Wednesday, February 11, 2009

ABDUL AZIM SUDAH BERSEDIA

Azim sudah menyatakan kesediaaannya.

Namun belum pasti sama ada beliau akan dipilih atau sebaliknya.

Datuk Seri Abdul Azim Zabidi bersedia menggalas cabaran sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Parlimen Bukit Gantang sekiranya mendapat kepercayaan pucuk pimpinan parti.

Menurut Abdul Azim, beliau tidak akan menawarkan diri untuk bertanding sekali lagi bagi merebut kerusi tersebut, namun tidak menolak jika diberi tanggungjawab itu.

Beliau juga bertekad untuk melakukan yang terbaik sesuai dengan pengalaman yang dimiliki.
''Soal siapa yang akan menjadi calon perlu melalui proses rundingan dengan bahagian-bahagian UMNO bagi mengelak ada pihak berasa dipinggirkan atau perbuatan sabotaj,'' katanya seperti dilaporkan Utusan Malaysia.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12) yang lalu, Abdul Azim tewas dengan majoriti 1,566 undi apabila mendapat 18,499 undi berbanding calon Pas, Roslan Shaharum yang mendapat 20,015 undi.

Selain kedua-dua calon itu, kerusi Parlimen Bukit Gantang turut ditandingi calon bebas, M. Morgan yang mendapat 872 undi.

Kerusi Parlimen Bukit Gantang kembali menjadi rebutan selepas Roslan meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Batu Gajah selepas diserang sakit jantung semasa berbasikal pada 9 Februari lalu.

Berikutan kekosongan kerusi Parlimen Bukit Gantang itu bermakna pilihan raya kecil akan dijalankan dalam tempoh 60 hari.

Bukit Gantang mempunyai 65 peratus pengundi Melayu dan 27 peratus pengundi Cina manakala selebihnya pengundi India.

Parlimen ini mempunyai tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Changkat Jering, Trong dan Sepetang.

Sebuah blog, mysrimuara.blogspot.com mengatakan seseorang yang juga wajar ditonjol ialah Ketua Penyelidikan, Penerbitan dan Persidangan Kolej Islam Perak, Kamarulail Haji Sulaiman.
Jawatan yang beliau sandang sekarang ialah jawatan utama di Kisdar.

Beliau dikatakan mempunyai idealisme tinggi dan mendapat sokongan peringkat akar-umbi.
Menurut blok berkenaan: “Beliau yang suka merendah diri dan berhemah membuatkan beliau disukai lawan dan juga kawan. Di dalam pemilihan Umno bahagian baru-baru ini, beliau telah dipilih oleh ahli umno untuk menjawat jawatan Timbalan Ketua Bahagian Umno Bukit Gantang.”
Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam mengingatkan seluruh jentera Barisan Nasional (BN) supaya bekerja bersungguh-sungguh dan membuat persediaan awal bagi menghadapi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang ini.

Sambil mahu tiada pihak yang mengambil mudah cabaran pilihan raya kecil itu, Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN berkata, hanya kerja keras dan persediaan rapi saja yang dapat menjamin kemenangan parti.

Abdullah berkata BN juga belum membuat keputusan sama ada mahu mengumumkan calonnya lebih awal pada pilihan raya kecil berkenaan seperti pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu sebelum ini.

"Saya perlu berbincang dulu dengan (Timbalan Perdana Menteri), Datuk Seri Najib Razak, pemimpin Umno yang lain serta Jawatankuasa Pengurusan sebelum menetapkan calon yang akan bertanding pada pilihan raya itu.

"Apa-apa pendekatan yang hendak kita ambil dalam hal ini, tidak semestinya pendekatan (yang sama) dengan tiap-tiap pilihan raya kecil. Tentulah berlainan mengikut keadaan dan apa juga matlamat kita," katanya.

Abdullah juga menolak anggapan pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang itu adalah sebagai 'pungutan suara' kepada kerajaan Perak yang baru ditubuhkan BN selepas Pakatan Rakyat kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Abdul Azim berkeyakinan, BN mempunyai harapan cerah untuk merampas semula kerusi Parlimen Bukit Gantang dalam pilihan raya kecil kali ini melihat kepada sentimen semasa yang mempengaruhi sokongan pengundi.

