Friday, January 1, 2010

TAHUN BARU 2010…GULA & MINYAK

Harga gula naik.

Bagi orang seperti saya, bukan tidak tersentuh apa-apa. Lagi mahal lagi bagus sebab saya dinasihatkan menggunakan gula pada peringkat paling minimum.


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM1.65 sekilogram di Semenanjung, serta RM1.75 sekilogram di Sabah dan Sarawak berkuat kuasa 12 tengah malam semalam.

Apapun, kenaikan harga gula akan mendatang impak kepada harga makanan dan minuman.

Dalam konteks penyeludupan di sempadan (jika ada) ia tidak berkesan apa-apa.

Biarpun harga gula di Malaysia dinaikkan tetapi ia masih rendah jika dibandingkan dengan negara lain di rantau Asia Tenggara.

Harga baru gula di Semenanjung ialah RM1.65 sekilogram berbanding Thailand (RM2.50), Singapura (RM3.05), Indonesia (RM3.40) dan Filipina (RM3.62.

Seperti saya katakana, kenaikan harga gula sebanyak 20 sen hanya akan membawa kesan kenaikan harga yang minimum ke atas produk berasaskan gula termasuk makanan dan minuman.

Pastinya, kenaikan tertinggi melibatkan krimer pekat manis seberat 505 gram dengan anggaran kandungan gula 228 gram, kosnya cuma naik 4.6 sen sahaja atau kurang daripada 5 sen.

Sepatutnya harga secawan teh tarik dengan anggaran gula 40 gram hanya akan mengalami kesan kenaikan 0.8 sen, iaitu kurang daripada 1 sen. Namun, saya fikir ia tidak akan terjadi begitu.

Harga barangan makanan dijangka naik melebihi paras itu dan akan bisinglah pengguna nanti.

Demi rakyat, kerajaan terus menanggung kos subsidi gula yang besar sebanyak RM1.008 bilion walaupun selepas harga gula dinaikkan sebanyak 20 sen.

Dengan berdasarkan anggaran penggunaan gula dalam negara pada 2010 sebanyak 1.26 juta tan metrik, tanggungan subsidi gula oleh kerajaan akan meningkat kepada RM1.26 bilion pada 2010 berbanding RM720 juta pada 2009 jika harga gula dikekalkan.

Ketua Setiausahanya, Datuk Mohd. Zain Mohd. Dom berkata semalam, kenaikan harga gula tidak dapat dielakkan berikutan kenaikan harga gula mentah dunia terutama sejak Ogos lalu.

Pada ketika harga gula naik, harga minyak mentah dunia melonjak naik menjelang tirai tahun baru 2010 semalam, dengan isyarat baru ke arah pemulihan krisis kewangan global.

Kontrak hadapan minyak mentah New York bagi 'light sweet' bagi pembekalan Februari, meningkat 8 sen lebih tinggi untuk dititup kepada AS$79.36 setong.

Kontrak hadapan London Brent North Sea bagi pembekalan Februari bagaimanapun menurun 10 sen untuk ditutup pada harga AS$77.93 setong.

Mengambil kira kebanyakan pasaran dunia ditutup berikutan cuti panjang tahun baru, kontrak hadapan New York dijangka mencecah kepada paras harga AS$80 setong apabila dibuka Isnin.

"Jelas momentum ke arah harga AS$80 setong selepas wujud petanda pemulihan terhadap kemelut ekonomi global sebelum ini," kata penganalisis pasaran, Mike Fitzpatrick dari MF Global.

Apakah selepas ini harga minyak pula akan dikaji semula?

No comments:

Post a Comment