Sunday, November 23, 2008

AMARAN – NAJIB TIDAK AKAN JADI PM?

(Sembang Ahad)

Petang Jumaat kelmarin (21 November 2008), sambil minum di Kopitiam, The Mall bersama-sama tiga lagi rakan – Halim, Datuk Wahab, Abang Din – kami bersembang panjang mengenai apa akan jadi kepada UMNO pada Mac 2009.

Saya mengemukakan beberapa andaian yang berkisar sekitar tajuk “Apakah Najib Akan Jadi PM’. Sengaja saya jolok seperti ketika mengemukakan soalan ‘cepu emas’ waktu menjadi wartawan dulu, untuk menguji rakan-rakan.

Rakan-rakan saya begitu yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menyerahkan jawatan selepas Mac 2009. Saya terus mengemukakan beberapa andaian dengan perkata ‘Bagaimana’ dan “Jika’.

Kebetulan Zaharin Mohd Yassin datang dan beliau juga mengatakan tiada apa yang perlu dibincangkan lagi kerana ‘Pak Lah dah tidak ada taring’.

“Dia dah tiada apa dah...ibarat perempuan yang di ‘Gantung Tidak Bertali’.”

“Najib (Datuk Seri Mohd Najib Razak)?” tanya saya. “Najib bagai orang yang ‘Nikah Gantung’, kawin tapi tak boleh.........” (faham-faham saja lah). Datuk Wahab tersenyum lebar.
Saya cuba pergi lebih jauh apabila mengatakan jangan anggap Pak Lah ‘tidur’. Dia bukan ‘bodoh’.

Lupakah perbualan kami di The Mall itu kerana pada ketika orang UMNO sibuk siapa pemain politik wang dan siapa akan dikenakan tindakan dan Wanita UMNO pula dengan keriuhan pertandingan untuk Ketua Wanita, kurang sekali yang memberikan tumpuan apa akan jadi berlaku esok, 24 November 2008.

Esok Isnin, 24 November akan bermulalah perbicaraan ‘criminal defamation’ Raja Petra Kamaruddin (RPK) di Mahkamah Jalan Duta.

Saya mengajak anda semua – khususnya orang UMNO berfikir sejenak. Yang tengah bahagi-bahagi duit tu simpan dulu ke dalam poket dan yang terima pun simpan dalam poket.

Ini amaran daripada saya – jangan asyik memikirkan siapa akan jadi Timbalan Presiden UMNO atau Naib Presiden UMNO.

RPK menulis melalui kolumnya No Holds Barred bertajuk ‘BALASUBRAMANIAM’S STATUTORY DECLARATION REVISITED’, Jumaat 21 November 2008, Perlembagaan Malaysia tidak menyatakan seseorang Presiden UMNO semestinya menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Sambungnya, apa yang disebut dalam Perlembagaan Malaysia ialah Yang DiPertuan Agong mesti melantik Ahli Dewan (Rakyat) (salah seorang daripada 222 Ahli Parlimen yang mendapat keyakinan atau sokongan daripada majority Ahli Dewan sebagai Perdana Menteri).

Dan kata RPK, Pak Lah sudah mempunyai 82 ahli Parlimen Pakatan Rakyat dengannya dan 20 Ahli Parlimen dari UMNO. Yang diperlukan hanya 10 sahaja daripada MCA, MIC dan Gerakan yang kesemuanya berjumlah 20 orang.

Ini bermakna menurut RPK, walaupun tanpa Ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak, Pak Lah boleh kekal menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Anda tentu tertanya-tanya cerita mengarut apa ni?
Ulang RPK, Perlembagaan Malaysia tidak menyatakan Presiden UMNO akan menjadi Perdana Menteri.

Inilah realitinya apa yang diperkatakan oleh undang-undang. Jangan cepat merayakan kedatangan rejim Najib kerana kata RPK, “ia mungkin tidak akan berlaku sama sekali”.

Dalam politik, menurut RPK, seminggu sudah cukup lama, apa lagi empat bulan. Banyak perkara akan berlaku dalam tempoh empat bulan akan datang kalaupun pihak yang membuat rayuan berkenaan pembebasannya daripada Akta Keselamatan Dalam Negeri dan menghantar RPK semula ke tahanan Kemunting.

Perbicaraan esok berkisar Akuan Bersumpah RPK sendiri yang beliau tandatangani pada April 2008.

RPK mendakwa beliau sudah menyenarai panjang saksi-saksi yang akan mengesah, antaranya termasuk apa yang beliau katakana dalam Akuan Bersumpahnya, serta beberapa perkara lain yang menarik yang tidak disebut atau didedahkan melalui Akaun Bersumpah berkenaan.
Kata RPK: “Saya sebenarnya memang menunggu perbicaraan ini kerana akan memberikan peluang untuk saya mengemukakan berdozen saksi dan ruang serta peluang untuk mendedahkan apa juga perkara yang tidak boleh dilakukan pada keadaan biasa (di luar mahkamah).