Berbeza dengan isu sewaktu tsunami politik pada PRU12 tahun lalu jelas beliau, pengundi Bukit Gantang hari ini semakin sedar dengan tindak-tanduk pembangkang lebih-lebih lagi dalam isu penderhakaan kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah seperti yang berlaku ketika ini.

Soal penting kini ialah BN menentukan siapa calon paling layak dan diterima rakyat di Bukit Gantang dan belajarlah daripada dua pilihan raya kecil lalu.

Nama lain disebut-sebut selain Abdul Azim dan Kamarulail ialah Senator Tan Sri Jins Samsuddin, Datuk Mat Isa Ismail serta Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abd Fasal.
Ingatlah, calon turut menjadi penyebab penting menang pilihan raya kecil.

5 comments:

 1. Semalam dah komen, tapi tak de pun, ini Azzim nak bertanding lupakan lah, susah le, bagi out je.

  ReplyDelete
 2. cari yang muda lagi . umur dalam 30 tahun. pegawai kerajaan banyak atau dari sektor swasta yang hanya jadi ahli biasa tetapi boleh bekerja. Tengok kebawah lagi. jangan asyik pandang sekeliling aje

  ReplyDelete
 3. 1. Dalam pertemuan yang dihadiri oleh barisan pemimpin UMNO Bahagian Bukit Gantang dengan wakil-wakil dari seluruh cawangan yang meliputi semua sayap parti pada jam 9.00 malam, 9 Februari lalu, satu kesepakatan telah dibuat bahawa semua ahli inginkan calon BN yang bertanding di kawasan ini ialah calon dari Bukit Gantang sendiri.

  2. Ramai ahli yang bangun mengingatkan akan perkara ini seolah-olah memberi amaran kepada pemimpin UMNO agar jangan berlaku pisang berbuah bagi kali yang ketiga. Dan setiap kali itulah juga Ketua UMNO Bahagian, YB Datuk Haji Rosli bangun dan melaungkan janji bahawa calon yang bertanding pada kali ini akan dipastikan mesti datang dari kawasan Bukit Gantang sendiri.

  3. Sebagai menunjukkan betapa menggunungnya harapan ahli tentang perkara yang satu ini dan mereka serius tentangnya, maka setiap kali mereka bangun meminta kepastian tentang hal ini setiap kali itulah seluruh ahli memberikan tepukan gemuruh.

  4. Begitu juga setiap kali YB Datuk Rosli memberikan aku janji yang perkara ini akan dipastikan, maka setiap kali itulah juga ahli-ahli yang hadir bertepuk tangan.

  5. Bagi ahli-ahli UMNO di Parlimen P059 Bukit Gantang, kita berkeyakinan bahawa kita tidak kekeringan calon yang berkelayakan memandangkan di sini ada lebih kurang 102 cawangan, dengan ahli berjumlah tidak kurang daripada 19,265 orang.

  6. Jika kita ambil kira jumlah pengundi di P059 Bukit Gantang, pengundi Melayu masih menjadi pengundi utama daripada 55, 471 pengundi keseluruha.n

  7. Pecahannya seperti berikut. Bagi DUN Changkat Jering, pengundi Melayu mencatat 63.43% daripada 24,864 orang, DUN Kuala Sepetang, pengundi Melayu berjumlah 59.83% daripada 19,699 orang dan pengundi Melayu bagi DUN Trong pula berjumlah 69.42% daripada 10, 908 orang.

  8. Pada Pilihanraya Umum 2004 kita telah menyaksikan bagaimana Parlimen P059 Bukit Gantang terpaksa menerima calon bukan Melayu dari Parti Gerakan, Peristiwa ini tidak mudah dilupakan oleh pengundi Melayu khususnya ahli UMNO di kawasan ini.

  9. Sungguhpun Parti Gerakan masih dalam komponen BN hakikatnya itulah tolak ansur UMNO yang paling besar untuk rakan-rakan kita dalam komponen BN.

  10. UMNO telah melakukan pengorbanan yang cukup besar atas nama semangat setiakawan dan perkongsian kuasa dalam parti BN dengan menyerahkan kerusi tradisi kita untuk tempoh sepenggal kepada Gerakan.

