Monday, August 5, 2013

PEMIMPIN PAS TIDAK PERNAH RETI BERSYUKUR, BERTERIMA KASIH...


Sepatutnya ucapan ‘Alhamdulilah’ disebut oleh Timbalan Pesuruhjaya III PAS Terengganu, Dr Alias Razak, lebih-lebih lagi pada Ramadan yang mulia ini.

Sebaliknya pemimpin itu terus menyalahkan UMNO-BN dalam soal Dewan Bedah Hospital Setiu yang akan beroperasi.

Sikap pemimpin PAS yang nyata tidak bersyukur jelas ditunjukkan Dr Alias melalui laporan bertajuk ‘10 Tahun Baiki Dewan Bedah! : Umno-BN Tak Pentingkan Kesihatan Rakyat!’.

Dr Alias terus menerus menjadikan UMNO-BN ’TONG SAMPAH’ walaupun sepatutnya pihak lain, termasuk Jabatan Kerja Raya (JKR) yang sepatutnya dipersoalkan.

Oleh kerana Dewan Bedah Hospital Setiu sudah dapat digunakan, sepatutnya Dr Alias mengucapkan terima kasih kepada JKR dan kerajaan yang berusaha mengatasi masalah itu walaupun mengambil masa 10 tahun. 

Ini tidak. Tidak siap UMNO-BN kena belasah dan apabila siap pun UMNO-BN juga kena belasah!

Laporan laman rasmi PAS itu hari ini menyebut: “Setelah sekian lama perkara ini dibangkitkan samada dalam (Sidang) Dewan Undangan Negeri (DUN) oleh wakil (rakyat) PAS atau di luar dewan, 10 tahun baru kerosakan dapat diperbaiki!

“Apakah ini maksud rakyat didahulukan?

Soal kesihatan dan nyawa rakyat pun tidak diberi keutamaan oleh kerajaan Umno/BN.” Begitu mudah membuat andaian dan tuduhan melulu bahawa soal kesihatan dan nyawa rakyat tidak diutamakan oleh kerajaan UMNO/BN.


Selain itu Dr Alias yang juga ADUN Bukit Tunggal menegaskan, selain soal Dewan Bedah tersebut, terlalu banyak isu-isu yang membabitkan perkhidmatan kesihatan yang belum selesai.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Pengangkutan Negeri Ir Rosli Othman yang berkata dewan bedah tersebut yang sebelum ini menghadapi pelbagai masalah, kini sudah hampir pulih.

Hospital Setiu yang berharga keseluruhan RM65.8 juta telah dibina pada tahun 2000 dan mula digunakan sepenuhnya pada tahun 2003, iaitu sejak Terengganu di bawah pemerintahan PAS lagi.

Pada 2 Ogos 2013 lalu, Ir Rosli mengatakan Dewan Bedah Hospital Setiu yang sebelum ini menghadapi pelbagai masalah, kini sudah hampir pulih setelah dibaiki dan akan dapat digunakan akhir bulan ini.

Menurutnya, kerja-kerja ujian udara dan tahap kelembapan di dalam dewan bedah hospital itu sedang dijalankan manakala di bahagian lain kerja-kerja baik pulih sudahpun selesai.

Bagaimanapun beliau tidak menyebut perbelanjaan kerja-kerja baik pulih hospital berkenaan yang telah digunakan sejak 10 tahun itu.

Sebelum ini hospital itu dikatakan tidak dapat digunakan kerana mengalami kebocoran, kelengkapan tidak sempurna manakala dewan bedahnya tidak boleh beroperasi. Menurutnya dengan siapnya dewan bedah hospital itu, pesakit tidak perlu lagi ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di Kuala Terengganu untuk pembedahan yang kecil seperti membuang selaput mata dan sebagainya.

Kumpulan doktor dari HSNZ juga turut ke Hospital Setiu secara berjadual bagi merawat pesakit yang perlu menjalani pembedahan.

"Dengan siapnya nanti hospital itu, kita harap ia akan mengurangkan tekanan terhadap HSNZ, di mana sebelum ini semua pesakit tertumpu ke hospital itu," katanya.


Isu Dewan Bedah Hospital Setiu ini bukan diperkatakan oleh Dr Alias dan pemimpin PAS sahaja, malah pemimpin UMNO Terengganu, khususnya Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said sudah beberapa kali ‘bertelagah’ dengan JKR.

