Friday, January 31, 2014

BUKAN, BUKAN, BUKAN…ANWAR GUNAKAN PLATFORM KEMPEN PRK UNTUK HODOHKAN NAJIB, BN & UMNO!

`
Ramai yang melihat hasrat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang sebagai loncatan ke Putrajaya.

Tun Dr Mahathir Mohamad kelmarin menyifatkan keinginan Anwar bertanding di DUN Kajang sebagai usaha untuk mencapai matlamatnya menjadi perdana menteri.

Bekas perdana menteri itu berkata ia adalah langkah untuk naik ke atas dan Anwar tidak akan berhenti pada tahap itu sahaja.
 
"Saya fikir itu bukan matlamatnya tetapi itu adalah tangga yang digunakan untuk mencapai matlamatnya (menjadi perdana menteri)," katanya kepada pemberita selepas ditemu bual dalam program 'Dalam Radar Khas' terbitan Bernama Radio24 di Wisma Bernama kelmarin.

Kelmarin, Anwar dinamakan sebagai calon PKR bagi pilihan raya kecil Dun Kajang, sekiranya diadakan, selepas kerusi itu dikosongkan oleh wakil rakyat PKR sendiri Lee Chin Cheh.

Jabatan Pilihan Raya Pemuda PAS turut melahirkan rasa terkejut dan terkilan berhubung peletakan jawatan tanpa alasan yang munasabah oleh bekas Adun Kajang Selangor, Lee Chin Cheh semalam.

Menurut Pengarahnya, Mohd Sany Hamzan, tanpa ada berlakunya tsunami politik yang menggila, peletakan jawatan itu telah mewujudkan satu persepsi yang tidak baik kepada rakyat Selangor seterusnya kepada kesepaduan PR Selangor.

"Rakyat akan meluat dan bosan dengan keletah politik rakus kuasa dalam kalangan pemimpin PKR Selangor dan merosakkan imej baik kerajaan PR Selangor itu sendiri.

Kami menganggap peletakan jawatan ini sebagai satu pengkhianatan amanah yang telah diberikan oleh rakyat Selangor kepada PR dan membelakangkan semangat ‘syura’ dalam kalangan rakan komponen PR Selangor,” katanya.

Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Samsul Adabi Mamat berkata, tindakan meletakan Anwar sebagai calon, adalah untuk merealisasikan agenda lebih besar.

Penganalisis itu tidak menolak dakwaan pencalonan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam PRK Dun Kajang sebagai tangga Ketua Umum PKR itu menjadi Perdana Menteri.

“Kemasukan Anwar sebagai Adun Kajang adalah tangga mencapai cita-citanya jadi perdana menteri. Jika cita-cita Anwar mahu menjadi perdana menteri tercapai maka Azmin akan diangkat menjadi Menteri Besar Selangor,” katanya semalam.

Jawapan saya kepada sebab dan kesan Anwar bertanding ialah berlainan dengan pendapat Dr Mahathir serta beberapa pemimpin UMNO yang mengatakan Anwar menggunakan PRK DUN Kajang sebagai alat untuknya melonjak lebih tinggi.

BUKAN, BUKAN, BUKAN! Kenapa BUKAN? 

1. Anwar mahu menggunakan KEMPEN PRK DUN Kajang sebagai platformnya MENGKRITIK KERAJAAN secara terbuka khususnya dalam isu kenaikan harga barang, kenaikan harga minyak, kenaikan tol, kenaikan tambang bas dan pakaian sekolah serta kepimpinan Perdana Menteri;

2. ‘Menghodohkan lagi Barisan Nasional (BN) dan UMNO dengan pelbagai isu semasa yang menyentuh hati dan naluri rakyat;

3. Mencipta isu yang boleh ‘memeningkan orang ramai’ umpamanya kononnya Dr Mahathir sedang berusaha menggulingkan Najib;

4. Menggembalikan semula isu lapuk kepada masyarakat seperti isu Altantuya, rasuah serta banyak lagi;

5. Mempersoalkan tindakan pemimpin UMNO dan yang bergerak melalui Perkasa dalam isu KALIMAH ALLAH di mana pendirian Najib dan Majlis Tertinggi dikatakan ‘ingkar perintah Yang Di-Pertuan Agong’; 

6. Akan terus menerus membuat tuduhan bahawa kerajaan gagal menangani segera kos sara hidup dan harga barang akan diperkatakan dengan bebas. 