  11. Sejak itulah harapan kita sebagai ahli UMNO kawasan ini begitu besar untuk melihat semula agar kerusi di P059 Bukit Gantang dikembalikan semula kepada UMNO.

  12. Tetapi apa yang telah berlaku dalam PRU12 yang lalu bukan sahaja tidak menyelesaikan masalah kita, sebaliknya telah menambah dukacita kita apabila pengorbanan kita selama sepenggal dirasakan tidak dihargai sama sekali.

  13. Ini berlaku apabila calon BN yang bertanding sungguhpun ahli UMNO tetapi didatangkan dari luar seolah-olah kita di sini ketiadaan calon yang berkelayakan. Janji untuk mengembalikan kepada UMNO ditepati, tetapi janji untuk memberikan keutamaan kepada anak tempatan tidak berlaku.

  14. Keadaan di atas telah dilihat sebagai mencalit arang di muka pemimpin dan ahli UMNO di sini.

  15. Suara-suara di luar sana yang menyatakan bahawa P059 Bukit Gantang tiada calon yang berkelayakan sehingga terpaksa dibawa masuk orang luar untuk menjadi calon di sini hanyalah merupakan satu andaian dan persepsi semata-mata. Ini berlaku kerana kegagalan sebahagian kita melihat realiti dan wajah sebenar Bukit Gantang atau tidak mendapat maklum balas yang sebenar.

  16. Jika tidak percaya kumpullah kesemua 102 Ketua UMNO Cawangan dan 102 Ketua Wanita Cawangan dan tanya mereka siapa calon yang layak, nescaya mereka akan menyenaraikan calon-calon yang berkenaan.

  17. Tetapi adakah tradisi mendapatkan pandangan akar umbi melalui Ketua UMNO Cawangan diambil kira sebelum nama-nama calon dicadangkan ke peringkat negeri dan seterusnya ke peringkat pusat.

  18. Atau apa yang berlaku seperti yang dahulu juga iaitu UMNO Bahagian berebut-rebut untuk menghantar nama ke negeri dan pusat dan kemudian setelah itu barulah ketua/ahli cawangan dikumpulkan untuk memberitahu yang nama-nama calon telah pun dicadangkan sambil merayu ahli agar akur kepada siapa sahaja calon yang ditentukan oleh pimpinan UMNO tertinggi.

  19. Saya tidak mahu memanjangkan perkara 17 dan 18 itu kerana saya percaya UMNO Pusat akan meneliti hal ini dengan penuh bijaksana tanpa sebarang sentiment.

  20. Setelah jelas tentang hal itu, perkara seterusnya yang mesti diberi keutamaan ialah pemilihan calon yang mewakili BN. Sebenarnya tidak sukar kerana calon-calonnya sudah sedia ada iaitu sekumpulan mereka yang sudah melepasi satu tahap ujian iaitu AJK UMNO Bahagian Bukit Gantang.

  21. Tentulah keutamaan mesti diberi kepada calon-calon yang menang dalam pemilihan di peringkat bahagian tempoh hari sebab calon itu dapat memberi gambaran yang mereka sebenarnya dipilih oleh perwakilan bahagian.

  22. Selain itu calon-calon yang yang dilantik oleh Ketua Bahagian juga mesti diketengahkan jika difikirkan mereka lebih layak dan berkemampuan.

  23. Selain kedudukan seseorang calon dalam AJK Bahagian, fungsi mereka dalam parti di peringkat cawangan, peranan dan sumbangan mereka dalam masyarakat, NGO, badan-badan sukarela dan institusi tertentu seperti masjid, surau, RT dan lain-lain wajar diambil kira sebagai nilai tambah kepada calon-calon yang dicadangkan.

  24. Peranan dan sumbangan calon dalam aktiviti yang disebutkan dalam perkara 23 sebenarnya lebih penting bagi membuktikan betapa peranan mereka lebih menyeluruh dan meluas, tidak hanya tertumpu kepada aktiviti kepartian.

