Tuesday, August 18, 2009

GARA-GARA BERADU KUAT DENGAN POLIS

Nasib baik ada seorang sahaja Ahli Parlimen ‘mabuk’.

Kalau dua tiga orang pasti akan jadi lebih kecoh di di kawasan pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Pulau Pinang.

Mabuk apa? Mabuk buat kecoh, mahu jadi jaguh.

Apa yang Ahli Parlimen Padang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Serai N Gobalakhrishnan mahu buktikan?

Beliau mahu menonjolkan dirinya sebagai jaguh? Nak tunjuk samseng?

Ini bukan sekali. Pada pilihan raya kecil Permatang Pauh beliau sudah buat hal.

Siapa mengajar Gobalakhrishnan jadi tidak senonoh dan mengganggu ketenteraman awam?

Kalau dari PKR itu kita tahulah siapa ‘mahagurunya’.

Tindakan Ahli Parlimen pembangkang itu yang sengaja menimbulkan kekecohan pada proses penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir pagi semalam sangat dikesali.

Persoalannya apa dia buat di situ. Partinya bertandingkah?

Sekadar menumpang sekaki untuk jadi hero tidak reaL dan tidak wajar dipuji. Tidak senonoh.

Perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku kerana proses pagi semalam berlangsung dengan aman dengan kawalan pihak berkuasa.

Bagi Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, inilah caranya yang sentiasa dilakukan oleh pembangkang untuk mencabar undang-undang.

"Hari pertama sebelum kita tahu calon yang bertanding lagi, sudah buat perangai yang tidak senonoh.

"Ia tak sepatutnya berlaku, hendak provokasi supaya besok boleh pergi kempen ke bawah, (memberitahu) inilah polis yang tidak bertanggungjawab,’ tegas Muhyiddin..

Berikutan itu beliau ditahan polis bagi membantu siasatan kerana didakwa mencetuskan kekecohan di kawasan pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir berkenaan.

Ketua Polis Negeri Datuk Ayob Yaakob, berkata pada insiden jam 11.30 pagi itu, ahli Majlis Tertinggi PKR itu telah mencetuskan kekecohan apabila mengingkari arahan polis supaya tidak menggunakan alat pembesar suara untuk melaungkan kata-kata berunsur provokasi.

Menurut laporan Bernama, Ayob berkata setelah Gobalakrishnan ingkar dengan amaran polis sebanyak dua kali, seorang anggota polis menahannya tetapi beliau dan penyokongnya kemudian melawan anggota polis dan menyebabkan berlaku kekecohan.

Kekecohan itu membabitkan kira-kira 50 penyokong pakatan pembangkang yang cuba merempuh kawalan polis di pusat penamaan calon itu.

"Bagaimanapun kekecohan dapat dikawal oleh pasukan polis dan Gobalakrishnan yang mendakwa tangan kirinya patah dalam pergelutan dengan polis itu dibawa ke Hospital Bukit Mertajam dengan sebuah ambulans," kata Ayob.

Katanya terdapat juga anggota polis yang cedera dan dihantar ke hospital.

5 comments:

 1. Bila la orang macam prebet Adam nak muncul!

  ReplyDelete
 2. bodoh punya keling paria!!!!

  ReplyDelete
 3. Lagi bukti jelas yang ISA amat diperlukan.

  ReplyDelete
 4. Lakonan kurangajar yang diajar oleh DSAI .Syabas !

  ReplyDelete