Tuesday, December 16, 2008

ERTI KERJASAMA ERAT KERAJAAN PUSAT, TERENGGANU

Hubungan erat antara Kerajaan Pusat dan Terengganu tidak dapat dinafikan sesiapa, malah tradisi ini cukup menyerlah ketika bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh dan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi.

Kini pada era Datuk Ahmad Said, tradisi itu diperkukuhkan melalui hubungan dengan Timbalan Perdana Menteri (bakal Perdana Menteri), Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Ini dibuktikan dengan dua langkah awal iaitu Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) dan royalti minyak.

Kerajaan Pusat secara prinsipnya bersetuju dengan cadangan kerajaan negeri Terengganu menubuhkan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) dengan dana permulaan bernilai RM10 bilion.

Najib berkata, Mesyuarat Kabinet Rabu lalu menyifatkan pesetujuan itu menggambarkan kerjasama erat kerajaan pusat dan kerajaan negeri Terengganu bagi menjamin masa depan rakyat negeri berkenaan.

Najib berkata pada 13 Disember lalu, pada prinsipnya, cadangan ini telah pun diluluskan oleh jemaah menteri.

TIA adalah tindakan bersejarah bagi Kerajaan Terengganu kerana ia belum dilakukan negeri lain apabila dilaporkan akan menubuhkan TIA dengan dana permulaan bernilai RM10 bilion.

Matlamatnya ialah menjana pertumbuhan ekonomi mapan serta menjamin pembangunan negeri secara berterusan.
Terengganu kini mempunyai 1.1 juta penduduk dengan tahap miskin tegar antara tertinggi di Malaysia, iaitu 6.5 peratus.
Bagi menjamin fungsinya bergerak untuk tujuan jangka panjang, TIA akan melabur semula keuntungan untuk mendapatkan pertumbuhan lebih tinggi.
Dividen akan diumumkan dan akan dikembalikan kepada kerajaan negeri serta rakan pelaburnya.
Selain itu, Terengganu juga sudah diberikan bayaran royalti dan cek bayaran royalti minyak berjumlah RM408.6 juta sudah diserahkan kepada Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said.

Penyerahan turut membabitkan Najib dan duit royalti ini penting untuk Terengganu bagi memacukan pembangunan yang sesetengahnya adalah pendekatan baru yang diperkenalkan oleh Ahmad Said.

Dalam konteks royalti, menurut Ahmad Said, sejumlah RM6.2 bilion wang royalti sudah disalurkan kepada akaun kerajaan negeri selepas Kerajaan Pusat menyerahkan semula pengurusan royalti minyak negeri yang sebelum ini dikenali sebagai Dana Khas Persekutuan dan Wang Ihsan.

Jumlah itu termasuk RM408.6 juta diserahkan oleh Najib, pada majlis khas yang diadakan di Stadium Negeri, Sabtu lalu.

Kerajaan Terengganu sebenarnya masih menunggu senarai perbelanjaan lengkap wang royalti kerajaan Terengganu yang sudah digunakan Kerajaan Pusat.

"Setakat ini, jumlah perbelanjaan wang royalti minyak Terengganu yang disahkan sudah digunakan kerajaan Pusat adalah RM700 juta yang digunakan bagi membiayai projek perumahan yang dibangunkan SPNB (Syarikat Perumahan Negara Bhd), manakala RM800 juta lagi dibelanjakan untuk program pembangunan di negeri lain.

"Sebanyak RM1.5 bilion ini akan dituntut semula kerajaan negeri termasuk pelbagai perbelanjaan lain yang belum disahkan Kementerian Kewangan," katanya ketika menjawab soalan Mohd Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) pada sesi soal jawab persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu, di Kuala Terengganu kelmarin.

Ahmad berkata, kerajaan negeri hanya dapat membuat tuntutan pemulangan baki wang royalti yang digunakan Kerajaan Pusat sesudah butiran senarai perbelanjaan diperoleh dan rundingan akhir dilaksanakan.

"Itulah sebabnya proses saman menyaman antara Terengganu dan kerajaan Pusat masih diteruskan. Ketika ini beberapa rundingan masih berjalan dan saman yang dikemukakan kerajaan negeri juga belum ditarik balik," katanya.

Dan kelmarin, kerajaan negeri mencadangkan peruntukan berjumlah RM1.799 bilion sebagai anggaran Bajet 2009 untuk menampung pelbagai perbelanjaan termasuk membangunkan negeri ini dengan tumpuan untuk mempersiapkan diri bagi mengharungi krisis ekonomi yang sedang berlaku.

Menurut laporan Utusan Malaysia, penyediaan belanjawan yang besar itu semata-mata untuk menjamin pelaksanaan projek yang boleh memberi impak besar serta dapat memberi faedah langsung kepada rakyat selain cuba untuk mengimbangi kesan kemelesetan ekonomi.

Walaupun dunia dijangka menghadapi zaman sukar namun kerajaan negeri tidak mengurangkan belanjawan sekalipun pungutan hasil akan menjadi semakin sukar.
''Peruntukan pembangunan, kita cadangkan sebanyak RM900 juta dan bajet pengurusan RM924 juta.

''Perbelanjaan pembangunan akan mengaktifkan kitaran ekonomi dan dapat mewujudkan rantaian ekonomi yang boleh meredakan keadaan. Dengan adanya peruntukan projek-projek kecil akan memastikan kontraktor kecil tidak gulung tikar dan usahawan kecil terus mendapat tempahan," kata Ahmad ketika membentangkan Bajet 2009 pada sidang Dewan Undangan Negeri kelmarin.

Anggaran bajet tahun depan meningkat berbanding RM1.673 bilion tahun ini bertujuan memastikan segala projek pembangunan lebih menjurus ke arah kesejahteraan dan kemakmuran hidup rakyat berjalan lebih lancar.

Katanya, daripada angka tersebut sebanyak RM43.02 juta adalah untuk Perbelanjaan Tanggungan manakala RM1.756 bilion Perbelanjaan Bekalan.
Menurutnya, dalam Perbelanjaan Bekalan sebanyak RM219.47 juta adalah untuk Emolumen, perkhidmatan dan bekalan (RM155.69 juta), aset (RM42.04 juta),
pemberian dan kenaan bayaran tetap (RM1.338 bilion) dan RM1.16 juta untuk lain-lain perbelanjaan.

Bagi kedudukan Kumpulan Wang Pembangunan pula telah mencatat defisit RM79.16 juta pada 31 Disember 2007 berbanding baki sebanyak RM154.12 juta pada tahun 2006.

Kedudukan Kumpulan Wang Bekalan Air juga sudah bertambah sebanyak RM7.92 juta kepada RM134.72 juta pada 31 Disember 2007, dengan peningkatan sebanyak 5.99 peratus dari RM127.10 juta pada tahun sebelumnya.

Ahmad Said berkata, walaupun ketidaktentuan ekonomi dunia dan harga minyak mentah belum lagi stabil, kita perlu merancang dan membuat anggaran sebaik mungkin.

Dengan mengambil kira faktor-faktor yang jelas pada waktu ini adalah dianggarkan Kerajaan Negeri dapat memungut sebanyak RM1.799 bilion.

No comments:

Post a Comment