Laporan Bernama pada 1 Mei 2010 menyebut Ahmad Said begitu kecewa dengan keadaan hampir kesemua dewan bedah di hospital di Terengganu yang tidak dapat beroperasi seperti dijadualkan.

Keadaan itu bukan sahaja merugikan kerajaan daripada segi kos tetapi turut merisikokan nyawa pesakit.

"Hampir semua dewan bedah hospital di negeri ini gagal... dewan bedah Hospital Besut hampir enam tahun, Hospital Kemaman tiga empat tahun, dewan bedah Hospital Setiu dah masuk tujuh tahun... teruk, rakyat marah kerajaan.

"Bukan sahaja kita rugi daripada segi kos, tapi ia juga melibatkan soal nyawa, pakar bedah pun kecewa sebab tak boleh nak buat kerja," katanya kepada pemberita selepas majlis Penyerahan Peralatan Tomografi Berkomputer Multislice (MSCT) kepada HSNZ di Kuala Terengganu.

"Saya kecewa dengan apa yang berlaku, kalau sekali berlaku tak mengapalah, tetapi berulang kali, semua hospital mengalami masalah hampir sama," katanya.

Sehubungan itu beliau berharap JKR yang bertanggungjawab dalam pembinaan dan membaik pulih dewan bedah berkenaan mengambil perhatian dan tindakan segara.

Berikutan kenyataan itu, ada pegawai JKR yang menegur dengan mengatakan pemimpin politik Terengganu jangan cuba tunjuk hero mengenai isu dewan berkenaan.

Amat jelas bahawa isu berkenaan bukan soal UMNO-BN tetapi membabitkan sebuah jabatan yang DIAMANAHKAN oleh kerajaan yang memerintah tetapi menghadapi berdepan masalah yang mereka sahaja mengetahui untuk mengatasinya.

Dan apabila berjaya diatasi, sepatutnya pemimpin PAS seperti Dr Alias ini mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada JKR – bukan terus menerus menyalahkan UMNO-BN.

Jika 10 tahun masalah ini berlaku, bermakna ia bermula sejak PAS memerintah Terengganu tetapi kenapa ketika itu kerajaan PAS tidak mengambil daya usaha mengatasinya segera? Tidak dalam bidang kuasa kerajaan PAS? Sama jugalah dengan kerajaan negeri pimpinan UMNO-BN yang mengambil alih Terengganu pada 2004. Ia juga tidak mempunyai kuasa kerana yang menggendalikan projek itu ialah JKR.

Ternyata Dr Alias sengaja menimbulkan isu Dewan Bedah Hospital Setiu ini untuk publisiti murah dan menonjolkan kononnya PAS yang memperjuangkan isu ini. Dr Alias menonjolkan dirinya sebagai seorang doktor dan pernah bertugas dengan Jabatan kesihatan untuk ‘mengesahkan’ kritiknya tetapi dia lupa ‘pendedahannya turut mendedahkan kejahilannya terhadap beberapa perkara’ selain menggambarkan sifat beliau yang TIDAK RETI BERSYUKUR dan BERTERIMA KASIH.

Sikap pemimpin PAS yang sanggup menuduh kerajaan negeri bagaikan tidak mendahulukan rakyat dan soal kesihatan serta nyawa rakyat tidak diberikan keutamaan amat dikesali.

Sedangkan laporan media pada 5 Januaru 2010 menyebut, Ahmad Said menyatakan dukacitanya kerana semua operasi pembedahan di Hospital Setiu itu terbantut apabila bumbung dewan bedahnya mengalami kebocoran yang teruk.

Selain bumbung bocor, beberapa bahagian lantai di hospital tersebut mengalami resapan air dan silingnya pula sudah tidak sesuai digunakan.

Ahmad Said dan isteri melawat Hospital Setiu pada Julai 2012.
Keadaan tersebut kerana jika dibiarkan, boleh memberi imej buruk kepada kerajaan negeri. Berikutan itu beliau menggesa semua pihak termasuk pentadbiran hospital, arkitek, Jabatan Kerja Raya dan JKR agar bekerjasama untuk merangka dan membina kemudahan yang selesa bagi mengelak kesukaran kepada rakyat.

