termasuk apa yang pernah diperjuangkan oleh para Nabi dan Rasul dahulu.

Bagi membentangkan hujjah ini digunakan sumber rujukan nas ( Al-Quran dan Al Hadis) dan juga sejarah perjuangan para Nabi dan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda SAW, bukan berdasarkan nafsu atau lain-lain teori politik bikinan manusia. Bagi membuktikan dakwaan ini, maka marilah kita lihat apa yang disebut oleh ALLAH didalam Al Quran dan juga Al Hadis serta athar yang dikemukakan di bawah ini.

Tujuan diketengahkan pandangan ini bukan kerana fanatik atau membenci kepada mana-mana golongan ataupun membencikan PAS, tetapi sekadar member penjelasan agar tidak timbul kekeliruan di dalam kalangan umat Islam berhubung dengan perjuangan Islam dan agar masyarakat tidak terus menerus tertipu dengan slogan dan label Islam yang digunakan oleh PAS dan tempikan “ALLAHU AKBAR” mereka serta ugutan kononnya, sesiapa tidak menyokong atau mengundi PAS berdosa dan masuk dan masuk neraka dan sesiapa sokong PAS masuk syurga.

Jadi kalau orang kafir seperti DAP dan lain-lain pakatan pmbangakang  yang menyokong yang menyokong dan undi PAS- APAKAH MEREKA JUGA AKAN MASUK SYURGA?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN EMPAT - PAS MILIKI CIRI-CIRI PARTI SYAITAN?Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

Daripada huraian ayat di atas, didapati PAS mempunyai sekurang-kurangnya tiga sifat sepertimana yang tersebut dalam ayat di atas.

 Di antaranya ialah;

1. Mereka (PAS) memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan ,iaitu mereka membuat pelbagai dalil agama untuk menuduh orang-orang Islam dalam UMNO dan BN sebagai orang-orang kafir; sembelihan mereka tidak boleh dimakan;dan jenazah mereka tidak boleh diziarah dan disembahyangkan-sehingga orang lain tidak bergaul dengan orang-orang Islam dalam UMNO dan BN dan memusuhi mereka.

2. PAS menggunakan sistem politik demokrasi dan politik pilihanraya sebagai saluran untuk menegakkan Islam. Ini di akiu sendiri oleh Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang dalam bukunya Amanat Haji Hadi, mukasurat 23 dan 24, yang berbunyi : "Walaupun demokrasi adalah ciptaan Barat bukan Islam, di mana di dalamnya terdapat pelbagai kelemahan dan penyelewengan yang ketara, namun Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi dan mengambil alih faedah darinya untuk menyuarakan ajaran Islam."

Selanjutnya beliau menyambung “PAS tetap menyertai pilihanraya dan menyertai sistem demokrasi….” Kenyataan Hadi ini bertentangan sekali dengan firman ALLAH;


Maksudnya: "Jangan kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan…" - ( Al Baqarah ayat 42)

Ini menandakan PAS menganut falsafah barat iaitu "Matlamat menghalalkan cara".

Bahkan Hadi mendakwa dengan mengatakan ‘Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi” Dari mana sumber yang mengatakan Islam menerima sistem tersebut?

Ulama muktabar mana yang mengeluarkan fatwa sehingga Hadi berani mengaitkan sistem tersebut dengan Islam. Sedangkan pada awal ayat itu diakui sendiri bahawa sistem ‘ demokrasi adalah ciptaan Barat dan terdapat penyelewengan”.

Di akhir kenyataan dinyatakan bahawa Islam menerima sisrem yang di ciptakan barat yang menyeleweng itu. Ini menunjukkan bahawa kenyataan Hadi memeksudkan Islam menerima penyelewengan.

Dalam perjuangan PAS pula, mereka menentang dan menuduh UMNO kerana UMNO menyeleweng daripada Islam kerana berjuang dan memerintah atas dasar demokrasi. Sekarang ini, siapa sebenarnya yang menyeleweng?

Atas asas apa pendirian perjuangan PAS sebenar?

3. Sifat ketiga pula ialah orang-orang PAS memang bersikap sombong dan berbangga dengan parti mereka. Buktinya kenyataan Nik Abdul Aziz bahawa kemenangan PAS kerana malaikat membantu mereka. Kelantan negeri yang disukai Rasulullah SAW.

Kenyataan itu secara tidak langsung menghina orang Islam di negeri-negeri lain.

