Monday, May 18, 2009

ANWAR - MAT JENIN?

“Kalau mereka lakukan (buat tawaran), mereka katakan mereka beretika, tapi kalau kita lakukan mereka kata kita tak beretika.”
Demikian pendirian Menteri Pertahanan yang juga Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengenai sikap pembangkang, khususnya bekas ‘mentornya’ Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Baguslah Zahid tidak ikut ‘ajaran salah’ bekas gurunya.
Mungkin Anwar beranggapan pada ketika itu Ahli Parlimen Kimanis itu mudah untuk digula-gulakan kerana Anipah menolak tawaran menyertai pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, sebagai Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

Sejak meninggalkan Anwar, Zahid ternyata sering membuat kenyataan yang disifatkan oleh pengikut Anwar sebagai ‘melawan guru’.

Zahid menyatakan perkara itu merujuk kepada kenyataan Menteri Luar, Datuk Anifah Aman yang juga Menteri Luar yang beliau sedia disaman Anwar.

Anifah juga tidak akan meminta maaf berhubung kenyataannya bahawa Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu pernah menawarkannya jawatan Timbalan Perdana Menteri sebagai umpan melompat parti selepas pilihan raya umum 2008.

Zahid bingkas dengan menegaskan: “Saya harap dalam perkara ini Datuk Anifah mendedahkan banyak lagi perkara yang telah berlaku ketika beliau tidak menerima tawaran sebagai Timbalan Menteri.

Bagi Menteri Pertahanan itu, Anifah sepatutnya mendedahkan pelbagai tawaran lain yang pernah dibuat pihak pembangkang kepadanya selepas diumpan menjadi Timbalan Perdana Menteri pada 2008 lalu.

Bagi Zahid, yang juga Naib Presiden Umno, pendedahan seperti itu akan membolehkan rakyat menilai pendirian sebenar pembangkang dalam memenuhi cita-cita politik mereka.

Menurut Zahid, “pada masa itu kononnya Anifah merajuk dan ketika itulah pakatan pembangkang mengambil peluang untuk menawarkan pelbagai, termasuk jawatan kedua tertinggi di negara kita.

Itulah angan-angan Mat Jenin yang dilakukan oleh pakatan pembangkang kepada mereka yang dirasakan kecewa,” katanya selepas majlis perhimpunan bulanan Kementerian Pertahanan di Putrajaya hari ini.

Kenapa Anwar nak marah dengan kenyataan Anifah?
Laporan Bernama Sabtu Mei 16, 2009 bertajuk “Anifah: Anwar pernah tawar jawatan TPM bentuk Kerajaan Persekutuan” memetik kenyataan Anifah dari Washington yang membidas Ketua Pembangkang itu kerana tidak menceritakan keadaan sebenar mengenai Malaysia dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Anda tahu, kami mempunyai kepercayaan teguh terhadap sistem kehakiman kami. Mengenai Anwar Ibrahim, kita amat mengenalinya. Lebih atau kurang, apa yang dia (Anwar) telah nyatakan khususnya di luar negara, banyak perkara yang diperkatakan adalah tidak benar.
"Dia telah berulang kali menyatakan sebelum pilihan raya bahawa dia akan memberikan bukti dan namum sehingga hari ini, dia tidak memberikan apa-apa," katanya.

Beliau menyatakan perkara itu menjawab soalan seorang wartawan pada sidang akhbar bersama dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton.
Sebelum ini, Anwar telah menyatakan bahawa beliau akan membentuk sebuah kerajaan pada 16 September lepas tetapi telah banyak kali mengubah tarikh tersebut.

Kata Anifah, Anwar cuba memujuk ahli Parlimen dan saya sendiri ditawarkan untuk melompat kepada pembangkang dengan jawatan amat lumayan dan dia juga beritahu seperti (jawatan) timbalan perdana menteri.Ini semua tidak diketahui oleh dunia umum sehingga sekarang," katanya.

Anifah berkata kerajaan Malaysia amat bimbang dengan tindakan Anwar merosakkan imej negara ketika berada di luar negara.

"Dia memberi gambaran salah secara berterusan dan menuduh semua pegawai kerajaan sebagai rasuah," katanya.

Apa yang jelas ialah, Anifah cuba menonjolkan betapa imej dan tindakan sebenar Anwar di luar negara selain mempertahankan betapa besarnya kerosakan yang dilakukan Anwar.
Pernyataan berterus terang itu selain membela semua pegawai kerajaan juga bertujuan memberitahu Amerika Syarikat bahawa mereka juga patut mendengar penjelasan kerajaan bukan hanya merujuk kepada ‘apa sahaja perkhabaran’ yang dibawa Anw

No comments:

Post a Comment