Berikutan kemudahan terus tidak dapat digunakan lima bulan kemudian, pada 26 Mei 2010, Menteri Besar, sekali lagi berang dengan syarikat kontraktor yang gagal membaik pulih bumbung dewan bedah hospital berkenaan.

Ahmad Said dengan lantang menyebut bahawa pihak-pihak yang sepatutnya membaiki Dewan Bedah berkenaan telah cuai, tidak bertanggungjawab dan memalukan. Malah beliau mengatakan tidak boleh memaafkan perkara yang berlaku ini apabila ditanya media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di Kuala Terengganu pada hari berkenaan.

Lantas timbul persoalan, siapakah yang wajar dipersalahkan. Apakah kerajaan negeri, UMNO-BN atau pihak Kementerian Kerja Raya, Kementerian Kesihatan dan kontraktor yang sewajarnya dipertanggungjawabkan kerana gagal membaiki bumbung dewan bedah itu dalam tempoh tujuh tahun selepas siap pada 2003.

Bagi pemimpin PAS, mereka menuding orang politik dan parti pemerintah yang menyebabkan kelambatan sebaliknya, apa pula peranan jurutera, arkitek serta doktor pakar dalam mengatasi masalah yang melanda Dewan Bedah ini.

Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar (paling kanan) meneliti dokumen mengenai kerosakan dewan bedah Hospital Setiu.
Mesyuarat Exco Kerajaan Terengganu pada 26 Mei 2010 itu melahirkan rasa terkilan kerana pemimpin politik dan kerajaan negeri dijadikan ‘bakul sampah’ iaitu tempat dipersalahkan oleh pembangkang sedangkan pada mesyuarat bersama Kementerian Kerja Raya, Kementerian Kesihatan dan Jabatan Kesihatan negeri pada 13 April pada tahun yang sama, masalah dikenal pasti disebabkan oleh empat perkara.

Ia termasuk reka bentuk bangunan iaitu struktur bumbung dan reka bentuk yang tidak sesuai dan penggunaan kayu tidak berkualiti, atap genting iaitu kekuda kayu tidak dapat menampung beban atap menyebabkannya melendut.

Selain itu masalah juga diakibatkan bumbung konkrit rata yang menyebabkan permukaan tidak rata dan reka bentuk yang menyebabkan berlaku takungan dan resapan air berterusan selain saluran paip air hujan pada cucuran atap atau gutter yang mengakibatkan saluran paip tidak sesuai untuk mengalirkan air semasa hujan lebat.

Kini, masalah sudah diatasi dan banyak pengajaran daripada kes Dewan Bedah Hospital Setiu ini. Namun bagi pembangkang, walaupun sudah siap mereka tetap mempersoalkan pelbagai perkara dan tidak tahu erti berterima kasih kerana Dewan Bedah itu kini tersedia untuk digunakan oleh rakyat.

“Rumah siap, pahat terus berbunyi”, iaitu kata-kata sesuai untuk pemimpin PAS yang terus-terus mengkritik pemimpin UMNO dan Kerajaan Barisan BN negeri dalam isu ini.

Kita berharap rakyat Setiu akan menggunakan sepenuhnya kemudahan ini kerana kerana pesakit tidak perlu lagi ke Hospital Sultanah Nur Zahirah atau HSNZ di Kuala Terengganu untuk pembedahan yang kecil seperti membuang selaput mata dan sebagainya.

Yang penting, bukan sahaja rakyat di Setiu akan mendapat kemudahan kesihatan di hospital ini tetapi akan turut mengurangkan tekanan terhadap HSNZ, di mana sebelum ini semua pesakit tertumpu ke hospital berkenaan.

Nota - Sebahagian bahan sudah disiarkan melalui Bicara Terengganukita, TRG Fm 5 Ogos 2013, jam 1.30 tengahari.

No comments:

Post a Comment


Mulai Hari Ini Rakyat Malaysia akan menyiarkan siri rencana ‘Benarkah PAS Parti Islam’.

Siri rencana ini adalah kumpulan rencana yang dihasilkan oleh penyelidikan kumpulan mereka yang mahir mengenai Islam sambil mempertikaikan PAS sebuah parti yang mendakwa Islam.