Lantaran merasakan mereka (PAS) disayangi Rasulullah SAW dan suci, maka sebab itu mereka sanggup mencaci maki orang Islam lain sehingga boleh digelar sebagai “Barua” dan sebagainya.

Bersambung...Ciri-Ciri Parti Islam Berdasarkan Hadis & Athar

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN TIGA - CIRI CIRI PARTI SYAITAN

Selain diterangkan cirri-ciri Parti ALLAH, terdapat juga ayat yang menyebut tentang cirri-ciri Parti Syaitan atau HIZBUSSYAITAN.


Tujuan ALLAH bentangkan firman-NYA itu ialah untuk membuat perbandingan agar umat Islam dapat membezakannya serta membuat pilihan engan tepat.

Firman ALLAH:


Maksudnya;"…mereka menjadikan agama (memperalatkan agama) untuk tujuan berpecah-belah dan berpuak-puak sehingga menjadi beberapa pecahan (parti-parti). Masing-masing puak(parti)pula berbangga dengan apa yang ada di sisi mereka….”-(Surah Al Mukminun ayat 53)

 Firman ALLAH lagi:


Maksudnya;"… orang-orang yang menyekutukan ALLAH itu ialah orang yang memecah-belahkan agama mereka(dengan cara meninggalkan agama tauhid dan menganut pelbagai ideology bikinan akal dan nafsu) sehingga menjadi beberapa golongan (parti-parti). Tiap-tiap golongan (parti) itu merasa bangga (sombong) dengan apa yang ada pada mereka “_( Surah Ar Rum ayat 32)

Selanjutnya ALLAH berfirman lagi:


Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

ALLAH telah menjelaskan tentang ciri-ciri parti syaitan dalam ayat di atas seperti berikut;


1. Pemimpin dan anggotanya memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. 

2. Mereka meninggalkan agama Tauhid, sebaliknya menjadikan ideology dan aliran fikiran manusia sebagai pegangan dan peraturan politik dan peraturan hidup mereka. 

3. Bersikap sombong dan berbangga dengan parti masing-masing. 

4. Lupa kepada ALLAH.Yakni, apabila ingin menyelesaikan masalah umat, mereka tidak merujuk kepada hukum ALLAH, sebaliknya merujuk kepada teori manusia. 

Bersambung...PAS PARTI SYAITAN?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN 2 - CIRI-CIRI PARTI ISLAM MENURUT AL QURAN


Dalam Al-Quran, ALLAH secara jelas dan tegas telah memperkenalkan cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam dengan sebutan HIZBULLAH , iaitu PARTI ALLAH.

Ertinya, Islam memang memerintahkan umatnya memasuki parti yakni PARTI ALLAH. Bukan parti mengikuti sistem sekular,cara pemilihan pemimpin mengikut undi dan sebagainya seperti mana yang PAS amalkan sekarang ini.Tapi Parti ALLAH mempunyai ciri-ciri khusus yang ALLAH sendiri telah tetapkan; bukan macam PAS tetapkan.
 
ALLAH telah berfirman didalam Al-Quran:

 Maksudnya: “Sesungguhnya pemimpin kamu itu ialah ALLAH, Rasul-NYA dan orang-orang yang telah beriman yang mendirikan bersembahyang, yang mengeluarkan zakat, dan hal keadaan mereka itu tunduk (kepada ALLAH). Dan barangsiapa mengankat ALLAH, R asul-NYA dan orang-orang mukmin menjadi pemimpin, maka sesungguhnya HIZBULLAH( Parti ALLAH) itulah yang mendapat kemenangan.” –(Surah Al Maidah ayat 55-56)

Firman ALLAH lagi:

 Maksudnya; “Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum itu yang benar-benar beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat, tergamak berkasih saying dengan orang-orang yang menentang ALLAH dan Rasul-NYA, sekalipun orang-orang(yang menentang ALLAH) itu terdiri daripada bapa-bapa mereka atau anak-anak mereka atau saudara- saudara mereka atau keluarga mereka.Meraka (golongan yang benar-benar beriman itu) telah ditetapkan iman di dalam hati mereka dan ALLAH telah menguatkan mereka dengan cara menanamkan semangat di dalam hati mereka. ALLAH akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di bawahnya mengalir sunagi-sungai dan mereka kekal di dalamnya. ALLAH redha kepada mereka dan demikian juga mereka redha kepada ALLAH serta bersyukur kepada nikmat pemberian ALLAH.Mereka itulah anggota-angota HIZBULLAH( Parti ALLAH ). Sesungguhnya pendokong HIZBULLAH (Parti ALLAH) itu ialah orang-orang yang mendapat kemenangan (di dunia dan di akhirat)”- (Surah Al Mujadilah ayat 22).

