Monday, April 26, 2010

ANWAR GAGAL KERANA ASYIK GUNA TAKTIK ‘PINTU BELAKANG’

Mingguan Malaysia 25 April 2010

MINGGUAN: Kedudukan PKR dilihat semakin goyah sekarang kerana semakin ramai ahli parti yang bertindak keluar akibat hilang kepercayaan kepada pemimpin. Kenapa perkara ini berlaku?

CHANDRA: Saya tidak hairan dengan apa yang berlaku. Saya antara pemimpin awal yang keluar kerana selepas dua setengah tahun saya sudah nampak perwatakan sebenar parti itu.

Saya sudah nampak personaliti sebenar parti yang hanya menumpu kepada individu iaitu pemimpin utamanya atau disebut sebagai party of personage. Politik yang diamalkan adalah sekitar individu yang diperjuangkan sahaja.

Tetapi sebagai sebuah parti yang berbilang kaum yang sebahagian besar adalah orang Melayu dan turut disertai kaum-kaum lain saya berpendapat parti sebegitu ada peranannya kerana ia sebuah parti berbilang kaum yang berakar umbi dari sejarah negara.

PKR dari segi sejarah ia memenuhi ciri ini kerana sebahagian besar kepimpinannya terdiri dari orang Melayu dan disertai kaum-kaum lain.

Tetapi kerana parti yang pada awalnya mempunyai potensi ini hanya menumpu kepada individu dalam perjuangannya dan tidak cuba mewujudkan perjuangan dan wadah yang mewakili aspirasi sebahagian masyarakat negara ini yang tidak begitu gemar dengan politik perkauman tetapi akhirnya ia gagal memainkan peranan ini. Ini kerana PKR hanya menumpu pada politik seorang individu.

Sebahagian besar ahli-ahlinya sedar dan kerana itulah mereka bertindak keluar dari parti. Ini berhubung kait dengan corak politik Datuk Seri Anwar dan sebahagian besar pemimpin-pemimpin PKR yang mahu menumpukan kepada perjuangan individu.

Selain itu masalah besar yang dihadapi oleh PKR ialah corak kepimpinan di mana Anwar hanya dikelilingi oleh puak-puak tertentu dan beliau bukan seorang pemimpin yang boleh memberi peranan kepada semua pemimpin dalam barisan kepimpinannya.

Cara beliau menguruskan partinya hanya dikelilingi individu tertentu. Ini mengakibatkan pemimpin lain merasa renggang dan terpecah seperti mana yang diluahkan oleh pemimpin-pemimpin yang bertindak meninggalkan parti. Kalau dilihat pada perubahan yang mahu dilakukan adalah besar seperti mahu mengubah negara dan sebagainya tetapi hakikatnya ia hanya tertumpu kepada individu dan ia akhirnya merosakkan parti.
Bagaimana untuk menjelaskan kepada mereka tentang hal sebenar bahawa PKR ini adalah parti untuk seorang individu?

CHANDRA: Perkara ini memang benar bahawa sebahagian dari ahli-ahli PKR adalah taksub kepada Anwar dan mereka tidak mahu menilai beliau sebagai seorang pemimpin. Jika mereka mampu menilai mereka akan tahu di mana kekuatan dan kelemahan beliau.

Namun mereka tidak mahu menilai dengan mendalam kerana mereka menganggap Anwar sebagai seorang "dewa" yang menjadi objek pujaan mereka dan ini yang menjadi masalah.

Sebenarnya saya telah membangkitkan tentang hal ini pada tahun 1999 dalam mesyuarat parti dalam satu seminar untuk Angkatan Muda dalam PKR di Janda Baik.

Saya telah membangkitkan tentang sikap taksub ini namun saya dikritik hebat oleh beberapa pemimpin-pemimpin sampai mereka membuat beberapa laman sesawang yang mahu saya berundur kerana tidak setia kepada pemimpin dan sebagainya. Namun sebenarnya saya tidak mengkritik mana-mana pihak dan hanya mahu mereka menilai perkara taksub ini secara terbuka.