PAS kini sudah berubah jauh daripada menegakkan Negara Islam sebaliknya bergerak bersama ‘jemaah bukan Islam’ untuk menubuhkan negara kebajikan.

Blog ini berharap pembaca akan menilai dengan sebaik-baiknya tulisan ini dan menilai apakah PAS benar-benar parti yang boleh diharapkan membela dan melindungi orang Islam atau hanya slogan pemimpinnya sahaja untuk kepentingan masa depan dan survival politik mereka.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?


BAHAGIAN 1 - PAS DARI KACA MATA AS-SUNNAH WAL JAMAAH

Salah faham mengenai maksud kafir, zalim dan fasiq menyebabkan perkataan itu disalahgunakan oleh pihak tertentu dalam memberi label kepada sesama Islam.

Malah maksud berjihad dan berjuang yang sebenar sepertimana yang dimaksudkan oleh ALLAH dan Rasul-Nya juga banyak kali disalagunakan untuk kepentingan tertentu pemimpin dan kumpulan.

Apa yang diharapkan pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah melalui penulisan ini dapat memecahkan persoalan salah faham yang timbul dalam masyarakat Islam kebelakangan ini.

Ikuti tulisan oleh Syiekh Abu Muhammad Iqamuddin dalam siri BENARKAH PAS PARTI ISLAM? berikut ini yang melihat PAS dari kaca mata atau berlandaskan As-Sunnah Wal Jamaah:

Orang PAS mendakwa parti mereka sahaja semata–mata Islam atau dengan kata lain ialah sebagai PARTI ALLAH atau HIZBULLAH. Selain daripada parti mereka semuanya dianggap parti taghut dan kerana itu mereka berani mendakwa sesiapa yang menyokong dan mengundi PAS dianggap jihad dan masuk syurga. 

Mana-mana kawasan atau negeri yang dimenangi PAS diumumkan sebagai kawasan dan negeri yang amat disenangi oleh Rasulullah SAW, sementara yang dimenangi oleh parti lain disedihi oleh Rasulullah SAW. 

Sebenarnya, jika kita membuat analisis dengan secara halus dan dinilai dengan ajaran Islam sebenar berdasarkan Al-Quran, As Sunnah, Ijma’ dan Qias, kita dapati tidak banyak perbezaan di antara parti PAS dengan parti –parti politik lain.

Cuma apa yang jelas lebihnya mereka (PAS) ialah stail bercakap dan tempikan “ALLAHUAKHBAR” pengikutnya. Oleh sebab itu kita berani mendakwa bahawa sebenarnya PAS Bukan Parti Islam, lebih-lebih lagi setelah diteliti parti itu tidak memenuhi cirri-ciri Parti Islam atau Parti ALLAH atau HIZBULLAH yang sebenar sepertimana yang terdapat dalam Al-Quran dan Al Hadis dan juga arthar serta sejarah perjuangan para pejuang Islam lampau, termasuk apa yang pernah diperjuangkan oleh para Nabi dan Rasul dahulu.

Bagi membentangkan hujjah ini digunakan sumber rujukan nas ( Al-Quran dan Al Hadis) dan juga sejarah perjuangan para Nabi dan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat Baginda SAW, bukan berdasarkan nafsu atau lain-lain teori politik bikinan manusia. Bagi membuktikan dakwaan ini, maka marilah kita lihat apa yang disebut oleh ALLAH didalam Al Quran dan juga Al Hadis serta athar yang dikemukakan di bawah ini.

Tujuan diketengahkan pandangan ini bukan kerana fanatik atau membenci kepada mana-mana golongan ataupun membencikan PAS, tetapi sekadar member penjelasan agar tidak timbul kekeliruan di dalam kalangan umat Islam berhubung dengan perjuangan Islam dan agar masyarakat tidak terus menerus tertipu dengan slogan dan label Islam yang digunakan oleh PAS dan tempikan “ALLAHU AKBAR” mereka serta ugutan kononnya, sesiapa tidak menyokong atau mengundi PAS berdosa dan masuk dan masuk neraka dan sesiapa sokong PAS masuk syurga.

