Tuesday, April 20, 2010

HENTIKAN FITNAH MEMFITNAH!


Fitnah lebih kejam daripada membunuh!

Kini Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib turut dikaitkan dengan minum arak pada satu majlis.

Sudah ada di blog proPAS gambar seperti di atas.
Bebaskanlah Datuk Zaid Ibrahim daripada tuduhan beliau ‘kaki botol’ tegar. Kempen seperti ini tidak akan ke mana-mana dan akan merugikan Barisan Nasional (BN), percayalah.
Walaupun saya antara yang terawal mempersoalkan apakah Zaid masih ‘pewain tegar’ – itupun kerana ada laman web proPAS yang mengatakan mereka tidak mahu turun padang kerana faktor diri Zaid – saya tidak perlu menerusakannya lagi.
Ini kerana ‘pembunuhan watak’ akan merugikan BN sendiri. Dan apabila Zaid mengatakan beliau sudah insaf, cukuplah!
Percayalah, banyak isu lain yang boleh ‘memenangkan BN’ tetapi bukan melalui taktik gambar superimpose dan sebagainya.

Jangan terikut-ikut dengan kempen jahat pembangkang. Sedarkan bahawa kempen cara sedemikian, walaupun menang tidak akan diredhai Allah, lebih-lebih lagi jika memburukkan sesame manusia.

Saya masih ingat bagaimana kempen buruk pembangkang – pembunuhan watak - terhadap Datuk Wan Farid pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 17 Februari 2009 yang kononnya beliau kaki karaoke dan berkaraoke dengan seorang wanita muda.

Menyiarkan gambar beliau kononnya berkaraoke itu adalah perbuatan yang memang jahat dan tidak beretika.

Apakah UMNO dan BN mahu teruskan kempen memburuk-burukkan Zaid sedemikian?

Kesannya nanti terpercik ke muka sendiri dan fitnah akan dibalas dengan fitnah.
Kini memburukkan keadaan apabila disiarkan pula gambar-gambar yang mengaitkan arak dan beer dengan pemimpin UMNO.

Malah ada yang sanggup menyiarkan gambar kononnya isteri kepada menteri turut minum arak. Apa akan jadi selepas ini?

Menurut Malaysiakini, dalam reaksi tindakan balas, blog bernama Salt, Pepper and a little kicap menyiarkan satu siri foto yang dikatakan menunjukan seorang pemimpin kanan Umno yang juga menteri kabinet, sedang memegang satu tin bir. Foto itu juga menunjukkan isteri pemimpin Umno tersebut, juga melakukan perkara yang sama.

Artile tersebut kemudiannya dipetik oleh peguam terkemuka Haris Ibrahim dalam blognya, di mana beliau mengecam menteri berkenaan.

Ahli parlimen Kota Belud yang juga bekas setiausaha Pemuda Umno, Datuk Abdul Rahman Dahlan terus menjawab melalui twitternya, mendakwa gambar tersebut telah diubahsuai.

Kemudiannya, satu lagi gambar muncul di internet di mana seorang individu yang kelihatan seperti ahli parlimen Rembau yang juga ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin bersama dengan seorang lelaki yang tidak dikenali dan dua orang wanita.

Suasananya kelihatan seperti di kelab malam dan mereka duduk di depan meja yang penuh dengan botol minuman keras.

Malaysiakini melaporkan perkara itu sampai ke perhatian Khairy yang menjawabnya melalui Twitter. "Apa yang betul? Adakah saya minum apa2 dalam gambar tersebut?" soalnya.

Gara-gara serang menyerang, mereka yang ada di dalam gambar terpaksa pula menjawab dan menangkis serangan berkenaan. Bukankah kerja seperti ini membuang masa?

Selain itu dedah-mendedahini akan membawa kesan buruk kepada semua pemimpin kita sama ada kerajaan atau pembangkang akhirnya?

No comments:

Post a Comment