Thursday, August 20, 2009

CARA GANGSTERISME SEKAT SIASATAN

Sudah sampai masanya polis menggunakan kuasa sewajarnya. Jangan biarkan kakitangan kerajaan yang menjalankan tugas mereka cuba diugut atau dianianya.

Perbuatan yang mengakibatkan kenderaan pacuan empat roda kepunyaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) rosak dipercayai akibat dibaling Molotovt cocktail tidak boleh ditolakansur lagi.

KETUA Polis Daerah Klang, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop memeriksa kenderaan pacuan empat roda kepunyaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang rosak dipercayai akibat dibaling Molotovt cocktail di pejabat SPRM Klang di Jalan Kota, Klang hari ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, beliau telah mengarahkan pegawainya untuk menyiasat secara terperinci insiden itu.

"Ada banyak perkara yang berlaku di negeri itu pada masa ini dan kita akan bekerjasama rapat dengan SPRM dan pihak-pihak yang berkaitan.

"Kita berharap orang ramai akan tampil membantu siasatan," katanya.

Ketua Polis Daerah Klang, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusof pula berkata, insiden itu dipercayai berlaku antara pukul 2 dan 3 pagi dan semasa kejadian tiada sesiapa yang melihat atau berada di sana.

"Bagaimanapun, polis percaya suspek menuruni tebing di bahagian belakang bangunan itu dan melontarkan bom berkenaan daripada luar pagar. Kenderaan itu terkena percikan api (daripada letupan) dan mengenai sisi serta tayar depan sebelah kiri kenderaan," katanya.

Amat jelas unsur gangsterisme cuba diperkenalkan oleh pihak-pihak tertentu untuk menyekat siasatan dan dengan menjadikan kenderaan pacuan empat roda kepunyaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah permulaan kepada tindakan lain yang lebih kejam.

Pegawai SPRM yang datang ke pejabat mereka di bangunan Pejabat Tanah dan Daerah Klang Lama di Klang pagi tadi mendapati bahagian hadapan kenderaan Nissan X-Trail yang sering digunakan oleh pegawai penyiasat SPRM telah rosak.

Pegawai SPRM menyifatkan ia sebagai "tindakan pengecut" dan percubaan untuk menakut-nakutkan Suruhanjaya itu daripada menjalankan siasatan terhadap ahli-ahli politik dan orang-orang perseorangan.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamad berkata, pegawainya akan membuat laporan kepada pihak polis Klang berhubung insiden itu.

"Kita tidak akan berundur daripada penyiasatan kita hanya kerana insiden ini.

"Ini hanya menunjukkan mereka yang terlibat dengan rasuah berasa bimbang dan cuba untuk menakut-nakutkan kita dengan melakukan tindakan jenayah.

"Biar polis menyiasat jenayah ini sementara kita di SPRM akan meneruskan siasatan kita untuk memerangi rasuah," katanya.

No comments:

Post a Comment