  25. Malahan sumbangan mereka dalam aktiviti-aktiviti seumpama itu merupakakan isyarat yang jelas bahawa diri mereka dapat diterima oleh masyarakat dan turut menggambarkan mereka bersedia memainkan peranan mudah lentur atau flexi menurut keperluan dan kepentingan semasa.

  26. Lebih jelas lagi mereka yang berperanan aktif dalam masyarakat dan berupaya memainkan peranan menurut kebolehan masing-masing sebenarnya mempunyai pengaruh sendiri dalam masyarakat dan mempunyai pengikut yang tertentu. Ini memang berguna untuk memenangi sesuatu pilihanraya kerana memang pilihanraya didahulu dengan aktiviti memenangi hati.

  27. Jika sebagai kakitangan awam, kita selalu menekankan aspek ASK, iaitu Attitude (Sikap), Skill (Kemahiran) dan Knowledge (Pengetahuan), maka dalam bidang politik khususnya dalam penentuan calon-calon yang mewakili BN, ketiga-tiga ciri ini hanyalah menjadi bonus kepada calon jika ada.

  28. Dalam bidang politik ketiga-tiga elemen di atas sebenarnya sudah termasuk dalam TIGA elemen yang lebih besar iaitu RSP, iaitu Religion (Agama), Society (Masyarakat) dan Personality (Keperibadian). Lebih besar kaitan calon dengan ketiga-tiga elemen itu maka lebih besarlah peluang calon itu untuk diterima dan seterusnya muncul sebagai pemenang.

  29. Kalau tahap pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki oleh calon masih boleh ditolakansurkan, namun ketiga-tiga elemen berikut dikatakan penting dan tidak dapat tidak mesti ada pada setiap calon yang bertanding.

  30. Ketiga-tiga elemen itu ialah daya penarik, mesra rakyat dan bersih. Ketiga-tiga elemen ini lebih kerap disebut sejak kekalahan kita dalam PRK di Kuala Terengganu, malahan lebih awal dari itu iaitu sejak kekalahan kita di beberapa buah negeri dalam PRU12 yang lalu.

  31. Jadi menjadi tanggungjawab pemimpin UMNO di peringkat Bahagian untuk memastikan agar calon yang terpilih nanti mesti ada ketiga-tiga elemen di atas.

  32. Walaupun saya menyebutkan sebelum ini bahawa tahap pendidikan masih boleh ditolakansurkan namun jika calon dari parti lawan meletakkan calon yang jaub lebih berpengatahuan dan mempunyai kelulusan yang lebih tinggi, maka faktor ini tidak boleh dikesampingkan begitu sahaja.

  33. Kita harus ingat bahawa calon yang ingin kita ketengahkan ini akan mewakili rakyat Bukit Gantang ke peringkat parlimen dan bakal membawa suara rakyat dengan berkesan di dewan yang mulia itu.

  34. Tentulah calon itu bukan sahaja wajar berpengetahuan, tetapi juga mempunyai kebolehan berkomunikasi dan tahap mempengaruhi yang tinggi. Jika calon itu tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi dan sejajar dengan keperluan parlimen yang mulia, kita khuatir calon itu akan tenggelam di tengah-tengah suara ahli parlimen lain yang jauh lebih berkaliber.

  35. Malahan dalam dunia sekarang orang selalu melihat faktor pengetahuan ini sangat penting apatah lagi jika kita berhajat membawa calon kita ke peringkat yang lebih tinggi pada masa akan datang termasuk menjawat jawatan Timbalan Menteri kalau tidak pun sebagai Menteri penuh.

  36. Tentulah menjadi suatu kebanggaan bagi anak tempatan jika ada anak tempatan yang berjaya setinggi itu, apatah lagi berupaya bersuara mewakili mereka.

  Hakcipta Abd Bashid Harun

  ReplyDelete
 4. Bro Azim, dah la tu keluar kenyataan "tak mohon tapi kalau diberi sanggup..." banyak-banyak berfikir secara matangla bro azim, buat la kerja lain selain dari nak jadi calon bukit gantang ni, bukan apa takut nak segantang rugi seguni je....

  ReplyDelete
 5. pilih lah org lain pulak...

  umno kan kaya dengan calun dan pemimpin!!!!

  ReplyDelete