 Ayat-ayat di atas secara tidak langsung ALLAH telah menerangkan tentang cirri-ciri Parti ALLAH dan sifat-sifat pemimpin dan anggotanya. Di antaranya ialah;

1. Mereka benar-benar beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA , menjadikan kedua-duanya sebagai pemimpin dan tempat rujuk serta tempat minta pertolongan.

2. Mereka meletakkan orang yang benar-benar beriman sebagai pemimpin, iaitu di kalangan mereka yang bertaqwa.

3. Mereka beriman kepada Hari Akhirat

4.Mereka mendirikan sembahyang.

5.Mereka mengeluarkan zakat.

6.Mereka benar-benar patuh kepada perintah dan hukum ALLAH.

7.Mereka sekali-kali tidak berkasih sayang dan bekerjasama dengan orang yang menentang agama (ingkar hukum) ALLAH.

8. Tidak bersikap asabiah qaumiah, yakni tidak bertolak ansur walaupun dengan ibu bapa, anak-anak, saudara mara, kerabat dan keluarga sendiri, sekiranya mereka itu anti-Islam atau melakukan maksiat dan kemungkaran.

9. Mereka( golongan Parti ALLAH) tidak pernah kalah dan sentiasa menang.

Menyentuh tentang ciri dan sifat nombor 7, bersesuaian dengan ayat 22 surah Al-Mujadilah di atas, kita dapati sifat-sifat dan ciri-ciri itu tidak ada pada parti PAS.Demikian dengan cirri nombor 9, kerana PAS sentiasa kalah dalam pilihanraya.

Tapi demi kerana untuk meraih undi, PAS sanggup berkerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang yang terdiri daripada parti-parti menentang ALLAH kerana peribadi pemimpin mereka dan dasar parti mereka bukan berlandaskan Islam.Buktinya ialah DAP dan PKR dasar dan perlembagaan parti mereka tidak berlandaskan Islam, bahkan tidak ada langsung cita-cita untuk menegakkan Islam.

Mereka Cuma menyokong Islam untuk mengambil kesempatan di sebalik isu reformasi; yang isu tersebut juga tidak berlandas dan semangat Islam.sekiranya mereka (Pakatan Pembangkang) menang, mereka juga akan melaksanakan sistem pemerintahan seperti mana yang sedang dilaksanakan oleh UMNO dan BN sekarang ini.

Bersambung - Ciri-Ciri Parti Syaitan

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENGENALAN

Penyelidikan mengenai beberapa persoalan yang berkaitan dengan politik dan isu- isu yang timbul dalam masyarakat Islam diharapkan dapat menjelaskan tentang beberapa kekeliruan dan salah faham sehingga menimbulkan krisis persaudaraan di kalangan umat Islam.


Punca timbul krisis  itu sehingga berlaku perbuatan tuduh menuduh, caci mencaci, pulau memulau, kutuk mengutuk dan lain-lain terhadap sesamaa Islam ialah kerana salah faham berhubung dengan salah tafsir terhadap nilai keIslaman seseorang dan seumpulan atau parti berkenaan yang disertai masing-masing.

Sebagai usaha untuk mengatasi krisis itu, difokuskan esei-esei selepas ini kepada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan iaitu tentang cirri-ciri sebenar sesebuah Parti Islam dan cirri-ciri pemimpin dan pengikutnya, berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta athar dan sejarah perjuangan Rasulullah SAW dan para sahabat serta para pejuang Islam dahulu


Ciri-ciri itu dibuat perbandingan dengan parti dan kumpulan berkenaan yang menjadi focus dalam penulisan ini, iaitu PAS dan UMNO.

Selain itu dibuat juga perbandingan parti berkenaan dengan firqah-firqah aqidah yang menyalahi iktiqad Ahli Sunnah Wal Jamaah yang disebut oleh Rassulullah SAW akan muncul di akhir zaman berjumlah 72 firqah, iaitu berdasarkan sikap dan tindak-tanduk harian mereka dalam politik.
 