Dan saya juga merujuk kepada semua parti bukan hanya PKR kerana kita perlu bersikap terbuka terhadap pemimpin. Maka pada awal lagi saya sudah dapat tahu terdapat penyakit taksub ini dan tidak berjaya mengubah persepsi ini.

Kami cuba mengubah persepsi ini tetapi gagal kerana PKR ini adalah sebuah parti muncul kerana seorang individu.

Ini sangat berbeza dengan parti-parti lain yang wujud bukan kerana individu. Contohnya UMNO wujud kerana ancaman Malayan Union dan ketika itu ia adalah satu ancaman yang begitu serius kerana ia mengancam realiti masyarakat ketika itu bagi membolehkan hasrat British tercapai. Begitu juga dengan kewujudan Pas apabila ia tertubuh apabila segelintir pemimpinnya keluar dari UMNO kerana isu agama bukan kerana individu.

Begitu juga parti MCA, MIC, Gerakan dan lain-lain dan semua parti itu ada sejarah kenapa ia ditubuhkan bukan kerana individu tertentu. Ini berbeza dengan PKR yang wujud kerana individu dan pemimpinnya pula terus berjuang untuk survival dan nasib dirinya. Dan sehingga kini masih belum jelas apa sebenarnya perjuangan yang cuba dilakukan.

Jika dilihat ketika Anwar di dalam penjara tumpuan utama parti adalah bagaimana mahu membebaskan beliau dan selepas beliau keluar tumpuan parti berubah kepada bagaimana mahu memastikan beliau dapat menjadi perdana menteri.

Apa yang penting cita-cita peribadinya itu yang paling penting dan mendahului dari semua aspek dalam parti. Jika kita lihat dari sejarah politik negara, belum pernah ada sebuah parti politik yang menghadapi masalah keruntuhan dan kelumpuhan yang mendadak.

Ini berlaku apabila ahli-ahli parti sama ada pemimpin dan akar umbi keluar parti dalam jumlah yang ramai ini merupakan sesuatu yang serius jika kita lihat dari sejarah dan ia tidak pernah berlaku seteruk ini.

Bagaimana dengan hubungan antara parti dalam Pakatan Pembangkang kerana yang lebih dominan sekarang adalah DAP berbanding Pas dan PKR?

CHANDRA: Bagi saya ketiga-tiga ini apa yang menyatukan mereka adalah apa yang dipanggil sebagai politics of protest atau politik bantahan. Ini yang menyatukan mereka kerana mereka mempunyai matlamat yang besar dan mereka akan membantah apa yang dilakukan oleh BN.

Mereka akan sama-sama membantah dalam setiap isu, akan mengkritik semua yang dilakukan sebagai salah. Itu yang dilakukan mereka dan mereka bersatu dalam hal ini. Tetapi sekiranya mereka berkuasa di peringkat pusat di mana mereka akan menentukan dasar-dasar dan arah tuju negara dan masyarakat maka akan timbul masalah bagaimana mereka akan memerintah. Ini menimbulkan tanda tanya besar.

Jika berdasarkan politik bantahan memang mereka hebat tetapi hala perjuangan adalah jauh berbeza. DAP adalah sebuah parti yang sangat sekular manakala Pas masih kental dengan perjuangan Islam. Manakala PKR masih lagi kabur dalam hala tuju perjuangannya. Maka tiga-tiga parti ini sangat berbeza dari segi ideologinya dan jika berjaya memerintah akan timbul masalah lain nanti.

Walaupun terdapat seorang pemimpin yang diterima oleh ketiga-tiga parti ini namun ia tidak bermakna semua ini dapat menyelesaikan perbezaan fundamental antara parti-parti ini.

Bagaimana semua ini boleh diselesaikan jika tidak berlaku perubahan dari segi ideologi antara parti yang terlibat. Semua pihak harus berubah namun apakah ia mampu dilakukan dan permasalahan ini tidak akan dapat diselesaikan oleh seorang individu.

