Sunday, November 16, 2008

RAMASAMY SENGAJA CARI PASAL

Jangan terjerat dengan kritikan Prof. P. Ramasamy, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang yang mendakwa UMNO punca berlakunya ketidakseimbangan dalam pengambilan kakitangan kerajaan.

Dia sebenarnya hanya ingin membuka jalan supaya perdebatan dibuat dengan memburukkan UMNO dan kononnya Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dipengaruhi UMNO.

Ramasamy sebagai bekas pensyarah pasti tahu punca sebenar tetapi dia tidak bodoh seperti yang diakatakan oleh Datuk Seri Mohd Khir Toyo.

Beliau hanya mahu membuka gelanggang supaya JPA atau apa sahaja agensi kerajaan yang berkaitan pengambilan kakitangan supaya ‘terbuka’ dan dengan mengatakan UMNO terbabit adalah taktik biasa parti lawan.

Dia cari pasal bersebab – supaya UMNO diperlekehkan kerana di Pulau Pinang, musuh sebenar Pakatan Rakyat, khususnya DAP bukan lagi Gerakan atau MCA tetapi UMNO.

Orang UMNO Pulau Pinang kena bijak berpolitik.

Hakikatnya, ‘orang politik’ tidak pernah dipedulikan oleh kakitangan kerajaan, malah amat sukar untuk seseorang memohon kerja jika membawa surat sokongan daripada parti khususnya UMNO.

Biarlah kalau beliau mahu mengkritik ketidakseimbangan dalam pengambilan kakitangan kerajaan kerana matlamatnya bukan ikhlas tetapi bermotifkan politik.

Mungkin kita boleh bertanya beliau, bagaimana perkhidmatan polis dan tentera?

Kenapa tidak ramai orang bukan Melayu berkhidmat dengannya?
Kenapa Melayu sahaja menyertai perkhidmatan berkenaan?

Dengan kedudukan sedemikian, bolehkah kita membua andaian membuta tuli bahawa orang bukan Melayu, khususnya kalangan anak muda tidak menyertai polis dan tentera kerana enggan berbakti mempertahankan Malaysia?

Dengan kata lain mereka tidak setia dan tiada semangat cintakan negara?
Apakah orang bukan Melayu tidak kecil hati atau tersinggung kalau kita tegaskan sedemikian?

Apa pulalah komen Ramasamy nanti?

Pemimpin UMNO jangan cepat melatah dan kalau mahu menjawab pun biarlah dengan fakta supaya boleh menjelaskan kepada seluruh rakyat bahawa bukan-Melayu bukan berminat sangat dengan perkhidmatan awam.

Ketika persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang kelmarin, beliau yang juga Exco Pendidikan & Sumber Manusia, Sains, Teknologi & Inovasi memang sengaja mahu mencetuskan rasa tidak puas hati daripada wakil-wakil pembangkang Barisan Nasional (BN) apabila megatakan kerajaan pakatan pembangkang berhasrat untuk melihat semua kaum mendapat hak dan peluang yang sama untuk menyertai sektor awam di negeri itu agar wujud taburan peluang pekerjaan yang seimbang bagi semua kaum.

Ramasamy bukan melakukannya untuk memperjuangkan bukan-Melayu memasuki perkhidmatan awam tetapi lebih kepada bagaimana meletakkan UMNO dalam keadaan serba salah dan boleh terjerut dengan kenyataannya.

Bagi saya ulasan Pensyarah di Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Ahmad Nidzammuddin Sulaiman yang berkata masalah kekurangan orang bukan Melayu dalam sektor awam berpunca daripada masalah skim gaji yang tidak menarik, lebih jelas.

Malah sektor kerajaan juga tidak membayar bonus sebanyak sektor swasta dan faktor ini turut menyebabkan orang bukan Melayu tidak berminat untuk berkhidmat dalam kerajaan walaupun kehadiran mereka amat dialu-alukan, katanya.

Saya fikir apa yang dikatakan oleh Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam adalah jelas apabila beliau mengatakan pelantikan penjawat awam di peringkat Pusat dan negeri dijalankan oleh suruhanjaya perkhidmatan yang bebas daripada sebarang campur tangan termasuk politik.

Suruhanjaya yang terlibat dengan pengambilan penjawat awam seperti Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran, Suruhanjaya Perkhidmatan Undang-Undang, Suruhanjaya Perkhidmatan Polis dan Suruhanjaya Perkhidmatan di setiap negeri adalah badan yang bebas daripada politik.

Kerana itu, menurut beliau, isu ketidakseimbangan kaum yang dikatakan berlaku dalam sektor awam termasuk di Pulau Pinang bukan berpunca daripada dasar kerajaan atau campur tangan politik.

Namun beliau tidak menolak ketidakseimbangan itu mungkin disebabkan kekurangan permohonan daripada kaum bukan bumiputera. Kalau bilangan pemohon jawatan awam adalah lebih banyak di kalangan satu-satu kaum, maka kebarangkalian untuk kaum itu menyertai sektor awam sudah semestinya lebih tinggi berbanding kaum lain.

'Ketidakseimbangan kaum dalam sektor awam mungkin disebabkan kekurangan permohonan daripada kaum bukan bumiputera,” seperti dipetik Utusan Malaysia hari ini.

Ismail menegaskan, penilaian terhadap seseorang calon yang memohon jawatan awam adalah berdasarkan merit dan pelantikan yang dijalankan juga tidak mempunyai kaitan dengan unsur politik.

''Merit merupakan kriteria yang diutamakan untuk menilai seseorang calon yang memohon jawatan awam dan bukannya mengenai politik.

Setiausaha SPA, Datuk Lamien Sawiyo pula berkata, SPA akan menjalankan kajian berasaskan data saintifik dan akademik bagi mengenal pasti punca kurangnya permohonan daripada kaum bukan Melayu menyertai perkhidmatan awam.

Kajian seumpama itu penting memandangkan pandangan banyak pihak berhubung masalah itu hanya berdasarkan persepsi.

“Sebenarnya, kita di SPA telah menubuhkan satu jawatankuasa khas untuk meningkatkan penyertaan kaum bukan Melayu dalam Perkhidmatan Awam dan jawatankuasa ini dipengerusikan oleh timbalan pengerusi SPA.

“Salah satu langkah yang telah dikenal pasti ialah untuk menjalankan kajian persepsi psikologi dan kita telah berunding dengan Unit Perancang Ekonomi (EPU) untuk melaksanakan kajian ini,’’ katanya.

Katanya, pada masa ini, SPA sedang menyediakan terma-terma kajian yang bakal digunakan untuk dibincangkan dengan EPU sebelum kajian itu dijalankan yang mungkin siap dalam masa setahun dan dilaksanakan oleh pihak berkecuali termasuk pihak universiti.

No comments:

Post a Comment