Monday, April 6, 2009

NAJIB PERLU BERDIRI SENDIRI

Tiada apa-apa sebab lain kenapa Tun Dr Mahathir Mohamad kembali ke UMNO.
Pertamanya, sayangkan UMNO dan kedua kerana Tun Abdullah Ahmad tidak lagi menjadi Presiden UMNO.

Faktor lain adalah tempelan, termasuk untuk memperkuatkan kepimpinan Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Jika Najib menumpang pengaruh atau mengharapkan Dr Mahathir memperkuatkannya maka kepimpinan Najib tidak akan ke mana-mana.

Lagipun, sekiranya Dr Mahathir diserang, Najib juga akan terasa bahangnya.

Mahukan Najib mengambil sebahagian masalah Dr Mahathir?

Pertanyaan ialah apakah akan timbul kembali gelaran-gelaran terhadapnya seperti Mahazalim, Mahafiraun dan sebagainya apabila gelaran itu ‘dilupakan’ selepas beliau nampak ‘membantu’ pembangkang untuk beberapa ketika.

Dengan kembalinya Dr Mahathir itu, UMNO yang sebelum ini diserang akan makin diserang kerana kebimbangan pembakang bahawa Dr Mahathir akan memperkukuhkan parti berkenaan.
Melalui posting saya “Satu lagi kekuatan untuk Najib” pada 28 Mac lalu mengenai kembalinya Tun Dr Mahathir kepada UMNO, antara komen-komen pengunjung mengatakan kemasukan un ke dalam UMNO tidak akan menjamin kekuatan UMNO akan kembali pulih. Ini kerana Tun juga ramai musuh dalam UMNO.

Mengikut Tok Janggut, Tun sekarang bukan Tun dulu lagi.Kata Tok Janggut, kepada Najib nasihat saya, sebagai ketua janganlah terlalu bergantung kepada orang lain terutama kepada penasihat-penasihat yang tak bertauliah. Sesetengah pendapat ada yang mengatakan kemungkinan Najib lebih menyerlah daripada Mahathir.

amirhamzah64 pula setuju dengan tok janggut iaitu Tun pun ramai musuh dalam UMNO.

Musuh Tun dalam UMNO sudah semestinya penyokong Pak Lah. Ada yang menteri dan ada yang ahli parlimen. Pendek kata ada ramai yang tak senang dengan kembalinya Tun terutama di Kubang Pasu.

Sementara seorang lagi pengunjung, sritribuana pula berpendapat, Tun masuk UMNO semula hanya sekadar memberi imej bahawa kepimpinan Najib dan dialu-alukan. Apapun, kekuatan sebenarnya mestilah datang daripada akal Najib.Belaiu bukan penumpang. Najib adalah nahkoda.

Serangan terhadap Dr Mahathir sudah bermula.

Naib Presiden Keadilan, Mustaffa Kamil Ayub berkata walaupun kemunculan bekas Perdana Menteri itu dengan hasratnya untuk kembali kepada Umno di tengah-tengah kempen pilihan raya kecil Bukit Gantang dan Bukit Selambau, ia tidak sedikitpun mampu menyekat gelombang kebangkitan rakyat terhadap Pakatan Rakyat.

Katanya dalam usaha meraih sokongan pengundi terutama golongan luar bandar, BN akan mengetengahkan Mahathir sebagai tokoh yang masih diingati oleh rakyat.

Sementara gandingan bekas Perdana Menteri itu bersama barisan kepimpinan baru Umno pasca pemilihan agungnya baru-baru ini memperlihatkan satu kepimpinan yang tidak akan memberi ruang kepada demokrasi.

Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Azmi Abdul Hamid, berkata sebaliknya, mereka yang terpilih itu kebanyakannya terbabit dengan amalan politik wang dan amalan rasuah yang disahkan sebagai satu penyakit yang tidak boleh diubati dalam Umno.

Lantaran itu kata Azmi yang dihubungi berkata, gabungan antara Presiden Umno yang baru dan Dr Mahathir itu tidak membawa apa-apa perubahan sebagaimana diharapkan rakyat.

Daripada apa yang diperkatakan, jelas Najib perlu berdiri sendiri dan faktor lain hanya sebagai tempelan sahaja.

Rakyat mahu melihat arah sebenar kepimpinannya dan slogan-slogannya perlulah mantap seperti slogan Dr Mahathir ‘Kepimpinan Melalui Teladan’ selain dasar Penerapan Nilai-Nilai Islam dan Abdullah pula dengan ‘Cemerlang, Gemilang, Terbilang’ dan Islam Hadhari.’

Benar Najib sudah cuba memperkelakan Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan tetapi slogan lebih mudah bukan dalam bentuk janji perlu diperkenalkan.

Soal paling penting ialah Najib mempergunakan proses penautan dalam UMNO sebagai bentang dan perjuangkan cita-cita murni UMNO iaitu kea rah perpaduan negara sambil menjamin Melayu dan Islam menjadi teras apa juga dasar dan pelaksanaannya.

Najib tidak ‘ditimbulkan’ melalui Barisan Nasional tetapi UMNO dan beliau jangan lupa asal usul dan paksinya iaitu UMNO.

Kerana UMNOlah Najib menjadi Presiden UMNO yang membolehkan beliau menjadi Perdana Menteri!

1 comment:

  1. laporan Suruhanjaya Diraja yang menyiasat kes lingam apa dah jadi????? Rakyat menuggu jawapan dan kesudahannya.Isu pemecatan ketua hakim Negara akhir terserlah kebenaranya.Melayu mudah lupa!!!

    ReplyDelete