Di antara firqah-firqah yang popular di negara ini ialah Muktazilah, Khawarij dan Syi’ah. Sementara Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah pegangan iktiqad yang diakui sah oleh Rasulullah SAW sendiri dan cirri-cirinya dihuraikan dalam buku ini meliputi pegangan dalam bidang politik.


Esei yang disiarkan selepas ini mengandungi pendedahan beberapa amalan yang menyalahi ajaran Islam oleh parti-parti politik, termasuk PAS.


Ini termasuk perbuatan pemimpinya seperti suka kafir mengkafir sesama Islam, berkasar, mendedahkan aib orang lain, boikot memboikot, berdemontrasi, mencarut, tidak mengenang budi dan lain-lain.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENDAHULUAN


Segala puji bagi ALLAH ,Tuhan tempat disembah dan dirujuk segala perkara mengenai urusan dunia dan akhirat. Selawat dan salam kapada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,Nabi dan Rasul yang ummi dan pemimpin umat Islam sejagat yang teragung. 

Polimik mengenai sama ada Parti PAS sebuah parti Islam sampai ke kemuncaknya baru-baru apabila ada pemimpin UMNO seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said. melabelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Hakikatnya PAS dikatakan sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’ bukan baru. Apabila Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan ‘JIKA SYAITAN PUN NAK TOLONG PAS’ ia sanggup menerimanya, banyak pihak ketika itu mengatakan PAS sudah menjadi “Parti ‘Ajaran Sesat’.

Namun oleh kerana waktu Ahmad Said mengatakan ‘PAS Ajaran Sesat’ ketika hampir pilihan raya umum ke 13 dan halatuju perjuangan PAS terumbang ambing, kenyataan Menteri Besar Terengganu itu mengundang kritikan dan ada yang menyelar Ahmad Said.
 
Ada yang mengatakan Ahmad Said sebagai ‘Pemikiran Sesat’, ‘Tidak Waras’ dan banyak lagi yang semuanya bagaikan melepaskan geram. Namun ada di kalangan pemimpin PAS yang “sedia bersemuka’ dan duduk semeja untuk bincang ‘Parti Ajaran Sesat’.

Menteri Besar Terengganu itu bagaimanapun enggan tunduk kepada desakan PAS yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’.

Malah, Ahmad Said bersedia disaman oleh PAS berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap PAS itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh. Hakikatnya sehingga hari ini, umat Islam di Malaysia khususnya masih lagi keliru dengan uslub perjuangan menegakkan ajaran dan hukum Islam.

Kalau sebelum ini umat Islam keliru dengan pengertian ibadah, tetapi sekarang ini setelah timbul era kesedaran dan kefahaman Islam , umumnya telah memahami bahawa ibadah meliputi semua bidang kegiatan hidup.

Kebelakangan ini kita dapati masih lagi umat Islam keliru dengan pengertian tentang parti politik, jihad, berjuang dan persoalan kepimpinan dalam Islam.

Hal itu perlu ada penjelasan.Kita tidak boleh membiarkan masyarakat umum teraba-raba mencari jawapan, seperti orang buta teraba-raba untuk mengenal gajah, kerana ia akan timbul fanatic bahawa apa yang mereka temui itulah betul,sedangkan orang lain tidak betul.

Maka akan berlakulah pertelagahan yang tidak berkesudahan. Saya berusaha mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan panduan bagi membantu masyarakat umum menghilangkan kekeliruan dalam persoalan politik dan Islam, kerana terdapat penjelasan mengenai cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam, pemimpin serta pengikut dan uslubnya berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang mana menjadi anutan dan pegangan umat Islam di Malaysia.

Di samping itu akan dibuat juga perbandingan dengan parti politik yang dikenali sebagai Parti Islam, sekaligus tindak-tanduk dan sikap pemimpin dan ahlinya, agar umat Islam menilai yang mana menepati ajaran Islam dan yang mana bercanggah dengan ajaran Islam.

Ini kerana kebenaran tidak hanya terletak kepada apa yang diucapkan atau apa yang terkandung di dalam kitab, tetapi dinilai kepada perbuatan, amalan dan tindak-tanduk seseorang.

Akhirnya yang penting, hendaklah kita menjadi orang mukmin sejati, yang lurus hatinya, lurus lidah dan benar perbuatan dan amalannya.