Thursday, December 17, 2009

MP PONTENG HAMPIR GAGALKAN BAJET 2010?

Bajet 2010 lulus dengan kelebihan 3 undi.

Sekali baca macam bajet itu teruk sangat. Ia seolah-olah Ahli Parlimen BN sendiri turut menolak bajet berkenaan.

Sebenarnya bajet tidak teruk tetapi Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang teruk.

BN mempunyai 137 wakil rakyat di Dewan Rakyat manakala pembangkang 82 dan Bebas (tiga).

Lebih memburukkan ada pemimpin BN yang lebih teruk, Tuding jari kepada pembangkang.

Jangan cepat tuding orang, empat jari menunjuk ke muka sendiri.

Jangan melihat dan mengkritik pembangkang kerana cuba menggagalkan Bajet 2010 daripada diluluskan Parlimen malam kelmarin. Itu kerja mereka, mahu memalukan BN.

Kalau tahu lebih awal Barisan Nasional (BN) akan disabotaj, seperti kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz, kenapa persediaan tidak dibuat?

Benar Nazri ada memberitahu Ahli Parlimen BN sentiasa berada di Dewan Rakyat ketika persidangan berikutan pembangkang akan menggunakan proses undian belah bahagian untuk menggagalkan Bajet 2010. Soalannya kenapa mereka tidak patuh?

Bacaan kali ketiga Bajet 2010 kelmarin diluluskan dengan majoriti tiga undi iaitu 66 menyokong daripada BN dan 63 menolak daripada pembangkang.

Lebih mengejut dan memalukan ialah pengunian yang dijalankan pada jam 11.15 malam itu memaksa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang terpaksa bergegas ke Parlimen selepas menghadiri majlis makan malam sempena ulang tahun ke-90 Sekolah Menengah Chong Hwa.

Nasib baik Perdana Menteri di Kuala Lumpur. Kalau tidak? Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassinjuga hadir di Parlimen dari majlis di ibu kota malam kelmarin.
Sebelum itu, undian belah bahagian diusulkan M Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat) untuk bacaan kali ketiga Bajet 2010 kerana kehadiran kedua-dua pihak tidak ramai.

Sebelum itu, undian belah bahagian turut dilakukan selepas perbahasan peringkat Kementerian Dalam Negeri (KDN) dengan BN menang dengan kelebihan satu undi.

Jadi apabila Setiausaha Agung UMNO yang pernah menjadi Menteri - Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor z - marah dan menganggap pembangkang mengamalkan politik samseng menggunakan Bajet 2010 bagi menggulingkan kerajaan, ia adalah kenyataan tidak berdasarkan realiti politik semasa,

Juga nampak sangat Ahli Parlimen BN masih tidak mengendahkan pentingnya undi di Dewan Rakyat, khususnya perkara membabitkan Bajet.

Bukan sekadar longgar tetapi memalukan apabila kita menuding orang tetapi tidak melihat diri sendiri. Cerminlah apa yang dilakukan oleh Ahli Parlimen BN sendiri.

BN sebenarnya sudah menerima malu besar apabila perbahasan untuk Kementerian Dalam Negeri (KDN) hampir ditolak.

Selepas diundi peruntukan itu disokong dengan kelebihan satu undi sahaja. Pada undian – sebanyak 63 menyokong dan 62 menolak.’

Bukankah ini menggambarkan betapa ramai Ahli Parlimen tidak peka?

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak tidak wajar mengambil mudah perkara ini.

Ternyata kejadian ini pengajaran berguna untuk BN. Kini Najib semakin kenal siapa Ahli Parlimen yang wajar di berikan peluang semula atau digugurkan.

Bagaimana kalau peruntukan itu ditolak dan BN kalah pada pengundian gara-gara ketidakhadiran Ahli Parlimen BN?

Wajarkah ‘ponteng’dibiarkan berterusan? Kalau kalah kerana peruntukan lemah tidak apa tetapi kalau gara-gara Ahli Parlimen BN ponteng, ia menggambarkan betapa Perdana Menteri tidak boleh mengawal penyokong dan Ahli Parlimen BN sendiri.

Memalu dan mengaibkan kalau malam semalam undi BN kurang daripada pembangkang dan kalah di Parlimen gara-gara kurang penyertaan Ahli Parlimen BN.

Ke mana mereka pergi? Nazri perlu siasat dan ambil tindakan!

Apakah kejadian itu berlaku kerana BNBBC kini sudah terumbang-ambing dengan ketuanya kini sibuk dengan masalah sendiri?

Jika demikian, bertindaklah segera agar BN tidak dimalukan oleh sikap Ahli Parlimen yang mewakilinya bagaikan sudah tidak berminat.

Yang tidak berminat itu, tidak payah bertanding lagilah pada pilihan raya akan datang. Menyusahkan parti dan Perdana Menteri!

2 comments:

  1. MP BN baik-baik belaka.MP pembangkang yang salah

    ReplyDelete
  2. salam...
    bersama martabatkan sepak takraw sebelum kita ianya dibawa ke olimpik

    ReplyDelete