Jadi kalau orang kafir seperti DAP dan lain-lain pakatan pmbangakang  yang menyokong yang menyokong dan undi PAS- APAKAH MEREKA JUGA AKAN MASUK SYURGA?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN EMPAT - PAS MILIKI CIRI-CIRI PARTI SYAITAN?Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

Daripada huraian ayat di atas, didapati PAS mempunyai sekurang-kurangnya tiga sifat sepertimana yang tersebut dalam ayat di atas.

 Di antaranya ialah;

1. Mereka (PAS) memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan ,iaitu mereka membuat pelbagai dalil agama untuk menuduh orang-orang Islam dalam UMNO dan BN sebagai orang-orang kafir; sembelihan mereka tidak boleh dimakan;dan jenazah mereka tidak boleh diziarah dan disembahyangkan-sehingga orang lain tidak bergaul dengan orang-orang Islam dalam UMNO dan BN dan memusuhi mereka.

2. PAS menggunakan sistem politik demokrasi dan politik pilihanraya sebagai saluran untuk menegakkan Islam. Ini di akiu sendiri oleh Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang dalam bukunya Amanat Haji Hadi, mukasurat 23 dan 24, yang berbunyi : "Walaupun demokrasi adalah ciptaan Barat bukan Islam, di mana di dalamnya terdapat pelbagai kelemahan dan penyelewengan yang ketara, namun Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi dan mengambil alih faedah darinya untuk menyuarakan ajaran Islam."

Selanjutnya beliau menyambung “PAS tetap menyertai pilihanraya dan menyertai sistem demokrasi….” Kenyataan Hadi ini bertentangan sekali dengan firman ALLAH;


Maksudnya: "Jangan kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan…" - ( Al Baqarah ayat 42)

Ini menandakan PAS menganut falsafah barat iaitu "Matlamat menghalalkan cara".

Bahkan Hadi mendakwa dengan mengatakan ‘Islam menerima kebebasan dan hak-hak yang diberi oleh demokrasi” Dari mana sumber yang mengatakan Islam menerima sistem tersebut?

Ulama muktabar mana yang mengeluarkan fatwa sehingga Hadi berani mengaitkan sistem tersebut dengan Islam. Sedangkan pada awal ayat itu diakui sendiri bahawa sistem ‘ demokrasi adalah ciptaan Barat dan terdapat penyelewengan”.

Di akhir kenyataan dinyatakan bahawa Islam menerima sisrem yang di ciptakan barat yang menyeleweng itu. Ini menunjukkan bahawa kenyataan Hadi memeksudkan Islam menerima penyelewengan.

Dalam perjuangan PAS pula, mereka menentang dan menuduh UMNO kerana UMNO menyeleweng daripada Islam kerana berjuang dan memerintah atas dasar demokrasi. Sekarang ini, siapa sebenarnya yang menyeleweng?

Atas asas apa pendirian perjuangan PAS sebenar?

3. Sifat ketiga pula ialah orang-orang PAS memang bersikap sombong dan berbangga dengan parti mereka. Buktinya kenyataan Nik Abdul Aziz bahawa kemenangan PAS kerana malaikat membantu mereka. Kelantan negeri yang disukai Rasulullah SAW.

Kenyataan itu secara tidak langsung menghina orang Islam di negeri-negeri lain.

Lantaran merasakan mereka (PAS) disayangi Rasulullah SAW dan suci, maka sebab itu mereka sanggup mencaci maki orang Islam lain sehingga boleh digelar sebagai “Barua” dan sebagainya.

Bersambung...Ciri-Ciri Parti Islam Berdasarkan Hadis & Athar

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN TIGA - CIRI CIRI PARTI SYAITAN

Selain diterangkan cirri-ciri Parti ALLAH, terdapat juga ayat yang menyebut tentang cirri-ciri Parti Syaitan atau HIZBUSSYAITAN.


Tujuan ALLAH bentangkan firman-NYA itu ialah untuk membuat perbandingan agar umat Islam dapat membezakannya serta membuat pilihan engan tepat.