Banyak lagi isu yang akan dimainkan Anwar dengan ‘bala tenteranya’ akan bercakap dengan satu nada.

Di manakah semua ini akan diperkatakan olh Anwar?

a. Di pentas ceramah; 

b. Di media sosial pembangkang dan propembangkang; 

c. Di laman web dan portal berita pembangkang, youtube dan apa juga medium milik mereka, termasuk radio internet dan tvPAS serta media parti lain.

d. Media antarabangsa yang banyak menyokong Anwar.

Berikutan ‘pendedahan Anwar’ itu, penyokong BN dan UMNO seperti biasa akan tertanya-tanya sesame sendiri apakah tuduhan-tuduhan itu benar.

Sedangkan keseluruhan pembangkang akan menyifatkannya benar belaka. Kesannya bukan sahaja penyokong pembangkang akan bertambah ‘yakin’ dengan Anwar, malah penyokong BN dan UMNO serta mereka di atas pagar akan menanyakan diri mereka dengan pelbagai soalan yang ditimbulkan Anwar.

Kesan daripada ini akan memberikan IMPAK jangka panjang kepada semua rakyat Malaysia dan ‘krisis keyakinan’ inilah yang cuba digerakkan oleh Anwar mulai PRK berkenaan.

Ingatlah  PRK DUN Kajang ini bukan membabitkan orang di Kajang, di Selangor atau di Malaysia sahaja. Juga penyokong Anwar bukan di Kajang, Selangor, Pulau Pinang sahaja.

Mungkin alasan bahawa kemasukan Anwar dalam Selangor adalah strategi bagi memudahkan PR memenangi PRU14. Sebelum ini dia ternyata gagal melakukannya di Pulau Pinang – negeri yang diterajui DAP.

Selangor merupakan negeri paling strategik dan mendapat perhatian masyarakat.

Jadi sebarang usaha Anwar memajukan Selangor seandainya beliau menang di Dun Kajang akan membuka mata masyarakat. Ini seterusnya membuka peluang besar kepada PR menguasai PRU14.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mengakui walaupun langkah ini tidak popular tetapi ia sesuatu diperlukan PR untuk menjadikan Selangor sebagai kubu kuat dan dalam masa sama menjadi wadah PR menawan Putrajaya.

Anwar, kalaupun MUNGKIN KALAH pada PRK DUN Kajang ini, hakikatnya dia menang dalam konteks menyampaikan pendirian serta pendapatnya sebagai persediaan ke arah PRU 14.

Setidak-tidaknya Anwar sudah mula memalukan ‘gendang perang’ di PRK Dun Kajang.

Apakah peranan BN dan UMNO hanya menjawab dan cuba menjelaskan apa yang diperkatakan Anwar, sedangkan amat nyata BN dan UMNO dituduh gagal menangani beberapa masalah nasional. Dengan ‘modal politik’ yang Anwar ‘belanjakan’ untuk pengundi Kajang kelak, ia akan turut meresapi rakyat di negeri lain dan di luar negara.

Jangan memperkecilkan agenda Anwar ini!

Soal Anwar jadi MB tidak penting tetapi bagaimana dia ‘memporak-perandakan’ BN dan UMNO yang sewajarnya diambil kira.

Apakah BN dan UMNO bersedia berlawan dengan Anwar selain menepis dakwaan, pembohongan serta mainan politiknya?

Jangan sampai BN kalah dan Anwar pula sebagai orang yang memiliki ‘the last laugh’!

No comments:

Post a Comment