Adakah permasalahan ideologi ini dapat diselesaikan dengan menjaja beberapa prinsip umum saja?

CHANDRA: Semua permasalahan rakyat tidak boleh ditukar hanya dengan mengubah beberapa prinsip-prinsip umum.

Contohnya kita perlu membanteras rasuah atau mahu meningkatkan taraf hidup rakyat, itu adalah prinsip umum dan semua pihak bersetuju tentang perkara dan mahu melakukannya. Apa yang mahu kita lihat dan ia penting adalah dari sudut konkrit dan perlaksanaan.

Apakah dasar-dasar yang akan dilaksanakan nanti itu yang penting. Kita mempunyai banyak lagi masalah yang perlu diselesaikan seperti isu hubungan antara kaum, soal agama, soal bahasa, ekonomi dan sebagainya dan semua ini perlu diselesaikan melalui cara permuafakatan antara semua kaum dan agama.

Ini yang harus kita selesaikan dan ia perlu diberi perhatian utama. Namun jika Pakatan Pembangkang gagal melakukan muafakat yang jelas antara mereka maka timbul persoalan bagaimana semua isu yang dikatakan tadi mampu diselesaikan.

Jika kita lihat dalam hubungan Pas dan DAP mereka berharap kepada PKR untuk menjadi orang tengah bagi menjalin permuafakatan. Tetapi jika PKR sendiri sebagai orang tengah itu pun semakin teruk akibat berhadapan dengan masalah keruntuhan kerana ramai yang hilang kepercayaan pada parti maka bagaimana Pas dan DAP boleh bergantung harap kepada PKR untuk membantu menjalin hubungan antara mereka.

Sekarang ini jelas faktor yang membantu mereka adalah PKR tetapi parti itu sendiri pula hanya tertumpu kepada seorang individu. Maka gabungan yang wujud sekarang bagi saya langsung tidak kukuh.

Kenapa Anwar begitu rakus sekali mahu menjadi perdana menteri?

CHANDRA: Dari sudut Pakatan Pembangkang DAP pasti tidak setuju jika pemimpin Pas dilantik menjadi perdana menteri begitu juga sebaliknya. Tetapi bagi pihak Anwar, beliau menganggap dirinya adalah pemimpin yang paling layak menjadi perdana menteri.

Mungkin beliau menggangap kapasitinya paling sesuai kerana pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri satu masa dahulu malah hampir-hampir menjadi perdana menteri. Beliau begitu ghairah mahu menjadi perdana menteri kerana itulah personaliti beliau.Jika kita kaji dari sudut psikologi di mana ada setengah orang begitu tinggi sekali nafsu politiknya serta sanggup melakukan apa saja bagi mencapai hasratnya.
Jika kita lihat pada peristiwa 16 September itu adalah satu bukti keghairahannya untuk menjadi perdana menteri. Ia sebenarnya dari satu segi adalah satu ulangan dari apa yang berlaku ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Kerana tidak sabar beliau mahu menggulingkan Tun Dr. Mahathir melalui kawan-kawannya dengan pelbagai perancangan ketika di dalam UMNO dan juga semasa negara berhadapan dengan krisis kewangan pada 1997.

Namun usahanya itu gagal dan dia kecundang akibat tidak mahu bersabar. Begitu juga dalam peristiwa 16 September, walaupun berjaya mendapat banyak kerusi dalam pilihan raya tetapi kerana sekali lagi tidak sabar mahu menduduki jawatan perdana menteri maka beliau rancang apa yang dipanggil politik pintu belakang. Ini menunjukkan keghairahannya untuk menjadi perdana menteri tetapi sekali lagi gagal.

Sekali lagi menunjukkan soal cita-cita dan keghairahannya untuk berkuasa demi soal peribadinya beliau sanggup melakukan apa sahaja. Bagi saya beliau memang seorang yang tidak akan mengalah dan akan melakukan apa saja untuk kepentingannya peribadinya

No comments:

Post a Comment