Monday, December 29, 2008

AYUH KUTUK KEGANASAN ISRAEL

Sedih dan pilu menyambut Awal Muharam tahun ini.

Butakah masyarakat antarabangsa? Peralihan kuasa George Bush kepada Barrack Hussein Obama digunakan oleh Israel untuk terus mengganas.

Apakah pertubuhan Islam antarabangsa seperti Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) tidak dapat membaca gerak-geri Israel mengenai kemungkinan serangan ini?

Kenapa ia tidak mendesak Washington dan sekutu Israel supaya mengelakkan kejadian ini daripada terjadi?

Saya menyokong penuh usaha Ketua Dewan Pemuda PAS, Salahuddin Ayub yang mengajak umat Islam bantah serangan kejam Israel ke atas rakyat Palestin!Ayuh ke demonstrasi di kedutaan Amerika Syarikat pada Selasa, 30 Disember 2008, 11 pagi. Sebarkan!

Pada ketika kita mengingati betapa Rasulullah saw dan para sahabat bersusah-payah berkorban menyeberangi bahang padang pasir, meninggalkan Makkah menuju Madinah dan akhirnya menegakkan Daulah Islamiyah yang pertama, itu 1430 tahun yang lalu, rakan kita di Genting Gaza terkornan dan mengalami trauma serangan yang menyakitkan.

Sudah sah rejim Israel yang melancarkan serangan menurut tindakan balas umat Islam.
Pada ini kereta kebal tentera Israel dilapor memenuhi sempadan Gaza dengan pesawat pejuang berlegar-legar di kawasan sasaran Hamas yang padat penduduk, hari ini.

Berpuluh kereta kebal dan kereta perisai memenuhi kawasan strategik berhampiran sempadan selepas Israel memberi amaran akan melancarkan serangan darat besar-besaran selepas ini.

Hamas pula memberitahu akan bertindak balas untuk melancarkan serangan bom dan tembakan roket ke arah Israel berdekatan sebuah pelabuhan kedua terbesarnya iaitu Ashdod.

Serangan terbaru ke atas Genting Gaza awal pagi semalam dan mengorbankan sekurang-kurangnya enam lagi rakyat Palestin. Beratus-ratus lagi cedera selain memusnahkan harta benda.

Pesawat pejuang Israel melancarkan serangan udara menjelang sambutan tahun baru Hijrah itu ke atas beberapa kedudukan Hamas di Genting Gaza, termasuk sasaran ke atas sebuah trak yang membawa bahan bakar yang sedang bergerak di luar Rafah dekat sempadan Mesir.

Stesen radio Hamas melaporkan enam orang terbunuh dan ramai lagi cedera dalam serangan terbaru Israel di wilayah Hamas di utara Genting Gaza itu.

Serangan itu, merupakan kali kedua dalam tempoh tidak sampai 24 jam selepas rejim zionis melancarkan serangan udara ke atas perkarangan ibu pejabat polis Hamas di Genting Gaza, semalam yang menyebabkan hampir 290 rakyat Palestin maut, manakala 700 lagi cedera.

Kepulan asap tebal kelihatan di bandar ini. Bunyi siren kedengaran sejurus selepas serangan itu memberi amaran kepada penduduk Palestin tentang serangan Israel.

Israel turut melancarkan serangan di kem pelarian Khan Younis dan Rafah di Selatan wilayah ini semalam menyebabkan 23 orang terbunuh dan 30 orang lagi cedera.

Ekoran keganasan terbaru itu Malaysia bersama negara-negara lain telah mengutuk kekejaman rejim Zionis itu sambil menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengambil tindakan sewajarnya berhubung keadaan tegang di Gaza.

Dalam serangan awal hari ini, mangsa yang cedera parah dihantar ke Hospital Shifa di bandar ini.
utusan.com.my melaporkan, bumi Gaza dihujani lebih 100 tan bom dan peluru berpandu yang dilancarkan oleh pesawat pejuang Israel dalam serangan tersebut.

Jurucakap tentera Israel di Tel Aviv mengesahkan serangan tersebut.
Perdana Menteri Israel Ehud Olmert berkata, serangan kedua tentera Israel itu bertujuan mengekang tindakan Hamas melancarkan roket ke wilayah Israel.

“Serangan ini bagi mengembalikan ketenangan di selatan Israel, yang sering diancam serangan roket-roket pejuang Hamas.

Malaysia mengutuk keras serangan udara Israel terhadap kawasan Khan Younis, Palestin, di Selatan Gaza semalam (27 Dis) yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 225 rakyat Palestin terbunuh dan 400 lagi cedera.

Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini berkata Malaysia berpendirian teguh bahawa seharusnya tidak ada alasan untuk membolehkan penggunaan kekerasan yang berlebihan di Gaza, dan menolak sepenuhnya tindakan 'menghukum' yang dikenakan oleh Israel terhadap rakyat Palestin.

"Serangan Israel di Gaza sama sekali membelakangkan undang-undang antarabangsa dan menyalahi Piagam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

"Malaysia menganggap ia sebagai satu perbuatan jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan," menurut kenyataan itu.

Menurutnya Malaysia menggesa semua pihak melakukan segala yang termampu bagi mengelak lebih ramai orang awam yang tidak berdosa terkorban, di samping mengelak daripada melakukan tindakan-tindakan yang akan memusnahkan prasarana serta harta benda awam, dan menjauhi sebarang tindakan yang hanya akan mengeruhkan keadaan.

"Tindakan ketenteraan dan keganasan hanya akan menambah rasa benci dan membantut usaha oleh semua pihak dan komuniti antarabangsa untuk membawa perdamaian serta harapan bagi penyelesaian secara aman kepada konflik di rantau itu," katanya.

Menurutnya komuniti antarabangsa dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) perlu melakukan segala yang termampu bagi memastikan bahawa tindakan ketenteraan Israel itu tidak membawa kepada konflik yang lebih besar yang membabitkan lain-lain negara di rantau itu.

"Mereka perlu meningkatkan usaha untuk melaksanakan gencatan senjata dengan segera dalam usaha meredakan konflik dan menstabilkan keadaan, di samping menggerakkan langkah membina keyakinan di kalangan setiap pihak yang terlibat, dalam usaha menyambung kembali usaha membawa proses perdamaian.

"Malaysia percaya proses rundingan adalah satu-satunya cara bagi memastikan keselamatan, kestabilan dan keamanan yang berpanjangan dapat diwujudkan di rantau itu," katanya.

Menurutnya Malaysia menggesa supaya diwujudkan penyelesaian yang menyeluruh, adil dan muktamad, dengan merealisasikan kewujudan dua negara, Israel dan Palestin, tinggal berjiran dalam suasana aman mengikut sempadan kawasan yang selamat dan diiktiraf, berdasarkan kepada usaha damai dan resolusi-resolusi Majlis Keselamatan PBB yang berkaitan.

No comments:

Post a Comment