Firman ALLAH:


Maksudnya;"…mereka menjadikan agama (memperalatkan agama) untuk tujuan berpecah-belah dan berpuak-puak sehingga menjadi beberapa pecahan (parti-parti). Masing-masing puak(parti)pula berbangga dengan apa yang ada di sisi mereka….”-(Surah Al Mukminun ayat 53)

 Firman ALLAH lagi:


Maksudnya;"… orang-orang yang menyekutukan ALLAH itu ialah orang yang memecah-belahkan agama mereka(dengan cara meninggalkan agama tauhid dan menganut pelbagai ideology bikinan akal dan nafsu) sehingga menjadi beberapa golongan (parti-parti). Tiap-tiap golongan (parti) itu merasa bangga (sombong) dengan apa yang ada pada mereka “_( Surah Ar Rum ayat 32)

Selanjutnya ALLAH berfirman lagi:


Maksudnya;"Syaitan telah menguasai mereka lalu ia (syaitan) menjadikan mereka itu lupa kepada ALLAH.Lalu mereka tergolongke dalam golongan hizbussyaitan( parti syaitan).ketahuilah,sesungguhnya PARTI SYAITAN itu parti yang rugi”-(Surah Al Mujadilah ayat 19)

ALLAH telah menjelaskan tentang ciri-ciri parti syaitan dalam ayat di atas seperti berikut;


1. Pemimpin dan anggotanya memperalatkan agama untuk menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat. 

2. Mereka meninggalkan agama Tauhid, sebaliknya menjadikan ideology dan aliran fikiran manusia sebagai pegangan dan peraturan politik dan peraturan hidup mereka. 

3. Bersikap sombong dan berbangga dengan parti masing-masing. 

4. Lupa kepada ALLAH.Yakni, apabila ingin menyelesaikan masalah umat, mereka tidak merujuk kepada hukum ALLAH, sebaliknya merujuk kepada teori manusia. 

Bersambung...PAS PARTI SYAITAN?

BENARKAH PAS PARTI ISLAM


BAHAGIAN 2 - CIRI-CIRI PARTI ISLAM MENURUT AL QURAN


Dalam Al-Quran, ALLAH secara jelas dan tegas telah memperkenalkan cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam dengan sebutan HIZBULLAH , iaitu PARTI ALLAH.

Ertinya, Islam memang memerintahkan umatnya memasuki parti yakni PARTI ALLAH. Bukan parti mengikuti sistem sekular,cara pemilihan pemimpin mengikut undi dan sebagainya seperti mana yang PAS amalkan sekarang ini.Tapi Parti ALLAH mempunyai ciri-ciri khusus yang ALLAH sendiri telah tetapkan; bukan macam PAS tetapkan.
 
ALLAH telah berfirman didalam Al-Quran:

 Maksudnya: “Sesungguhnya pemimpin kamu itu ialah ALLAH, Rasul-NYA dan orang-orang yang telah beriman yang mendirikan bersembahyang, yang mengeluarkan zakat, dan hal keadaan mereka itu tunduk (kepada ALLAH). Dan barangsiapa mengankat ALLAH, R asul-NYA dan orang-orang mukmin menjadi pemimpin, maka sesungguhnya HIZBULLAH( Parti ALLAH) itulah yang mendapat kemenangan.” –(Surah Al Maidah ayat 55-56)

Firman ALLAH lagi:

 Maksudnya; “Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum itu yang benar-benar beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat, tergamak berkasih saying dengan orang-orang yang menentang ALLAH dan Rasul-NYA, sekalipun orang-orang(yang menentang ALLAH) itu terdiri daripada bapa-bapa mereka atau anak-anak mereka atau saudara- saudara mereka atau keluarga mereka.Meraka (golongan yang benar-benar beriman itu) telah ditetapkan iman di dalam hati mereka dan ALLAH telah menguatkan mereka dengan cara menanamkan semangat di dalam hati mereka. ALLAH akan memasukkan mereka ke dalam syurga yang di bawahnya mengalir sunagi-sungai dan mereka kekal di dalamnya. ALLAH redha kepada mereka dan demikian juga mereka redha kepada ALLAH serta bersyukur kepada nikmat pemberian ALLAH.Mereka itulah anggota-angota HIZBULLAH( Parti ALLAH ). Sesungguhnya pendokong HIZBULLAH (Parti ALLAH) itu ialah orang-orang yang mendapat kemenangan (di dunia dan di akhirat)”- (Surah Al Mujadilah ayat 22).

