Saturday, August 14, 2010

BUKTI DAP MENGUASAI PAKATAN PEMBANGKANG

DAP kelmarin mengumumkan bahawa parti itu akan memberikan beberapa habuan sekiranya Pakatan Rakyat membentuk kerajaan persekutuan yang baru pada pilihan raya umum akan datang.

Di dalam sidang medianya yang dibuat di Ibu Pejabat DAP, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membuat beberapa janji-janji palsu yang umum mengetahui tidak akan mereka laksanakan seperti mana janji-janji yang dibuat setelah mereka menguasai Pulau Pinang di dalam PRU12.

Persoalannya kenapa Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim dan Presiden PAS, DS Haji Hadi Awang tidak dijemput bersama untuk mengumumkan janji-janji yang dibuat?

Apakah DAP melakukan janji-jani ini secara unilateral? Atau apakah janji-janji tersebut hanyalah datang dari keluarga komunis Lim Kit Siang anak beranak?

Blog Cucu Tok Selampit mengemukakan pertanyaan: “Kenapakah DAP yang membuat pengumuman polisi-polisi yang akan dilaksanakan sekiranya Pakatan menawan Putrajaya? Di manakah semangat permuafakatan di dalam Pakatan Haram? Atau adakah PAS dan PKR telah menyerahkan bulat-bulat polisi ekonomi kepada DAP? Atau apakah selama ini PAS dan PKR hanyalah menjadi keldai dan kuda tunggangan DAP?”

Menurut blog berkenaan, paling melucukan adalah salah satu dasar yang diperkenalkan. Lihat di dalam gambar di atas.

Kata Cucu Tok Selampit, penulis tidak mahu menterjemahkannya takut lari dari konteks asal. Antara janji DAP sekiranya menawan Putrajaya adalah, "Three. Encourage innovation and breed human talent by providing free wife throughout Malaysia." Adakah ini bermakna DAP berjanji akan menyediakan isteri percuma juga untuk "breeding human talent"?

Jadi, tidak nampakkah lagi wahai penyokong-penyokong totok PAS dan PKR, ketamakan DAP (baca Lim Kit Siang anak beranak) di dalam menguasai Pakatan Haram dan menjadikan PAS dan DAP kuda tunggan mereka menipu orang-orang Melayu Islam. Baghal!

Oooo seperti biasa esok atau lusa pastinya Anwar Ibrahim dan Haji Hadi akan mengeluarkan kenyataan, "Itu hanyalah pandangan peribadi beliau."

Apa yang jelas, ada juga beberapa blog yang melihat isu ini sengaja dibuat oleh Guan Eng yang sedang cuba mengalihkan perhatian daripada isu-isu panas di Pulau Pinang yang mengotori pentadbiran kerajaannya dengan menawarkan Habuan kepada rakyat sekiranya Pakatan membantuk kerajaan pada PRU 13.

Tiga perkara yang dijanjikan beliau ialah menghapuskan saman ekor , memberi wang tunai RM 1000 kepada warga emas berusia 60 tahun dan membekalkan wifi percuma ke seluruh negara .

Jelas sekali Guan Eng cuba membeli undi dengan menawarkan wang kepada rakyat .

Nampaknya DAP telah mengumumkan janji politik mereka lebih awal lagi daripada PKR dan PAS menjelang PRU 13 . Ini jelas memperlihatkan DAP cukup dominan dalam Pakatan dan tidak sabar untuk merampas Putrajaya daripada tangan kerajaan BN .

Memang DAP sekarang sudah gila kuasa betul terutama Lim Guan Eng ini . Sepatutnya, beliau harus menyelesaikan masalah rakyatnya di Pulau Pinang terlebih dahulu .

Bagi penulis, apa yang diperkatakan oleh Guan Eng ini itdak lebih daripada tawaran pilihan raya.

Jika pembangkang pernah mengatakan tawaran Barisan Nasional (BN) pada setiap pilihan raya sebagai 'rasuah', apa bezanya tawaran Guan Eng ini?

Bukankah ini juga bentuk janji untuk pilihan raya. iaitu PRU ke 13?

No comments:

Post a Comment