Mari kita lihat nanti, selepas perbicaraan saya ini, sama ada rakyat mahu (Perdana Menteri) Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatannya pada Mac 2009. Sangkaan saya ialah (selepas perbicaraan ini) ialah rakyat akan menganggap Pak Lah sebagai ‘hantu atau syaitan yang baik sedikit daripada yang satu lagi’ (‘lesser of the two evils’) dan rakyat akan merayu kepadanya supaya terus memegang kuasa sehingga berakhirnya penggal beliau iaitu tengah malam 7 March 2013.

Itulah ramalan RPK yang bagi saya ‘tidaklah serius’ tetapi apa yang diperkatakan olehnya ‘serius’.

Kenapa?

RPK dalam tulisannya ada menyebut:

1. Balasubramaniam a/l Perumal menandatangani Akaun Bersumpah (SD) nya yang pertama pada Selasa, 1 Julai 2008. Pada 2 Julai 2008, RPK duduk selama enam jam dengannya dari jam 6.00 petang hingga tengah malam. Bala bukan sahaja mengulangi apa yang dicakapkan dalam Akaun Bersumpahnya tetapi lebih daripada itu, Kata Bala apa yang diberitahu kepada RPK akan didedahkan dalam Bahagian ke 2 dan ke 3 SDya yang akan dibuat beberapa hari selepas itu. Kata RPK bersamanya ketika itu ada enam orang termasuk tiga peguam;

2. Pada Khamis 3 Julai 2008, Balasubramaniam mengadakan sidang media di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat di Merchant Square, Tropicana. Selepas sidang media, RPK dan Bala menghadiri jamuan makan tengah hari dengan kira-kira 20 orang, termasuk rakan dari media, dan Bala yang penuh semangat memberitahu supaya menunggu SD2 dan SD3 yang akan lebih ‘meletup’ berbanding Akuan Bersumpah pertamanya;

3. Memangpun SD2 dan SD3 tidak pernah berlaku kerana pada Jumaat, 4 Julai 2008, Balasubramaniam menandatangani satu lagi Akaun Bersumpah untuk menarik balik Akaun Bersumpah awal yang dibuat pada 1 Julai berkenaan.

Menurut RPK, peguamnya memberitahu beliau, apa yang disebutkan oleh Balasubramaniam pada 2 Julai 2008 sekadar hearsay dan tidak boleh dijadikan bukti di mahkamah.Ini bermakna, RPK tidaklah perlu untuk beliau mendedahkan apa yang diceritakan oleh Balasubramaniam kepada beliau dan rakan-rakan pada hari tersebut.

RPK kesal kerana jika tidak, apa yang diceritakan oleh penyiasat persendirian itu akan menjadi skrip filem Bollywood yang menggemparkan.

Kita tinggu dan lihat apakah RPK akan dibicarakan esok atau ditangguhkan kes ini kerana sebab-sebab yang mahkamah sendiri putuskan.

Jika dibicarakan, akan bermulalah pendedahan oleh RPK terhadap Akaun Bersumpahnya dan pastinya akan menarik jika berasaskan apa yang dikatakan oleh RPK melalui kolumnya ini.
Ini kerana RPK bagaikan yakin rakyat akan terpengaruh dengan ‘pendedahannya’ sehingga boleh menyebabkan rakyat akan menuntut supaya Pak Lah dikekalkan sehingga 2013.
Juga sanggupkah Pak Lah memilih jalan untuk mendapatkan sokongan ‘pembangkang + UMNO + parti komponen BN’ bagi terus berkuasa dengan menghancurkan parti yang didokongnya sekian lama?

Bagaimana janjinya mahu menyerahkan kuasa kepada Najib dan menjamin UMNO terus menjadi teras kepada BN pada Mac depan?

Kita tunggu dan ikuti apa pendedahan RPK dalam tiga empat bulan ini sambil berkempen untuk pemilihan UMNO Mac depan tetapi dengan syarat - duit dalam poket jangan lagi dikeluarkan untuk dibahagi-bahagikan kerana tanpa politik wang sahaja UMNO akan terus kekal teguh!

3 comments:

 1. Ada masanya Orang tidur akan bangun lebih cergas lagi dari orang yabg tak tidur:

  Ingat kata pepatah Melayu: Harimau tidur jangan digerak! Mahyuddin dah gerakkan Pak Lah yang tidur!

  Kalau iapun taring Pak Lah dah tumpul tapi dia masih ada kuku!

  ReplyDelete
 2. Salam tuan rumah,

  Ejaan silap. Bukan Akaun tapi "Akuan". Harap perbetulkan ayat supaya tak keliru dibaca kerana ini bukan soal akaun bank. Jangan marah cuma menegur.

  ReplyDelete
 3. Salam,

  Pada firasatku, PL tak kan kembali berkuasa..percayalah..tetapi tak tahulah kalau org melayu ingin menambahkan lg kerosakan yg tidak tertanggung skg..RPK mmg byk teori mengarut..

  ReplyDelete