 Ayat-ayat di atas secara tidak langsung ALLAH telah menerangkan tentang cirri-ciri Parti ALLAH dan sifat-sifat pemimpin dan anggotanya. Di antaranya ialah;

1. Mereka benar-benar beriman kepada ALLAH dan Rasul-NYA , menjadikan kedua-duanya sebagai pemimpin dan tempat rujuk serta tempat minta pertolongan.

2. Mereka meletakkan orang yang benar-benar beriman sebagai pemimpin, iaitu di kalangan mereka yang bertaqwa.

3. Mereka beriman kepada Hari Akhirat

4.Mereka mendirikan sembahyang.

5.Mereka mengeluarkan zakat.

6.Mereka benar-benar patuh kepada perintah dan hukum ALLAH.

7.Mereka sekali-kali tidak berkasih sayang dan bekerjasama dengan orang yang menentang agama (ingkar hukum) ALLAH.

8. Tidak bersikap asabiah qaumiah, yakni tidak bertolak ansur walaupun dengan ibu bapa, anak-anak, saudara mara, kerabat dan keluarga sendiri, sekiranya mereka itu anti-Islam atau melakukan maksiat dan kemungkaran.

9. Mereka( golongan Parti ALLAH) tidak pernah kalah dan sentiasa menang.

Menyentuh tentang ciri dan sifat nombor 7, bersesuaian dengan ayat 22 surah Al-Mujadilah di atas, kita dapati sifat-sifat dan ciri-ciri itu tidak ada pada parti PAS.Demikian dengan cirri nombor 9, kerana PAS sentiasa kalah dalam pilihanraya.

Tapi demi kerana untuk meraih undi, PAS sanggup berkerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Pembangkang yang terdiri daripada parti-parti menentang ALLAH kerana peribadi pemimpin mereka dan dasar parti mereka bukan berlandaskan Islam.Buktinya ialah DAP dan PKR dasar dan perlembagaan parti mereka tidak berlandaskan Islam, bahkan tidak ada langsung cita-cita untuk menegakkan Islam.

Mereka Cuma menyokong Islam untuk mengambil kesempatan di sebalik isu reformasi; yang isu tersebut juga tidak berlandas dan semangat Islam.sekiranya mereka (Pakatan Pembangkang) menang, mereka juga akan melaksanakan sistem pemerintahan seperti mana yang sedang dilaksanakan oleh UMNO dan BN sekarang ini.

Bersambung - Ciri-Ciri Parti Syaitan

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENGENALAN

Penyelidikan mengenai beberapa persoalan yang berkaitan dengan politik dan isu- isu yang timbul dalam masyarakat Islam diharapkan dapat menjelaskan tentang beberapa kekeliruan dan salah faham sehingga menimbulkan krisis persaudaraan di kalangan umat Islam.


Punca timbul krisis  itu sehingga berlaku perbuatan tuduh menuduh, caci mencaci, pulau memulau, kutuk mengutuk dan lain-lain terhadap sesamaa Islam ialah kerana salah faham berhubung dengan salah tafsir terhadap nilai keIslaman seseorang dan seumpulan atau parti berkenaan yang disertai masing-masing.

Sebagai usaha untuk mengatasi krisis itu, difokuskan esei-esei selepas ini kepada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan iaitu tentang cirri-ciri sebenar sesebuah Parti Islam dan cirri-ciri pemimpin dan pengikutnya, berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta athar dan sejarah perjuangan Rasulullah SAW dan para sahabat serta para pejuang Islam dahulu


Ciri-ciri itu dibuat perbandingan dengan parti dan kumpulan berkenaan yang menjadi focus dalam penulisan ini, iaitu PAS dan UMNO.

Selain itu dibuat juga perbandingan parti berkenaan dengan firqah-firqah aqidah yang menyalahi iktiqad Ahli Sunnah Wal Jamaah yang disebut oleh Rassulullah SAW akan muncul di akhir zaman berjumlah 72 firqah, iaitu berdasarkan sikap dan tindak-tanduk harian mereka dalam politik.
 
Di antara firqah-firqah yang popular di negara ini ialah Muktazilah, Khawarij dan Syi’ah. Sementara Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah pegangan iktiqad yang diakui sah oleh Rasulullah SAW sendiri dan cirri-cirinya dihuraikan dalam buku ini meliputi pegangan dalam bidang politik.


Esei yang disiarkan selepas ini mengandungi pendedahan beberapa amalan yang menyalahi ajaran Islam oleh parti-parti politik, termasuk PAS.


Ini termasuk perbuatan pemimpinya seperti suka kafir mengkafir sesama Islam, berkasar, mendedahkan aib orang lain, boikot memboikot, berdemontrasi, mencarut, tidak mengenang budi dan lain-lain.

BENARKAH PAS PARTI ISLAM?

PENDAHULUAN


Segala puji bagi ALLAH ,Tuhan tempat disembah dan dirujuk segala perkara mengenai urusan dunia dan akhirat. Selawat dan salam kapada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW,Nabi dan Rasul yang ummi dan pemimpin umat Islam sejagat yang teragung. 

Polimik mengenai sama ada Parti PAS sebuah parti Islam sampai ke kemuncaknya baru-baru apabila ada pemimpin UMNO seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said. melabelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Hakikatnya PAS dikatakan sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’ bukan baru. Apabila Nik Abdul Aziz Nik Mat mengatakan ‘JIKA SYAITAN PUN NAK TOLONG PAS’ ia sanggup menerimanya, banyak pihak ketika itu mengatakan PAS sudah menjadi “Parti ‘Ajaran Sesat’.

Namun oleh kerana waktu Ahmad Said mengatakan ‘PAS Ajaran Sesat’ ketika hampir pilihan raya umum ke 13 dan halatuju perjuangan PAS terumbang ambing, kenyataan Menteri Besar Terengganu itu mengundang kritikan dan ada yang menyelar Ahmad Said.
 
Ada yang mengatakan Ahmad Said sebagai ‘Pemikiran Sesat’, ‘Tidak Waras’ dan banyak lagi yang semuanya bagaikan melepaskan geram. Namun ada di kalangan pemimpin PAS yang “sedia bersemuka’ dan duduk semeja untuk bincang ‘Parti Ajaran Sesat’.

Menteri Besar Terengganu itu bagaimanapun enggan tunduk kepada desakan PAS yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’.

Malah, Ahmad Said bersedia disaman oleh PAS berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap PAS itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh. Hakikatnya sehingga hari ini, umat Islam di Malaysia khususnya masih lagi keliru dengan uslub perjuangan menegakkan ajaran dan hukum Islam.

Kalau sebelum ini umat Islam keliru dengan pengertian ibadah, tetapi sekarang ini setelah timbul era kesedaran dan kefahaman Islam , umumnya telah memahami bahawa ibadah meliputi semua bidang kegiatan hidup.

Kebelakangan ini kita dapati masih lagi umat Islam keliru dengan pengertian tentang parti politik, jihad, berjuang dan persoalan kepimpinan dalam Islam.

Hal itu perlu ada penjelasan.Kita tidak boleh membiarkan masyarakat umum teraba-raba mencari jawapan, seperti orang buta teraba-raba untuk mengenal gajah, kerana ia akan timbul fanatic bahawa apa yang mereka temui itulah betul,sedangkan orang lain tidak betul.

Maka akan berlakulah pertelagahan yang tidak berkesudahan. Saya berusaha mencari bahan-bahan yang boleh dijadikan panduan bagi membantu masyarakat umum menghilangkan kekeliruan dalam persoalan politik dan Islam, kerana terdapat penjelasan mengenai cirri-ciri dan sifat-sifat Parti Islam, pemimpin serta pengikut dan uslubnya berdasarkan Al-Quran dan Al-Hadis serta pendapat para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang mana menjadi anutan dan pegangan umat Islam di Malaysia.

Di samping itu akan dibuat juga perbandingan dengan parti politik yang dikenali sebagai Parti Islam, sekaligus tindak-tanduk dan sikap pemimpin dan ahlinya, agar umat Islam menilai yang mana menepati ajaran Islam dan yang mana bercanggah dengan ajaran Islam.

Ini kerana kebenaran tidak hanya terletak kepada apa yang diucapkan atau apa yang terkandung di dalam kitab, tetapi dinilai kepada perbuatan, amalan dan tindak-tanduk seseorang.

Akhirnya yang penting, hendaklah kita menjadi orang mukmin sejati, yang lurus hatinya, lurus lidah dan benar perbuatan dan amalannya.